6 Ιουλ 2012

Ωμή κοροϊδία τα περί «κόκκινων γραμμών» στις διαβουλεύσεις με την τρόικα


ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ
Φουλάρει αντιλαϊκά με μέτρα και δημαγωγία
Ωμή κοροϊδία τα περί «κόκκινων γραμμών» στις διαβουλεύσεις με την τρόικα
Με κατευθυνόμενες διαρροές περί δήθεν «κόκκινων γραμμών» στις διαβουλεύσεις με την τρόικα, τα κόμματα της συγκυβέρνησης προσπαθούν να ξεγελάσουν το λαό ενόψει των συναντήσεων με τους Ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ. Στόχος τους είναι από τη μια να διασφαλίσουν την ταχύτατη και απρόσκοπτη εφαρμογή όλων των αντεργατικών - αντιλαϊκών μέτρων που έχει ανάγκη το κεφάλαιο σε συνθήκες κρίσης και από την άλλη να κερδίσουν την ανοχή του λαού, με δημαγωγία περί δήθεν σκληρής διαπραγμάτευσης με την τρόικα για λογαριασμό των δικών του συμφερόντων.
Μετά τη συνάντηση των τριών κυβερνητικών συμμάχων τη Δευτέρα στην οικία του Αντ. Σαμαρά και τη διευρυμένη υπουργική σύσκεψη που προηγήθηκε, κορυφώθηκε η προπαγάνδα ότι η κυβέρνηση προσέρχεται στις διαβουλεύσεις με «κόκκινες γραμμές» να μην υπάρξουν νέες φορολογικές επιβαρύνσεις, να μη γίνουν νέες οριζόντιες περικοπές σε μισθούς ή συντάξεις και να μη γίνουν άλλες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.
Τα παραπάνω, σύμφωνα με πληροφορίες, θα συμπεριληφθούν για λόγους εντυπώσεων και στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, που θα αναγνώσει ο Αντ. Σαμαράς το απόγευμα της Παρασκευής στη Βουλή.
Πρόκειται για κοροϊδία πρώτου μεγέθους σε βάρος του λαού. Η διαδικασία της εσωτερικής υποτίμησης, με περαιτέρω μείωση του μέσου μισθού, είναι δεδομένο πως θα συνεχιστεί και θα ενταθεί, την ίδια ώρα που στις ιδιωτικές επιχειρήσεις οι μειώσεις μισθών με ατομικές και επιχειρησιακές συμβάσεις οργιάζουν. Δεδομένο είναι επίσης ότι το λαϊκό εισόδημα θα συνεχίσει να εξαϋλώνεται από τα χαράτσια και τη φοροληστεία, η οποία θα χτυπήσει κυρίως τα μεσαία εισοδήματα, αφού τα χαμηλά έχουν φτάσει στην κυριολεξία στον πάτο. Την ίδια ώρα, βέβαια, η συγκυβέρνηση διαβεβαιώνει για την πρόθεσή της να μειώσει κι άλλο τη φορολογία για το κεφάλαιο.
Οσο για τις απολύσεις, είναι τουλάχιστον προκλητικό να ακούγονται υποσχέσεις για «πάγωμα» από τα χείλη κομμάτων που έχουν δεσμευθεί για μείωση των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000, προαναγγέλλουν από τώρα λουκέτα σε φορείς του Δημοσίου, ενώ και οι ιδιωτικοποιήσεις, στις οποίες ομνύει η συγκυβέρνηση, θα φέρουν νέες μεγάλες απώλειες θέσεων εργασίας στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Κρύβοντας από το λαό ότι όλα τα παραπάνω μέτρα προκύπτουν από τις συμβατικές υποχρεώσεις της Ελλάδας απέναντι στις στρατηγικές της ΕΕ, αφού ανάλογες ανατροπές προωθούνται και σε χώρες χωρίς μνημόνιο, ο ΣΥΡΙΖΑ σιγοντάρει την κυβερνητική προπαγάνδα, προτείνοντας τους δικούς του όρους για μια σκληρή, τάχα, διαπραγμάτευση με την τρόικα. Οπως είπε τη Δευτέρα στο συνέδριο του «Εκόνομιστ» ο Αλ. Τσίπρας και επανέλαβαν χτες στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, η συγκυβέρνηση πρέπει να θέσει ως προϋπόθεση για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα την επέκταση και για την Ελλάδα των αποφάσεων της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής.
Ιδιωτικοποιήσεις και λουκέτα
«Σημασία σήμερα έχει να γίνει σαφές ότι κάτι αλλάζει. Να δείξουμε ότι η δέσμευσή μας να προχωρήσουμε σε διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις είναι ισχυρή και ότι υλοποιείται», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκης, από το βήμα του συνεδρίου του «Εκόνομιστ», εκπροσωπώντας τον πρωθυπουργό. Η δέσμευση αυτή θα φανεί καθαρά κατά την παρουσίαση των προγραμματικών δηλώσεων από τον Αντ. Σαμαρά, ενώ αύριο το μεσημέρι ο πρωθυπουργός θα έχει στο Μέγαρο Μαξίμου συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας, μαζί με τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα.
Η κυβέρνηση, για προφανείς προπαγανδιστικούς λόγους, σηκώνει ψηλά το ζήτημα των σαρωτικών αποκρατικοποιήσεων και των λουκέτων σε φορείς του Δημοσίου και την ίδια στιγμή είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει, δίχως εξαιρέσεις, το σύνολο των αντιλαϊκών μέτρων, εντός και εκτός μνημονίου.
«Στις συζητήσεις που έγιναν στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ξεκαθαρίσαμε τη δέσμευσή μας να προχωρήσουμε στη δημοσιονομική εξυγίανση, στον περιορισμό των ελλειμμάτων και του δημοσίου χρέους», υπογράμμισε στην ίδια ομιλία ο υπουργός Ανάπτυξης, επαναβεβαιώνοντας τη βούληση της κυβέρνησης να υλοποιήσει τα νέα μέτρα άγριας λιτότητας που περιλαμβάνονται στο πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ, όπως δραστικές περικοπές κοινωνικών δαπανών, συντάξεων, αλλά και μαζικές απολύσεις ή εργασιακή εφεδρεία στο Δημόσιο.
Παράλληλα, η νέα συγκυβέρνηση, παρά τις περί του αντιθέτου δημαγωγικές διαβεβαιώσεις, θα προχωρήσει στην πλήρη υλοποίηση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων στις εργασιακές σχέσεις και στο Ασφαλιστικό, επιδιώκοντας να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων. «Η Ελλάδα πρέπει να γίνει μια χώρα φιλική στις επενδύσεις»,τόνισε ο Κ. Χατζηδάκης, συμπληρώνοντας ότι «μόνο έτσι θα βρουν δουλειά οι άνεργοι».Στην πραγματικότητα, επαναλαμβάνει τη θέση της ηγεσίας της ΝΔ για νέες θέσεις εργασίας με μισθούς πείνας και κατεδάφιση των εργασιακών δικαιωμάτων.
Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση ετοιμάζει πυρετωδώς τη λίστα με συγκεκριμένες αποκρατικοποιήσεις και λουκέτα σε οργανισμούς του Δημοσίου, που θα παρουσιαστεί τις αμέσως επόμενες μέρες και θα συνοδεύεται από συγκεκριμένο δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα για την υλοποίησή τους, πιθανότατα μέχρι το Σεπτέμβρη. «Μέσα σε αυτό το καλοκαίρι πρέπει να γίνουν πολλά, σε όλα τα πεδία, όχι μόνο των διαρθρωτικών αλλαγών και των αποκρατικοποιήσεων, γιατί έχουμε μείνει πίσω», τόνισε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σ. Κεδίκογλου, δίνοντας το στίγμα του κυβερνητικού σχεδιασμού για το επόμενο διάστημα.
Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι «καταρτίζεται η λίστα» με τις αποκρατικοποιήσεις και τα λουκέτα σε φορείς του Δημοσίου, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι «πέρα από ορισμένες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα στο λειτουργικό τμήμα του ΟΣΕ, στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ, που υπάρχει και συμφωνία των τριών για την αποκρατικοποίησή του, υπάρχει μια σειρά από νομικά και τεχνικά προβλήματα και ειδικά σε ό,τι αφορά τα νομικά προβλήματα θα χρειαστεί και η βοήθεια των Ευρωπαίων εταίρων μας, γιατί ορισμένα από τα νομικά προβλήματα έχουν σχέση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία».
Ομόθυμα ενάντια στο λαό
Η μόνη διαβεβαίωση που δίνει τώρα η κυβέρνηση στα λαϊκά στρώματα, για να εκβιάσει την ανοχή τους, είναι πως «θα κάνει κάθε προσπάθεια για να μην υπάρξουν άλλες θυσίες».Σπεύδει όμως αμέσως να συμπληρώσει ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρέπεμψε στις διαπραγματεύσεις ακόμα και τα σενάρια να δοθούν περισσότερες δόσεις στους φορολογούμενους για να πληρώσουν τα ατέλειωτα χαράτσια. «Το πνεύμα είναι ότι η επιμήκυνση της αποπληρωμής δεν πρέπει να αφορά μόνο τα δημόσια οικονομικά αλλά και τους πολίτες και στο πνεύμα αυτό θα προσπαθήσουμε να το θέσουμε και αυτό το ζήτημα στη διαβούλευση», δήλωσε.
Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η τοποθέτησή του για την εφαρμογή του θεσμού της «εργασιακής εφεδρείας», αντί για απολύσεις στο Δημόσιο, δηλώνοντας ότι «σε πρώτη φάση ο αγώνας είναι να μη χρειαστούν άλλες τέτοιες θυσίες». Ουσιαστικά τα αφήνει όλα ανοιχτά.
Οπως διαβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ανάμεσα στους τρεις εταίρους της κυβέρνησης υπάρχει πλήρης ομοθυμία για το ξεδίπλωμα της αντιλαϊκής πολιτικής. «Με εντυπωσίασε πραγματικά το πνεύμα συνεργασίας, η γόνιμη συζήτηση, το πόσο ο ένας προσέθετε τον προβληματισμό του, εξέλισσε την επιχειρηματολογία του άλλου», είπε ο Σ. Κεδίκογλου, αναφερόμενος στην προχτεσινή σύσκεψη των τριών αρχηγών στην οικία του πρωθυπουργού. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα γίνει και νέα σύσκεψη σήμερα, προκειμένου να επιτευχθεί η πλήρης συμφωνία επί των προγραμματικών δηλώσεων.
Καθαρά επικοινωνιακού χαρακτήρα ήταν η χτεσινή εξαγγελία του πρωθυπουργού για κατάργηση όλων των αμειβόμενων επιτροπών των υπουργείων καθώς και των ειδικών γραμματειών. Το πυροτέχνημα έχει στόχο να δείξει τάχα την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να περιορίσει τις «σπατάλες» στο Δημόσιο.
Σύμφωνα με την πρωθυπουργική απόφαση, θα υπάρξει ανασυγκρότηση των γραμματειών και επιτροπών στα υπουργεία «από μηδενική βάση», ενώ επισημαίνεται ότι η απόφαση αυτή δεν ισχύει για ειδικές γραμματείες που δεν μπορούν να διακόψουν τη λειτουργία τους, όπως το ΣΔΟΕ. Ο συγκεκριμένος νόμος για την κατάργηση των αμειβόμενων επιτροπών ισχύει από το 2009.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ