8 Σεπ 2012

Προμηνύονται επικίνδυνες εξελίξεις


Προμηνύονται επικίνδυνες εξελίξεις
Η κλιμακούμενη ένταση στην Αν. Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή της Μ. Ανατολής, συνέπεια των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για τον έλεγχο των ενεργειακών πόρων και τη γεωστρατηγική κυριαρχία στην περιοχή, παίρνει απειλητικές διαστάσεις και ενδέχεται άμεσα να εξελιχθεί σε ανοιχτή πολεμική σύγκρουση. Μέσα σ' αυτό το περιβάλλον, η συγκυβέρνηση επιταχύνει το βάθεμα της ελληνικής εμπλοκής. Με άξονα το ιμπεριαλιστικό σχέδιο περί «νέας Μέσης Ανατολής», επιχειρεί να δέσει το λαό στο «δόγμα ασφάλειας» του κράτους του Ισραήλ, σε μια περίοδο που το τελευταίο απειλεί ανοιχτά για επέμβαση στο Ιράν. Αποκαλυπτικό του τυχοδιωκτισμού της κυβέρνησης είναι το γεγονός ότι συνδέει προπαγανδιστικά την εμπλοκή της Ελλάδας στους πολεμικούς σχεδιασμούς με την έξοδο της ελληνικής καπιταλιστικής οικονομίας από την κρίση.
Ο ίδιος ο Α. Σαμαράς είχε πει τις προηγούμενες μέρες, απευθυνόμενος στους συμμάχους του εντός και εκτός ΕΕ: «Κοιτάξτε το οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας, ναι, αλλά υπάρχει και η γεωστρατηγική θέση και ο προβληματισμός γύρω από αυτόν τον περίγυρο, στο επίκεντρο του οποίου βρίσκεται η Ελλάδα. Το λέμε συνεχώς, το λέμε τώρα που φλέγεται η Μέση Ανατολή. Πάρτε το παράδειγμα της Συρίας. Η Ελλάδα θα έπρεπε να είναι "το ισχυρό προπύργιο" της Ευρώπης στην περιοχή». Η φράση του ισοδυναμεί με προσκλητήριο στις ισχυρές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις να αναβαθμίσουν το ρόλο της Ελλάδας σαν πολεμικό και οικονομικό ορμητήριο για τα σχέδιά τους στην ευρύτερη περιοχή, αξιοποιώντας γι' αυτό τη γεωστρατηγική της θέση.
Από μια τέτοια εξέλιξη, η ελληνική κυβέρνηση προσδοκά να αποσπάσει οφέλη για την ντόπια αστική τάξη, η οποία δείχνει πανέτοιμη για συμμετοχή ακόμα και σε πόλεμο, επιζητώντας σε δεύτερο χρόνο μια καλύτερη θέση στη μοιρασιά της λείας. Το θέμα δεν είναι συγκυριακό, όσο κι αν η ένταση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών σχετίζεται με τη βαθιά και συγχρονισμένη καπιταλιστική κρίση. Οι ασκοί του Αιόλου άνοιξαν στην περιοχή μας και οι ανακατατάξεις που επιδιώκουν οι ιμπεριαλιστές, ο καθένας για λογαριασμό των δικών του μονοπωλίων, θα σημαδέψουν τις εξελίξεις για τα επόμενα χρόνια. Από αυτή τη σκοπιά, η Ελλάδα μπαίνει πιο βαθιά σ' ένα διαρκές παιχνίδι με τη φωτιά, το οποίο ορίζεται κατά κανόνα από τους ανταγωνισμούς μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης - ΗΠΑ - Ρωσίας - Κίνας.
Η εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας, όπως την αποκαλούν, Ελλάδας - Ισραήλ, κάνει τα πράγματα εκρηκτικά. Αυτή η συνεργασία καμία σχέση δεν έχει με τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, ούτε με τα συμφέροντα των άλλων λαών της περιοχής. Αντίθετα, συνιστά απειλή για όλους. Η απεμπλοκή της χώρας μας από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια και το ΝΑΤΟ, η ανάπτυξη ενός ρωμαλέου αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, που θα βάζει εμπόδια στους πολεμοκάπηλους σχεδιασμούς και θα αναπτύσσει την αλληλεγγύη με τα άλλα λαϊκά κινήματα της περιοχής, σε τροχιά σύγκρουσης με την εξουσία των μονοπωλίων, είναι όρος αναγκαίος για την ευημερία και την ανάπτυξη υπέρ των λαών στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ