7 Ιουλ 2012

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΙΡΑ ΤΗΣ ΔΑΝΙΑΣ



ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΙΡΑ ΤΗΣ ΔΑΝΙΑΣ
Γενικευμένες οι αντεργατικές αναδιαρθρώσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση
Συνέντευξη με την Μπέτι Κάρλσον, Πρόεδρο της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος στη Δανία
Δανία: Διαδήλωση εργαζομένων στην Υγεία το 2008
«Είναι καθαρό ότι η ΕΕ καμιά εγγύηση δεν προσφέρει στους λαούς, αντίθετα τους επιβάλλει απάνθρωπα σκληρά μέτρα, για να πληρώσουν μια κρίση για την οποία αυτοί δε φταίνε. Εμείς εντείνουμε τον αγώνα με τις δυνάμεις που έχουμε, για να πείσουμε για τον αντιδραστικό χαρακτήρα της ΕΕ και ότι είναι όργανο για τα συμφέροντα του ευρωπαϊκού μεγάλου κεφαλαίου. Πρέπει να κλιμακωθούν οι αγώνες και σε εθνικό, αλλά και σε ευρωενωσιακό επίπεδο», τονίζει, ανάμεσα σε άλλα, ηΜπέτι Κάρλσον, Γραμματέας της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος στη Δανία, σε συνέντευξή της στο «Ριζοσπάστη». Ολόκληρη η συνέντευξη έχει ως εξής:
-- Συντρόφισσα Μπέτι, όπως γνωρίζετε, πριν από 6 μήνες είχαμε εκλογές στην Ελλάδα από όπου προέκυψε κυβέρνηση σοσιαλδημοκρατών. Ο σημερινός πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, στην προεκλογική περίοδο υποσχόταν ότι θα κάνει την Ελλάδα Δανία του νότου. Ποιο είναι το σχόλιό σας γι' αυτό το ζήτημα;
-- Είναι ξεκάθαρο ότι ούτε μπορεί και ούτε και θα το κάνει. Αλλωστε, σήμερα με τις εξελίξεις στη Δανία, που δε διαφέρει από τις άλλες χώρες σε σχέση με τη συντονισμένη σε πανευρωπαϊκό επίπεδο αντιλαϊκή επίθεση που γίνεται, δε θα ήταν και κάτι το αξιοζήλευτο. ΗΔανία που ξέραμε αποξηλώνεται συστηματικά τα τελευταία 20 χρόνια με τη συμβολή και της σοσιαλδημοκρατικής, και της σημερινής δεξιάς κυβέρνησης, και των μηχανισμών τους. Και οι δύο παρατάξεις είναι θερμοί υποστηρικτές της ΕΕ, συμμετέχουν στις αποφάσεις της και υλοποιούν όλες τις αντιδραστικές οδηγίες και αποφάσεις που συμφωνούνται σ' αυτήν τη λυκοσυμμαχία. Ενα λαϊκό ρητό στη χώρα μας λέει ότι ακούνε την «Hismasters voice» πριν ακόμη συγκροτήσουν τις προτάσεις.
Οι ανατροπές στις εργατικές κατακτήσεις
Από τις πρόσφατες μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ κατά των οικονομικών μέτρων της κυβέρνησης και του ΔΝΤ

MotionTeam
-- Σήμερα με την εκδήλωση της κρίσης και την προσφυγή της Ελλάδας σε ΔΝΤ και ΕΕ για δανεισμό, προτείνονται μια σειρά πρωτάκουστα αντιλαϊκά μέτρα. Η ελληνική κυβέρνηση τα παρουσιάζει σαν πίεση από την ΕΕ. Εδώ στηΔανία, που ακούμε για το περίφημο δανέζικο μοντέλο, έχουν προταθεί ή παρθεί παρόμοια μέτρα; Εχουν λυθεί εδώ τα λαϊκά προβλήματα;
-- Είναι γνωστό ότι στηΔανία, όπως και στις υπόλοιπες σκανδιναβικές χώρες, εφαρμόστηκε το σκανδιναβικό μοντέλο. Επαναλαμβάνω, εφαρμόστηκε. Ενα μοντέλο βασισμένο στην υψηλή φορολογία, αλλά και με εξασφαλισμένες μια σειρά διευρυμένες παροχές για τα λαϊκά στρώματα, όπως δωρεάν Παιδεία και Υγεία. Δε γνωρίζαμε τι σημαίνει ιδιωτικό νοσοκομείο. Υπήρχαν πολλές βιβλιοθήκες με δωρεάν πρόσβαση, χτίζονταν με κρατική φροντίδα λαϊκές και καλής ποιότητας κατοικίες με φτηνό ενοίκιο, καθώς και φοιτητικές εστίες, πολλοί παιδικοί σταθμοί και γηροκομεία. Για τους ανάπηρους υπήρχε πολλή βοήθεια εντελώς δωρεάν. Ολοι είχαν δικαίωμα επιδόματος ανεργίας που ανερχόταν στο 90% του μισθού, και σε περίπτωση ατυχημάτων πολύ υψηλές αποζημιώσεις.
Η φορολογία αυξανόταν ανάλογα με το μισθό, έτσι ώστε αυτοί που κέρδιζαν περισσότερο να συνεισφέρουν και με περισσότερα.
Ολα αυτά κατακτήθηκαν με σκληρούς ταξικούς αγώνες, σε μια εποχή που το εργατικό κίνημα ήταν καλά οργανωμένο και το κομμουνιστικό κόμμα που πρωτοστατούσε στους αγώνες ισχυρό. Παράλληλα, απέναντί μας άνθιζε το κράτος της Σοβιετικής Ενωσης και οι κατακτήσεις στο σοσιαλιστικό στρατόπεδο έδειχναν το σωστό δρόμο ανάπτυξης. Ηταν φωτεινός φάρος.
Αυτά όλα ανήκουν στο παρελθόν. Σήμερα πληρώνουμε για τα πάντα. Μετά το '90 άρχισαν να εφαρμόζονται μια σειρά αναδιαρθρώσεις μαγειρεμένες σε ΕΕ και άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα και υλοποιήθηκαν στη χώρα μας από τα κόμματα του ευρωμονόδρομου. Πληρώνουμε ακόμη την υψηλότερη φορολογία στον κόσμο, αλλά σήμερα μόνον οι πλούσιοι απολαμβάνουν μια σειρά φοροαπαλλαγές, ενώ στα λαϊκά στρώματα φορτώνονται όλο και καινούριοι έμμεσοι φόροι.
Με απαίτηση της ΕΕ έχουμε σήμερα μια σειρά ιδιωτικών νοσοκομείων που τα πληρώνει το κράτος, αφού ακόμη η Υγεία είναι δωρεάν σε βάρος των σχολείων, των φοιτητικών βιβλίων (οι φοιτητές πληρώνουν όλα τα βιβλία μόνοι τους), των κέντρων νεολαίας και των γηροκομείων. Το επίδομα ανεργίας έχει πέσει στο 50% και όποιος συμπληρώσει 6 μήνες άνεργος αναγκάζεται να δουλεύει δωρεάν για κάποιον εργοδότη και αυτό το κόλπο κάνει τους εργοδότες να απολύουν ακόμη περισσότερους. Ολες οι παροχές κοινωνικού χαρακτήρα έχουν υποστεί τεράστια μείωση και έχει παρουσιαστεί τα τελευταία χρόνια μεγάλη φτώχεια και κύμα αστέγων. Το όριο σύνταξης έχει πάει στα 67 και συζητιέται η παραπέρα άνοδός του. Εχει μειωθεί δραστικά η λαϊκή σύνταξη.
Πείρα από τις αλλαγές στη διοικητική διάρθρωση του κράτους
-- Η ελληνική κυβέρνηση έχει στα σκαριά την καλούμενη μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με το όνομα «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ». Εδώ στη Δανία έχετε, εδώ και 5 χρόνια, προχωρήσει σε τέτοια μεταρρύθμιση. Μπορείτε να μας περιγράψετε σύντομα τις εμπειρίες σας και να δώσετε κάποιες συμβουλές από την πείρα που έχετε στους Ελληνες εργαζόμενους;
-- Στη Δανία τα κόμματα του ευρωμονόδρομου εξαπάτησαν τον κόσμο, λέγοντας ότι η συμμετοχή μας στην ΕΕ σημαίνει εξίσωση όλων των χωρών - μελών προς τα πάνω. Δηλαδή, ότι και οι χώρες του Νότου θα έφταναν στο επίπεδο των βόρειων. Στην πράξη, έγινε το αντίθετο και με τη δικαιολογία της πίεσης από την ΕΕ κατόρθωσαν να αποξηλώσουν κάθε μορφή κοινωνικού κράτους.
Στη Δανία, είχαμε παλιότερα ανεξάρτητους δήμους που είχαν την ευθύνη για τη διαχείριση των εσόδων τους, και το αναπτυξιακό πρόγραμμα της περιοχής τους.
Πριν 5 χρόνια, ψηφίστηκε η μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, που σημαίνει, όπως τώρα και στην Ελλάδα, ότι η χώρα χωρίστηκε σε 5 μεγάλες περιφέρειες, καταργήθηκαν οι νομαρχίες και συγχωνεύτηκαν οι δήμοι σε λιγότερους και μεγαλύτερους.
Σήμερα το κράτος αποφασίζει αυστηρά για την οικονομία των δήμων και τους υπαγορεύει πόσο φόρο θα απαιτήσουν από τους πολίτες. Παράλληλα, τους αναθέτει όλο και περισσότερες αρμοδιότητες, για τις οποίες παλιά είχε το κράτος την ευθύνη. Σήμερα την αποκλειστική ευθύνη για τη λειτουργία των νοσοκομείων έχουν οι περιφέρειες. Χωρίς, όμως, πολλά περιθώρια ελιγμών. Παίρνουν ένα συγκεκριμένο ποσό από τον προϋπολογισμό του κράτους με βάση το οποίο πρέπει να κινηθούν. Ούτε κορόνα παραπάνω, κι ας υπάρχει ανάγκη. Αυτό έχει σημάνει μια κατακόρυφη πτώση σε όλο το σύστημα Υγείας που κάποτε ήταν ένα από τα καλύτερα στον κόσμο. Εχουμε τεράστιες λίστες αναμονής, μπορεί κανείς να περιμένει και ένα χρόνο για κάποια επέμβαση, έχουμε μαζικές απολύσεις γιατρών και νοσοκόμων και πολλές επεμβάσεις γίνονται στα ιδιωτικά νοσοκομεία, που στοιχίζουν διπλά και τριπλά και τα πληρώνει το κράτος, με αποτέλεσμα να αφαιρούνται χρήματα από άλλες κοινωνικές δραστηριότητες και να θησαυρίζουν οι κλινικάρχες. Κοντεύουμε να γίνουμε Αμερική, αφού η κερδοφορία των μονοπωλίων είναι στόχος άγιος στην ΕΕ του κεφαλαίου.
Θέλουμε να προειδοποιήσουμε αυστηρά τον ελληνικό λαό να μη δεχτεί το σχέδιο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ». Ηταν η καταστροφή της Δανίας. Σήμερα, ο περισσότερος κόσμος είναι πολύ δυσαρεστημένος, γι' αυτό και ξαναμπαίνει ακόμη και στην ημερήσια διάταξη αστικών κομμάτων η κατάργησή του. Οι κομμουνιστές είμαστε κάθετα ενάντια σε τέτοιες μορφές διαχείρισης, που μοναδικό σκοπό έχουν την κερδοφορία του κεφαλαίου και στηρίζουμε την πραγματική φιλολαϊκή αποκέντρωση σε ένα γενικότερο πλαίσιο κεντρικού σχεδιασμού.
Για την Οδηγία Μπολκεστάιν
-- Παράλληλα με τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προωθείται στην χώρα μας και η Οδηγία Μπολκεστάιν. Η εμπειρία σας εδώ ποια είναι; Μήπως η Οδηγία αυτή έχει συνέπειες για την εφαρμογή συλλογικών συμβάσεων και το κοινωνικό ντάμπινγκ;
-- Απόλυτα. Η κατάπτυστη αυτή οδηγία είχε τραγικές συνέπειες, όπως άλλωστε εμείς σαν κόμμα είχαμε προειδοποιήσει, και έφερε κοινωνικό ντάμπινγκ. Βέβαια, είναι άμεση συνέπεια από τις 4 ελευθερίες της Συνθήκης του Μάαστριχτ, με βάση τις οποίες το κεφάλαιο μπορεί να κινείται ελεύθερα και χωρίς κανέναν περιορισμό όπου το συμφέρει και παράλληλα να έχει το δικαίωμα να κινεί εργατικό δυναμικό και να το χρησιμοποιεί πάλι όπου το συμφέρει και για όσο το συμφέρει. Είχαμε 4 σημαντικές δικαστικές αποφάσεις από τα ευρωδικαστήρια για τη συγκεκριμένη Οδηγία, όπου έγινε ξεκάθαρο ότι ούτε τα κράτη, ούτε οι δήμοι και οι περιφέρειες, ούτε ακόμη τοπικές ή διεθνείς συμφωνίες για μισθούς, ασφαλιστικά ζητήματα και όρους απασχόλησης έχουν κάποια ισχύ μπρος στα συμφέροντα του κεφαλαίου. Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα δύσκολο αγώνα, για να προστατεύσουμε ή να διεκδικήσουμε αυτά που είχαμε κερδίσει με τις όποιες συλλογικές συμβάσεις και, ακόμη, να κατοχυρώσουμε κάποιες θέσεις εργασίας. Ακόμη, δίνουμε μεγάλη μάχη για τα δικαιώματα των ξένων εργατών που έρχονται στη χώρα μας για να δουλέψουν σε συνθήκες γαλέρας και να χρησιμοποιηθούν από τους εργοδότες ενάντια στους ντόπιους εργαζόμενους. Το χειρότερο για την εργατική τάξη θα είναι, αν πετύχουν, όπως προσπαθούν, να μας φέρουν αντιμέτωπους. Είναι σήμερα πολύ αναγκαίο να χτίσουμε την ενότητα του εργατικού κινήματος σε ταξική βάση και σε όλο το φάσμα της ΕΕ.
Θέλουμε, ακόμη, να προειδοποιήσουμε για τις συνέπειες της flexicurity, που πρωτοεφαρμόστηκε στη χώρα μας και στην πράξη σημαίνει flex απόλυτη και χωρίς κανένα περιορισμό ελευθερία στις απολύσεις, ενώ security που σημαίνει ασφάλεια σε περίπτωση απόλυσης , με τους σημερινούς όρους ΕΕ, δε δίνει καμιά ασφάλεια.
Κρίση και εργατικοί αγώνες
-- Η κυβέρνηση, τα αστικά κόμματα και η πλουτοκρατία, στην Ελλάδα, κάνουν έκκληση για πατριωτική συστράτευση, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση και κατηγορούν το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ, που εκπροσωπεί το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, ότι με τις απεργίες και τις διαδηλώσεις τα πράγματα γίνονται χειρότερα και διάφοροι επενδυτές και τουρίστες τρομοκρατούνται. Ποια είναι η γνώμη σας;
-- Για να λέει τέτοια πράγματα η κυβέρνησή σας φαίνεται ότι είναι σε μεγάλο πανικό. Σαν κομμουνιστές, έχουμε υποχρέωση να αγωνιστούμε για να ανέβει η ταξική συνείδηση της εργατικής τάξης. Ποτέ δεν ήταν τόσο ξεκάθαρο όπως σήμερα με την εκδήλωση της καπιταλιστικής κρίσης.
Πρώτα έπρεπε να αδειάσουμε όλα τα κρατικά ταμεία για να δωρίσουμε δισεκατομμύρια στα χρηματοπιστωτικά μεγαθήρια, τα οποία είχαν κάνει σκόνη όλα τα χρήματα που είχαν επί χρόνια απομυζήσει.
Κατόπιν έπρεπε να δεχτούμε περικοπές και μαζικές απολύσεις για να καλυφτεί το κρατικό έλλειμμα.
Εδώ υπάρχει μια μόνο απάντηση. Δεν τα δεχόμαστε.
Το κεφάλαιο συνεχίζει τις δραστηριότητές του χρεώνοντάς μας το λογαριασμό. Η κρίση τους έγινε τώρα κρίση της εργατικής τάξης. Εμείς απολυόμαστε, εμείς θα πληρώσουμε παραπάνω φόρους, εμείς θα γίνουμε φτωχότεροι και θα δουλεύουμε μέχρι να πεθάνουμε. Και ούτε θα σώσουμε την εθνική οικονομία ή τον καπιταλισμό. Αν δεν έχουμε χρήματα να καταναλώνουμε τα προϊόντα τους, θα οξυνθεί κι άλλο η κρίση.
Και αυτά που ακούμε περί τουρισμού είναι μπουρδολογίες. Ο δανέζικος λαός αγαπάει την Ελλάδα και το αν έρθει να απολαύσει το ζεστό ήλιο και τη θάλασσα θα εξαρτηθεί από την οικονομία του και όχι από το αν γίνονται διαδηλώσεις. Με αυτό το ξέσπασμα της ανεργίας που έχουμε πώς να πάμε διακοπές;
Οι Ελληνες εργαζόμενοι πρέπει να συνεχίσουν τις μαζικές κινητοποιήσεις ενάντια στα μέτρα και να μην πιαστούν κορόιδα σαν κι εμάς, που, λόγω του συσχετισμού δύναμης στο εργατικό κίνημα, κάναμε πίσω και πάθαμε χειρότερα. Η επίθεση, σύντροφοι, που δεχόμαστε δεν έχει πάτο και όσο υποχωρούμε τόσο και θα χάνουμε.
Η κρίση στην Ελλάδα επιβεβαιώνει ότι οι Δανοί δεν έχασαν τίποτε που απέρριψαν το ευρώ. Ακόμη, συντείνει στο να ανεβαίνει τον τελευταίο καιρό ο προβληματισμός γύρω από την ΕΕ. Είναι καθαρό ότι καμιά εγγύηση δεν προσφέρει στους λαούς, αντίθετα τους επιβάλλει απάνθρωπα σκληρά μέτρα, για να πληρώσουν μια κρίση για την οποία αυτοί δε φταίνε. Εμείς εντείνουμε τον αγώνα με τις δυνάμεις που έχουμε, για να πείσουμε για τον αντιδραστικό χαρακτήρα της ΕΕ και ότι είναι όργανο για τα συμφέροντα του ευρωπαϊκού μεγάλου κεφαλαίου.
Πρέπει να κλιμακωθούν οι αγώνες και σε εθνικό, αλλά και σε ευρωενωσιακό επίπεδο. Πρέπει, επίσης, να έχουμε ξεκάθαρο ότι έχουμε να κάνουμε με ισχυρό και καλά οργανωμένο αντίπαλο. Εχουν πολλούς μηχανισμούς και επαγγελματίες προβοκάτορες. Θα χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα που διαθέτουν για να σταματήσουν κάθε τάση ριζοσπαστικοποίησης των λαϊκών στρωμάτων και να προφυλάξουν τη λειτουργία του καπιταλιστικού συστήματος. Η μεγάλη προβοκάτσια που επιχειρήθηκε στη διαδήλωση της Αθήνας στις 5 Μάη το δείχνει ξεκάθαρα.
Εμείς έχουμε χαρακτηρίσει την ΕΕ σαν τη διακριτική δικτατορία του κεφαλαίου, σε αντίθεση με την ωμή και πρωτόγονη μορφή του φασισμού/ναζισμού.
Οι εξελίξεις, όμως, θα φέρουν στο φως τη χυδαία και βίαιη προσπάθειά τους για τη διατήρηση της εξουσίας.
Συντροφικούς χαιρετισμούς και καλούς αγώνες σε όλους τους Ελληνες αγωνιστές, που αυτές τις μέρες με τους αγώνες τους μάς κάνουν περήφανους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ