13 Ιουλ 2012

ΙΣΠΑΝΙΑ Συνεχίζουν τον αγώνα οι ανθρακωρύχοι



ΙΣΠΑΝΙΑ
Συνεχίζουν τον αγώνα οι ανθρακωρύχοι
ΜΑΔΡΙΤΗ.--
Συνεχίζουν τις μαζικές και πολύμορφες απεργιακές τους δραστηριότητες οι Ισπανοί ανθρακωρύχοι που διαμαρτύρονται ενάντια στις περικοπές των κυβερνητικών επιδοτήσεων στον άνθρακα, κάτι που θα φέρει το σταδιακό κλείσιμο πολλών ορυχείων και την απώλεια δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας τόσο στον κλάδο όσο και σε άλλους σχετικούς.
Την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε μαζική διαδήλωση στους δρόμους της Μαδρίτης από τους ανθρακωρύχους, στους οποίους συμπαραστάθηκαν χιλιάδες εργαζόμενοι εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στον αγώνα τους, αλλά και μια πρώτη απάντηση στα νέα βάρβαρα μέτρα λιτότητας που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση Μαριάνο Ραχόι. Ο Ισπανός πρωθυπουργός προανήγγειλε αύξηση του ΦΠΑ στο 21% από 18%, μαζί με το «κόψιμο» του δώρου Χριστουγέννων στους δημόσιους υπαλλήλους, αλλά και τη μείωση των επιδομάτων ανεργίας, το οποίο θα δίνεται στο εξής για μικρότερη περίοδο. Εξήγγειλε ακόμη «μεταρρύθμιση» στο Ασφαλιστικό, με πετσόκομμα παροχών και συντάξεων, μαζί και αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Παράλληλα, από τον επόμενο χρόνο θα καταργηθεί η φοροελάφρυνση στην αγορά κατοικίας, ενώ η κυβέρνηση προανήγγειλε και ιδιωτικοποιήσεις σε λιμάνια, αεροδρόμια και σιδηροδρομικές υποδομές, μαζί με «αναδιάρθρωση» της δημόσιας διοίκησης, με περικοπές ύψους 3,5 δισ. ευρώ και αύξηση της έμμεσης φορολογίας στην ενέργεια.
Για το επόμενο διάστημα, οι συμβιβασμένες ηγεσίες των δύο μεγαλύτερων συνδικαλιστικών οργανώσεων «Εργατικές Επιτροπές» (CCOO) και «Γενική Ενωση Εργατών» (UGT) - που χρόνια συμμετέχουν στον λεγόμενο «κοινωνικό διάλογο» - κήρυξαν γενική κινητοποίηση στην Ισπανία για τις 21 Ιούλη. Παράλληλα, βρίσκονται σε διαβουλεύσεις για την κήρυξη γενικής απεργίας πιθανά το ...Σεπτέμβρη.
Σημειώνεται πως το Κομμουνιστικό Κόμμα των Λαών της Ισπανίας έχει επανειλημμένα απαιτήσει την προκήρυξη γενικής απεργίας τονίζοντας πως δεν αρκεί ο κόσμος να βγαίνει στους δρόμους, αλλά χρειάζεται να οργανωθεί ο αγώνας των εργατών για τη σύγκρουση με το κεφάλαιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ