24 Φεβ 2013

ΙΝΔΙΑ Εκατομμύρια εργάτες συμμετείχαν στη διήμερη γενική απεργία


ΙΝΔΙΑ
Εκατομμύρια εργάτες συμμετείχαν στη διήμερη γενική απεργία
Οι γυναίκες εργάτριες βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή
Μαζικά ανταποκρίθηκαν οι Ινδοί εργαζόμενοι στο κάλεσμα των εργατικών συνδικάτων για την 48ωρη απεργία στις 20 και 21 Φλεβάρη. Μία κινητοποίηση η οποία χαρακτηρίστηκε ιστορικής σημασίας για το ινδικό εργατικό κίνημα καθώς ήταν η πρώτη στην ιστορία της χώρας και κατάφερε να στεφθεί με «απόλυτη επιτυχία», όπως ανέφεραν σε δηλώσεις τους τόσο τα Κομμουνιστικά Κόμματα που τη στήριξαν όσο και η Κεντρική Ενωση Συνδικάτων Ινδίας (CITU).Εκατομμύρια εργαζόμενοι συμμετείχαν στις απεργιακές κινητοποιήσεις, στη χώρα που χαρακτηρίζεται ως μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες του πλανήτη, μία από τις μελλοντικές υπερδυνάμεις που συμμετέχει στη συμμαχία των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) και στρατηγικός εταίρος των ΗΠΑ, στέλνοντας σαφές μήνυμα ενάντια στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και τις μεθοδεύσεις της, που βάζουν στο στόχαστρο τα λαϊκά στρώματα.
Σε αυτή τη χώρα που η αστική τάξη και η κυβέρνησή της προωθούν την καπιταλιστική ανάπτυξη, αδιαφορώντας για το λαό, ο πληθωρισμός και οι τιμές αυξάνονται ραγδαία, ενώ οι ταξικές αντιθέσεις βαθαίνουν, οδηγώντας καθημερινά τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα στην εξαθλίωση. Και ενώ η οικονομική ανάπτυξη της Ινδίας ακόμα και σε καιρούς καπιταλιστικής κρίσης, υμνείται από τα ιμπεριαλιστικά κέντρα, έως και το 80% του πληθυσμού -σύμφωνα με ανεξάρτητες έρευνες- ζει σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας και καλείται να επιβιώσει με λιγότερα από μισό δολάριο ημερησίως. Η ινδική κυβέρνηση φτάνει να γίνεται ακόμα και προκλητική ισχυριζόμενη ότι μείωσε τα ποσοστά αυτά στο 29,8%, δηλαδή οι φτωχοί στη χώρα είναι μόνο 360 εκατομμύρια άνθρωποι. Στοιχεία που δίνονται από την ίδια την ινδική κυβέρνηση αποδεικνύουν ότι το 42% των παιδιών που ζουν στη χώρα και είναι κάτω των πέντε ετών υποσιτίζεται, με τα ποσοστά της εξαθλίωσης να αυξάνονται σε ρυθμούς ανάλογους της κερδοφορίας του κεφαλαίου.
Μαζική συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις
Εκατομμύρια εργάτες σε όλους τους κλάδους και κυρίως στη βιομηχανία απήργησαν
Σε αυτές τις συνθήκες οι διήμερες απεργιακές κινητοποιήσεις έθεσαν ζητήματα, που για το λαό της χώρας είναι θέμα επιβίωσης και απαίτησαν από την κυβέρνηση άμεσες λύσεις. Μεταξύ των βασικών αιτημάτων των απεργιακών κινητοποιήσεων ήταν να θεσπιστεί κατώτατος μισθός στις 10.000 ρουπίες (139,89 ευρώ) το μήνα, να τερματιστεί η ανασφάλιστη και παράνομη εργασία, η οποία στην Ινδία φτάνει το 93% και αφορά περισσότερα από 400 εκατομμύρια εργαζόμενους, των οποίων οι αμοιβές είναι ακόμα πιο κάτω από τα επίσημα όρια, οι συμβασιούχοι να αμείβονται επίσης με βάση τους μισθούς της μόνιμης εργασίας, καθώς οι αποδοχές τους είναι εξευτελιστικές, να υπάρχει κοινωνική ασφάλιση και πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας για όλους. Βασική απαίτηση των απεργών ήταν και η θέσπιση εργατικής νομοθεσίας, που να προστατεύει τους εργαζόμενους στην ασυδοσία του κεφαλαίου, καθώς μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία δικλείδα ασφαλείας για τα εργασιακά δικαιώματα.
Οι διήμερες απεργιακές κινητοποιήσεις τάχθηκαν επίσης εναντίον της συνεχούς αύξησης των τιμών, που καθιστούν την επιβίωση των λαϊκών οικογενειών αδύνατη, της αύξησης της ανεργίας, των ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και κατά των σχεδίων της κυβέρνησης του Μανμόχαν Σινγκχ να προχωρήσει σε οικονομικές μεταρρυθμίσεις, με άνοιγμα της αγοράς του λιανικού εμπορίου σε ξένα κεφάλαια. Μία στρατηγική επιλογή, η οποία όπως υπογραμμίζουν τα συνδικάτα, θα οδηγήσει στη συντριβή των μικρών και αυτοαπασχολούμενων εμπόρων, οι οποίοι δε θα μπορούν να ανταγωνιστούν τις πολυεθνικές και θα καταλήξουν στην ανεργία.
Επίσκεψη Ολάντ και Κάμερον με στόχο επενδύσεις
Οι κινητοποιήσεις των Ινδών εργαζομένων συνέπεσαν με τις επισκέψεις στη χώρα του Γάλλου Προέδρου, Φρανσουά Ολάντ και του Βρετανού Πρωθυπουργού, Ντέιβιντ Κάμερον, οι οποίες είχαν βασικό θέμα στην ατζέντα τους τις επενδύσεις στη δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα του πλανήτη. Ο Φ. Ολάντ στην επίσκεψή του επικέντρωσε την προσοχή του στα συμβόλαια για τους αμυντικούς εξοπλισμούς, επιχειρώντας να προωθήσει στον ινδικό στρατό συμφωνία για προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ.
Την ίδια στιγμή, ο Ντ. Κάμερον, έφτασε στο Νέο Δελχί, με τον αέρα του «αποικιοκράτη», ακολουθούμενος από δεκάδες επιχειρηματίες. Ο Βρετανός πρωθυπουργός στις επαφές του με τον Ινδό ομόλογό του, Μανμόχαν Σινγκχ απαίτησε ξεκάθαρα το άνοιγμα της οικονομίας της χώρας και κυρίως του τομέα του λιανικού εμπορίου στα ξένα κεφάλαια, με στόχο την προώθηση επενδύσεων βρετανικών κεφαλαίων. Η αγορά του λιανικού εμπορίου σε μία χώρα πληθυσμού 1,2 και πλέον δισεκατομμυρίων ανθρώπων αποτελεί φλέγον ζήτημα για τις πολυεθνικές, που επιθυμούν να εισχωρήσουν στην τεράστιων δυνατοτήτων ινδική αγορά, εκτοξεύοντας την κερδοφορία τους.
Η κυβέρνηση της Ινδίας από την πλευρά της προσανατολίζεται στην υλοποίηση των απαιτήσεων των πολυεθνικών και στο άνοιγμα της οικονομίας σε ξένα κεφάλαια ισχυριζόμενη ότι μία τέτοια κίνηση θα δώσει νέα «ώθηση» στην οικονομία και την ανάπτυξη -πάντα προς όφελος του κεφαλαίου- ενώ υποστηρίζει ότι αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα και τη μείωση της ανεργίας, υπολογίζοντας μάλλον στο ελάχιστο κόστος εργασίας, που θα συνεχίσουν να εκμεταλλεύονται τα ξένα κεφάλαια για να κερδοσκοπούν σε βάρος του λαού.
Καταγγέλλουν τις πολιτικές της κυβέρνησης
Για μία επιτυχημένη κινητοποίηση σε όλους τους τομείς σε όλη την Ινδία κάνει λόγο και ηCITU, υπογραμμίζοντας ότι οι εργαζόμενοι απάντησαν με θάρρος και αποφασιστικότητα στις πολιτικές καταστολής της ινδικής κυβέρνησης, καθώς και στις απειλές εναντίον τους και την τρομοκρατία που επιχειρήθηκε να επιβληθεί. Η CITU καταγγέλλει ακόμα και εισβολή αστυνομικών δυνάμεων σε σπίτια συνδικαλιστών και συλλήψεις, προκειμένου να διευρυνθεί το κλίμα τρομοκρατίας και να αποτύχουν οι κινητοποιήσεις, οι οποίες ωστόσο δεν έκαμψαν το ηθικό των απεργών.
Σε κοινή ανακοίνωσή τους το ΚΚ Ινδίας (Μ), το ΚΚ Ινδίας, το Προοδευτικό Μπλοκ όλης της Ινδίας και το Επαναστατικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, συνεχάρησαν την εργατική τάξη της χώρας, που κατάφεραν να ολοκληρώσουν τη 48ωρη απεργία με επιτυχία, τονίζοντας ότι σε αρκετούς τομείς η συμμετοχή ήταν καθολική. Την ίδια στιγμή, στην ανακοίνωση τους καταγγέλλουν την αστυνομική καταστολή και την τρομοκρατία, η οποία χαρακτήρισε τις κινητοποιήσεις, με αποτέλεσμα ένας συνδικαλιστής να χάσει τη ζωή του. Παράλληλα, στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται η ιστορική σημασία της απεργιακής κινητοποίησης η οποία είναι η πρώτη διήμερη γενική απεργία που πραγματοποιήθηκε στην Ινδία, μετά την ανεξαρτησία της, τονίζοντας ότι «στάλθηκε ένα μήνυμα αφύπνισης στο μακρύ αγώνα για να τερματιστούν οι αντεργατικές και αντιλαϊκές πολιτικές». Πράγμα βέβαια που μπορεί να συμβεί αν στόχος του αγώνα είναι η ίδια η κατάργηση της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, η οικοδόμηση της εργατικής λαϊκής εξουσίας και του σοσιαλισμού, που θα θέσει την οικονομία στην υπηρεσία της ευημερίας του λαού, της ικανοποίησης των σύγχρονων αναγκών του.

Α.Φ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ