9 Σεπ 2012

Ο εμφύλιος δεν τελείωσε ποτέ


Ο εμφύλιος δεν τελείωσε ποτέ

Αναρτήθηκε από τον/την redship












από  2310net 






Παραθέτω κείμενο του Στρατολάτη και σχολιάζω παρακάτω:

Η πολιτική νεκρανάσταση του φασισμού ήταν τελικά ζήτημα χρόνου και συνθηκών. Γιατί δεν την είχαμε προβλέψει; Γιατί, ως συνήθως, κάνουμε το μόνιμο σφάλμα να θεωρούμε την πρόσφατη εμπειρία μας ως εχέγγυο του μέλλοντος. Η ίδια σιγουριά δημιουργούσε την ψευδαίσθηση του κορεσμού της λύσσας των λυσσασμένων, της προσέγγισης σ’ένα σημείο ισορροπίας. Οι σιγουριές όμως κατέρρευσαν κι η κατηφόρα κλίνει κι άλλο.

Το άλλο μας σφάλμα είναι η υπερβολική μας εμπιστοσύνη στη συλλογική μνήμη του λαού. Όχι πως δεν υπάρχει συλλογική μνήμη. Απλά, δεν είναι δεδομένα συμβατή μ’αυτό που ο καθένας θεωρεί ως Άξιο.

Κι αυτό που περισσότερο υποτιμήσαμε, αν και το Ξόανό του έστεκε θεόρατο, είναι η ισχύς του εύκολου.
Ήταν εύκολο να μουτζώνεις τη βουλή και τους κομματικούς εκφραστές της “μεταπολίτευσης” μα πολλοί θεωρούσαν πως είχε αξία.
Ήταν εύκολο να βαυκαλίζεσαι με ογκώδεις λαοσυνάξεις μα πολλοί θεωρούσαν πως είχε αξία.
Ήταν εύκολο να πουλάς πολιτικά άρλεκιν μα πολλοί θεωρούσαν πως είχε αξία.
Ήταν εύκολο να συμβάλλεσαι με το αρεστό μα πολλοί θεωρούσαν πως είχε αξία.
Ήταν εύκολο να περιμένεις τη λύση από τους αυτουργούς του προβλήματος μας πολλοί θεωρούσαν πως είχε αξία.
Έτσι αξία απόκτησε το εύκολο κι ότι δύσκολο απαξιώθηκε.

Είναι εύκολο να φταίει ο “λαθρο”μετανάστης, είναι εύκολο να πουλάς το φόβο στο φοβισμένο μικροαστό, είναι εύκολο να σερβίρεις έναν-έναν τους “εχθρούς”, νά’ναι κι αδύναμοι για να τους καθαρίζουν οι φουσκωτοί νεο-νεοναζί.
Είναι εύκολο ακόμα και το να στραβομουτσουνιάζεις στη θέα των φασιστών και να κουνάς το κεφάλι που δεν γνώρισαν αγάπη.

Δεν ξέρω πόσο εύκολο είναι να το πάρεις απόφαση πως ο εμφύλιος δεν τέλειωσε ποτέ. Απλά οι νικητές κατάλαβαν πως το μπρουτάλ είναι μόδα που έρχεται και παρέρχεται. Βρήκαν τον τρόπο να συλλέγουν αναίμακτα, εθελοντικά πια, τις δηλώσεις κι επιπλέον να διαιρέσουν οριστικά τους μη εθελοντές. Τώρα όμως η μόδα του μπρουτάλ επανήλθε. Κι ίσως δεν πρέπει να στηριχτούμε πάλι σε απατηλά εχέγγυα.

Εκλάπη απο τον Στρατολάτη

Η τελευταία παράγραφος του φίλου Στρατολάτη τα λέει όλα. Ο εμφύλιος δεν τελείωσε ποτέ. Ο μητροπολίτης Κονίτσης συνέχισε τον αντικομμουνιστικό οχετό που έχει εξαπολυθεί από κάθε λογής φασίστες. Φασίστες της εκκλησίας, της πολιτικής, των ΜΜΕ, μικροφασίστες καθημερινούς αγανακτισμένους ανθρώπους καθημερινά σπέρνουν μίσος κατά των εχθρών κομμουνιστών.

Η γελοιότητά τους επαναλαμβάνεται σαν τραγωδία και σαν φάρσα. Πριν από 45 χρόνια η χούντα των Συνταγματαρχών εγκαταστάθηκε στη χώρα μας για να μας λυτρώσει από τον φόβο του κομμουνισμού. Βέβαια το κομμουνιστικό κίνημα της εποχής ήταν διαλυμένο και καθόλου δεν αποτελούσε απειλή για το έθνος τους.

Η σημερινή εκδοχή της χούντας, οι από βουλής υμνητές της,  η Χρυσή Αυγή και τα τραγοφορεμένα ξόανά της, έχουν εντοπίσει τον εχθρό στους μετανάστες και φυσικά στους κομμουνιστές. Αυτό το τετράμηνο που μπήκαν στη βουλή, τη ζωή και την καθημερινότητά μας, έχουν υποσχεθεί το ξεβρώμισμα του τόπου και το κυνήγι των υπεύθυνων και των προδοτών. Μέχρι τώρα έχουν επιτεθεί σε ανυπεράσπιστους μετανάστες, και δύο γυναίκες, εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ. Μάλλον δεν προλάβαιναν να ξεβρωμίσουν τον τρόπο. Ήταν βλέπετε πολύ απασχολημένοι με το να κάνουν γαργάρα το σκάνδαλο της ΑΤΕ και των ΠΑΕ.

Ο ρόλος τους είναι ξεκάθαρος. Είναι η αναγεννημένη εμπροσθοφυλακή ενός νέου εμφυλίου πολέμου, που ποτέ δεν τελείωσε απλά κρυβόταν όλα αυτά τα χρόνια πίσω από την «δημοκρατική» εκεχειρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ