21 Οκτ 2012

ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ Το τέλος του ... παραμυθιού για Αρμστρονγκ



ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ
Το τέλος του ... παραμυθιού για Αρμστρονγκ
Οι αποκαλύψεις για το σκοτεινό παρασκήνιο στην υπόθεση Αρμστρονγκ δημιουργούν ...ερωτηματικά για την περίοδο που αυτός μεσουρανούσε στην ποδηλασία
Η είδηση που είδε το φως της δημοσιότητας την προηγούμενη βδομάδα προκάλεσε αναμφισβήτητα σοκ στην παγκόσμια αθλητική κοινή γνώμη. Η δημοσιοποίηση του πορίσματος του Αμερικανικού Οργανισμού Αντι-ντόπινγκ (USADA) για την περίφημη υπόθεση χρήσης αναβολικών από τον Αμερικανό ποδηλάτη Λανς Αρμστρονγκ ήταν πραγματικά αποκαλυπτική. Ο συγκεκριμένος, μέχρι να μπλέξει με το θέμα των αναβολικών, θεωρούνταν το κορυφαίο όνομα του αγωνίσματος, κατέχοντας μάλιστα το ρεκόρ των 7 κατακτήσεων του Γύρου Γαλλίας, που θεωρείται μια από τις 5 κορυφαίες αθλητικές διοργανώσεις στον κόσμο. Αν και κατά τη διάρκεια της καριέρας του δεν βρέθηκε ποτέ θετικός σε ελέγχους ντόπινγκ, το ...πράγμα άρχισε να στραβώνει από το 1999. Αν και αρχικά φάνηκε ότι η παρτίδα σώζεται, ωστόσο το παραμύθι για τον Αμερικανό ποδηλάτη αυτή τη φορά φαίνεται να τελειώνει οριστικά άδοξα και έχοντας πολλούς δράκους...
Η αρχή του τέλους...
Ενα δημοσίευμα της έγκυρης γαλλικής αθλητικής εφημερίδας «Equipe» - με ιδιαίτερη ευαισθησία στα ρεπορτάζ της ποδηλασίας - το 1999, που μιλούσε για τα σκοτεινά σημεία της διαδρομής του Λανς Αρμστρονγκ, τάραξε τα νερά. Η «Equipe» σε δημοσίευμα με τίτλο «Το ψέμα του Αρμστρονγκ» υποστήριξε ότι είχαν βρεθεί (από το 1999) έξι θετικά δείγματά του σε ερυθροποιητίνη. Ακολούθησαν συναθλητές του που τον κατηγόρησαν για απάτη και τελικά πήρε σειρά η USADA. Κινήθηκε δικαστικά εναντίον του και - βασιζόμενη σε καταθέσεις 10 μαρτύρων που απέδιδαν στον Αρμστρονγκ μεταγγίσεις αίματος με την ουσία ΕΡΟ - τον τιμώρησε πρωτόδικα. Από κει και πέρα αρχίζει ένας δικαστικός αγώνας με βήματα μπρος και βήματα πίσω (αρχική αθώωση για τις καταγγελίες από ομοσπονδιακούς εισαγγελείς των ΗΠΑ) μέχρι να φθάσουμε την προηγούμενη βδομάδα στο - όπως δείχνουν τα πράγματα - φινάλε της ιστορίας.
...και το φινάλε
Σύμφωνα με τον εκτελεστικό διευθυντή του USADA, Τράβις Τίγκαρτ, μετά από πολύχρονες έρευνες, καταγγελίες και μαρτυρίες, υπάρχουν πλέον «καταληκτικές και αδιάψευστες αποδείξεις» για μία οργανωμένη επιχείρηση ντόπινγκ μέσα από την ομάδα του, την US Postal Service Pro Cycling Team, αποκαλώντας το ως «το πιο εκλεπτυσμένο πρόγραμμα ντόπινγκ που έχει γνωρίσει ποτέ ο κόσμος του αθλητισμού». Οπως μάλιστα χαρακτηριστικά αναφέρεται στο πόρισμα, «η USADA έχει βρει αποδείξεις πέραν πάσης αμφιβολίας ότι ο Λανς Αρμστρονγκ συμμετείχε σε κατά συρροήν απάτη με τη χρήση, διαχείριση και κυκλοφορία αναβολικών ουσιών και μεθόδων». Την ίδια ώρα σημαντικά στοιχεία προέκυψαν από μαρτυρίες 11 πρώην συναθλητών του που κατέθεσαν στον οργανισμό. Οι ίδιοι μάλιστα, πέρα από τις αποκαλύψεις για τη δράση του Αρμστρονγκ, αναφέρθηκαν και σε απειλές του αθλητή προς άλλους συναθλητές του που δεν ήθελαν να κάνουν χρήση των ουσιών που τους έδινε.
«Μικρός στρατός»
Μέσα στις δεκάδες σελίδες του πορίσματος περιγράφονται διάφορες κινήσεις του Αρμστρονγκ, ανά τα χρόνια, πριν από σημαντικούς αγώνες. Εκεί γίνεται λόγος για την εξάρτησή του από την περίφημη ουσία ερυθροποιητίνη (σ.σ. ΕPO), για μεταγγίσεις κρύου αίματος προκειμένου να μεταφέρεται έτσι στον οργανισμό περισσότερο οξυγόνο που βοηθούσε στη φυσική κατάσταση, για λήψη τεστοστερόνης, καθώς και για τη δράση του κυκλώματος και σε άλλους συναθλητές του Αρμστρονγκ, όπως και για το ρόλο της γυναίκας του σε αυτό. Οσον αφορά το ίδιο το κύκλωμα, το πόρισμα το χαρακτηρίζει ως «μικρό στρατό» αποτελούμενο από γιατρούς, βιολόγους, βιοχημικούς, προπονητές ακόμα και λαθρέμπορους ουσιών που ...ένωσαν τις δυνάμεις του πίσω από τον Αμερικανό ποδηλάτη. Ο αθλητής, που σημειωτέον είχε προσβληθεί κάποια στιγμή από καρκίνο, αλλά κατάφερε να τον ξεπεράσει, δεν επέλεξε να απαντήσει στα όσα του καταλογίζει ο USADA, ενώ αρκετές φορές στο παρελθόν έχει αρνηθεί παρόμοιες κατηγορίες. Οσον αφορά τα νέα στοιχεία αρνήθηκε να τα σχολιάσει.
Στην αναμονή η ΔΟΕ
Παρά τις αποκαλύψεις του USADA, αίσθηση δημιουργήθηκε από το γεγονός ότι η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή αποφάσισε να μην αφαιρέσει το χάλκινο Ολυμπιακό μετάλλιο που κέρδισε ο αθλητής στη διοργάνωση του Σίδνεϊ του 2000 (σε αντίθεση με τους άλλους τίτλους του αθλητή που έχουν ήδη αφαιρεθεί) με επίσημη δικαιολογία τη μελέτη του φακέλου από την αρμόδια επιτροπή της ΔΟΕ μέχρι να ληφθεί η οριστική απόφαση.
Τσακισμένο ...πρώην είδωλο
Πέρα όμως από αυτό το γεγονός και παρά τις αποκαλύψεις του Αμερικανικού Οργανισμού Αντι-ντόπινγκ, αρκετά ερωτήματα όσον αφορά την υπόθεση Αρμστρονγκ και τον τρόπο που εξελίχθηκε παραμένουν αναπάντητα. Σύμφωνα με τα όσα γράφονται σε αυτό και με βάση και τις μαρτυρίες των συναθλητών του, η δίψα του για κατάκτηση της κορυφής και ιδιαίτερα αυτής του Γύρου Γαλλίας τον μετέτρεψαν σε ένα υποχείριο των αναβολικών ουσιών προκειμένου να πετύχει το στόχο του. Μόνο που ακόμα και έτσι να είναι, κανείς δεν μπορεί να μη δει την πίσω όψη της βιτρίνας. Οπως είχε δηλώσει άλλωστε παλιότερα και το σπουδαιότερο όνομα στο χώρο της ποδηλασίας Βέλγος Εντι Μερκς, «το αγώνισμα ποτέ δεν θα είναι καθαρό από το θέμα του ντόπινγκ».
Ο Αρμστρονγκ δεν δρούσε μόνος του, ωστόσο αυτός ο μικρός στρατός, όπως χαρακτηρίζει το ίδιο το πόρισμα την ομάδα υποστήριξής του αποτελούμενη γιατρούς, βιολόγους, προπονητές μέχρι και λαθρεμπόρους ουσιών, άτομα μέσα και έξω από την ποδηλασία, σχετικά ή άσχετα με τον αθλητισμό, βοηθούσαν προκειμένου να στηθεί το είδωλο. Ενα είδωλο που όσο μεσουρανούσε τόσο ο ίδιος όσο και όσοι τον περιστοίχιζαν αποκόμισαν πακτωλό δισ. δολ. που έφερναν οι επιτυχίες. Και επίσημα δεν συνελήφθη ποτέ ντοπαρισμένος. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ίδιος ο USADA είχε κάνει 27 ελέγχους στο συγκεκριμένο αθλητή. Και ξαφνικά από την ίδια την ομάδα του μέχρι και τους αρμόδιους όλοι έπεσαν από τα σύννεφα όταν ήρθαν οι αποκαλύψεις...

ΜΠ. ΤΣ.


ΓΥΡΟΣ ΓΑΛΛΙΑΣ
Μια αμαρτωλή ιστορία...
Σε αδυσώπητη μάχη πολυεθνικών, ποτισμένη με αναβολικές ουσίες, έχει εξελιχθεί ο Γύρος Γαλλίας
Associated Press
Ο Ποδηλατικός Γύρος της Γαλλίας, γνωστότερος ως «Tour de France», είναι η πιο γνωστή διεθνής αθλητική διοργάνωση της ποδηλασίας και η σημαντικότερη διοργάνωση ανοιχτού δρόμου, με ιστορία 104 ετών. Διεξάγεται κάθε χρόνο, στα τέλη Ιουλίου. Η διαδρομή περνά από πολλά μέρη σε όλη την έκταση της Γαλλίας (και κάποια σε γειτονικές χώρες), καλύπτοντας απόσταση πάνω από 4.000 χιλιόμετρα. Θεωρείται ένα από τα κορυφαία αθλητικά γεγονότα παγκοσμίως (μέσα στα 5 πρώτα) με τεράστια απήχηση. Μάλιστα αυτό είναι που τον μετατρέπει επί της ουσίας πέρα από τον αγωνιστικό ανταγωνισμό και σε αδυσώπητη μάχη χορηγών στην οποία τζιράρεται πακτωλός εκατομμυρίων. Είναι χαρακτηριστικό ότι για τη φετινή διοργάνωση τα οικονομικά έπαθλα έφθασαν στο ποσό των 3,2 εκατομμυρίων ευρώ που μοιράστηκε σε ομάδες κι αθλητές, ενώ 450 χιλιάδες ευρώ πήρε ο νικητής του Γύρου. Ωστόσο, ο αγώνας αποτελεί τα τελευταία χρόνια και μια αμαρτωλή ιστορία με τα κρούσματα ντόπινγκ να είναι απανωτά.
Το επίπονο του χαρακτήρα του σαν αγώνας και τα οικονομικά συμφέροντα έχει αποδειχθεί ότι πλέον τον έχουν μετατρέψει σε ένα πεδίο δράσης των πολυεθνικών εταιρειών που ειδικεύονται στο ντόπινγκ. Από το σκάνδαλο «Festina» του 1998 που οδήγησε στην αποβολή έξι ποδηλατών της συγκεκριμένης ομάδας για ανάμειξη σε χρήση αναβολικών μέχρι το 2005 που αποδείχθηκε (εκ των υστέρων) ότι οι 11 πρώτοι της τελικής κατάταξης ήταν επίσης ντοπαρισμένοι, η διοργάνωση έγινε συνώνυμο της χρήσης αναβολικών.
Τα πράγματα είχαν φθάσει σε τέτοιο ανεξέλεγκτο επίπεδο όπου πριν τέσσερα χρόνια περίπου οι επίσημοι χορηγοί της διοργάνωσης (ισχυρές πολυεθνικές) καθώς και τα μεγάλα διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα ZDF και ADF, που είχαν τα δικαιώματα του αγώνα, απείλησαν από κοινού να διακόψουν την τηλεοπτική κάλυψη του Ποδηλατικού Γύρου, εξαιτίας της αμαύρωσής του. Το προϊόν είχε φθάσει πλέον στα όρια της απαξίωσης... Και τότε ήταν που ξεκίνησε η πορεία για την κάθαρσή του...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ