13 Δεκ 2012

Αριστερό Ρεύμα ΣΥΡΙΖΑ: Αριστερό άλλοθι στον καπιταλισμό


Αριστερό Ρεύμα ΣΥΡΙΖΑ: Αριστερό άλλοθι στον καπιταλισμό

Παπαγεωργίου Βασίλης
ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ για το 19ο Συνέδριο που θα διεξαχθεί τον Απρίλη, ανοίγει η αυλαία, για να ξεδιπλωθεί μια πλούσια και εποικοδομητική συζήτηση, η οποία δεν αφορά μόνο τα μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ, αλλά όλους τους φίλους του ΚΚΕ, όλους εκείνους που εκτιμούν το ΚΚΕ και θέλουν να συμβάλουν στη συζήτηση. Βέβαια, οι Θέσεις της ΚΕ για το Συνέδριο, το ίδιο το Συνέδριο, όπως και κάθε τοποθέτηση του ΚΚΕ, δεν έλκουν το ενδιαφέρον μόνο εκείνων που νοιάζονται για την ανάπτυξη της ταξικής πάλης, για τις επεξεργασίες, τις θέσεις και τις προτάσεις του ΚΚΕ, ανεξάρτητα αν συμφωνούν σε όλα μαζί του.
Ετσι, πολέμιοι της στρατηγικής του ΚΚΕ σπεύδουν να τοποθετηθούν επί των Θέσεων της ΚΕ και επιχειρούν, μάλιστα, να διαμορφώσουν και πλαίσιο για τη συζήτηση. Πρώτη και καλύτερη η ιστοσελίδα «iskra» του Π. Λαφαζάνη που έτρεξε να ασκήσει κριτική στις Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για το 19ο Συνέδριο με ένα άρθρο που φέρει την υπογραφή «Αρης Μεσούντας», εκτενή αποσπάσματα του οποίου αναδημοσιεύει στη συνέχεια η «Εφημερίδα των Συντακτών».
Τι λέει το διαδικτυακό «όργανο» του «Αριστερού Ρεύματος» του ΣΥΡΙΖΑ για τις θέσεις του ΚΚΕ; Οτι το ΚΚΕ «μοιάζει να αποσπάται από τα άμεσα, πολύ μεγάλα, ζωτικά και επίκαιρα προβλήματα και αιτήματα της περιόδου και του ελληνικού λαού και να απογειώνεται στη "σοσιαλιστική επανάσταση" ως άμεση επιδίωξη, αρνούμενο κάθε μεταβατικό αίτημα και στόχο».
Είναι λογικό, ένας φορέας που βλέπει το σοσιαλισμό ως «στόχο» στη «Δευτέρα παρουσία», ένας φορέας που βλέπει το σοσιαλισμό ως «γενικούς στόχους, που θα μπορούσαν διαχρονικά να έχουν τεθεί, με τα ίδια εργαλεία ανάλυσης που χρησιμοποιούν οι Θέσεις του 19ου Συνεδρίου, από τον περασμένο αιώνα», να αισθάνεται ότι ένα ΚΚ «απογειώνεται» στη σοσιαλιστική επανάσταση και δε βάζει «μεταβατικούς στόχους».
Εδώ, επιχειρείται λαθροχειρία. Γιατί αδιάψευστος μάρτυρας για το κατά πόσον το ΚΚΕ διατυπώνει άμεσα αιτήματα για την αντίσταση στα βάρβαρα μέτρα, για την απόκρουσή τους, για τη μη εφαρμογή τους στην πράξη, είναι η ίδια η δράση του ΚΚΕ, των κομμουνιστών στους τόπους δουλειάς και στις γειτονιές, παντού όπου χτυπάει η καρδιά της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Αλλωστε και στις Θέσεις της ΚΕ για το 19ο Συνέδριο υπάρχει συγκεκριμένο σημείο, ας διαβάσει τις Θέσεις ο συντάκτης του άρθρου για να μην «κατασκευάζει» ερήμην των θέσεων της ΚΕ την κριτική του μόνο και μόνο για να ασκήσει την κριτική εκείνη που βολεύει την προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ...
ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ για το 19ο Συνέδριο το σημείο 63: «Η Λαϊκή Συμμαχία συγκεντρώνει τις δυνάμεις της σε κάθε πόλη, με κέντρο τους μονοπωλιακούς ομίλους, τα εργοστάσια, τα εμπορικά κέντρα, τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, τις μονάδες ηλεκτρικής ενέργειας, τις τηλεπικοινωνίες, τα μέσα μαζικής μεταφοράς κ.λπ. Εξασφαλίζει την κοινή δράση αυτών των δυνάμεων με βάση τον κλάδο και γενικότερα με τους ανέργους, τις δυνάμεις των αυτοαπασχολούμενων αγροτών και άλλων βιοπαλαιστών στις πόλεις. Εξελίσσεται ανοδικά ως διαδικασία ωρίμανσης της πολιτικής συνείδησης, της οργάνωσης.
Στις δοσμένες συνθήκες οργανώνεται και συντονίζεται για την αντίσταση, την αλληλεγγύη, την επιβίωση, υπερασπίζεται το εργατικό και λαϊκό εισόδημα: Μισθούς και συλλογικές συμβάσεις, συντάξεις, εργατικά και λαϊκά δικαιώματα, τις τιμές πώλησης των αγροτικών προϊόντων από τους παραγωγούς, την προστασία αγροτών - αυτοαπασχολούμενων - ανέργων - λαϊκή στέγη από την αισχροκέρδεια τραπεζών και τη φορολογία. Υπερασπίζεται το δικαίωμα στη δωρεάν δημόσια Εκπαίδευση, Υγεία - Πρόνοια, σε φθηνά και ποιοτικά είδη λαϊκής κατανάλωσης, πολιτιστικές και αθλητικές υποδομές.
Παλεύει ενάντια στα ναρκωτικά, για τη χειραφέτηση και ισοτιμία της γυναίκας, για την προστασία των ανέργων, τη μετακίνηση - στέγαση - σίτιση κ.λπ. των μαθητών - σπουδαστών - φοιτητών, τις άμεσες ανάγκες των νέων ζευγαριών, για την αντιμετώπιση της ναρκωεξάρτησης, του αλκοολισμού. Διεκδικεί αντισεισμικά - αντιπλημμυρικά μέτρα, δημόσια έργα υποδομών που βελτιώνουν τις συνθήκες ζωής, την ισόρροπη παρέμβαση του ανθρώπου στο περιβάλλον. Αναδεικνύει τις αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας από την άποψη ύπαρξης πρώτων υλών, συγκέντρωσης μέσων παραγωγής, ικανοτήτων του εργατικού δυναμικού, επιστημονικών - τεχνολογικών κατακτήσεων.
Η Λαϊκή Συμμαχία παλεύει κατά της κρατικής καταστολής, της εργοδοτικής βίας, υπερασπίζεται τις συνδικαλιστικές και πολιτικές ελευθερίες κ.λπ. Ο αγώνας για φιλολαϊκή διέξοδο από την κρίση είναι αναπόσπαστα δεμένος με την αποδέσμευση και τη μονομερή διαγραφή του χρέους χωρίς επιπτώσεις στα ασφαλιστικά ταμεία, στα δημόσια νοσοκομεία κ.λπ., σε ρήξη με ΕΕ - ΔΝΤ.
Διεκδικεί την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων. Υιοθετεί την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, όλων των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, τον κεντρικό σχεδιασμό, τον εργατικό - κοινωνικό έλεγχο. Συμφωνεί με την αποδέσμευση της Ελλάδας από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, από κάθε μορφής σχέση με ιμπεριαλιστικές ενώσεις. Εχει στόχο την κατάργηση των ξένων βάσεων, της παρουσίας ξένων στρατιωτικών και αστυνομικών δυνάμεων στην Ελλάδα με διάφορα προσχήματα.
Οι έννοιες δημοκρατία, λαϊκή κυριαρχία, ιμπεριαλισμός, ιμπεριαλιστικός πόλεμος για τη Λαϊκή Συμμαχία έχουν βαθύτερο, ταξικό περιεχόμενο, εδράζονται στην κατάργηση της ταξικής εκμετάλλευσης, στην κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής σε συνδυασμό με τη συνεταιριστικοποίηση των μικροπαραγωγών αγροτών. Εδράζονται στη συμμετοχή στην Εργατική Συνέλευση, στη Λαϊκή Επιτροπή κ.λπ.».
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ, ΛΟΙΠΟΝ, ΑΛΗΘΕΙΑ ότι το ΚΚΕ δεν διατυπώνει άμεσα αιτήματα. Εκείνο, που τονίζει το ΚΚΕ είναι ότι τα άμεσα αιτήματα δεν μπορεί να είναι ξεκρέμαστα, πρέπει να έχουν μια σαφή κατεύθυνση και για το ΚΚΕ αυτή η κατεύθυνση πρέπει να είναι αντιμονοπωλιακή - αντικαπιταλιστική. Αυτό διατυπώνεται στις Θέσεις της ΚΕ για το 19ο Συνέδριο. Εκείνο, όμως, που προτείνει το «Αριστερό Ρεύμα» του ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι λαϊκή συμμαχία με αντιμονοπωλιακή - αντικαπιταλιστική κατεύθυνση και προσανατολισμό, αλλά «ένα μεγάλο μέτωπο ανατροπής των μνημονίων και προώθησης μεγάλων προοδευτικών μετασχηματισμών με σοσιαλιστικό ορίζοντα».
Δηλαδή μια συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ για μια κυβέρνηση της αριστεράς για την κατάργηση των μνημονίων (εντός της ΕΕ και με τα μονοπώλια στην εξουσία) που τάχα θα οδηγήσει σε «προοδευτικούς μετασχηματισμούς» με έναν πολύ πολύ μακρινό σοσιαλιστικό ορίζονται και μέχρι τότε θα έχει δώσει ένα ακόμα αριστερό άλλοθι στον καπιταλισμό.

Ε. Χ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ