10 Ιουν 2012

ΕURO 2012 Κάτι κουρασμένοι... παίκτες



ΕURO 2012
Κάτι κουρασμένοι... παίκτες
Η κούραση των παικτών που απαρτίζουν την ελληνική εθνική ομάδα έφερε σε απόγνωση τον ομοσπονδιακό τεχνικό Φερνάντο Σάντος
Eurokinissi
Μπορεί η διοργάνωση του φετινού EURO, που άρχισε στα γήπεδα της Πολωνίας/Ουκρανίας, να μονοπωλεί από αυτές τις ημέρες και για ένα μήνα περίπου το ενδιαφέρον της ποδοσφαιρικού κόσμου, τα προγνωστικά για νικητές και ηττημένους να δίνουν και να παίρνουν (όπως φυσικά και τα ανάλογα κέρδη για κάποιους), ωστόσο για μια ακόμη φορά τα τελευταία χρόνια ένα είναι το σίγουρο: Οτι στην παράσταση που θα δοθεί πρωταγωνιστής θα είναι η κούραση των παικτών.
Η αύξηση των αγωνιστικών υποχρεώσεων τα τελευταία χρόνια σε εθνικά πρωταθλήματα και ευρωπαϊκές διοργανώσεις έχει μετατρέψει πλέον τους ποδοσφαιριστές σε... υπερμαραθωνοδρόμους, με τις αγωνιστικές περιόδους ουσιαστικά να διαρκούν σχεδόν 11 μήνες. Εάν σε αυτό προσθέσεις και τις υποχρεώσεις με τις εθνικές ομάδες τότε καταλαβαίνει κανείς ότι η αγωνιστική δράση για κάποιους δεν τελειώνει σχεδόν ποτέ. Δεν είναι τυχαίο ότι πλέον τα περισσότερα παιχνίδια στερούνται θεάματος, ενώ διοργανώσεις όπως το EURO ή το ΜΟΥΝΤΙΑΛ τα τελευταία χρόνια εκπέμπουν μια βαρετή εικόνα και σπάνιοι είναι οι αγώνες που μένουν στη μνήμη των φιλάθλων. Κάπως έτσι φαίνεται να έχουν τα πράγματα για μια ακόμη χρονιά...
Αποκαρδιωτική εικόνα
Η εικόνα που έδειξαν τα φιλικά παιχνίδια προετοιμασίας των συλλόγων άλλωστε είναι αδιάψευστος μάρτυρας για το τι ακριβώς επικρατεί. Ομάδες χωρίς φρεσκάδα, με εμφανή πρόβλημα φυσικής κατάστασης και παίκτες χωρίς καθαρό μυαλό. Το σίγουρο είναι ότι οι παίκτες που επιλέχθηκαν να στελεχώσουν τις εθνικές, ήδη εμφανίζονται καταπονημένοι από τις υποχρεώσεις τους με τους συλλόγους. Και βέβαια αν αναλογιστεί κανείς ότι επί το πλείστον οι εθνικές ομάδες στελεχώνονται από παίκτες που αποτελούν τη λεγόμενη ελίτ της κάθε χώρας, άρα και πρωταγωνιστές στο εθνικό τους πρωτάθλημα ή στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, τότε αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι περισσότεροι από αυτούς είχαν από ελάχιστο έως καθόλου διάστημα ξεκούρασης. Για παράδειγμα η Μπάγερν Μονάχου που έφθασε μέχρι τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, ο οποίος διεξήχθη στις 19 Μάη, διαθέτει αυτήν τη στιγμή 13 ποδοσφαιριστές της που συμμετέχουν με τις εθνικές τους ομάδες στο φετινό ΕURO.
Σε απόγνωση οι προπονητές
Η αύξηση των αγωνιστικών υποχρεώσεων των ομάδων, κυρίως στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, είναι βασικός παράγοντας της κούρασης των παικτών
Στο θέμα έχουν αναφερθεί και όλοι σχεδόν οι προπονητές τονίζοντας ότι θα γίνει προσπάθεια αποφόρτισης και «συντήρησης» των παικτών όσο διάστημα είναι δυνατό. Χαρακτηριστικές είναι και οι δηλώσεις του προπονητή της Εθνικής μας ομάδας, Φερνάντο Σάντος, ο οποίος κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας τόνισε: «Θεωρώ πως οι σύλλογοι σκέφτηκαν τα συμφέροντά τους και όχι την Εθνική και πρέπει να το λύσουμε πλέον το θέμα. Πρέπει να κρατήσουμε τους ποδοσφαιριστές μας ξεκούραστους, γιατί είναι πολύ κουρασμένοι».
Φωνές από την Ομοσπονδία Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών
Στο θέμα της κούρασης των παικτών πρόσφατα πήρε θέση και η Παγκόσμια Ομοσπονδία Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών (FIFPro) η οποία με σχετική της αναφορά εισηγείται, σε συνεργασία με τον φυσιολόγο Ραϊμόν Βερέιγεν, τρεις μέρες ξεκούρασης και όχι δύο ανάμεσα στα ματς. Μελετώντας τα αποτελέσματα 27.000 αναμετρήσεων σε υψηλό επίπεδο ο Βερέιγεν αποφάνθηκε πως η ενδεδειγμένη περίοδος φυσικής αποκατάστασης για τους ποδοσφαιριστές θα πρέπει να διαρκεί τρεις μέρες. Αντίθετα, όπως τόνισε, οι ομάδες που έδωσαν νέο ματς μετά από μόλις δύο μέρες είχαν περιορισμένο ποσοστό επιτυχίας.
Στόχος της συγκεκριμένης μελέτης είναι, τόσο η UEFA, όσο και η FIFA, να λάβουν σοβαρά τα αποτελέσματα δίνοντας στους ποδοσφαιριστές τη δυνατότητα να ξεκουράζονται τρεις μέρες και όχι δύο, όπως ισχύει σε πολλά πρωταθλήματα.
Μέχρι στιγμής, μόνο η πορτογαλική λίγκα τηρεί τη συγκεκριμένη μελέτη. Οι ομάδες της Πορτογαλίας που αγωνίζονται την Πέμπτη στο Europa League, δίνουν το επόμενο ματς πρωταθλήματος Δευτέρα. Αντίστοιχα οι σύλλογοι που έχουν υποχρεώσεις στο Champions League την Τρίτη επιστρέφουν σε αγωνιστική δράση μετά την Παρασκευή.
Ούτε ένας ούτε δυο αλλά 13 παίκτες της Μπάγερν, που τελείωσε τις υποχρεώσεις της στα μέσα Μάη, εντάχθηκαν σε υποχρεώσεις για τις εθνικές τους ομάδες (φωτ. από τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ)
Associated Press
Δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν και άλλες ευρωπαϊκές λίγκες το παράδειγμα της Πορτογαλίας. Είναι χαρακτηριστικό, ότι μετά την αποτυχία της PSV Αϊντχόφεν να κατακτήσει το πρωτάθλημα Ολλανδίας, ο αρχηγός Ολα Τοϊβόνεν δήλωσε ότι η ομάδα του θα πρέπει να επικεντρωθεί στο πρωτάθλημα, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα το Europa League.
Επικίνδυνα μονοπάτια
To φαινόμενο της κούρασης των ποδοσφαιριστών φυσικά δεν έχει αντίκτυπο μόνο στην εικόνα που θα παρουσιάσουν οι ομάδες στο φετινό ΕURO. Αντίθετα το θέμα είναι πιο σοβαρό αφού φυσικά έχει να κάνει με την υγεία των ίδιων των παικτών. Οι μελέτες που δείχνουν αύξηση των περιστατικών με αιφνίδιους θανάτους των ποδοσφαιριστών τα τελευταία χρόνια, κυρίως από καρδιοαγγειακές παθήσεις, προκαλούν αρκετά ερωτήματα. Ερωτήματα που έχουν να κάνουν με τον τρόπο που μπορεί να αντιμετωπίζονται από τα ιατρικά επιτελεία των ομάδων ή και τους ίδιους του ποδοσφαιριστές τυχόν χρόνια παθολογικά προβλήματα, μέχρι και τις μεθόδους που επιλέγουν για να... νικήσουν την κούραση.
Στον κόσμο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, όπου κυριαρχεί η λογική του κέρδους, οι... μαριονέτες (βλ. παίκτες) θα πρέπει να είναι πάντα όρθιες. Οι ίδιοι οι παίκτες εντός του «χρυσού κλουβιού τους» που επιβάλλουν τα συμβόλαια τα οποία υπογράφουν, δεν μπορούν να κάνουν και πολλά πράγματα. Κάποιες δηλώσεις, λιγοστές φωνές διαμαρτυρίας και εκκλήσεις προς τους αρμοδίους είναι μέχρι στιγμής οι ενέργειες που έχουν γίνει προκειμένου κάτι να διορθωθεί...

Το σίγουρο είναι ότι γι' αυτούς που κινούν τα νήματα στο σημερινό εμπορευματοποιημένο ποδόσφαιρο, κανείς από τους ποδοσφαιριστές, όπου επάνω τους έχουν επενδυθεί εκατομμύρια, δε δικαιούται να είναι κουρασμένος... Η κόπωση πρέπει να νικηθεί και τρόποι υπάρχουν πολλοί... Η χρήση αναβολικών, που συνεχώς αυξάνεται στο χώρο του ποδοσφαίρου, δείχνει ποιες είναι οι «λύσεις»...

Μπ. ΤΣ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ