19 Ιαν 2013

Τι δείχνει η στάση της Βραζιλίας στο ΔΝΤ;


Τι δείχνει η στάση της Βραζιλίας στο ΔΝΤ;
-- ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ τσακώνονται για τη στάση που κράτησε η Βραζιλία στο ΔΝΤ, στην ψηφοφορία για το δάνειο στην Ελλάδα. Τι κρύβει ο καβγάς τους;
Χτεσινό δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών», αναφέρεται στη στάση που κράτησε η Βραζιλία στη συνεδρίαση του ΔΝΤ, όπου αποφασίστηκε η εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα και στον τρόπο με τον οποίο κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ ερμηνεύουν τη στάση αυτή. Ενδιαφέρον πάντως έχει και η ερμηνεία που δίνει η ίδια η εφημερίδα, υιοθετώντας από τον τίτλο ακόμα («Παρεξήγησαν και τη στάση της Βραζιλίας!»), τα όσα ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Γράφει η «Εφημερίδα των Συντακτών» στο ρεπορτάζ: «Η ΝΔ ξεκίνησε χτες νέα μάχη στο παρασκήνιο, με αιχμή αυτή τη φορά τη στάση της Βραζιλίας στην ψηφοφορία στο ΔΝΤ για την εκταμίευση της δόσης ύψους 3,24 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα. Από κοντά και ο Ε. Βενιζέλος, που απηύθυνε ανάλογες κατηγορίες κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης από το βήμα της Βουλής χτες (...) Κύκλοι της ΝΔ το απόγευμα επισήμαιναν ότι ο εκπρόσωπος της Βραζιλίας ήταν "ο μοναδικός που απείχε από τη διαδικασία". Με αυτό το δεδομένο, τα στελέχη της ΝΔ ανέσυραν μια δήλωση του Κώστα Ησυχου, στην οποία σημείωνε ότι "η Βραζιλία δεν είναι διατεθειμένη να συνεχίσει να χρηματοδοτεί το πρόγραμμα". Η ΝΔ επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα προσωπικά, υποστηρίζοντας ότι "κατά τη διάρκεια των χριστουγεννιάτικων διακοπών του στη Βραζιλία πέτυχε τον πραγματικό του στόχο, να βρει ένα σύμμαχο στην προσπάθειά του να μη χρηματοδοτηθεί η χώρα". Ο Κ. Ησυχος, μιλώντας στην «Εφ.Συν.», σημείωσε ότι η Βραζιλία «δεν υπερψήφισε την εκταμίευση, όχι για εκδικητικούς λόγους προς την Ελλάδα, αλλά επειδή αναγνωρίζει και διαφωνεί με το εφαρμοζόμενο πρόγραμμα, καθώς και ότι τα μνημόνια λιτότητας δε θα φέρουν ανάπτυξη στην Ελλάδα αλλά περαιτέρω εξαθλίωση"».
Η διαμάχη των δυο, είναι πέρα για πέρα αποπροσανατολιστική για το λαό. Οχι μόνο για το λόγο ότι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δε χάνουν αφορμή να ενισχύσουν με κόντρες το νέο δίπολο, αλλά επειδή το ίδιο το περιεχόμενο της διαμάχης καταλήγει στο εξής βολικό για τους δυο αποτέλεσμα: Να συγκαλυφθούν οι οξυμένοι ανταγωνισμοί ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα σε συνθήκες κρίσης και να μεταφερθεί η συζήτηση στο ένα ή στο άλλο μείγμα της διαχείρισης, για το ποιο μπορεί να φέρει ανάπτυξη και να σώσει τάχα το λαό. Τι λέει η ΝΔ; Οτι η Βραζιλία, η πέμπτη παγκόσμια καπιταλιστική δύναμη στον κόσμο, απείχε από την ψηφοφορία για το δάνειο στην Ελλάδα, επειδή επηρεάστηκε από την αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ (!), ο οποίος υποτίθεται ότι δε θέλει να συνεχιστεί η χρηματοδότηση της χώρας από την τρόικα, ώστε να «βουλιάξει» η Ελλάδα και να αναδειχτεί σε σωτήρια δύναμη ο ΣΥΡΙΖΑ. Το σκεπτικό είναι κάτι παραπάνω από αφελές. Καταρχήν, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είπε ποτέ ότι δε θέλει τα δάνεια από το ΔΝΤ. Αντιθέτως, είπε ότι θέλει τα δάνεια της τρόικας με τους όρους του ΔΝΤ, που σημαίνει κούρεμα του χρέους, προκειμένου να γίνει βιώσιμο. Πέρα από αυτό, είναι αστείο να λες ότι ένας ανερχόμενος καπιταλιστικός γίγαντας περίμενε τις συμβουλές του Α. Τσίπρα για το ποια στάση θα κρατήσει στην ψηφοφορία στο ΔΝΤ. Αυτά σε ό,τι αφορά τη ΝΔ. Για τον ΣΥΡΙΖΑ, τα πράγματα είναι ακόμα πιο εξόφθαλμα, αφού ισχυρίζεται ότι η Βραζιλία δε συναίνεσε στην εκταμίευση της δόσης για την Ελλάδα, επειδή θέλει να σταματήσει η λιτότητα στη χώρα! Δηλαδή, τα βραζιλιάνικα μονοπώλια και η κυβέρνησή τους, στενοχωριούνται για το πώς περνάει ο λαός στην Ελλάδα και μέσω της συμμετοχής στο ΔΝΤ πιέζουν για να αντιστραφεί η κατάσταση προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων.
Κανέναν καημό δεν έχει η Βραζιλία για τη λιτότητα στην Ελλάδα, η οποία είναι δεδομένη για το λαό, ανεξάρτητα από το μείγμα διαχείρισης της κρίσης. Ο λόγος που αντιδρά στο να συνεχίσει να συμμετέχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα δανειοδότησης της Ελλάδας, είναι ότι η Βραζιλία συμμετέχει στο Ταμείο με τη δική της οικονομική συνδρομή και ταυτόχρονα έχει συμφέροντα ανταγωνιστικά με την Ευρωζώνη. Η Βραζιλία, στα πλαίσια και των G 20, είχε βάλει έγκαιρα ζήτημα να καταστεί το χρέος της Ελλάδας βιώσιμο, προκειμένου να διασφαλίσει ότι τα λεφτά που βάζει για τη δανειοδότησή της μέσω του ΔΝΤ, δε θα χαθούν από μια ενδεχόμενη στάση πληρωμών. Ταυτόχρονα, με αίτημα το κούρεμα του χρέους, ζητάει από την ανταγωνίστρια Ευρωζώνη, άρα από τις τράπεζες και τα μονοπώλιά της, να βάλουν το χέρι βαθύτερα στην τσέπη και να επιμεριστούν μεγαλύτερο μέρος από τη ζημιά που συνεπάγεται η ελεγχόμενη καταστροφή κεφαλαίου σε συνθήκες βαθιάς κρίσης και ανταγωνισμών. Λέει δηλαδή, ότι δε θέλει να πληρώνει τα σπασμένα της κρίσης στην Ευρωζώνη, πέρα από το όριο εκείνο που τις αποδίδει κέρδος. Ταυτόχρονα, αξιοποιεί τη δύναμη και τη στάση της στους ιμπεριαλιστικούς Οργανισμούς, σαν μέσο πίεσης για να αναβαθμίσει τη θέση της σ' αυτούς. Αυτοί είναι οι λόγοι που εξηγούν τη στάση της Βραζιλίας και όχι βέβαια η συνωμοσία με τον ΣΥΡΙΖΑ, ή η απέχθειά της στις πολιτικές λιτότητας, τις οποίες από πρώτο χέρι βιώνει ο λαός και στη Βραζιλία, σε αντίθεση με τα μονοπώλια που αναπτύσσονται ραγδαία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ