9 Μαΐ 2012

Σε λεπτό πάγο-Δεχεται μη εφαρμογή του μνημονιου ο Βενιζέλος;


Σε λεπτό πάγο-Δεχεται μη εφαρμογή του μνημονιου ο Βενιζέλος;


Σε λεπτό πάγο κινούνται οι διαπραγματεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης.
Πληροφορίες που έρχονται από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ και που μεταδόθηκαν πριν λίγο από τη ΝΕΤ λένε οτι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ε.Βενιζέλος δέχεται να μην εφαρμοστούν οι όροι του μνημονιου!
Η ΝΔ έχει μείνει έκπληκτη αφού αναγκάστηκε μεν από τα συμφέροντα που εκπροσωπει να στοιχηθεί με την πολιτική του μνημονίου, αλλά τότε επι της ουσίας ανακόπτοντας την ορμη του λαικού κινήματος που έβραζε, ουσιαστικα βοήθησε το ΠΑΣΟΚ να μείνει ζωντανό και να ηγηθεί μάλιστα στη  συγκυβέρνηση. Αυτό στοιχισε στη ΝΔ τη διάσπαση και τώρα τη συντριβή στις εκλογές.
Αν η πληροφορία ευσταθεί το τι έχει να γίνει το βράδυ και στη συνέχεια μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δε λέγεται. Δεν αποκλείεται μάλιστα να βγούν στη φόρα άπλυτα και μυστικές συμφωνίες που έγιναν εκείνο τον ύποπτο καιρό της συγκυβέρνησης και του σχεδιασμού του 2ου σωτήριου μνημονίου.
Εχουμε να  δούμε πολλά ακόμα σε αυτή την περίοδο που είναι η πιο ουσιαστική πολιτική περιοδος των τελευταίων 40 χρόνων.
Αυτό που θα μας δοθεί η ευκαιρία και πρεπει να προσέξουμε είναι οι στοιχίσεις που θα γίνουν πίσω από ταξικές πλέον θέσεις . Οι όποιες υποχωρησεις γίνουν από πλευράς αστικών κομμάτων θα είναι υποχωρήσεις που θα "επιτρέπεται" να γίνουν μέσα στα πλαίσια της διατήρησης των προνομίων της εξουσίας από τη μεγαλοαστική τάξη και επομένως κόντρα στα συμφέροντα των λαικών στρωμάτων  που εξακολουθούν να υποφέρουν το ίδιο και μετά τις εκλογές. Η απλά θα είναι μετατοπίσεις ανώδυνες που θα δίνουν ανασα σε υπο κατάρρευση κόμματα όπως το ΠΑΣΟΚ που απειλείται από ολοκληρωτική καταστροφή αν πάμε σε επόμενες εκλογές. Οπως είναι καθαρό, αν όπως δείχνει δημιουργηθεί δίπολο ανάμεσα σε Δεξιά και Αντιδεξιά παράταξη, στη δευτερη αυτός που θα ηγηθεί απειλώντας με εξαφάνιση τους άλλους δεν θα είναι το ΠΑΣΟΚ αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ. Από τον εκνευρισμό που βλέπω στα πάνελ στους εκπροσώπους της ΔΗΜΑΡ γίνεται φανερό οτι την ίδια αγωνία έχει και η ΔΗΜΑΡ που θα δυσκολευτεί πολύ να πει ΌΧΙ σε προταση του ΣΥΡΙΖΑ χωρις να ρισκάρει την εξαφάνισή της.
Επίσης από τη μεριά των δεξιών σχηματισμών και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν είναι αδιάφοροι στις εκκλήσεις για ενότητα της κεντροδεξιάς από τη μεριά της ΝΔ . Ο κ.Καμμένος, με τη λιγοστή εμπειρία του και το σοβαρό έλλειμμα πολιτικών θέσεων που απλά εκμεταλλεύονται την τρικυμία στη ΝΔ, δεν έδειξε καθόλου βέβαιος για το τί πρόκειται να κάνει σχετικά με την ψήφο εμπιστοσύνης των δικών του βουλευτών. Όπως τον άκουσα σήμερα μετα τη συνάντηση με τον Α.Τσίπρα δεν αποκλείεται καθόλου να συμφωνήσει σε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -παρά τις αντιρρήσεις- αφου παρέπεμψε στη συνάντηση που θα γίνει υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας..
Οσο για το ΚΚΕ τα έχει ξαναζήσει όλα αυτά και δεν ιδρώνει το αυτί του."Συνηθισμένα τα βουνά απ' τα χιόνια". Το ΚΚΕ ό,τι κι αν του στοιχίσει παραμένει σταθερά στη θέση του υπέρ των εργαζόμενων όπως οφείλει χωρίς να έχει κανένα λόγο να παρασυρθεί σε οποιουδήποτε είδους υποχωρήσεις. Αλλωστε ήδη επιβεβαιώθηκε σε πολλά. Ολοι αυτοί που αλληλοαπέκλειαν τους εαυτούς τους από ενδεχόμενες συνεργασίες τώρα συγκλίνουν. ΔΗΜΑΡ, ΠΑΣΟΚ, ΑΝΕΞ.ΕΛΛ και ΣΥΡΙΖΑ είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και δεν αποκλείεται να βρούν άκρη. Αν το έλεγαν βεβαια αυτό στο λαό πρίν τις εκλογές, το ΚΚΕ δεν θα είχε πάρει 8,5% και ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν πολύ πιο κάτω από το 16,8%, πιθανόν και κατω από το 10%. Ειναι ολοφάνερο οτι η πολυδιαφημισμένη "Αριστερή" κυβέρνηση δεν ήταν και πολύ Αριστερή και δεν χρειαζόταν το ΚΚΕ για να γίνει, αλλά το ΠΑΣΟΚ, τη ΔΗΜΑΡ και το κόμμα Καμμένου.
Τα πράγματα λοιπόν βαδίζουν σιγά-σιγά σε ξεκαθάρισμα. Και αυτό που αχνοφαίνεται από πίσω είναι το γνωστό σύνθημα που απειλεί να εκθέσει όλους όσους μπλέκουν σε συζητήσεις αμοιβαίων υποχωρήσεων για το "καλό του τόπου". Καλό του τόπου γενικά δεν υπάρχει.
"Η με το κεφάλαιο ή με τους εργάτες."
Οσοι προσπαθούν να σταθούν στη λευκή γραμμή στη μέση του δρόμου ας πάρουν καλύτερα τηλέφωνο κανένα ασθενοφόρο γιατί επίκεινται ατυχήματα και σοβαροί τραυματισμοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ