14 Μαΐ 2012

Εργασιακός «οδοστρωτήρας» στην Πορτογαλία


Εργασιακός «οδοστρωτήρας» στην Πορτογαλία

Αντιδρούν οι εργαζόμενοι με μαζικές κινητοποιήσεις

Με πολύμορφες κινητοποιήσεις απαντούν οι Πορτογάλοι εργαζόμενοι στην επίθεση του κεφαλαίου στα εργασιακά τους δικαιώματα μετά την υπερψήφιση από το κοινοβούλιο της Πορτογαλίας των μεταρρυθμίσεων των εργασιακών σχέσεων. Πρόκειται για μεταρρυθμίσεις που συνθλίβουν τα εργασιακά δικαιώματα ενταγμένα στο πρόγραμμα διάσωσης του κεφαλαίου από την κρίση και θα χειροτερέψουν τις συνθήκες διαβίωσης του λαού, την στιγμή που ήδη 2,7 εκατομμύρια ζουν στα όρια της φτώχειας, αυξάνονται συνεχώς αυτοί που βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας, ενώ η επίσημη ανεργία «καλπάζει» στο 14% το τελευταίο τετράμηνο του 2011 και η πραγματική ξεπερνά το 20%. Οι πρώτες δύο κινητοποιήσεις που εξήγγειλε την Παρασκευή η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών (CGTP)αφορούν το Πόρτο (9 Ιούνη) και τη Λισαβόνα (16 Ιούνη) ενώ αναμένονται και άλλες...

Οι συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις υπερψηφίστηκαν την Παρασκευή από το κοινοβούλιο της Πορτογαλίας στο όνομα της «ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων» όπως απαιτεί το κεφάλαιο, γνωστό επιχείρημα που προβάλλεται και στη χώρα μας και στις άλλες καπιταλιστικές χώρες. Υπέρ ψήφισαν οι Σοσιαλδημοκράτες βουλευτές (PSD) και αυτοί του Δημοκρατικού Κοινωνικού Κέντρου/ Λαϊκού Κόμματος (CDS-PP), ενώ οι Σοσιαλιστές αποφάσισαν να απέχουν κατά πλειοψηφία. Οι βουλευτές του Πορτογαλικού Κομμουνιστικού Κόμματος τις καταψήφισαν και ο ΓΓ της ΚΕ του κόμματος, Τζερόνιμο ντε Σόουζα, προειδοποίησε πως οι εργαζόμενοι «δεν θα παραμείνουν αδρανείς στην καταπάτηση των δικαιωμάτων τους (...) θα παλέψουν και θα νικήσουν».


Τα μέτρα εντάσσονται στο πρόγραμμα διάσωσης του κεφαλαίου από την κρίση, στο αντίστοιχο μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση των 78 δισεκατομμυρίων ευρώ που συμφωνήθηκε από την κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ενωση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το Μάη του 2011 στο όνομα της μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος, εξυπηρετώντας ουσιαστικά τα συμφέροντα του κεφαλαίου για μικρότερες απώλειες από την καπιταλιστική κρίση. Από δω και πέρα θα υπάρξουν νέες απώλειες για τους εργαζόμενους με περικοπή των ημερών αδείας από 25 σε 22 ημέρες, κατάργηση για πέντε χρόνια από το 2013 τεσσάρων επίσημων αργιών (δύο θρησκευτικές και αυτή της δημιουργίας της Πορτογαλικής Δημοκρατίας το 1910, καθώς και για την ημέρα απελευθέρωσης από την ισπανική κυριαρχία το 1640) με πρόφαση την αύξηση της «ανταγωνιστικότητας» και την «οικονομική δραστηριότητα», μείωση της αποζημίωσης σε περίπτωση απόλυσης. Επιπλέον περικοπές των αποδοχών στις υπερωρίες, ενώ δίνεται στους εργοδότες η δυνατότητα να έχουν 150 ώρες ανά εργαζόμενο χωρίς υπερωριακές αποδοχές όποτε αυτοί το επιθυμούν. Πρόκειται για μέτρα ίδια με αυτά που επιβάλλονται και στον ελληνικό λαό προφανώς με τις ίδιες καταστροφικές συνέπειες, εκτός από την εξαθλίωση της πλειοψηφίας του λαού, και στην οικονομία της χώρας.

Η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών (CGTP) έχει προηγούμενα καταγγείλει τη συμφωνία, στα πλαίσια του λεγόμενου «κοινωνικού διαλόγου» μεταξύ της συμβιβασμένης συνδικαλιστικής ηγεσίας της Γενικής Ενωσης Εργατών (UGT), που συμμετείχε στο «διάλογο», με την κυβέρνηση και την εργοδοσία. Εχει διοργανώσει σειρά μαζικότατων κινητοποιήσεων σε πολλές πόλεις της χώρας καθώς και γενική απεργία στις 22 Μάρτη με μεγάλη συμμετοχή των εργαζομένων.

Πηγή : Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ