29 Νοε 2012

ΟΥΓΓΑΡΙΑ: Ο Aκροδεξιος αντισημιτισμός ξύπνησε μνήμες!


ΟΥΓΓΑΡΙΑ: Ο Aκροδεξιος αντισημιτισμός ξύπνησε μνήμες!

γγροι διαμαρτυρνται έξω από τη Βουλη εναντια σε αντισημιτικα σχολια ακροδεξιoυ πολιτικου.Βουδαπέστη27.12. 2012. (Πηγη REUTERS)

Η Ουγγρική κυβέρνηση καταδίκασε τα σχόλια κορυφαίου εθνικιστή βουλευτή, του Marton Gyongyosi, ο οποίος τη Δευτερα που περασε είπε οτι αξιωματούχοι Εβραϊκής προέλευσης θα πρέπει να αναφέρονται σε λιστα, διότι θα μπορούσαν να αποτελουν "κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια»!

Ο βουλευτης Marton Gyongyosi, αναπληρωτής αρχηγός της ομάδας του ακροδεξιου κομματος Jobbik, (για το οποιο το blog εχει αναφερθει και στο παρελθον) μίλησε κατά τη διάρκεια μιας κοινοβουλευτικής συνόδου τη Δευτέρα.

Η κυβέρνηση απάντησε λέγοντας ότι καταδίκασε "στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό" τη δήλωση του κ. Gyongyosi.

Το Jobbik, κόμμα της αντιπολίτευσης, αποσκοπει οπως λεει, στην προστασία των Ουγγρικων αξιων και συμφέροντων, (αν σας θυμιζει κατι αντιστοιχο στην Ελλαδα, δεν ειναι απλη..συμπτωση!) Εχουν 3 ευρωβουλευτές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το κόμμα έχει συνδεθεί με ενστολες ομαδες που λένε ότι ...διαφυλασσουν τη δημόσια τάξη σε περιοχές οπου ζουν μεγάλες κοινότητες Ρομά (Τσιγγάνων).
Marton Gyongyosi
Κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης σχετικά με τη σύγκρουση στη Λωρίδα της Γάζας, ο Marton Gyongyosi δήλωσε οτι ήρθε η ώρα να «εκτιμηθει πόσοι βουλευτές και μέλη της κυβέρνησης είναι εβραϊκής καταγωγής, οι οποίοι παρουσιάζουν ένα εθνικό κίνδυνο για την ασφάλεια στην Ουγγαρία».

Η δήλωση από τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης, προχθες, Τρίτη ηταν ότι η κυβέρνηση έλαβε «την αυστηρότερη δυνατή δράση ενάντια σε κάθε μορφή ρατσισμού και αντισημιτική συμπεριφορά" και έκανε "τα πάντα, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι κακόβουλες φωνές ασυμβίβαστες με τους Ευρωπαϊκούς κανόνες θα καταπολεμηθουν". "Η κυβέρνηση κάνει επίσης σαφές ότι κάθε πολίτης θα προστατευθει από τέτοιες προσβολές", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

"Είμαι ένας επιζών του Ολοκαυτώματος", δήλωσε ο Gusztav Zoltai, διευθυντής του Συνδέσμου των Ουγγρικών Εβραικων Συναγωγών. «Για ανθρώπους σαν εμένα τετοιες δηλωσεις δημιουργουν φόβο, αν και είναι σαφές ότι αυτό εξυπηρετεί μόνο πολιτικές σκοπιμότητες. Αυτή είναι η ντροπή της Ευρώπης, η ντροπή του κόσμου."

Απο 500.000 εως και 600.000 Ούγγροι, Εβραικης καταγωγης πέθαναν στο Ολοκαύτωμα, σύμφωνα με το Κέντρο Μνήμης του Ολοκαυτώματος, στη Βουδαπέστη. Σύμφωνα με κάποιες μαρτυρίες, 1στους 3 Εβραίους που θανατωθηκαν στο Άουσβιτς ήταν Ουγγρικης υπηκοοτητας.

Μarton Gyongyosi

Ο 35χρονος γιος διπλωματη, Μarton Gyongyosi, ο οποίος μεγάλωσε κυριως στη Μέση Ανατολή και την Ασία, στην Αίγυπτο, το Ιράκ, το Αφγανιστάν και την Ινδία - και το γραφείο του οποίου είναι διακοσμημένο με Ιρανικα και Τούρκικα αναμνηστικά, αποφοίτησε με πτυχίο στην διοικηση επιχειρησεων και τις πολιτικες επιστήμες από το Trinity College στο Δουβλίνο, το 2000. Το 2006 ενταχθηκε στο Jobbik, ενω εξελεγη βουλευτής το 2010.

Ο Μarton Gyongyosi ο οποιος ασχολειται με την εξωτερική πολιτική του Jobbik, ειπε: «Ξέρω ποσοι άνθρωποι με Ουγγρική καταγωγή ζουν στο Ισραήλ, και πόσοι Ισραηλινοί Εβραίοι ζουν στην Ουγγαρία», σύμφωνα με ένα βίντεο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Jobbik αργά τη Δευτέρα, μετα απο τη δηλωση του Ουγγρου Υπ εξωτερικων, Zsolt Nemeth, ο οποιος ειχε πει νωριτερα οτι η Βουδαπεστη τάχθηκε υπέρ μιας ειρηνικής λύσης στηνΙσραηλινο-Παλαιστινιακή διένεξη, που συμφωνα μ αυτην επωφελούνται τόσο οι Ισραηλινοίμε Ουγγρική καταγωγή, οσο και οι Ούγγροι Εβραίοι και οι Παλαιστίνιοι στην Ουγγαρία.

"Νομίζω ότι μια τέτοια σύγκρουση καθιστά επίκαιρο να υπολογισετε τους ανθρώπους Εβραϊκής καταγωγής που ζουν εδώ, ειδικά στο Κοινοβούλιο της Ουγγαρίας και της Ουγγρικής κυβέρνησης, οι οποίοι, μάλιστα, αποτελούν κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια στην Ουγγαρία."

Ο Gyongyosi προσπάθησε βεβαια να υποβαθμίσει τις παρατηρήσεις του την Τρίτη, λέγοντας ότι αναφερόταν στους πολίτες με διπλή Ισραήλ-ουγγρική υπηκοότητα.
Βουδαπεστη 27.12. 2012.

«Απολογουμαι στους Εβραίους συμπατριώτες μου για τις δηλώσεις μου που θα μπορούσε να παρεξηγηθουν», είπε στην ιστοσελίδα του Jobbik.
Αργότερα ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ότι δεν θα παραιτηθεί και οτι θεωρουσε το θέμα "ληξαν" οπως ανέφερε το εθνικό ειδησεογραφικό πρακτορείο MTI

Ο αντισημιτικός λόγος του Jobbik θυμιζει συχνά μια μακραίωνη συκοφαντία- (τη συκοφαντία του αίματος, οπως λεγεται) , τη κατηγορία δλδ ότι οι Εβραίοι χρησιμοποιουσαν αίμα Χριστιανών σε θρησκευτικές τελετές τους.

«Το Jobbik έχει μετακινηθεί από την μεσαιωνική δεισιδαιμονία που εκπροσωπούσε (τη συκοφαντία του αίματος) σε ανοιχτες ναζιστικές ιδεολογίες," έγραψε ο Slomo Koves, επικεφαλής ραββίνος της Ενιαίας Ουγγρική Εβραϊκής θρησκευτικής κοινότητας.

Στοιχεια για το Jobbik

Το Jobbik καταχωρήθηκε ως πολιτικό κόμμα το 2003, και έχει αποκτήσει αυξανόμενη επιρροή που ριζοσπαστικοποιείται σταδιακά, δυσφημωντας Εβραίους καθως και τους 700.000 Ρομά της χώρας.
Στις παρελάσεις του κομματος Jobbik διακρινει κανεις τις λωρίδες Arpad σε σημαιες, που οι φασίστες χρησιμοποιουσαν στη δεκαετία του 1940.

Το κομμα απεκτησε κακή φήμη μετά την ίδρυση της Ουγγρικής Φρουράς, (Magyar Gárda Mozgalom), μιας άοπλης ομάδας επαγρύπνησης που θυμιζε ακροδεξιές ομάδες της εποχής του Β Παγκόσμιου Πολεμου. Μπηκε στο Κοινοβούλιο στις εκλογές του 2010 και καταλαμβανει 47 από τις 386 έδρες, ειναι δλδ η τρίτη μεγαλύτερη ομάδα του Ουγγρικου κοινοβουλιου.

Η κεντροδεξιά κυβέρνηση του πρωθυπουργού Viktor Orban έχει αγωνιστεί για να τραβήξει την Ουγγαρία από την ύφεση, που όπως πολλές Ευρωπαϊκές χώρες υποφέρει από την οικονομική κρίση.

Το κομμα Fidesz, του Viktor Orban, εξακολουθεί να είναι η ισχυρότερη πολιτική δύναμη, αν και έχει χάσει περισσότερους από ένα εκατομμύριο ψηφοφόρους από το 2010.

Σε ποσοστο πανω απο 50%, το εκλογικο σώμα της Ουγγαρίας είναι αναποφάσιστο και το Jobbik εχοντας ανακτησει την βάση των ψηφοφόρων του, θα μπορούσε οπως λενε ορισμένοι αναλυτές να κρατήσει την ισορροπία δυνάμεων στις εκλογές του 2014 μεταξύ του Fidesz και την κατακερματισμένη αριστερή αντιπολίτευση.

(Πηγες: ΒΒCReuters)



INFO:

Το σύγχρονο εθνόσημο της Ουγγαρίας καθιερώθηκε τον Ιούλιο του 1990, έπειτα από την πτώση του κομμουνισμού στη χώρα. Αν και η Ουγγαρία είναι δημοκρατία, ο θυρεός περιβάλλεται από το στέμμα του Βασιλέα Στεφάνου, του Αγίου.
Το εθνόσημο ήταν σε χρήση και πρώτα, με και χωρίς το βασιλικό στέμμα του Αγίου Στεφάνου. Πολλά από τα στοιχεία του θυρεού ανάγονται χρονικά στο Μεσαίωνα. Οι ασημένιες γραμμές αντιπροσωπεύουν, όπως υποστηρίζεται τους 4 ποταμούς (Δούναβη, Ντράβα, Τίσα και Σάβα) και οι λόφοι συμβολίζουν τις τρεις βουνοκορφές (Μάτρα, Τάτρα και Φάτρα). Ωστόσο, η θεωρία αυτή δεν είναι ιστορικά αποδεδειγμένη. (Wikipedia)





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ