10 Μαρ 2013

Σκηνικό παιχνίδι φωτός και σκότους


Σκηνικό παιχνίδι φωτός και σκότους
Ως καλλιτεχνική φύση αναζητά το πιο μυστικό σχέδιο των πραγμάτων προσπαθώντας να βρει το νόημα της ζωής. Και βρίσκει νόημα και σημασία ακόμα και στα πιο μικρά. Κυρίως στα μικρά. Στις λεπτομέρειες... O Kωνσταντίνος Kωνσταντόπουλος, γνωστός ηθοποιός, σκηνοθέτης και δάσκαλος σε δραματική σχολή, μας αποκαλύφθηκε και ως συγγραφέας, με ένα εξαιρετικό βιβλίο με τίτλο «Εις το όνομα της μητρός και του Υιού», επιβεβαιώνοντας ότι ανακαλύπτει στην τέχνη και στα οράματά του το νόημα της ζωής και της ελευθερίας.
Aνυπότακτος, γενναιόδωρος, πολιτικοποιημένος, οργισμένος και ταυτόχρονα τρυφερός, αναζητά σε ό,τι κάνει, να αφορά όλους μας, γιατί πιστεύει πως ό,τι δεν αφορά όλους μας, δεν αφορά κανέναν. Ως άνθρωπος και ως καλλιτέχνης, επιδιώκει να είναι συνεπής και με τον εαυτό του και με τον καιρό του. Μέσα από την τέχνη του αλλά και από την αγωνιστική του στάση οραματίζεται «μια δικαιοσύνη, μια ισορροπία αυθύπαρκτη που μας περιλαμβάνει στην τάξη των σπόρων και των άστρων» που λέει ο Γ. Ρίτσος και συχνά ο Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος σε συζητήσεις μας αναφέρεται σ' αυτή τη θέση του Ρίτσου. Πιστεύει πως όλα εξαρτώνται από τι πραγματικά θέλουμε! «Αν θέλουμε να αλλάξουμε τον κόσμο» -λέει- «μπορούμε να τον αλλάξουμε! Ναι, το πιστεύω... Ας συσπειρωθούμε όλοι. Ας επαναστατήσουμε, λοιπόν! Ας βγούμε στους δρόμους κι ας διεκδικήσουμε το ύστατό μας δικαίωμα: Την αξιοπρέπεια, τουλάχιστον, του θανάτου μας! Και η δημοκρατία του Θανάτου, ας μας διδάξει την δημοκρατία της Ζωής!».
Παρουσίαση βιβλίου

Την Δευτέρα, στις 8 μμ, στο «ΠΟΛΙΣ artcafe» (Πεσμαζόγλου 5, Αρσάκειο Αίθριο, Στοά Βιβλίου και Θεάτρου Τέχνης), θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου (εκδόσεις «ΑΓΓΕΛΑΚΗ»). Είσοδος ελεύθερη. Πρόκειται για ένα θεατρικό έργο, στο οποίο ένας άνδρας, ηθοποιός και δάσκαλος νέων ηθοποιών, μετά την απώλεια των γονιών του, προσπαθεί να αποκαλύψει τα μυστικά και τα ψέματα που ρήμαξαν τις σχέσεις μέσα στην οικογένειά του, και έκαναν τα μέλη της, έρμαια ενός σκοτεινού παρελθόντος, να συγκρούονται ανελέητα μεταξύ τους. Ενα ταξίδι αυτογνωσίας και επαναπροσδιορισμού, με αίτημα την ευτυχία και το φως. Το θέατρο αποκαλύπτει στον ήρωα του έργου και τον βοηθά να αποκωδικοποιήσει την ζωή και να ζήσει έντεχνα. Στη σκηνή του θεάτρου ο χρόνος διαστέλλεται και η ύπαρξη μάχεται τη βαρύτητα. Η ψυχή ηθοποιός ρωτά με βία τον βίο, κι ανακαλύπτει πως: «ό,τι το σκοτάδι μηχανεύεται το φως το ξέρει»!
Το χιούμορ είναι η ευγένεια της απελπισίας, και ως τέτοιο κάνει τα πάντα να αιωρούνται ανάλαφρα, και να κλείνουν πονηρά το μάτι στον αναγνώστη-θεατή κερδίζοντας έτσι την εύνοιά του και τη συμμετοχή του σ' αυτό το σκηνικό παιχνίδι του φωτός και του σκότους - ή αλλιώς, της ζωής.
Για το έργο μιλούν: Ροζίτα Σώκου, Θανάσης Νιάρχος, Ματίνα Μόσχοβη, Δημήτρης Λέντζος, Ερη Ρίτσου, Γεράσιμος Τσιαπάρας. Αποσπάσματα διαβάζουν: Μάρθα Καραγιάννη, Αλέξανδρος Σταύρου, Ορέστης Τρίκας, Γιάννης Κατσιμίχας.
Θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα. Στο πιάνο: Σάκης Τσιλίκης, Γιάννης Ιωάννου, Χρήστος Θεοδώρου, Τάσος Σωτηράκης, Σπύρος Παπαθεοδώρου, Πέτρος Μπούρας. Βιολί, κιθάρα Περικλής Τζουγανάκης, Σπύρος Κοντάκης. Τραγούδι: Μίλτος Πασχαλίδης, Λένα Αλκαίου, Καλλιόπη Βέτα, Σία Κοσκινά, Βικτώρια Ταγκούλη, Ελένη Τζαγκαράκη, Θέλμα Καραγιάννη, Αρετή Κοκκίνου, Μυρσίνη Δόξα, Μάντυ Λάμπου, Αλεξάνδρα Κόνιακ, Βαγγέλης Δούβαλης, Ελενα Μαραγκού, Γκέλυ Φλουρή, Μαρία Βασιλοπούλου, Λήδα Αγγελάκη, Πάνος Λαμπρίδης, Βασίλης Μοσχονάς, Αγγελική Σάντορα, Πηνελόπη Ζαλώνη, Τάκης Κωνσταντακόπουλος, Ελένη Κωνσταντίνου. Παρουσίαση: Βασίλης Χατζηιακώβου.

Σ.Αδαμίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ