16 Σεπ 2012

Το σάπιο ποδόσφαιρο δεν το χρειάζεται ο λαός


Το σάπιο ποδόσφαιρο δεν το χρειάζεται ο λαός
Εχει περάσει πάνω από ένας χρόνος από την υπόθεση των στημένων ποδοσφαιρικών αγώνων που βγήκε στη δημοσιότητα από το βαλιτσάκι της ΕΥΠ τον Ιούνιο του 2011. Από τότε μέχρι σήμερα, με τον πλέον εμφαντικό τρόπο, δεν έχουν σταματήσει να εκδηλώνονται σκληρές κόντρες ανάμεσα σε διοικητικούς παράγοντες, επιχειρηματίααες, ανθρώπους που ασχολούνται με το άθλημα. Γεγονότα που επιβεβαιώνουν διαρκώς τη σαπίλα στο εμπορευματοποιημένο ποδόσφαιρο και συνολικά στον εμπορευματοποιημένο αθλητισμό.
Βέβαια, δεν χρειάζονταν οι συγκεκριμένες αποκαλύψεις για να επιβεβαιώσουν το πόσο σκοτεινά και βρώμικα είναι τα μονοπάτια στα οποία κινούνται οι επιχειρήσεις του αθλητισμού. Οι σικέ αγώνες, τα κυκλώματα (ελληνικά και ξένα) που προκαθορίζουν την τύχη των παιχνιδιών, οι υποθέσεις ντόπινγκ, το ίδιο το νόμιμο και το παράνομο στοίχημα, τα τηλεοπτικά δικαιώματα, οι χορηγοί ομάδων και αθλητών, οι διαγκωνισμοί για διοικητικές θέσεις, απειλές ότι θα βγουν τα άπλυτα του ενός και του άλλου στη φόρα, είναι τα κομμάτια που συνθέτουν αυτό το βρώμικο παζλ. Αυτή είναι σήμερα η πραγματικότητα στο χώρο.
Η κόντρα που έχει ξεσπάσει αφορά πολύ περισσότερα πράγματα από το ποδόσφαιρο και το πρωτάθλημα. Είναι μια κόντρα που παίρνει επικίνδυνα χαρακτηριστικά. Πίσω από αυτά κρύβονται σχέδια για περισσότερα κέρδη και στο χώρο του αθλητισμού και όχι μόνο. Αλλωστε, οι επιχειρηματίες που ασχολούνται με όλα αυτά έχουν άλλες πολύ πιο σοβαρές επιχειρηματικές δραστηριότητες. Και τα συμφέροντά τους συγκρούονται και έξω από το χώρο του ποδοσφαίρου. Οσα έχουν ανταλλάξει το τελευταίο διάστημα παράγοντες κορυφαίων ομάδων είναι η απόδειξη ότι όλα αυτά πάνε πολύ μακριά από το ποδόσφαιρο.
Από αυτή τη σκοπιά και με δεδομένη την καπιταλιστική κρίση, γίνονται μια σειρά ανακατατάξεις σε επίπεδο μεγάλου κεφαλαίου και πέφτουν κορμιά, σε μια προσπάθεια να βγουν όσο το δυνατόν λιγότερο χαμένοι κάποιοι σε βάρος κάποιων άλλων. Και μιλάμε για εφοπλιστικά, εκδοτικά και άλλα συμφέροντα. Βέβαια, αυτή τη διαπάλη την πληρώνει πάντα ο λαός με τραγικές επιπτώσεις στην ίδια του τη ζωή. Μπορεί να πει κανείς με βεβαιότητα ότι αυτή η κατάσταση δεν θα ενεργοποιήσει (αν δεν το έχει κάνει ήδη) μηχανισμούς που θα αναλάβουν δράση μέσα και έξω από τα γήπεδα, από τους οργανωμένους οπαδούς; Μήπως αυτό επιδιώκουν κάποιοι;
Είναι γεγονός ότι ακριβώς επειδή το ποδόσφαιρο είναι εμπορευματοποιημένο παράγει φαινόμενα βίας, ντόπινγκ, κυκλωμάτων στημένων παιχνιδιών. Από μόνη της η βιομηχανία αυτή είναι τεράστια. Ποδόσφαιρο των ΠΑΕ, των μεγαλοεπιχειρηματιών και των συμμοριών τους, του στοιχήματος και των κυκλωμάτων. Αυτό συμβαίνει σήμερα. Οι συνδημιουργοί και συνυπεύθυνοι προσπαθούν να το μακιγιάρουν, να κρύψουν το ολοκληρωτικό σάπισμά του. Αυτή την κατάσταση τη δημιούργησαν και την ανέπτυξαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ μαζί με τα διάφορα θεσμικά όργανα, τους επιχειρηματίες και την UEFA.
Στον έναν ή τον άλλο βαθμό η ίδια κατάσταση επικρατεί στο παγκόσμιο ποδοσφαιρικό οικοδόμημα (αντίστοιχες υποθέσεις σε Τουρκία, Ιταλία, Γερμανία και αλλού). Οι φίλαθλοι, ο λαός και η νεολαία δεν πρέπει να αποπροσανατολιστούν και να παγιδευτούν. Είναι επιχειρηματίες που κοιτάζουν το συμφέρον τους, τα κέρδη τους. Αυτό που χρειάζεται και που η κυβέρνηση και τα κόμματα που υπηρετούν το σύστημα δεν θέλουν να κάνουν, είναι η κατάργηση των Ποδοσφαιρικών Ανωνύμων Εταιρειών, η κατάργηση κάθε είδους επιχειρηματικής δράσης στο ποδόσφαιρο και γενικά στον αθλητισμό.
Η πλευρά της βίας
Απότοκο όλης αυτής της κατάστασης είναι και η βία που εκδηλώνεται στα γήπεδα. Ομάδες «φιλάθλων» ή τμήματά τους χρησιμοποιούνται σαν παραστρατιωτικοί μηχανισμοί που «γυμνάζονται» στο γήπεδο για να οργανώνουν προβοκάτσιες ενάντια στο εργατικό λαϊκό κίνημα. Δεν είναι αμελητέα αυτή η πλευρά. Θυμίζουμε ότι την ημέρα που έγινε η δολοφονία των τραγικών θυμάτων της «ΜΑΡΦΙΝ», υπήρξαν καταγγελίες για ανάθεση σε κάποια μέλη ομάδων να δοκιμάσουν να επεκτείνουν την προβοκάτσια στο χώρο των διαδηλώσεων με στόχο να εξισώσουν τη βία στα γήπεδα, την εγκληματικότητα χαμηλής και υψηλής στάθμης με την αγωνιστική διεκδίκηση των δικαιωμάτων του λαού.
Η βία στα γήπεδα ενισχύθηκε με την καθιέρωση του επαγγελματικού αθλητισμού που δεν έχει να κάνει με τη στήριξη των αθλητών, ώστε απερίσπαστοι να ασχολούνται με τα διάφορα αθλήματα, αλλά με την υπαγωγή των ομάδων στις δραστηριότητες, τις φιλοδοξίες και τους ανταγωνισμούς των επιχειρηματιών. Δεν είναι λίγες οι φορές που τα επεισόδια στα γήπεδα είτε προκαλούνται, είτε αξιοποιούνται για την εφαρμογή ή τη δοκιμή κατασταλτικών σεναρίων και σχεδιασμών που αργά ή γρήγορα γενικεύονται ενάντια στο λαϊκό κίνημα.
Ο λαός δεν χρειάζεται τέτοιο ποδόσφαιρο
Ενα τέτοιο ποδόσφαιρο - εμπόρευμα οι εργαζόμενοι δεν το χρειάζονται. Χρειάζεται ενιαίος αγώνας των εργαζομένων και των ανθρώπων του αθλητισμού, δράση μέσα και έξω από τα γήπεδα. Αν δεν καταργηθεί η επιχειρηματική δράση στον αθλητισμό, αν δεν σταματήσει η σωματική άσκηση να είναι εμπόρευμα που πουλιέται και αγοράζεται, η πλειοψηφία του λαού και της νεολαίας δεν θα μπορέσει να γευτεί τα οφέλη από την συστηματικά οργανωμένη ενασχόληση με τον αθλητισμό και γενικότερα τη Φυσική Αγωγή. Και βέβαια να χαρεί και το ποδόσφαιρο ως θέαμα χτισμένο μέσα από άλλες αξίες και ιδανικά.
Ο σχεδιασμός του κράτους για τη Φυσική Αγωγή και τον Αθλητισμό πρέπει να δημιουργεί τις προϋποθέσεις (χρηματοδότηση, υλικοτεχνική υποδομή, επιστημονική στήριξη) ώστε όλα τα αθλήματα να αναπτύσσονται με βάση τις ανάγκες τους. Είναι προφανές ότι οι ανάγκες δεν είναι ίδιες για όλα τα αθλήματα. Γι' αυτό χρειάζονται κριτήρια όπως η μαζικότητα κ.ά. Κύριος στόχος είναι μέσα από τη μαζική συμμετοχή του λαού και ιδιαίτερα της νεολαίας η διαμόρφωση ολοκληρωμένης κοινωνικής προσωπικότητας και η θωράκιση της υγείας. Το κράτος πρέπει να παρέχει τη δυνατότητα αυτή, τόσο μέσα από το σχολείο, όσο και από το σωματείο που δραστηριοποιείται σε κάθε πόλη, σε κάθε γειτονιά.
Για το σκοπό αυτό χρειάζεται:
  • Ενιαίος Δημόσιος Κρατικός φορέας Φυσικής Αγωγής που θα έχει τη συνολική ευθύνη για το σχεδιασμό, τη λειτουργία και τον έλεγχο της Φυσικής Αγωγής.
  • Χορήγηση δωρεάν από το κράτος όλων των προϋποθέσεων για τη Φυσική Αγωγή και τον Αθλητισμό της νεολαίας. Υλικοτεχνική υποδομή, επιστημονική στήριξη, επαρκής χρηματοδότηση και διαμόρφωση του αντίστοιχου νομικού πλαισίου, που να κατοχυρώνει το δικαίωμα στη Φυσική Αγωγή και τον Αθλητισμό, σε κάθε τους έκφραση.
  • Διασύνδεση της Φυσικής Αγωγής στο σχολείο με το αθλητικό σωματείο και τη λειτουργία των Αθλητικών Οργανισμών Δήμων (ΑΟΔ) κάτω από ένα ενιαίο σύστημα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, βασισμένου σε επιστημονικές έρευνες σε συνεργασία με τα ΤΕΦΑΑ για τις πραγματικές ανάγκες άθλησης των εργαζομένων, των νέων, των γυναικών και άλλων ομάδων του πληθυσμού.
  • Ιδιαίτερο βάρος να δοθεί: α) Στην υγεία των μαθητών - αθλητών με ευθύνη του κράτους, παρέχοντας προληπτικές και εξειδικευμένες εξετάσεις ανά 3μηνο δωρεάν για όλους τους μαθητές και β) στην εξασφάλιση της παρουσίας αθλιάτρου σε όλες τις δραστηριότητες, αγώνες κλπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ