24 Ιαν 2013

Για την τρομοκρατία και την «ιδεολογία» της


Για την τρομοκρατία και την «ιδεολογία» της
Με αφορμή τα τελευταία χτυπήματα (με όπλο στα γραφεία της ΝΔ, με εκρηκτικό μηχανισμό σε εμπορικό κέντρο στο Μαρούσι) αναπτύσσεται πάλι από κυβέρνηση και αστικά ΜΜΕ η θεωρία των «άκρων» και των «ακροτήτων» τους. Διόλου τυχαία, όποτε διάφοροι μηχανισμοί εμφανίζονται με τέτοιες ενέργειες, αστικά κόμματα και μηχανισμοί προπαγάνδας του συστήματος το εκμεταλλεύονται και τους προσδίδουν ριζοσπαστική ιδεολογία, μαρξιστική, αντικαπιταλιστική. Κάθε φορά με διαφορετικά χαρακτηριστικά και διαφορετική στόχευση και επιδίωξη.
Φορτίζουν έτσι αρνητικά τις λαϊκές συνειδήσεις, καλλιεργούν ψυχολογία φόβου απέναντι στους ταξικούς αγώνες, αποστρατεύουν λαϊκούς ανθρώπους από τη μαζική και οργανωμένη πάλη. Τέτοια χαρακτηριστικά είχε και η προχτεσινή παρέμβαση του υπουργού Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδια σε συνέντευξή του στο ΜΕΓΚΑ, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ είπε ότι η «ιδεολογία της τρομοκρατίας είναι αριστερή». Οπως, βεβαίως, και ο «οικοδεσπότης» της εκπομπής Γ. Πρετεντέρης.
Αλήθεια, ποιος δε θυμάται ότι τα αστικά Μέσα Ενημέρωσης, στο παρελθόν έχουν φιλοξενήσει άρθρα, αναλύσεις και συνενετεύξεις, δηλαδή ανοιχτή παρέμβαση μέσω του αστικού Τύπου των καταδικασμένων και φυλακισμένων «τρομοκρατών», για να τεκμηριώσουν την άποψή τους για την «ιδεολογία της τρομοκρατίας». Αλήθεια, γιατί αστικά έντυπα που δήθεν κόπτονται για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας τους φιλοξενούν;
Σκόπιμα ταυτίζουν το οργανωμένο λαϊκό κίνημα και τις μορφές πάλης που συλλογικά αποφασίζει με ενέργειες που αξιοποιούνται ενάντιά του, προκειμένου να επιβάλουν σιγή στους ταξικούς αγώνες του. Παραπέρα ταυτίζουν τον απεργό οικοδόμο, τον συνειδητοποιημένο εργάτη, τον πρωτοπόρο σπουδαστή που δημόσια και με κόστος στην καθημερινότητά τους, το μεροκάματό τους, αγωνίζονται ανοιχτά και μες στο λαό, με στοιχεία που δρουν στο σκοτάδι, με κρυμμένο πρόσωπο και «κουκούλα» αποκομμένα από οτιδήποτε γνήσια λαϊκό.
Μήπως δεν έχουν αποκαλυφθεί από τους ίδιους τους αστούς σχέσεις και οργάνωση τέτοιων ενεργειών με διάφορους κρατικούς μηχανισμούς και υπηρεσίες ενταγμένων στους μονοπωλιακούς ανταγωνισμούς;
Τα ιστορικά παραδείγματα πάμπολλα. Ο αρχιτρομοκράτης Μπιν Λάντεν, όντας υποχείριο της CIA, ανδρώθηκε κι εξοπλίστηκε από τις ΗΠΑ. Η μετέπειτα δράση του έδωσε πάτημα για μια γιγαντιαία «αντιτρομοκρατική» εκστρατεία, ουσιαστικά μοίρασμα αγορών, ενίσχυση γεωστρατηγικών θέσεων ισχυρών καπιταλιστικών κρατών σε διάφορα σημεία του πλανήτη, ιδιαίτερα κοντά σε ενεργειακές πηγές και δρόμους μεταφοράς καυσίμων. Στο εσωτερικό της κάθε χώρας χωριστά οι τέτοιες δράσεις τέτοιων μηχανισμών, ανώδυνες όπως αποδεικνύεται ιστορικά για το σύστημα, είναι μοχλός επιβολής μέτρων της πιο άγριας κρατικής τρομοκρατίας, αστυνομοκρατίας και καταστολής, με μεγάλες πιθανότητες να γίνει ανεκτή ή και αποδεκτή από λαϊκές δυνάμεις.
Στην Ιταλία παλαιότερα, η CIA καταμαρτυρείται ότι σε συνεργασία με φασιστοειδή έστησε βομβιστικές επιθέσεις για να φοβίσει τον κόσμο. Στην Ελλάδα, την ώρα που συγκυβέρνηση και ΕΕ μεθοδεύουν την εφαρμογή άγρια αντιλαϊκών μέτρων, πάει να στηθεί (πάλι) ένα σκηνικό όπου μέσα από ανώνυμα τηλεφωνήματα, βόμβες, τυφλά χτυπήματα, σειρήνες που σκούζουν και περιπολικά να περιδιαβαίνουν νυχθημερόν τους δρόμους, ο λαός εμποδίζεται στην πράξη να αντιλαμβάνεται τον πραγματικό του αντίπαλο: Τα μονοπώλια, το κεφάλαιο. Εμποδίζουν να μετατρέπεται η αγανάκτησή του σε συνειδητή μαζική λαϊκή αντιμονοπωλιακή, αντικαπιταλιστική πάλη.
Φαινόμενα ατομικής τρομοκρατίας το οργανωμένο εργατικό κίνημα τα έχει καταδικάσει από τη γέννησή τους ακόμη. Την Κυριακή μετά το χτύπημα στο Μαρούσι, το ΚΚΕ είπε ξεκάθαρα ότι «είναι μια άκρως επικίνδυνη και ύποπτη ενέργεια. Εντάσσεται στο σχεδιασμό εκφοβισμού του λαού και προσφέρει υπηρεσίες σε όσους επιδιώκουν την ενδυνάμωση των μηχανισμών καταστολής και τρομοκράτησης του λαού».
Απέναντι στο θέατρο τρόμου και υποταγής που ξαναπαίζεται για να περάσουν μέτρα βάρβαρα, οι άνθρωποι του μόχθου καλούνται να συνειδητοποιήσουν ότι η μαζική αποφασιστική συμμετοχή στη δική τους οργανωμένη αντιμονοπωλιακή, αντικαπιταλιστική πάλη αποτελεί τη μόνη αποτελεσματική απάντηση και στον ταξικό πόλεμο του κεφαλαίου ενάντιά τους, και στην επιχείρηση τρομοκράτησής τους με την αξιοποίηση τέτοιων ενεργειών, για να τους απομακρύνουν από τους ταξικούς αγώνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ