22 Μαΐ 2012

Στοχοπροσήλωση στην επίθεση στους λαούς


ΣΥΝΟΔΟΣ «G8»
Στοχοπροσήλωση στην επίθεση στους λαούς
Η εμφανής δυσκολία διαχείρισης της καπιταλιστικής κρίσης στην ΕΕ κυριάρχησε στη συνάντηση
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--
Οι εντάσεις και οι αντιθέσεις ήταν παρούσες κατά τη Σύνοδο της Ομάδας των Οκτώ - «G8» (ΗΠΑ, Καναδάς, Ιαπωνία, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ρωσία και ΕΕ) το περασμένο Σάββατο στις ΗΠΑ, ενώ οι πιέσεις ασκούνταν κατά κύριο λόγο προς την Γερμανίδα καγκελάριο Αγγελα Μέρκελ, ως το προκάλυμα για να κρυφτεί η δυσκολία διαχείρισης της βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης στην ΕΕ και την ευρωζώνη. Πάντως κοινή είναι η επίθεση στα εργατικά λαϊκά δικαιώματα ώστε το κεφάλαιο να επιστρέψει σε ρυθμούς μεγάλης κερδοφορίας, ενώ και η περίπτωση της Ελλάδας μπήκε στη συζήτηση, με κεντρικό μότο: «να παραμείνει στην ευρωζώνη, τηρώντας ταυτόχρονα όλες τις δεσμεύσεις της» δηλαδή το ξεζούμισμα του λαού.
Η Σύνοδος κατέληξε στη διακήρυξη του Καμπ Ντέιβιντ, όπου επιχειρείται να συγκεραστούν τα γενικά συμφέροντα των εκπροσώπων του κεφαλαίου. «Παρά τις αισιόδοξες ενδείξεις σταθεροποίησης και ανάκαμψης, η παγκόσμια οικονομία εξακολουθεί να είναι αντιμέτωπη με σημαντικούς κινδύνους», επισημαίνεται, όπως γινόταν και κατά την προηγούμενη Σύνοδο που έγινε στην Ιταλία το 2009.
«Δημοσιονομική πειθαρχία και ανάπτυξη», ήταν το σλόγκαν του νέου προέδρου της Γαλλίας,Φρανσουά Ολάντ, που «υιοθετήθηκε» και από τον Αμερικανό πρόεδρο και οικοδεσπότηΜπαράκ Ομπάμα.
Προτεραιότητα για τους εκπροσώπους του κεφαλαίου εμφανίζεται να είναι «η δημιουργία θέσεων εργασίας και η ανάπτυξη» - ανάπτυξη βεβαίως υπέρ των καπιταλιστών και με ισοπεδωμένους τους μισθούς και τα μεροκάματα των εργαζομένων. Ο Ολάντ, που εμφανίζεται ως ο «σωτήρας» της Ευρώπης, ανέφερε ότι θα φέρει προτάσεις στην άτυπη σύνοδο της ΕΕ στις 23 Μάη για «έκδοση κοινών ευρωομολόγων - χρεογράφων» και για τη «δυνατότητα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να δανείζει απευθείας σε κυβερνήσεις». Σε δηλώσεις του ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον είπε ότι οι «συνέπειες της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα είναι ολέθριες για τη Βρετανία», συνέπειες από τις οποίες η Βρετανία μπορεί «να μην μπορέσει να ανακάμψει».
Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, επίσης στην ίδια γραμμή «τήρησης των δεσμεύσεων της Ελλάδας», δήλωσε σχετικά: «Η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει εντός της ευρωζώνης. Ομως η επιθυμία της ομάδας "G8" δεν είναι αρκετή. Είναι απαραίτητο να το θέλει και ο ελληνικός λαός, οι κάτοικοι της Ελλάδας. Και οι κάτοικοι της Ελλάδας διατύπωσαν τη θέλησή τους προς τα πολιτικά κόμματα, που πρόσφατα εξελέγησαν στο κοινοβούλιο. Και τώρα πολλά εξαρτιούνται από αυτό, πόση επιτυχία θα έχει η ελληνική κυβέρνηση και κατά πόσο αυτή θα είναι ικανή να εκπληρώσει αυτές τις υποχρεώσεις, που έχει ήδη αναλάβει».
Ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί
Στα υπόλοιπα ζητήματα που κατά κύριο λόγο αφορούν τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς η διακήρυξη εκφράζει τη συμφωνία των ηγετών στους χειρισμούς και την ανησυχία για τις εξελίξεις στη Συρία, το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και της ΛΔ Κορέας. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι εν πτήσει προς τη Μόσχα μετά το πέρας των εργασιών της «G8» στο Καμπ Ντέιβιντ, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας δήλωσε στους δημοσιογράφους για το Ιράν ότι «φθάνουν πολύ σοβαρές ενδείξεις από διάφορες πηγές ότι η στρατιωτική επιλογή εξετάζεται ως ρεαλιστική και πιθανή».
Επίσης, υπήρξε συμφωνία για τη δημιουργία ενός «ειδικού ταμείου παροχής βοήθειας» 250 εκατ. δολαρίων αρχικά, στις χώρες της λεγόμενης «αραβικής άνοιξης», όπως χαρακτηρίζουν χώρες όπου υπήρξαν πολιτικές αλλαγές καθεστώτων και με ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και παρεμβάσεις. Η «μετάβαση στη δημοκρατία» μεταφράζεται με ισχυροποίηση αστικών καθεστώτων πιο φιλικών στα συμφέροντα μονοπωλιακών ομίλων.
Από τη Σύνοδο δεν έλειψε για το «θεαθήναι» και η ενασχόληση δήθεν με τη «διατροφική ασφάλεια» στην Αφρική στην πραγματικότητα για την προώθηση των ...δραστηριοτήτων μεγάλων πολυεθνικών στη μαύρη ήπειρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ