26 Νοε 2012

ΛΑΪΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ Εμπειρία από δράσεις για τη μόρφωση παιδιών και τη στήριξη ανέργων


ΛΑΪΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ
Εμπειρία από δράσεις για τη μόρφωση παιδιών και τη στήριξη ανέργων


Μιλούν στον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ εκπρόσωποι Λαϊκών Επιτροπών από Καλλιθέα, Πατήσια, Περιστέρι και Πάτρα



Σίτιση. Ενδυση. 
Μόρφωση. Εμβολιασμός των παιδιών. Σφράγισμα βιβλιαρίων ανέργων και δωρεάν μετακίνηση εργαζομένων με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Νομική στήριξη λαϊκών οικογενειών...


Αυτά τα ζητήματα είναι στην πρώτη γραμμή της καθημερινής δράσης των Λαϊκών Επιτροπών. Πολλές από τις πρωτοβουλίες που έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό, έχουν βρει σημαντική ανταπόκριση.

Ο «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ» μιλά σήμερα με εκπροσώπους Λαϊκών Επιτροπών από Πατήσια, Κυψέλη, Πάτρα, Περιστέρι και Καλλιθέα, οι οποίοι μεταφέρουν την εμπειρία τους.
ΠΑΤΗΣΙΑ - ΚΥΨΕΛΗ

Δωρεάν μαθήματα στήριξης των λαϊκών οικογενειών μαζί με τη βοήθεια του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) και του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών διοργανώνει εδώ και τρεις βδομάδες η Λαϊκή Επιτροπή Πατησίων - Κυψέλης.

«Σκοπός αυτής της δραστηριότητας είναι να στηριχθούν μαθητές και γονείς που δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν για τα φροντιστήρια των παιδιών, εξαιτίας της ανεργίας, της απλήρωτης δουλειάς και του μισθού πείνας με τον οποίο καλείται να ζήσει η πλειοψηφία του λαού», σημειώνει στον «Ριζοσπάστη» η Βαγγελιώ Νικολάου, εκ μέρους της Λαϊκής Επιτροπής της περιοχής.

«Τα μαθήματα που πραγματοποιούνται στο Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας στην πλατεία Κολιάτσου από περίπου 20 καθηγητές και φοιτητές, προετοιμάζουν κυρίως μαθητές από τη Β' και Γ' Λυκείου.



Το προηγούμενο διάστημα, έγιναν μαζικές κινητοποιήσεις από φοιτητές του ΜΑΣ - μέλη της Λαϊκής Επιτροπής σε σχολικά συγκροτήματα, όπως στην Γκράβα, όπου καταγράφηκε σημαντικός αριθμός μαθητών που δεν έχει τη δυνατότητα να πληρώσει φροντιστήρια.


Μαζί με όλα τα άλλα προβλήματα της λαϊκής οικογένειας, παλεύουμε για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία για όλο το λαό. Σχολεία και σχολές που να καλύπτουν τις ανάγκες μας, ενισχυτική διδασκαλία υψηλού επιπέδου σε κάθε σχολείο και στην ευθύνη του κράτους να υπάρχουν καθηγητές και βιβλία, η απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή, σχολείο και πανεπιστήμιο χωρίς επιχειρήσεις που θα μορφώνει πραγματικά και δεν θα εξοντώνει».
ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

Με πρωτοβουλία της Γραμματείας Πάτρας του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών και της Λαϊκής Επιτροπής Προσφυγικών έχει ξεκινήσει να λειτουργεί καθημερινά λαϊκό φροντιστήριο για μαθητές Γ' Γυμνασίου και Α' Λυκείου.

Το φροντιστήριο βρίσκεται ήδη στην 4η εβδομάδα λειτουργίας του, όπου παραδίδονται μαθήματα Μαθηματικών, Φυσικής, Χημείας και Εκθεσης - κι έπεται συνέχεια - από φοιτητές που σπουδάζουν στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας στο χώρο του Παμμικρασιατικού Συλλόγου.

Οπως μας είπε ο υπεύθυνος του λαϊκού φροντιστηρίου, Δημήτρης Μπιργάλιας, «αρχικά απευθυνθήκαμε σε φοιτητές οι οποίοι θα είχαν το χρόνο και τη διάθεση να διδάξουν τα παιδιά. Από την πρώτη στιγμή, η ανταπόκριση ήταν μεγάλη και έθεσαν τον εαυτό τους στη διάθεση του λαϊκού φροντιστηρίου περίπου 40 φοιτητές.

Στη συνέχεια αναζητήσαμε χώρο για να είναι εφικτή η πραγματοποίηση των μαθημάτων. Η Λαϊκή Επιτροπή Προσφυγικών και το ΔΣ του Παμμικρασιατικού Συλλόγου μάς πρόσφεραν με χαρά μια αίθουσα από το κτίριο του Παμμικρασιατικού.

Στη συνέχεια, προκειμένου να εξοπλιστεί η αίθουσα με θρανία, καρέκλες και πίνακες απευθυνθήκαμε στην προεδρία του ΤΕΙ Πάτρας, η οποία ανταποκρίθηκε άμεσα. Το ίδιο συνέβη και με τις πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Πατρών που μας προσέφεραν δωρεάν φωτοτυπίες, στυλό κ.ά.

Μόλις ετοιμαστήκαμε, ξεκινήσαμε εξορμήσεις στα σχολεία της πόλης με τη συνδρομή της Λαϊκής Επιτροπής Προσφυγικών και ανακοινώσαμε την έναρξη των μαθημάτων στις 29 Οκτώβρη.

Η πρώτη ανακοίνωση έγινε στο απεργιακό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 18 Οκτώβρη. Η πρωτοβουλία αυτή και τα θετικά αποτελέσματά της ανέδειξαν για ακόμα μια φορά ότι η ταξική αλληλεγγύη είναι αναπόσπαστο κομμάτι του εργατικού λαϊκού κινήματος, ειδικότερα σε συνθήκες που η αντιλαϊκή επίθεση δυναμώνει».
ΣΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ

Μαθήματα δωρεάν ενισχυτικής διδασκαλίας για μαθητές που οι γονείς τους είναι άνεργοι ή χαμηλόμισθοι διοργανώνει και η Λαϊκή Επιτροπή Περιστερίου. Ηδη, όπως σημειώνει ο Δημήτρης Αδαμόπουλος, «έχουν προσφερθεί περίπου 25 καθηγητές και 20 τελειόφοιτοι ή φοιτητές σε τελευταία έτη, για την έναρξη των μαθημάτων.

Αυτή τη στιγμή είμαστε στο στάδιο οργάνωσης των τμημάτων, ευελπιστώντας τα μαθήματα να ξεκινήσουν μέσα στην τρέχουσα βδομάδα. Η Λαϊκή Επιτροπή, όλο αυτό το διάστημα, που ανάμεσα στα άλλα προβλήματα παλεύει και για τη μόρφωση των παιδιών της εργατικής τάξης, απευθύνθηκε ανοιχτά στους εκπαιδευτικούς της πόλης και σε φορείς της περιοχής, όπου και υπήρξε μεγάλη ανταπόκριση.

Το ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών, ο Σύλλογος Δασκάλων "Ελλη Αλεξίου", συνταξιούχοι και εν ενεργεία δάσκαλοι και καθηγητές δίνουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν τα πρώτα τμήματα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Ακόμη, αναμένεται να λειτουργήσουν και ξενόγλωσσα τμήματα καθώς πολλές οικογένειες δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν και ξένη γλώσσα», τονίζει χαρακτηριστικά.

Ο Χρήστος Μαργανέλλης, από τη Λαϊκή Επιτροπή, προσθέτει: «Μέσα από τις διεκδικήσεις, με τους άνεργους, για τα χαράτσια, τη θεώρηση βιβλιαρίων, τα προβλήματα των ΕΒΕ, των βρεφονηπιακών σταθμών κλπ., καταγράφηκαν ανάγκες και συγκεντρώθηκαν εμπειρίες που διευκόλυναν την προσπάθεια οργάνωσης της ενισχυτικής διδασκαλίας.

Η Λαϊκή Επιτροπή ζήτησε από τη δημοτική αρχή σχολικές αίθουσες για να πραγματοποιηθούν τα μαθήματα. Παρά την άρνησή της, εξακολουθούμε, με τη στήριξη και του γονεϊκού κινήματος, να διεκδικούμε αυτό που ανήκει στο λαό.

Σε κάθε περίπτωση, τα πρώτα μαθήματα θα ξεκινήσουν στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων, της Λαϊκής Επιτροπής και σε άλλους χώρους που διαθέτουν φορείς του μαζικού κινήματος της πόλης. Τα εμπόδια στη μόρφωση των παιδιών της εργατικής τάξης και των λαϊκών οικογενειών δεν αναδείχτηκαν ξαφνικά στις συνθήκες της καπιταλιστικής κρίσης.

Η προσπάθεια της Λαϊκής Επιτροπής να στηρίξει με ενισχυτική διδασκαλία τους μαθητές φτωχών οικογενειών συνδέει την άμεση ανάγκη να παραμείνουν στην εκπαιδευτική διαδικασία και να προχωρήσουν, με τον αγώνα για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία σε συνθήκες λαϊκής εξουσίας».
ΚΑΛΛΙΘΕΑ - ΝΟΤΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΑΘΗΝΑΣ

«Η Λαϊκή Επιτροπή Καλλιθέας προχωρά στην ενισχυτική διδασκαλία σε παιδιά φτωχών λαϊκών οικογενειών» τονίζει ο Τάσος Κεσόπουλος από τη Λαϊκή Επιτροπή. «Απευθύναμε κάλεσμα σε εκπαιδευτικούς της περιοχής όλων των βαθμίδων για να συμβάλουν με το πλαίσιο αυτό στον αντίποδα της φιλανθρωπίας και της επαιτείας των αστών. Ζητήθηκε η συμβολή του ΜΑΣ από την Πάντειο Σχολή και του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών.

Η ανταπόκριση από καθηγητές φιλόλογους, φυσικομαθηματικούς, χημικούς, και δασκάλους ήταν μεγάλη και συνεχίζεται. Παράλληλα ανοίξαμε κατάλογο με μαθητές λαϊκών οικογενειών εστιάζοντας πρώτα στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Ξεκινήσαμε με ένα μικρό αριθμό μαθητών και αυτό ήταν το έναυσμα, στόμα με στόμα να μεγαλώσει ο αριθμός των παιδιών.

Είναι στον προσανατολισμό μας να αξιοποιηθούν δάσκαλοι που έχουν θέσει τον εαυτό τους στη διάθεση της Λαϊκής Επιτροπής για ενισχυτική διδασκαλία και σε παιδιά μεταναστών που δυσκολεύονται στη γλώσσα που σίγουρα είναι μια δύσκολη πρωτοβουλία.

Αντιμετωπίσαμε το ζήτημα του χώρου λειτουργίας αξιοποιώντας την αίθουσα του Συλλόγου Γυναικών και του Σωματείου Συνταξιούχων Καλλιθέας ΙΚΑ.

Παράλληλα, οργανώνεται ομάδα που θα έχει στην ευθύνη της τη λειτουργία των χώρων, με απαραίτητα αναλώσιμα (πίνακες, μαρκαδόρους, χαρτί κ.ά).

Συνειδητοποιούμε ότι θα πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα να ανταποκριθούμε στην πραγματική διάσταση της ταξικής αλληλεγγύης αποκομίζοντας πλούσια εμπειρία από την ταξική αλληλεγγύη στον ηρωικό αγώνα των Χαλυβουργών» σημειώνει χαρακτηριστικά και προσθέτει:

«Μαζί με όλες τις άλλες δραστηριότητες η Λαϊκή Επιτροπή Καλλιθέας, η Λαϊκή Επιτροπή Μπραχαμίου, με τις Επιτροπές Αγώνα Νέας Σμύρνης, Π. Φαλήρου, Μοσχάτου - Ταύρου και την Επιτροπή Αγώνα Σιβιτανιδείου διεκδικούν τη χορήγηση κάρτας απεριορίστων διαδρομών που θα επιτρέπει τη δωρεάν μετακίνηση ανέργων, μαθητών, εργαζομένων, συνταξιούχων στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Τις προηγούμενες ημέρες έγινε κινητοποίηση στο παράρτημα του υπουργείου Μεταφορών στο Καλαμάκι γι' αυτό το σκοπό. Αναμένουμε απαντήσεις από τους αρμόδιους γι' αυτό, διοργανώνουμε, τις επόμενες ημέρες, νέα παρέμβαση στο παράρτημα του υπουργείου. Οι Λαϊκές Επιτροπές Νοτίου Τομέα δούλεψαν στην κατεύθυνση να αναδειχθεί και αυτό το ζήτημα μέσα από κινητοποιήσεις στη ΔΕΗ, στον ΟΑΕΔ, στα ΚΕΠ κλπ. Καταγράφηκε σημαντικός αριθμός ανέργων, έγιναν πλούσιες συζητήσεις με κατοίκους και συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες υπογραφές ανθρώπων που συμφωνούν στο αίτημα».

Ε. Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ