2 Νοε 2012

ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ Ακόμη 2 δολοφονημένοι εργάτες


ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Ακόμη 2 δολοφονημένοι εργάτες
ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.--
Δεν έχει τέλος η μακρά λίστα των δεκάδων απεργών που έχουν χάσει τη ζωή τους στη διάρκεια κινητοποιήσεων το τελευταίο τρίμηνο σε ορυχεία της Νότιας Αφρικής. Την Τετάρτη ακόμη δύο εργάτες σκοτώθηκαν από πυρά ανδρών εταιρείας υπηρεσιών ασφάλειας (σεκιουριτάδες) έπειτα από άγρια καταδίωξη κοντά σε ανθρακωρυχείο του Ντανχάουζερ της ανατολικής Νότιας Αφρικής.
Οι συνάδελφοι των θυμάτων, χτες, έστησαν μπλόκα σε δρόμους που οδηγούν προς το ανθρακωρυχείο της καναδικής εταιρείας «Forbes & Manhattan Coal». Στην περιοχή στάλθηκαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, που διέλυσαν το μπλόκο των απεργών χρησιμοποιώντας βροχή δακρυγόνων. Κατά την επιχείρηση δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί εργαζομένων, που απεργούν από τις 17 Οκτώβρη διεκδικώντας σημαντικές μισθολογικές αυξήσεις.
Το ίδιο διάστημα η τρίτη μεγαλύτερη παγκοσμίως εταιρεία χρυσού, «Λονμίν» (στο ορυχείο Μαρικάνα της οποίας τον Αύγουστο δολοφονήθηκαν στη διάρκεια απεργίας 45 μεταλλωρύχοι), ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει σε «διαρθρωτικές αλλαγές», πράγμα που μάλλον προδιαθέτει για νέες απολύσεις.
Μέσα σε όλα αυτά, ο Νοτιοαφρικανός Πρόεδρος, Τζέικομπ Ζούμα, κάλεσε το λαό της χώρας του να μη σκέφτεται πως στη Ν. Αφρική επανέρχεται ένα σύστημα που θυμίζει το ρατσιστικό καθεστώς. Σημείωσε ότι «η Νότια Αφρική είναι μία δημοκρατική χώρα, όχι μία χώρα του απαρτχάιντ και ένα περιστατικό δεν μπορεί να σημαίνει πως το σύστημά μας είναι ένα σύστημα που σκοτώνει ανθρώπους». Πάντως, στη σημερινή Ν. Αφρική, με την αστική διαχείριση, 20 χρόνια μετά το τέλος του απαρτχάιντ, το κεφάλαιο, ντόπια και ξένα μονοπώλια εξακολουθούν να κερδίζουν σε βάρος των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ