7 Οκτ 2012

ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ Ακόμα ένα βήμα προς την κλειστή λίγκα



ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ
Ακόμα ένα βήμα προς την κλειστή λίγκα
Οι φετινές αλλαγές στη διοργάνωση εντάσσονται στον απώτερο στόχο των υπευθύνων για τη δημιουργία ενός κλειστού πρωταθλήματος... για λίγους και πλούσιους
Με αρκετές αλλαγές ακόμα και στις μέρες διεξαγωγής των παιχνιδιών με ισως πιο έντονη απο ποτέ την ρευστότητα όσον αφορά το αγωνιστικό μέρος και τα προγνωστικά και ουσιαστικά κάνοντας ακόμα ένα βήμα για τον απώτερο σκοπό που είναι η δημιουργία κλειστής λίγκας η φετινή Ευρωλίγκα κάνει πρεμιέρα την ερχόμενη εβδομάδα.
Αλλαγές με γνώμονα το μεγαλύτερο κέρδος
Ξεκινώντας τους αγώνες Πέμπτη και ολοκληρώνοντάς τους την Παρασκευή οι διοικούντες την Ευρωλίγκα λειτούργησαν με γνώμονα τα περισσότερα κέρδη από την καλύτερη προβολή της διοργάνωσης, καθώς απεγκλωβίζεται από την κόντρα της με το Τσάμπιονς Λιγκ (Τετάρτη), αφού πλέον έχει λιγότερο ανταγωνισμό τη μία ημέρα κόντρα στο Γιουρόπα Λιγκ (Πέμπτη) και μια ημέρα αποκλειστικά δική της, όπως είναι η Παρασκευή η οποία είναι και μια ημέρα με λιγοστή αγωνιστική κίνηση στην Ευρώπη. Επίσης οι αλλαγές στον τρόπο διεξαγωγής αύξησαν και τον αριθμό των παιχνιδιών. Ενα σχέδιο που ήταν στα σκαριά από την περσινή περίοδο, ιδιαίτερα μετά την εξασφάλιση μόνιμου χορηγού της διοργάνωσης μετά τη συμφωνία με τουρκική αεροπορική εταιρεία. Επίσης για μια ακόμη φορά ήταν εμφανής η τάση των ανθρώπων της Ευρωλίγκας για άνοιγμα της αγοράς, ακόμα και σε χώρες που το μπάσκετ δεν συγκαταλέγεται στα δημοφιλή αθλήματα, φυσικά για λόγους μάρκετινγκ.
Το σχέδιο του ισχυρού άνδρα της Ευρωλίγκας, Τζόρντι Μπερτομέου, για κλειστή λίγκα ολοένα και περισσότερο πλησιάζει στην πραγματοποίησή του
Eurokinissi
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η απόφαση για διοργάνωση του φάιναλ φορ του 2013 και του αντίστοιχου του 2014 στο Λονδίνο. Με το ίδιο σκεπτικό άλλωστε πάρθηκε και η απόφαση -κατόπιν και παρέμβασης του ισχυρού άνδρα Τζόρντι Μπερτομέου- για συμμετοχή μέσω των καρτών ελευθέρας (wild cards) της Αλμπα Βερολίνου και ενώ στην ουρά υπήρχαν και άλλες ομάδες. Ωστόσο ο χορηγός της γερμανικής ομάδας, που είναι μια πολυεθνική εταιρεία ανακύκλωσης, φυσικά έπαιξε ρόλο για την τελική απόφαση.
Ανεξαρτητοποίηση για... λίγους και πλούσιους
Την ίδια ώρα οι άνθρωποι της Ευρωλίγκας έδειξαν και φέτος ένα ακόμη σημάδι ανεξαρτητοποίησης της διοργάνωσης. Αρχικά ούτε έλαβαν καν υπόψη τους την αναστάτωση που προκάλεσαν στα εθνικά ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, που παραδοσιακά διεξάγονται Σαββατοκύριακο, αφού πλέον οι κορυφαίες ομάδες της κάθε χώρας (που φυσικά μετέχουν στην Ευρωλίγκα) θα παίζουν άλλες ημέρες. Κάτι που φυσικά δεν ό,τι καλύτερο για τις εγχώριες λίγκες.
Και φυσικά δεν είναι μόνο αυτά, καθώς κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού από τον ισχυρό άνδρα της Ευρωλίγκας Τζόρντι Μπερτομέου έγιναν γνωστά αρκετά που συνηγορούν ότι όλο και περισσότερο η Ευρωλίγκα βαδίζει προς τη δημιουργία ανεξάρτητης Λίγκας. Κορυφαίο φυσικά γεγονός η αναφορά για μια ακόμη φορά στο περίφημο «Financial fair play» κατά τα πρότυπα της ΟΥΕΦΑ που ετοιμάζεται να εφαρμόσει και η Ευρωλίγκα σε δύο χρόνια (την περίοδο 2015-16) σύμφωνα με το οποίο επί της ουσίας αποκλείονται από τη διοργάνωση ομάδες με χρέη και μη ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Επί της ουσίας -όπως και στο ποδόσφαιρο- αποτελεί ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών της διοργανώτριας αρχής με τους συμμετέχοντες, ώστε στο τέλος να μείνουν... λίγοι και πλούσιοι. Και αυτό γιατί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, οι περισσότεροι που θα επιβιώσουν είναι οι λεγόμενοι ισχυροί σύλλογοι, που έχουν αρκετά έσοδα από χορηγούς, διαφημίσεις, εισιτήρια κλπ.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
Βίοι αντίθετοι... κοινή μοίρα
Αν και σε αντίθετους δρόμους όσον αφορά τα αγωνιστικά ζητήματα, Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός έχουν στόχο τη διάκριση και φέτος
Icon
Οι δύο «αιώνιοι» είχαν βίους... αντίθετους καθώς μπορεί ο Ολυμπιακός να διατήρησε στο δυναμικό του σχεδόν όλους τους παίκτες που τον οδήγησαν στην κατάκτηση της Ευρωλίγκας και του ελληνικού πρωταθλήματος, αλλά ο Παναθηναϊκός έκανε ολικό λίφτινγκ, περνώντας σε μία νέα εποχή. Κοινός παρονομαστής, πάντως, υπήρξε η αλλαγή προπονητή και για τους δύο, καθώς Ντούσαν Ιβκοβιτς και Ζέλικο Ομπράντοβιτς αποχαιρέτησαν τη χώρα μας, με τους Γιώργο Μπαρτζώκα και Αργύρη Πεδουλάκη να τους διαδέχονται. Μάλιστα, αυτή είναι η πρώτη φορά από τη στιγμή που οι δυο «αιώνιοι» άρχισαν να πρωταγωνιστούν στα δρώμενα του ελληνικού μπάσκετ, που θα έχουν στον πάγκο τους και οι δυο Ελληνες προπονητές. Ασχετα όμως με το τι συνέβη, εντούτοις η μοίρα και των δυο είναι να πρωταγωνιστήσουν και φέτος έχοντας τον ίδιο στόχο, που είναι η κατάκτηση της κορυφής.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Με τον αέρα του πρωταθλητή Ευρώπης
Ο Ολυμπιακός, στηριζόμενος κατά κύριο λόγο στους παίκτες που τον έφεραν πέρσι στις κορυφές της Ευρώπης και της Ελλάδας και φέτος στόχο έχει όσον αφορά τις ευρωπαϊκές του προσδοκίες να διατηρηθεί ψηλά, σύμφωνα και με τις δηλώσεις του Γιώργου Μπαρτζώκα. Η απόκτηση του Στράτου Περπέρολγου από τον Παναθηναϊκό έκλεισε το κενό του στη θέση του φόργουορντ, η αντίστοιχη του Μαυροειδή από την Μπιλμπάο ενίσχυσε την ομάδα κάτω από το καλάθι, ενώ αυτή του Γεωργάκη από την Καβάλα δίνει ακόμα μια λύση στον Ελληνα τεχνικό για τη θέση «2». Οσον αφορά τον Γ' Ομιλο, που θα μετέχει, σίγουρα δεν θεωρείται και από τους πιο εύκολους, ωστόσο είναι στα μέτρα των πρωταθλητών Ευρώπης και Ελλάδας. Αντίπαλοί τους θα είναι οι: Κάχα Λαμποράλ, Εφές, Ζαλγκίρις Κάουνας, Αρμάνι Μιλάνο, Ζάγκρεμπ Τσεντεβίτα.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Ανανεωμένος, αλλά με «βαριά» φανέλα
Αντίθετα με τα όσα συνέβησαν στο λιμάνι, κόσμος πήγε και ήρθε στον Παναθηναϊκό, που το καλοκαίρι που έφυγε πέρασε μια περίοδο ριζικής ανανέωσης σε όλα τα επίπεδα. Υπήρξε αλλαγή διοίκησης, με τους αδερφούς Γιαννακόπουλους να αποχωρούν από τη διοίκηση του συλλόγου και τη σκυτάλη να παίρνει ο γιος του Παύλου, Δημήτρης. Ακολούθησε η αλλαγή στην τεχνική ηγεσία με τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς να αποχωρεί και να έρχεται ο Αργύρης Πεδουλάκης στη θέση του, που ουσιαστικά καλείται να φτιάξει την ομάδα από την αρχή. Την ίδια ώρα σαρωτικές αλλαγές έγιναν και στο ρόστερ. Μάρτις, Περπέρογλου, Μπατίστ, Λόγκαν, Σάτο, Π. Καλάθης, Ν. Καλάθης, Βουγιούκας, Κυρίτσης, Καϊμακόγλου, Γιασικεβίτσιους, Ζούμπος αναχώρησαν για... άλλες πολιτείες. Πλέον τη βαριά φανέλα των «πρασίνων» θα φορούν αρκετοί νέοι παίκτες, έχοντας τη δύσκολη αποστολή να διατηρήσουν την ομάδα στα ψηλά σκαλοπάτια.
Από αυτούς που ήρθαν ξεχωρίζει η παρουσία του άλλοτε «ερυθρόλευκου» Σοφοκλή Σχορτσιανίτη, καθώς και αυτές του Πάνκο και του Λάμσε, που αποτέλεσε το τελευταίο μεταγραφικό απόκτημα. Παράλληλα στην ομάδα ήρθαν και οι Ρόκο Λένι Ούκιτς (Φενέρ), Ντέργουιν Κίτσεν (Μακάμπι Ρισόν), Γιόνας Μασιούλις (Σιένα), Αντι Πάνκο (Λαγκούν Αρο), Βασίλης Ξανθόπουλος (Πανιώνιος), Βασίλης Χαραλαμπόπουλος (Αιγάλεω), Γιώργος Διαμαντάκος (Σπαρτιατικός), Μάικ Μπράμος (Γκραν Κανάρια), Χάρης Γιαννόπουλος (Περιστέρι), Γάιος Σκορδίλης (Ικαρος), Χίλτον Αρμστρονγκ (Βιλερμπάν).
Πάντως εξαρχής οι «πράσινοι» πέφτουν στα βαθιά αφού ο Α' Ομιλος των προκριματικών είναι αρκετά δύσκολος. Αντίπαλοι του ΠΑΟ θα είναι οι: Ρεάλ Μαδρίτης, Κίμκι, Φενέρμπαχτσε, Ολίμπια Λιουμπλιάνα, Καντού.
  • Οι άλλοι όμιλοι: Β' όμιλος: Μακάμπι, Σιένα, Αλμπα, Μάλαγα, Πρόκομ, Σαλόν Σαονέ. Δ' όμιλος:Μπαρτσελόνα, ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Παρτιζάν, Λιέτουβος Ρίτας, Μπάμπεργκ, Μπεσίκτας.

ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ
Περισσότερα παιχνίδια
Πέρα από τις αλλαγές στις ημέρες διεξαγωγής των αγώνων η Ευρωλίγκα προχώρησε και σε αντίστοιχες που αφορούν τον τρόπο διεξαγωγής της διοργάνωσης, που φέτος θα έχει περισσότερους αγώνες. Στον προκριματικό γύρο εντοπίζεται η πρώτη αλλαγή, καθώς 8 ομάδες, αντί για 16 θα αναμετρούνται σε ένα τουρνουά, στο οποίο ένας θα παίρνει το εισιτήριο για την κανονική σεζόν. Στην κανονική σεζόν δεν υπάρχει καμία αλλαγή, αφού οι 24 ομάδες θα χωριστούν σε 4 ομίλους των 6 ομάδων (Α, Β, Γ, Δ), από όπου θα προκρίνονται οι καλύτερες τέσσερις του κάθε γκρουπ. Στο Τοπ-16 θα υπάρξει η μεγαλύτερη αλλαγή. Αντί για 4 ομίλους, οι ομάδες που έχουν προκριθεί θα χωριστούν σε 2 ομίλους των οκτώ ομάδων, χωρίς κλήρωση.
Τα γκρουπ θα στελεχωθούν ως εξής: Ομιλος E: A1, B2, Γ3, Δ4, Γ1, Δ2, A3, B4 (όπου Α1 ο πρώτος του Α γκρουπ κ.ο.κ.). Ομιλος ΣΤ: B1, Γ2, Δ3, A4, Δ1, A2, B3, Γ4 (όπου Β1 ο πρώτος του Β γκρουπ κ.ο.κ.). Αυτό σημαίνει ότι οι έξι αγωνιστικές του Τοπ-16, γίνονται αυτόματα 14. Οι τέσσερις πρώτοι των ομίλων ζευγαρώνουν στα πλέι οφ και από εκεί περνά όποιος κάνει τρεις νίκες, όπως ισχύει ως τώρα. Καμία αλλαγή δεν υπάρχει ούτε στο Φάιναλ Φορ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ