25 Δεκ 2012

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ Στο «βάραθρο» οι εργαζόμενοι


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ
Στο «βάραθρο» οι εργαζόμενοι
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--
Το «θρίλερ» όσον αφορά το «δημοσιονομικό βάραθρο» συνεχίζεται να παίζεται στις ΗΠΑ, με τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Λευκού Οίκου και Ρεπουμπλικανών να έχουν «καταρρεύσει» μετά την απόσυρση της ψηφοφορίας του σχεδίου «έκτακτης ανάγκης» που κόμισε ο πρόεδρος της Ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας Τζον Μπένερ, που δήλωσε συνάμα ότι η μπάλα είναι τώρα στο στρατόπεδο του προέδρου Ομπάμα και του ηγέτη των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Χάρι Ρέιντ.
Ο πρόεδρος Ομπάμα που συναντήθηκε ήδη με τον Χάρι Ρέιντ δεσμεύτηκε να συνεργαστεί με το Κογκρέσο για να καταστεί δυνατό να αποφευχθεί το λεγόμενο «δημοσιονομικό βάραθρο» με την εκπνοή του έτους που θα σημάνει τις αυτόματες αυξήσεις των φόρων και τις περικοπές των δαπανών άνω των 600 δισ. δολαρίων. Γεγονός που θα σημάνει την είσοδο της αμερικανικής οικονομίας σε στάδιο ύφεσης, με όλες τις γνωστές συνέπειες.
Η υποκρισία σ' όλες αυτές τις... θεατρικές δηλώσεις και ενέργειες περισσεύει. Οι δύο πλευρές έχουν εδώ και καιρό, τουλάχιστον παρασκηνιακά, συμφωνήσει όσον αφορά τις περικοπές στην υγειονομική περίθαλψη για τους ηλικιωμένους, τους φτωχούς και τους ανέργους, τα προγράμματα «Medicare» και «Medicaid», καθώς και στα επιδόματα συνταξιοδότησης και Κοινωνικής Ασφάλισης.
Ενα ακόμη αποκαλυπτικό δείγμα της υποκρισίας είναι ότι στο φόντο της υποτιθέμενης «επαπειλούμενης καταστροφής» η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε τον προϋπολογισμό του Πενταγώνου ύψους 633 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ο νόμος Εξουσιοδότησης της Εθνικής Αμυνας για το οικονομικό έτος 2013, που άρχισε την 1η Οκτώβρη, υπερψηφίστηκε με 82 ψήφους υπέρ έναντι 14 κατά και εκτός από την κάλυψη των δαπανών για τη λειτουργία του στρατού, προβλέπει την αποδέσμευση πρόσθετων φόρων για τη χρηματοδότηση του πολέμου στο Αφγανιστάν και την ανάπτυξη πρόσθετων αμερικανικών αποστολών ανά τον κόσμο.
Αυξάνονται οι πεινασμένοι και οι άστεγοι
Στο μεταξύ ο αριθμός των αστέγων, των ανθρώπων που επιβιώνουν μόνο λόγω των συσσιτίων και των φτωχών αυξήθηκε το 2012, σύμφωνα με την έρευνα «Hunger and Homelessness Survey» που δημοσιεύθηκε από τη Διάσκεψη των δημάρχων. Το 84% των αμερικανικών πόλεων κατέγραψε αύξηση αυτών που κατέφυγαν στην αρωγή των συσσιτίων, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι στο σύνολο όσων επιζητούν επισιτιστική βοήθεια το 51% είναι οικογένειες.
Ο αριθμός των αστέγων που ζητούν βοήθεια αυξήθηκε κατά 7% από το 2011, ενώ σχεδόν το 19% των ατόμων που ζητούσαν βοήθεια για τη σίτισή τους, δεν είδαν το αίτημά τους να ικανοποιείται, παρότι οι μερίδες μειώθηκαν σε ποσότητα ώστε να τραφεί όσο το δυνατό μεγαλύτερος αριθμός πολιτών από την ίδια διαθέσιμη ποσότητα τροφίμων. Επίσης η μελέτη καταγράφει ότι το 30% των αστέγων έχει σοβαρές ψυχικές διαταραχές, το 18% έχει μια αναπηρία, το 16% έχει πέσει θύμα ενδοοικογενειακής βίας, αλλά και ότι το 17% έχει εργασία.
Τέλος, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Παιδείας, η φτώχεια μαστίζει τους νέους και ειδικά τις οικογένειες με γονείς κάτω των 30 ετών (37%)! Ενώ για πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ ο αριθμός των μαθητών σε δημόσια σχολεία που είναι άστεγοι ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ