29 Μαρ 2013

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ


ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ
ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Στις 30 Μαρτίου θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές για την ανάδειξη νέου ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας (ΕΚΚ). Οι εκλογές αυτές πραγματοποιούνται σε συνθήκες συνεχιζόμενης καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης και είναι ευκαιρία να αποτελέσουν σταθμό στην αλλαγή των συσχετισμών στο δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο του νησιού μας. Οι ευθύνες της μέχρι τώρα πλειοψηφίας είναι τεράστιες. Η γραμμή της ταξικής συνεργασίας και υποταγής που εφαρμόζουν είναι η κύρια αιτία του εκφυλισμού που έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις στις γραμμές του συνδικαλιστικού κινήματος και το κύριο εμπόδιο στην ταξική αναγέννησή του.
Για χρόνια τώρα προπαγάνδιζαν την ανταγωνιστικότητα και την υποτιθέμενη «υγιή» επιχειρηματικότητα. Στο ΕΚΚ, για χρόνια συνεργάζονται, στα χνάρια του συμβιβασμού που προωθεί η ΓΣΕΕ, ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ – Αυτόνομη Παρέμβαση – ΔΗΜΑΡ. Όταν ακόμα και οι «δικοί» τους συνδικαλιστές τους γύρισαν την πλάτη, ανακάλυψαν παρατάξεις – αναχώματα (Φωτόπουλος από την ΠΑΣΚΕ) για να συγκρατήσουν τις δυνάμεις τους στην γραμμή του εργοδοτικού συνδικαλισμού.
Τελευταίο «κατόρθωμα» της πλειοψηφίας του ΕΚΚ ήταν η δημιουργία και εγγραφή στη δύναμη του ΕΚΚ ενός διασπαστικού Σωματείου Κατασκευών, ενώ ήδη υπάρχει καταξιωμένο αγωνιστικό Σωματείο Οικοδόμων & Συναφών Επαγγελμάτων. Δείχνει αυτό ότι πάρα τις κορόνες τους ενάντια στα μνημόνια και την τρικομματική κυβέρνηση, μνημονιακοί και αντιμνημονιακοί συνεργάζονται μια χαρά με στόχο να χτυπήσουν τις αγωνιστικές – ταξικές δυνάμεις. Είναι ώρα να ανατραπεί αυτή η ρότα του ΕΚΚ. Είναι η ώρα της εργατικής τάξης να ανατρέψει αυτούς τους συσχετισμούς από τα κάτω.
Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ που στηρίζουν τη ΔΑΣ, όχι μόνο έχουν διαχωρίσει τις ευθύνες τους από αυτή την κατρακύλα, αλλά και πρωτοστάτησαν όσο μπορούσαν για την ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος, για την οργάνωση της αντίστασής του στον πόλεμο που εξαπολύθηκε, για την ενότητα των γραμμών της εργατικής τάξης με βάση τα ταξικά της συμφέροντα.
Πρωτοστάτησαν στην οργάνωση των αγώνων των ξεν/λων, των εμποροϋπαλλήλων, των εργαζομένων στις κατασκευές. Συμπαραστάθηκαν στους αγώνες των Ναυτεργατών, ανέδειξαν τα οξυμένα προβλήματα της υγείας, της ασφάλισης, της ανεργίας, των φόρων και των χαρατσιών. Οι νίκες, μικρότερες ή μεγαλύτερες αποδεικνύουν ότι η καθημερινή πάλη με ταξικό προσανατολισμό είναι αυτή που φέρνει αποτελέσματα. Ας σκεφτεί ο κάθε εργαζόμενος και η κάθε εργαζόμενη πως θα ήταν η κατάσταση σ’ όλους τους εργασιακούς χώρους αν η πλειοψηφία του ΕΚΚ και πολλά σωματεία δεν ακολουθούσαν συμβιβαστική και υποχωρητική στάση αλλά μία στάση συνεπή και αγωνιστική. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ υιοθέτησαν και στήριξαν αταλάντευτα το σύνθημα που γεννήθηκε μέσα στους σύγχρονους σκληρούς ταξικούς αγώνες: «ή με το κεφάλαιο ή με τους εργάτες». Μόνο με αυτή τη γραμμή πάλης μπορεί να αναγεννηθεί το ταξικό κίνημα.
Η καπιταλιστική κρίση αποκάλυψε τα αδιέξοδα ενός συστήματος που σαπίζει
Η καπιταλιστική κρίση κορύφωσε την επίθεση του καπιταλισμού, οδήγησε σε ολομέτωπη επίθεση σε όποιο εργατικό δικαίωμα και κατάκτηση δεν είχαν καταφέρει τα προηγούμενα χρόνια να τσακίσουν, με στόχο να γίνει ακόμα πιο φτηνή η εργατική δύναμη για να αυξηθούν τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων. Το συνδικαλιστικό κίνημα βρέθηκε ανέτοιμο να αντιμετωπίσει αυτή τη λαίλαπα. Το ΠΑΜΕ είχε προειδοποιήσει.
Τα χρόνια πριν την κρίση αποτελούν μάθημα για όποιον καλόπιστο εργαζόμενο εξακολουθεί να έχει ελπίδες και να τρέφει αυταπάτες για το ανθρώπινο πρόσωπο του καπιταλισμού. Σε περιόδους που οι ρυθμοί ανάπτυξης ήταν μεγάλοι και τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων πολλαπλασιάζονταν, η εργασιακή ειρήνη με τα αφεντικά όριζε αυξήσεις 77 λεπτών τη μέρα ώστε να μην κλονιστεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας… Όταν βέβαια χτύπησε η κρίση, οι δυνάμεις του στηρίζουν την πλειοψηφιά της ΓΣΕΕ σε ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα, αντί να οργανώσουν αγώνες ενάντια στις μειώσεις και την εξαφάνιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, έτρεξαν να υπογράψουν μειώσεις μισθών στο όνομα τους «μικρότερου κακού». Οι υπογραφές που έβαλαν είναι υπογραφές υλοποίησης των όρων των μνημονίων. Αυτή είναι η αντιμνημονιακή τους ρητορεία…  
Ας μιλήσουμε όμως και εκ του αποτελέσματος. Τι έφεραν οι θυσίες και οι «κοινωνικοί διάλογοι» κατά την περίοδο της καπιταλιστικής ανάπτυξης; Οδήγησαν στα χρυσά κουτάλια που μας υπόσχονταν; Κάθε άλλο. Η υποχωρητικότητα και η ταξική ειρήνη οδήγησε τους εργαζόμενους να βρεθούν ανέτοιμοι μπροστά στις νέες απαιτήσεις και αυτό πρέπει να αποτελέσει πείρα σήμερα για τους εργαζόμενους για να μην την ξαναπατήσουν. Αποδείχτηκε στην πράξη πως η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας δε βρίσκεται στην ίδια όχθη με την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Ο καπιταλισμός δεν αλλάζει! Έχει στο DNA του την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, επιβιώνει από αυτήν. Όλα τα μέτρα των τελευταίων ετών δεν είναι λάθος πολιτική, είναι ταξική επιλογή.
Κίνημα ταξικό που να αμφισβητεί την κυριαρχία των μονοπωλίων
Σήμερα χρειαζόμαστε ένα κίνημα ταξικό, οργανωμένο και προσανατολισμένο απέναντι στην εργοδοσία, τους νόμους και το κράτος της, μαζικό, οργανωμένο στον τόπο δουλειάς και τον κλάδο. Κίνημα απαλλαγμένο από τους ανθρώπους της εργοδοσίας, που θα στηρίζεται και θα αναπτύσσει την κοινωνική συμμαχία. Αυτό απαιτεί αγώνες που θα δυναμώνουν σε κάθε τόπο δουλειάς, ανοίγοντας την αντιπαράθεση με την εργοδοσία, πολλαπλασιασμό των πρωτοβουλιών σε κλαδικό και τοπικό επίπεδο από σωματεία και λαϊκές επιτροπές, που θα φρενάρουν και θα σταματούν στην πράξη τα μέτρα πτώχευσης του λαού μας.
Έτοιμες λύσεις και κινητοποιήσεις χωρίς θυσίες, αποτελεσματικοί αγώνες χωρίς την οργάνωση και τη συμμετοχή των εργαζόμενων σε αυτούς, δεν υπάρχουν. Σήμερα με καλύτερους όρους μπορούμε να αξιοποιήσουμε την τάση πολιτικής αστάθειας, τις ρωγμές που δημιουργούνται στο πολιτικό σύστημα. Δεν έχουμε άλλη επιλογή  από τον καθημερινό ηρωικό αγώνα σε κάθε τόπο δουλείας, σε κάθε λαϊκή γειτονιά.
Προετοιμάζουμε το λαό για μακρόχρονο σκληρό ταξικό αγώνα που απαιτεί θυσίες
Το ΠΑΜΕ από την ίδρυσή του διαχώρισε τη θέση του, και δέχτηκε επίθεση για αυτό, από τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, καταθέτοντας τις δικές του προτάσεις,  με αιτήματα που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής-λαϊκής οικογένειας. Οργάνωσε και στήριξε αγώνες με μεγάλη επιτυχία, την ίδια στιγμή που οι άλλες δυνάμεις που βρίσκονται στο τιμόνι της ΓΣΕΕ και τους υπονόμευαν με κάθε τρόπο.
Ο βασικός ρόλος και η αποστολή του ΠΑΜΕ δεν περιορίζεται στην καθημερινή πάλη, στους μικρούς και μεγάλους αγώνες για στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Εκεί, η παρουσία και η δράση των ταξικών δυνάμεων είναι δεδομένη, αποτελεσματική και έχει αποδειχθεί. Ο βασικός στόχος και η αποστολή του ΠΑΜΕ είναι να ενώσει, να συσπειρώσει την εργατική τάξη σε ταξική κατεύθυνση! Κίνημα που μπορεί να τους φοβίσει, να αποσπάσει κατακτήσεις, που θα παλεύει για όλα τα καθημερινά προβλήματα και ταυτόχρονα θα διεκδικεί την εξουσία για το λαό.
 Πάνω σε αυτή τη γραμμή επιδιώκουμε την ανασύνταξη του εργατικού λαϊκού κινήματος, την αναβάθμιση της λειτουργίας και της δράσης των πρωτοβάθμιων σωματείων, την αλλαγή των συσχετισμών δύναμης στο συνδικαλιστικό κίνημα. Με δράση από τα κάτω, καρφί στο μάτι της μεγαλοεργοδοσίας.
Ψήφο στη ΔΑΣ για αλλαγή των συσχετισμών
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ στην αντεπίθεση να γκρεμίσουμε μνημόνια και αφεντικά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ