16 Αυγ 2012

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΣΤΑ ΓΗΠΕΔΑ Στην ... έδρα του ρατσισμού και του εθνικισμού



ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΣΤΑ ΓΗΠΕΔΑ
Στην ... έδρα του ρατσισμού και του εθνικισμού
Ενα δείγμα του ...«ονείρου» που έχουν τα φασιστοειδή, όπως κυκλοφόρησε παραμονές του αγώνα με το Καζακστάν
«Επαναλαμβανόμενη σύμπτωση παύει να είναι σύμπτωση». Και τα αλλεπάλληλα κρούσματα ρατσιστικών και φασιστικών συμπεριφορών και στις κερκίδες - κυρίως - των ποδοσφαιρικών γηπέδων, μάλλον επιβεβαιώνουν τη λαϊκή ρήση. Φαινόμενα μισαλλοδοξίας και υποβιβασμού της ανθρώπινης υπόστασης, κραυγές δήθεν περί πατριωτισμού, «καθαρότητας» και «αρίας φυλής» (με όποιο τρόπο ή πρόσχημα εκφράζονται) ή επιθέσεις σε αλλοδαπούς έχουν πολλαπλασιαστεί.
Βέβαια - τουλάχιστον - στη χώρα μας, θα ήταν λάθος να τους προσδώσει κάποιος πολύ μαζικά χαρακτηριστικά. Εξίσου λάθος, ίσως και πιο επικίνδυνο, θα ήταν όμως να αδιαφορήσει ή να υποβαθμίσει τη σημασία τους.
Ο «Ριζοσπάστης», μόλις μερικούς μήνες πριν, έγκαιρα, είχε - για πολλοστή φορά - κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου. Ασχολήθηκε σε τρία κυριακάτικα φύλλα (21/11/2004, 28/11 και 5/12) με φορείς απόψεων και πρακτικών - όπως εκφράζονται και στον αθλητισμό - οι οποίοι διαστρεβλώνοντας πραγματικά προβλήματα, επιχειρούν οργανωμένα, αλλά συγκεκαλυμμένα, να εκμεταλλευτούν την κατάσταση, για να προωθήσουν τις ιδέες τους και να ισχυροποιηθούν. Μόνο που οι «αρμόδιοι», συνειδητά ή ασυνείδητα, ενδιαφέρθηκαν όσο το θέμα απασχολούσε κάποια ΜΜΕ. Μετά το ξέχασαν...
Πολλαπλασιάζονται τα κρούσματα ρατσισμού
Δυστυχώς, στους μήνες που πέρασαν, τα γεγονότα ρατσισμού και φασισμού πολλαπλασιάστηκαν, εντός και εκτός Ελλάδας. Τελευταίο (χρονολογικά) φαινόμενο, στη χώρα μας, η φραστική επίθεση, στον Κόφι Αμπονσάαπό οπαδούς του Αιγάλεω. Με χυδαίες και απαράδεκτες εκφράσεις κάποιοι ανεγκέφαλοι, εξανάγκασαν το μαύρο παίχτη με λυγμούς να ζητήσει - στο ημίχρονο - αλλαγή. Τα δάκρυα και το αίτημά του δεν ήταν νίκη των «καθαρόαιμων» ηλιθίων. Εγιναν ήττα όσων τους ανέχτηκαν ή αδιαφορούν. Χτύπημα κατά του ίδιου του αθλητισμού, του πολιτισμού και των αξιών τους.
Είχαν προηγηθεί αρκετά. Σταχυολογώντας να θυμηθούμε (όχι με χρονολογική σειρά) ανάλογη επίθεση στον βολεϊμπολίστα του ΠΑΟΚ, Ρότζερ Ναγκά, σε αγώνα με τον Ολυμπιακό. Την αντιμετώπιση του Ολισαντέμπε, από οπαδούς του Ολυμπιακού, φραστικά και με επίδειξη μπανανών... Τη δολοφονία μαύρου μικροπωλητή από μέλη συνδέσμου του Παναθηναϊκού, στο Περιστέρι.
Το σκίσιμο της αλβανικής σημαίας στην αναμέτρηση ποδοσφαίρου των εθνικών ομάδων ελπίδων Ελλάδας - Αλβανίας, τα εμετικά συνθήματα στο ίδιο παιχνίδι, αλλά και την επομένη, σ' επίπεδο ανδρών. Τρικάκια - ναζιστικής αισθητικής - που έγραφαν π.χ. «Albanians Raus» (Αλβανοί Εξω) ή «Υπέρ Πάντων η Ελλάς» κατά το ναζιστικό «Deutschland uber alles» (Γερμανία πάνω απ' όλα). Επιθέσεις. εναντίον Αλβανών, Πακιστανών ή Αφρικανών (κατά τη διάρκεια του EURO), επειδή είχαν το... θράσος να θελήσουν να πανηγυρίσουν μαζί με Ελληνες...
Ανάλογα φαινόμενα εμφανίζονται και στο εξωτερικό. Παραθέτουμε, ενδεικτικά, ορισμένα από αυτά.
  • Στην Ισπανία, οι οπαδοί της Ντεπορτίβο λα Κορούνια χρησιμοποίησαν φυλετικά συνθήματα και μιμούνταν τον ήχο των πιθήκων κατά του Ρομπέρτο Κάρλος (Ρεάλ Μαδρίτης). Το ίδιο έκαναν Ισπανοί σε φιλικό με την Αγγλία, κάθε φορά που οι μαύροι παίκτες της Αγγλίας ακουμπούσαν την μπάλα.
  • Ο Ουρουγουανός επιθετικός της Οσασούνα, Ρίτσαρντ Μοράλες, επέκρινε τις ισπανικές αρχές, επειδή δεν αντέδρασαν σε ρατσιστικά συνθήματα που ακούγονταν εναντίον του στο ματς με τη Χέταφε.
  • Από την ισπανική ομοσπονδία, έχουν τιμωρηθεί με - έστω και μικρό - χρηματικό πρόστιμο πέντε ομάδες (Ντεπορτίβο, Αλμπαθέτε, Χέταφε, Μάλαγα και Ατλέτικο Μαδρίτης)... Ο εκλέκτορας της εθνικής ομάδας, Λούις Αραγόνες, ξεσήκωσε σάλο όταν αποκάλεσε τον Γάλλο επιθετικό, Τιερί Ανρί, «μαύρο σκ...»!
  • Αρχές του μήνα, η Αστυνομία, έκανε έρευνα στο σπίτι του 39χρονου Φερνάντο ΣΜ (ένα από τα ηγετικά μέλη του συνδέσμου οπαδών της Εσπανιόλ, «White and Blue Brigade». Ανακάλυψε προπαγανδιστικό υλικό με ναζιστικό, ακροδεξιό και «skinhead» περιεχόμενο. Π.χ. υλικό από την Οργάνωση «National Resistance» που εναντιώνεται στην έλευση των μεταναστών στην Ισπανία. Επίσης, βρέθηκαν δεκατρείς φωτοβολίδες, πέντε τσεκούρια και μια θήκη από πιστόλι. Τον συνέλαβαν μαζί με τον Νταβντ ΡΡ, με την κατηγορία της επίθεσης σε δυο δημοσιογράφους της καθημερινής αθλητικής εφημερίδας «Blanc i Blau».
  • Στην Ιταλία, σε αγώνα Ιντερ - Μίλαν, οπαδοί των γηπεδούχων υψώνουν νεοναζιστικά πανό και ο μέσος των φιλοξενουμένων (;), Κλάρενς Σίντορφ, δέχεται σωρεία ρατσιστικών συνθημάτων. Σε αγώνα Λάτσιο - Ρόμα, ο παίχτης των γηπεδούχων, Πάολο Ντι Κάνιο, μπροστά από την εξέδρα των φανατικών χαιρέτησε ναζιστικά. Παλιότερα επέδειξε, μετά από γκολ, τα τατουάζ του. Στο ένα του μπράτσο υπήρχε ο πέλεκυς με το «Fascio» και στο άλλο του ένα τεράστιο πορτρέτο του Μουσολίνι. Λογικά, λοιπόν, σύμφωνα με τις φήμες, το εθνικιστικό κόμμα, του οποίου ηγείται η εγγονή του δικτάτορα, Αλεσάντρα, σκέφτεται το ενδεχόμενο να προτείνει στον ποδοσφαιριστή τη συμμετοχή του στο ψηφοδέλτιό του στις επόμενες εκλογές.
  • Μετά τη λήξη του αγώνα Τσέλσι - Μπαρτσελόνα, φύλακας αποκαλεί τον Καμερουνέζο επιθετικό των Καταλανών, «πίθηκο»...
  • Τέσσερις οπαδοί της Μπλάκμπερν Ρόβερς τιμωρήθηκαν με πρόστιμο και πενταετή απαγόρευση εισόδου στα γήπεδα, επειδή φώναζαν ρατσιστικά συνθήματα κατά του επιθετικού της Τρινιντάντ, Ντουάιτ Γιορκ. Τέσσερις οπαδοί της Μπλάκμπερν Ρόβερς τιμωρούνται με πρόστιμο και πενταετή απαγόρευση εισόδου στα γήπεδα, επειδή φώναζαν ρατσιστικά συνθήματα κατά του επιθετικού της Τρινιντάντ Ντουάιτ Γιορκ.
  • Η γαλλική Παρί σεν Ζερμέν - σύμφωνα με την ιστοσελίδα «foxsports.com» - έχει ειδικές κερκίδες μόνο για λευκούς φιλάθλους και ξεχωριστό τμήμα για τους Αραβες και μαύρους!...
«Γαλάζια στρατιά»
Το φαινόμενο δεν είναι «κεραυνός εν αιθρία». Ούτε φυσικά «γέννημα» του αθλητισμού και κυρίως του ποδοσφαίρου, όπου συχνότερα εμφανίζεται. Το δημοφιλέστατο άθλημα, χρησιμοποιείται ακριβώς λόγω της μαζικότητας, αλλά και κάποιων ιδιαίτερων χαρακτηριστικών που έχει. Φορείς απόψεων ξενοφοβίας, ρατσισμού, φασιστικών και εθνικιστικών ιδεολογημάτων, εκμεταλλεύονται πραγματικά κοινωνικά προβλήματα και αδιέξοδα, για να προωθήσουν τις δηλητηριώδεις ιδέες και πρακτικές τους.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα των παραπάνω, η δημιουργία από (κυρίως) τη «Χρυσή Αυγή» της «Γαλάζιας Στρατιάς». Μιας γκρούπας, η οποία προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την απήχηση της εθνικής, για να προωθήσει τις εθνικιστικές και φασιστικές της απόψεις. Οπως οι ίδιοι παραδέχονται - σε συνέντευξη - «το "EURO 2008" έδωσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία στη "Γαλάζια Στρατιά" να αποκτήσει και πολιτικό και ιδεολογικό ρόλο ή μάλλον λόγο». Και μιλούν για «σαφείς πλέον προσανατολισμούς. Το πολυεθνικό μωσαϊκό να ραγίζει από τη δυνατή φωνή ενός αδέσμευτου εθνικά προσανατολισμένου συνδέσμου, που είχε βάλει σκοπό του, μεταξύ άλλων, να χαλάσει αυτό το πολυπολιτισμικό παραμύθι»... Το ποιόν τους φαίνεται και από αγγελία που δημοσίευσαν: «Ζητείται διαχειριστής για τη σελίδα της Γαλάζιας Στρατιάς, φασιστικών πολιτικών φρονημάτων, γηπεδόβιος, χουλιγκάνος, με γνώσεις αθλητικογραφίας και κυρίως καράτε και street fight (μάχη δρόμου!!). Αποστείλατε βιογραφικά στη Γαλάζια Στρατιά»...
Αντίστοιχα, σε σωματειακό επίπεδο κινείται ο σύνδεσμος οπαδών «red nasionalists», δηλαδή «κόκκινοι εθνικιστές» ή «Πορφυρά Φάλαγγα». Κεντρικό σύνθημά του είναι το «ΘΡΥΛΟΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΒΙΑ...»... Από τους βασικούς κανόνες του ότι στην ιστοσελίδα «θέση για "access" έχουν οι Ολυμπιακοί, οι πατριώτες και οι εθνικιστές. Οποιοσδήποτε άλλος απορρίπτεται», ενώ περιλαμβάνονται και άρθρα «για τη διασφάλιση της ύπαρξης της λευκής φυλής μας»....
Στον υποτομέα «αδέρφια» υπάρχουν φωτογραφίες από άλλους φασιστικούς συνδέσμους οπαδών, όπως του ΑΠΟΕΛ, της Λάτσιο, της Ιντερ κλπ., με χαρακτηριστικές φωτογραφίες. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στις προτεινόμενες επαφές, μέσω διαδικτύου. Για, παράδειγμα, προτείνεται η ιστοσελίδα των Ελλήνων φίλων της Λάτσιο. Στον πρόλογό της, μεταξύ άλλων, αναφέρεται: «Σε αυτή τη σελίδα θα δείτε την άμεση σχέση της ομάδας με τον εθνικοσοσιαλισμό, καθώς και τη σχέση των οπαδών της με το μίσος εναντίον όλων των αριστεριστών της Ιταλίας (Ρόμα, carabinieri, κλπ.), καθώς και την κοινή δράση με αδελφοποιημένες κερκίδες οπαδών (Hellas Verona, Triestina, Real Madrid, Internazionale, κλπ). Σκοπός μας δεν είναι ούτε η καθημερινή ενημέρωση, αλλά η πληροφόρηση για το ποιοι είμαστε, τι έχουμε και τι επιδιώκουμε να επιτύχουμε...». Φυσικά προτείνονται οι ιστοσελίδες της «Γαλάζιας Στρατιάς» και της «Χρυσής Αυγής»...

Γ. ΚΑΝΤΖΙΛΙΕΡΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ