5 Φεβ 2013

Βασανισμό των συλληφθέντων καταγγέλλουν οι συγγενείς


ΥΠΟΘΕΣΗ ΔΙΠΛΗΣ ΛΗΣΤΕΙΑΣ ΣΤΟ ΒΕΛΒΕΝΤΟ ΚΟΖΑΝΗΣ
Βασανισμό των συλληφθέντων καταγγέλλουν οι συγγενείς
Προκαταρκτική έρευνα διέταξε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών
Από την προσαγωγή των συλληφθέντων στα δικαστήρια Κοζάνης
Eurokinissi
Σοβαρές καταγγελίες για άγριο ξύλο και βασανισμούς στο Αστυνομικό Τμήμα Βέροιας έκαναν γονείς και συνήγοροι των συλληφθέντων για τη διπλή ληστεία στο Βελβεντό Κοζάνης, που έγινε την περασμένη Παρασκευή.
Σύμφωνα με τις καταγγελίες, οι 3 από τους συλληφθέντες ήταν επί ώρες δεμένοι πισθάγκωνα με κουκούλες, γρονθοκοπήθηκαν χωρίς διακοπή στο κεφάλι και στο σώμα. Ενας από αυτούς παρουσιάζει αιματουρία και έντονες ζαλάδες ενώ του λείπουν και τούφες μαλλιών.
Οπως δήλωσε η μητέρα ενός από τους συλληφθέντες, που είναι γιατρός στο ΕΚΑΒ, ο γιος της της ανέφερε πως ανάλογη κακοποίηση υπέστησαν και οι άλλοι τρεις κρατούμενοι. Επίσης, καταγγέλθηκε ότι οι τέσσερις δεν χτυπήθηκαν στη συμπλοκή με την Αστυνομία, κατά τη σύλληψή τους, αλλά μέσα στα κρατητήρια της Αστυνομίας.
Οπως καταγγέλλει η μητέρα, «επί τέσσερις ώρες τον είχαν πεσμένο στα γόνατα φορώντας του κουκούλα και τον χτυπούσαν στο πρόσωπο λέγοντάς του πέραν των άλλων ύβρεων και απειλών...». Γονείς και συνήγοροι καταγγέλλουν ακόμα ότι στο επισκεπτήριο οι συλληφθέντες ήταν μέσα σ' ένα κλειστό δωμάτιο με πάνοπλους φρουρούς απέξω, δεμένοι με χειροπέδες πίσω στην καρέκλα.
Γιατρός που βρέθηκε έξω από τη ΓΑΔΑ, έχοντας δει τις φωτογραφίες των συλληφθέντων, δήλωσε ότι χρήζουν ιατρικών εξετάσεων, σημειώνοντας ότι για όποιο άτομο υπάρχει και η παραμικρή ένδειξη κρανιεγκεφαλικής κάκωσης υπάρχει υποχρέωση υποβολής του σε αξονική τομογραφία.
Να σημειωθεί ότι την Κυριακή το βράδυ και αφού είχε προηγηθεί αίτημα της συνηγόρου ώρες νωρίτερα, μεταφέρθηκε στον «Ευαγγελισμό» ο συλληφθείς που παρουσίαζε αιματουρία και του έκαναν εξετάσεις. Επίσης, όπως καταγγέλλουν οι συνήγοροι, στον εισαγγελέα Εφετών μεταφέρθηκαν σχεδόν γονατιστοί με τα χέρια πίσω.
Με βάση τις καταγγελίες και τα σχετικά δημοσιεύματα, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Π. Φάκου, διέταξε χτες προκαταρκτική έρευνα. Είχε προηγηθεί ένα μπαράζ ανακοινώσεων και αλληλοκατηγοριών από την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ, με επίκεντρο την εμφανή κακοποίηση των συλληφθέντων, την οποία, με ανακοίνωσή της, η ΓΑΔΠ Δυτικής Μακεδονίας την αποδίδει στην αντίσταση που άσκησαν οι φερόμενοι ως δράστες της ληστείας κατά τη σύλληψή τους. Αίτημα για έρευνα και εξηγήσεις για τα παραμορφωμένα πρόσωπα των συλληφθέντων διατύπωσε η ΔΗΜΑΡ.
Στο μεταξύ, τα αποτυπώματα ενός ακόμα κατηγορουμένου ταυτοποιήθηκαν με αποτυπώματα που βρέθηκαν σε κρησφύγετο της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς». Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας, τα αποτυπώματα είχαν βρεθεί σε διαμέρισμα στην Καλλιθέα και σε αντικείμενα σε διαμέρισμα στο Βόλο.
Χτες, ανακοινώθηκε η ταυτοποίηση των αποτυπωμάτων και του τέταρτου κατηγορουμένου για τη διπλή ληστεία με αυτά που είχαν βρεθεί σε διαμερίσματα του Χαλανδρίου το 2009 και του Ν. Ψυχικού το 2010, τα οποία είχαν ερευνηθεί από την Αστυνομία για την υπόθεση της αυτοαποκαλούμενης οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς».
Σύμφωνα με τη βαλλιστική έρευνα της εγκληματολογικής υπηρεσίας, τα τρία «Καλάσνικοφ», το αυτόματο «Scorpion» και τα δύο πιστόλια που βρέθηκαν στην κατοχή των τεσσάρων συλληφθέντων αμέσως μετά τη ληστεία, δεν έχουν ξαναχρησιμοποιηθεί σε άλλη τρομοκρατική ή εγκληματική ενέργεια.
Διαμέρισμα που σχετίζεται με τους συλληφθέντες εντοπίστηκε αργά το βράδυ της Κυριακής από την «αντιτρομοκρατική» στην οδό Ελ Αλαμέιν 19 στο Χαλάνδρι. Μετά από έρευνα αστυνομικών βρέθηκαν κοντάκι καραμπίνας, μεγάλος αριθμός φυσιγγίων κυνηγετικού όπλου, εσωτερική θήκη πυροβόλου όπλου, δεκαεννιά καψύλλια χρώματος καφέ, οκτώ φιαλίδια βουτανίου κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ