9 Ιουν 2012

Λύση μέσα στη χώρα - σύγκρουση με το κεφάλαιο


Λύση μέσα στη χώρα - σύγκρουση με το κεφάλαιο
Οδεύοντας προς την κάλπη της 17ης Ιούνη, οι δυνάμεις που προσκυνάνε την ΕΕ, είτε με εκφοβιστικά διλήμματα του τύπου «ευρώ ή δραχμή», «πάση θυσία παραμονή στην ΕΕ και την ευρωζώνη», «μνημόνιο ή ΣΥΡΙΖΑ», «ή οι τοκογλύφοι ή Ελλάδα» και διάφορα άλλα, προσπαθούν να εγκλωβίσουν τη λαϊκή συνείδηση στο «μαντρί» του δήθεν μονόδρομου της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ και κατ' επέκταση του καπιταλισμού, που μπορεί τάχα να βελτιωθεί, για να καλυτερέψει η ζωή των ...πολιτών (αυτός είναι ο όρος που χρησιμοποιούν για να κρύψουν τα αντιτιθέμενα ταξικά συμφέροντα).
Δεν είναι τυχαίο ότι όλες αυτές οι δυνάμεις (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, Καμμένος, κ.λπ.) μιλάνε για «ευρωπαϊκή λύση στην κρίση», για «νέο αέρα», που δήθεν «πνέει στην ΕΕ». Αυτός φέρνει «βαρυχειμωνιά» για τα λαϊκά δικαιώματα, γιατί από τους ανταγωνισμούς των διεθνών και των εγχώριων διαχειριστών της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, από την κόντρα μονοπωλιακών ομίλων και από την ανούσια επιλογή σφαγέα των λαών, οι μόνοι χαμένοι θα είναι οι λαοί μαζί τους και ο ελληνικός. Οσοι εκθειάζουν και στη χώρα μας, τον σοσιαλδημοκράτη Ολάντ, πρωτίστως ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ αλλά και ΝΔ, διαψεύδονται καθημερινά όταν τόσο αυτός όσο και άλλοι «εταίροι» τους συνεχώς απαιτούν «η Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της», δηλαδή τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα. Μέτρα εξάλλου που παίρνονται σε όλες τις καπιταλιστικές χώρες που είτε έχουν είτε δεν έχουν μνημόνια με την τρόικα. Παντού μειώνονται τα μεροκάματα, περικόπτονται παροχές, χτυπιούνται δικαιώματα και κατακτήσεις στο όνομα της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, δηλαδή των κερδών των καπιταλιστών.
Ολοι, εκτός από το ΚΚΕ, κρύβουν τις πραγματικές αιτίες της κρίσης στην Ελλάδα και την ΕΕ. Μιλάνε για το μνημόνιο που είναι το εργαλείο που χρησιμοποιείται, για να ξεπεραστεί η κρίση με λιγότερες απώλειες για το κεφάλαιο, και κρύβουν ότι η αιτία της κρίσης είναι η ίδια η καπιταλιστική ανάπτυξη, η αναρχία στην παραγωγή, η ανισομετρία ανάμεσα στις καπιταλιστικές οικονομίες. Φιλολαϊκές λύσεις μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση δεν υπάρχουν. Ο λαός, και στη χώρα μας, δεν πρέπει να περιμένει πότε θα αλλάξει η ΕΕ. Σημαντικό είναι τι θα γίνει στη χώρα μας. Χωρίς σύγκρουση με το κεφάλαιο και τις διεθνείς συμμαχίες του, χωρίς να έχει ο λαός τα κλειδιά της οικονομίας στα χέρια του, είναι αδύνατον να υπάρξει ανάπτυξη που θα ικανοποιεί λαϊκές ανάγκες. Το ΚΚΕ δεν κοροϊδεύει, δεν σπέρνει χίμαιρες και αυταπάτες για την ΕΕ. Λέει τα πράγματα ξεκάθαρα, ότι η καλύτερη συμβολή του ελληνικού λαού στον κοινό αγώνα και των άλλων λαών της Ευρώπης, είναι η πάλη του μέσα στην Ελλάδα ενάντια στους εκμεταλλευτές του. Το ίδιο που πρέπει να κάνουν και οι άλλοι λαοί στη χώρα τους για να γκρεμίσουν το οικοδόμημα του κεφαλαίου.
Οι εργάτες, οι φτωχοί αγρότες, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι νέοι και οι γυναίκες από τα λαϊκά στρώματα πρέπει να οργανωθούν και να παλέψουν στο χώρο δουλειάς, στα ταξικά συνδικάτα να αλλάξουν τους αρνητικούς σήμερα συσχετισμούς στο συνδικαλιστικό κίνημα, όπου κυριαρχούν οι συμβιβασμένες εργοδοτικές ηγεσίες. Πρέπει να παλέψουν στη γειτονιά και τις Λαϊκές Επιτροπές για όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν από το εισόδημα που εξανεμίζεται, ως την αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία και Παιδεία, τον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό, το δικαίωμα στην αναψυχή. Ετσι ανοίγει ο δρόμος της ρήξης με τους καπιταλιστές ως τάξη, για την αποδέσμευση από την ΕΕ, το ΝΑΤΟ, τη μονομερή διαγραφή του χρέους και την κοινωνικοποίηση των βασικών και συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής.
Ετσι ο λαός πρωταγωνιστής θα ορίζει τι θα παράγει, θα μπορεί να αναπτύξει με κεντρικό σχεδιασμό, με αναλογική ανάπτυξη όλων των κλάδων τις τεράστιες αναξιοποίητες σήμερα παραγωγικές δυνατότητες. Θα μπορεί να εξασφαλίσει την υγιεινή διατροφή του, που του στερεί σήμερα η καπιταλιστική ανάπτυξη της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, που ξεκληρίζει τους μικρούς παραγωγούς, φέρνει κέρδη στις πολυεθνικές των γεωργικών εφοδίων και καλλιεργητικών μέσων. Θα μπορεί να αξιοποιήσει τους ενεργειακούς πόρους, θα έχει στέγη, αναγκαίες υποδομές (αντισεισμική και αντιπλημμυρική προστασία, προστασία του δασικού πλούτου). Θα μπορεί η χώρα να αναπτύξει διεθνείς συνεργασίες με αμοιβαίο όφελος.
Αυτός ο δρόμος ανάπτυξης είναι ανάπτυξη για το λαό, που προάγει τη ζωή, που του αξίζει στον 21ο αιώνα της τεράστιας τεχνολογικής προόδου και των δυνατοτήτων. Είναι σημαντικό επομένως τα λαϊκά στρώματα στο επόμενο διάστημα που αναμένεται να κλιμακωθεί η επίθεση του κεφαλαίου, με όποια διαχειριστική κυβέρνηση, είτε κεντροδεξιά είτε κεντροαριστερή, να έχουν ένα ισχυρό αντίβαρο, που όχι μόνο θα οργανώσει την αντίσταση αλλά και την αντεπίθεση για τη μοναδική φιλολαϊκή λύση, την εργατική - λαϊκή εξουσία. Ισχυρό ΚΚΕ και στη Βουλή και στο λαό, φέρνει πιο κοντά αυτήν την προοπτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ