20 Μαΐ 2012

Εικαστικός «διάλογος»


Εικαστικός «διάλογος»
Μία πλευρά του πολυδιάστατου έργου τουΒλάση Κανιάρη (1928-2011), ενός από τους σημαντικότερους εικαστικούς της μεταπολεμικής περιόδου, παρουσιάζει η εγκατάσταση με τίτλο «Cocktail» (24/5-30/6) στην γκαλερί «Kalfayan» (Χάρητος 11, Κολωνάκι). Να σημειωθεί ότι το «Cocktail» εντάσσεται στην ευρύτερη ενότητα - εγκατάσταση με τίτλο «Αλίμονο, Ελλάδα», που παρουσιάστηκε το 1980 στο εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο «ΦΙΞ», από έναν καλλιτέχνη που με το έργο του συχνά τάραζε τα λιμνάζοντα ύδατα και επιζητούσε τον κοινωνικό προβληματισμό.
Στο «Cocktail» ο Βλ. Κανιάρης, με αναφορές στην αισθητική της Arte Povera, χρησιμοποίησε απλά, καθημερινά υλικά και αντικείμενα (λ.χ. σύρμα, είδη ρουχισμού κ.ά.) για να δημιουργήσει ένα «tableau vivant». Στο έργο οι ανθρώπινες φιγούρες στέκονται μπροστά από μία σειρά αποκομμάτων εφημερίδων και περιοδικών, παλαιότερων και επίκαιρων, ανάλογα με το χρόνο παρουσίασης της συγκεκριμένης εγκατάστασης. Ο θεατής καλείται να αποκωδικοποιήσει το «διάλογο» μεταξύ των ανώνυμων «καλεσμένων - επισκεπτών», αλλά και την επικαιρότητα, όπως αυτή παρεισφρέει με τη μορφή των αποσπασμάτων από τον Τύπο.
Ο Βλάσης Κανιάρης, οξυδερκής παρατηρητής κοινωνικοπολιτικών προβλημάτων - εθνικών και διεθνών - ανήκε στη γενιά των Ελλήνων καλλιτεχνών που έδρασαν την περίοδο '60-'70 στο εξωτερικό (Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία), δημιουργώντας μια καθαρά προσωπική εικαστική γλώσσα και τολμώντας να πειραματιστεί με ποικίλα εκφραστικά μέσα, έξω από τα κυρίαρχα ρεύματα της εποχής του. Τη δεκαετία του '60 εισάγει στο έργο του τη χρήση αντικειμένων της καθημερινότητας και από το 1971, που αρχίζει να δημιουργεί εγκαταστάσεις / περιβάλλοντα, εισάγει την ανθρώπινη μορφή ως βασική θεματική στο έργο του.

Κυριακή
  • «Ιστορίες για κρουστά»
    Η Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων δίνει συναυλία, στις 12 το μεσημέρι, στην Aula της Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών (Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου, πρόσβαση οδό Ούλωφ Πάλμε). Σολίστ: Στέφανος Νάσος, πιάνο. Διευθύνει ο Παύλος Σεργίου. Γενική είσοδoς: 5 ευρώ.
  • O Σύλλογος Φίλων της Κιθάρας «Δημήτρης Φάμπας» προσκαλεί στα «Ποιητικά αρπίσματα», στις 8.30μμ, στον «Ιωνικό Σύνδεσμο» (Τσουρουκτσόγλου 1 και Λ. Ηρακλείου 251, Ν. Ιωνία, 2102775916). Οι Αθανάσιος Βαβλίδας και Ηλέκτρα Καπετανάκη θα διαβάσουν ποίηση των Αργύρη Χιόνη, Θανάση Καπετανάκη και Αθανάσιου Βαβλίδα. Συνοδεύουν με τις κιθάρες τους οι Δανάη Δήμου και Εύα Φάμπα και μουσικό σύνολο με τους Λαμπρινή Γιώτη (πιάνο), Γιώργο Τσιμπουξή (μπουζούκι), Θανάση Γεωργιάδη και Μπάμπη Καρρά (κιθάρα), Αντώνη Πανταζή (μαντολίνο), Λαμπρινή Γιώτη, Εύα Ευαγγελίδου, Λήδα Γιώτη και Πάνο Αλεξάνδρου (τραγούδι).
Δευτέρα
  • Το βιβλίο του Αντώνη Κακαρά «Οι φρουροί της Συκαμινιάς» (εκδόσεις Παπαζήση) παρουσιάζεται στις 6.30μμ, στην Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών (Γενναδίου 8 και Ακαδημίας, 7ος όροφος).
  • Το έργο «FAUX-BIEΣ» της Αγγελικής Σάντορα παίζεται (Δευτ. - Τρ. 8.30μμ), στο «Στούντιο Κυψέλης» σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Κωνσταντόπουλου. Παίζουν: Ξένια Γεροβασίλη, Μαρία Γούλα, Βάσια Μπάντιου, Αγγελική Σάντορα, Κωστής Σαββιδάκης κ.ά.
  • Εργο του Παναγιώτη Τούντα
    Στον «Παρνασσό» (πλατεία Αγ. Γεωργίου Καρύτση 8) πραγματοποιείται (8.30μμ) η εορταστική συναυλία με τίτλο «Κωνσταντίνου & Ελένης». Η πιανίστα Ελένη Ραπτάκη και ο βιολονίστας Λευτέρης Παπανικολάου ερμηνεύουν έργα Σούμπερτ, Μπετόβεν και Ραχμάνινοφ. Ενώ, η σοπράνο Ελλη Αναστασοπούλου και ο πιανίστας Κωνσταντίνος Δεστούνης ξεναγούν σε λυρικά μονοπάτια μέσα από γνωστές άριες. Τέλος ο Κωνσταντίνος Δεστούνης ερμηνεύει τις Συμφωνικές Σπουδές για σόλο πιάνο του Ρ. Σούμαν.
Τρίτη
  • Το αστυνομικό θρίλερ «Α.Γ. ΝΩΣΤΟΣ» των Βαγγέλη Πανταζή και Τάσου Μπαγλατζή παίζεται στο «Φούρνο» (Δευτ.-Τρ.). Σκηνοθεσία: Τάσος Μπαγλατζής. Παίζουν: Ματίνα Δημητροπούλου, Χρύσα Θεολόγου, Ηρώ Μητρούτσικου, Γιώργος Μπασιάκος, Δημήτρης Νικολαΐδης, Ιωάννα Προσμίτη.
Τετάρτη
  • Πρεμιέρα της παράστασης «Δε μασάμε!!! 2012 φιλιά!» του Σταμάτη Κραουνάκη και του αντρικού θιάσου της «Σπείρα Σπείρα», στο Αίθριο του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» (Πειραιώς 254, Ταύρος, 2122540300). Τραγούδια, σκετς, χιούμορ, τόλμη, διαμαρτυρία, σάτιρα είναι τα υλικά μιας παράστασης, ζυμωμένης με πολύ αυτοσχεδιαστικό οίστρο. Συνοδοιπόρος, η ηθοποιός Αγλαΐα Παππά.
  • Στην «Τεχνόπολη» Δήμου Αθηναίων ξεκινά το 12ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Τζαζ. Μέχρι τις 27/5 θα εμφανισθούν μουσικά σύνολα από 14 χώρες. Είσοδος ελεύθερη.
Πέμπτη
  • «Faux-βίες»
    Εγκαινιάζεται (7.30μμ) στην γκαλερί «Σκουφά» (Σκουφά 4, Κολωνάκι), η έκθεση ζωγραφικής του Παναγιώτη Τούντα «Νυχτερινές Πόλεις». Ο ζωγράφος εκθέτει την τελευταία του δουλειά με θέματα παρμένα από μεγάλες πόλεις της Ανατολής και της Δύσης.
Παρασκευή
  • Το κόρνο στα χέρια του Κροάτη βιρτουόζου Ράντοβαν Βλάτκοβιτς πρωταγωνιστεί στη συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (8.30μμ). Μαέστρος ο Βασίλης Χριστόπουλος.
  • Ο Βασίλης Βασιλάτος και οι «Ιστορίες για Κρουστά» επιστρέφουν για μία ακόμη εμφάνιση (10.30μμ) στην «Αυλαία» (Αγίου Ορους 15, Βοτανικός, 2103474074), με τα προσωπικά τους έντεχνα τραγούδια και τις ευφάνταστες μεσογειακές διασκευές. Συμπράττει το σύνολο Percussion System. Συμμετέχουν: Χαρίτωνας Χαριτωνίδης: γκάιντα, Παναγιώτης Σκουλάς: τραγούδι.
  • Στο «Γκαράζ» του Ιδρύματος «Μιχάλης Κακογιάννης» (25-27/5) παρουσιάζεται το έργο «Ενας άνθρωπος υπό χρεωκοπία» του Νταβίντ Λεσκότ. Μετάφραση: Μαρία Ευσταθιάδη. Σκηνοθεσία: Βασίλης Μαυρογεωργίου. Παίζουν: Νίκος Ορφανός, Στέργιος Νένες, Δανάη Επιθυμιάδη.
  • «Εξάρχεια - Καλκούτα - Νέα Υόρκη, μια υπερατλαντική μουσική διαδρομή», στις 10μμ, στο θέατρο «Επί Κολωνώ» (Ναυπλίου 12 και Λένορμαν 94, Κολωνός, Στάση Μεταξουργείο, 2105138067). Οι Μάρκος Δαμιανός, Απόστολος Καλτσάς και Σόλης Μπαρκής εξερευνούν δρόμους που συνδέουν την ινδική μουσική με την ελληνική παράδοση, τα ρεμπέτικα με το funk και τους ήχους της Βόρειας Αφρικής με την τζαζ.
  • «Δεν μασάμε, 2012 φιλιά»
    Τραγούδια του κόσμου, από ελληνικά παραδοσιακά μέχρι ιρλανδέζικα jigs και μογγολικά ακούσματα, παρουσιάζουν (10μμ) οι «Φρικαντέλα» στη «Διέλευσις» (Λέσβου 15 και Πόρου, Κυψέλη). Το συγκρότημα αποτελείται από τους: Χρυσούλα Κεχαγιόγλου: φωνή, κρουστά, Μιχάλη Καταχανά: βιολί, βιόλα, φωνή, Γιάννη Μπουντέκα: κιθάρα, φωνή, Γιάννη Δεσποτάκη: κιθάρα, φωνή.
Σάββατο
  • Η ομάδα θεάτρου Βιομηχανική και το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας παρουσιάζουν στον «Κινητήρα» (Ερεχθείου 22, τηλ. 2109248328) την περφόρμανς «Ανθρωπος Χαμένος» σε σκηνοθεσία Αντιγόνης Γύρα (26-27/5, 2-3/6, 9-10/6), στις 7.15μμ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ