26 Οκτ 2012

Βαράνε στο ψαχνό...


Βαράνε στο ψαχνό...
Αναπόσπαστο τμήμα της στρατηγικής των μονοπωλίων, της πολιτικής που τη συνοδεύει και την υπηρετεί, είναι η βάρβαρη επίθεση στο λαϊκό εισόδημα μέσα από τα νέα ασήκωτα χαράτσια και την άλλη βαριά φορολογία. Πολύ σύντομα θα τα περιβάλουν και με νομοθετικό μανδύα, δίνοντας μάλιστα και αναδρομική εφαρμογή προκειμένου να καλύψουν τις προηγούμενες «δημοσιονομικές αστοχίες» και αντιλαϊκές αποκλίσεις, με φόντο τη βίαιη χειροτέρευση του βιοτικού επιπέδου, για την προσαρμογή της ανθρώπινης ζωής και της εργασίας στις ανάγκες ανταγωνιστικότητας και ανάκαμψης της καπιταλιστικής κερδοφορίας.
Η συγκέντρωση πλούτου σε ολοένα και λιγότερα χέρια, μέσα από τη λεηλασία του λαϊκού εισοδήματος, διαπερνά ολόκληρη την γκάμα των νέων φορολογικών ρυθμίσεων που ετοιμάζονται να ξεφουρνίσουν. Την εφαρμογή αυτής της στρατηγικής έρχεται να κλιμακώσει σήμερα το μαύρο μέτωπο της συγκυβέρνησης (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ) σε συνεργασία με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς (ΕΕ - ΔΝΤ). Τα προσεχή νέα μέτρα, σε μια περίοδο όπου η καπιταλιστική κρίση προσλαμβάνει ολοένα και οξύτερα χαρακτηριστικά, αποτελούν τη δική τους ελπίδα διεξόδου από τη σημερινή φάση του εκμεταλλευτικού κύκλου, για την επάνοδο των μονοπωλίων σε συνθήκες διευρυμένης κερδοφορίας. Οι «από πάνω», με κεντρικό και καλοδουλεμένο σχεδιασμό, έρχονται να βαρέσουν στο ψαχνό, να διαμορφώσουν φτηνότερους, περισσότερο ευέλικτους εργάτες, να ρουφήξουν ολόκληρο τον κοινωνικά παραγόμενο πλούτο, να πάρουν πίσω όλα όσα το εργατικό κίνημα κατέκτησε από τις πολλές προηγούμενες δεκαετίες.
Καταργούν πλήρως το αφορολόγητο όριο για τα παιδιά της λαϊκής οικογένειας, διαλύουν και καταργούν τις «ελαφρύνσεις» που τρεμόπαιζαν στα πόδια τους (δαπάνες για νοίκια, φροντιστήρια, δάνεια α' κατοικίας κ.λπ.), εφαρμόζουν νέα φορολογική κλίμακα - καρμανιόλα για τους χαμηλόμισθους και συνταξιούχους. Το χαράτσι της λεγόμενης αλληλεγγύης θα ξεκινά από τα 5.000 ευρώ, θα το εφαρμόζουν δηλαδή σε εισόδημα που αντιστοιχεί σε 14 ευρώ τη μέρα (!), ακόμη και στην περίπτωση που τους προκύπτουν με το κόλπο των «τεκμηρίων διαβίωσης». Ξεσκονίζουν και ετοιμάζονται να εμπλουτίσουν τη νομοθετική τους φαρέτρα για κατασχέσεις μισθών, συντάξεων, μικρής περιουσίας. Τη συγκέντρωση γης και περιουσίας σε ολοένα και λιγότερα χέρια έρχεται να υπηρετήσει το διαβόητο «ενιαίο τέλος» στα ακίνητα, το οποίο και απογειώνουν σε νέα ύψη, ταυτόχρονα με την επέκτασή του σε κάθε σπιθαμή γης, όπως σε αγροτεμάχια, μέχρι και σε βοσκοτόπια. Η συγκέντρωση αγροτικών εκτάσεων και καλλιεργειών διευκολύνεται από τα νέα ασήκωτα χαράτσια στους φτωχούς και μεσαίους αγρότες. Θέμα χρόνου είναι η κατάργηση του «ειδικού καθεστώτος» των αγροτών, τους οποίους και εξομοιώνουν φορολογικά με τους ελεύθερους επαγγελματίες. Τα νέα ασήκωτα χαράτσια στους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ, ειδικά σήμερα, σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης, συνεπάγονται μαζικά λουκέτα, εξέλιξη που διαμορφώνει τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη συγκέντρωση της επιχειρηματικής πίτας που απομένει στους επιχειρηματικούς ομίλους και τις ισχυρές επιχειρήσεις...
Οι συνθήκες που διαμορφώνουν, σήμερα όσο ποτέ άλλοτε, προσδιορίζονται από το γεγονός ότι τα μονοπώλια αλωνίζουν στο επίπεδο της παραγωγής και της οικονομίας. Τώρα είναι που ο λαός πρέπει να αποτινάξει τις αυταπάτες. Ενόσω τα μονοπώλια καθορίζουν και διαμορφώνουν τις πραγματικότητες καμία «φιλολαϊκή» διέξοδος δεν μπορεί να υπάρξει. Από τη δική μας την πλευρά μοναδική λύση είναι η πάλη για να αναχαιτίσουμε τα βάρβαρα μέτρα, η ρήξη και η ανατροπή, με λαϊκή εξουσία, χωρίς τα μονοπώλια, τους καπιταλιστές και τις κρίσεις τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ