11 Μαρ 2013

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ - ΔΝΤ Βαράνε στο ψαχνό για τα μονοπώλια


ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ - ΔΝΤ
Βαράνε στο ψαχνό για τα μονοπώλια
Αντιλαϊκή κλιμάκωση με κατώτατο μισθό, μαζικές απολύσεις στο Δημόσιο, ιδιωτικοποιήσεις. Στην ημερήσια διάταξη οι κατασχέσεις μισθών και συντάξεων για «οφειλές» λαϊκών νοικοκυριών στην Εφορία
ΦΡΑΓΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΣ
Την γκάμα της αντιλαϊκής πολιτικής και της κλιμάκωσής της σχεδιάζουν τις μέρες αυτές η συγκυβέρνηση με τα υψηλόβαθμα κλιμάκια των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών (ΕΕ - ΔΝΤ) που προγραμματίζουν την παραμονή τους στην Αθήνα και γι' αυτήν τη βδομάδα.
Πέτρα πάνω στην πέτρα δεν πρόκειται να αφήσουν, προκειμένου να θωρακίσουν την ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων που στηρίζουν και υπηρετούν. Στην αντιλαϊκή ατζέντα μπαίνουν στρατηγικού χαρακτήρα ζητήματα, όπως η διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για τη συμπίεση του κατώτατου μισθού στις εκάστοτε ανάγκες ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, οι μαζικές απολύσεις σε στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, η κλιμάκωση των ιδιωτικοποιήσεων κ.ά. Η γάγγραινα εξαπλώνεται στο μέτρο της κατάσχεσης μισθών και συντάξεων απέναντι στα οικονομικά ανήμπορα λαϊκά νοικοκυριά για τα εμφανιζόμενα ληξιπρόθεσμα «χρέη» στην Εφορία. Στην ημερήσια διάταξη, είναι και άλλα πρόσθετα μέτρα ενίσχυσης των καπιταλιστών, όπως οι διακρατικές κεφαλαιακές ενισχύσεις των τραπεζών, ζήτημα με το οποίο συνδέεται η δήθεν ρύθμιση για τα δάνεια που οι τραπεζίτες βγάζουν στο «κόκκινο». Απάτη ολκής αποδείχνεται η διαφημιζόμενη από τη συγκυβέρνηση προπαγανδιστική επιχείρηση «επαναδιαπραγμάτευσης» με την «τρόικα» για ορισμένες από τις πτυχές της αντιλαϊκής πολιτικής, των μέτρων που προβάλλονται ως «μη αποτελεσματικά» για την είσπραξη των φόρων, συγκεκριμένα τη διόγκωση του ΦΠΑ στον κλάδο της εστίασης και δευτερευόντως τα ασήκωτα χαράτσια στο πετρέλαιο θέρμανσης.
Μέτωπο στον κατώτατο μισθό...
Ειδικότερα:
Κατώτατος μισθός: Οι αντιλαϊκές επεξεργασίες για τον τρόπο «διαμόρφωσης» και παραπέρα διάλυσης βρίσκονται σε τελική φάση. Θέμα λίγων βδομάδων θεωρείται η κατάθεση της νομοθετικής ρύθμισης, πιθανόν με τη μορφή Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, που θα ισχύσει από το 2014. Με τον τρόπο αυτό, το κράτος των καπιταλιστών θα καθορίζει τον κατώτερο μισθό, που αφορά εκατοντάδες χιλιάδες ανειδίκευτους και χαμηλόμισθους εργατοϋπάλλήλους. Το «μνημόνιο - 3», προβλέπει συγκεκριμένα: «Από το α' τρίμηνο του 2014, η κυβέρνηση θα αναθεωρεί το σύστημα του κατώτατου μισθού, με σκοπό πιθανές βελτιώσεις και την αποτελεσματικότητα στην προώθηση της απασχόλησης και τη μάχη της ανεργίας και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας». Ολοφάνερα προκύπτει το γεγονός ότι οι μειώσεις του κατώτατου μισθού όσο και του γενικού λεγόμενου «μισθολογικού κόστους» θα είναι αλλεπάλληλες και διαδοχικές, άμεσα προσαρμόσιμες στις ανάγκες ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου.
Ληξιπρόθεσμα χρέη - κατασχέσεις: Με εντολή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών ενεργοποιείται το μέτρο της ποινικής δίωξης σε βάρος δεκάδων χιλιάδων οικονομικά ανήμπορων λαϊκών νοικοκυριών που αδυνατούν να πληρώσουν τους ασήκωτους φόρους και τα βαριά χαράτσια. Η συγκυβέρνηση απειλεί να σύρει στα δικαστήρια τα θύματα της εγκληματικής πολιτικής που κλιμακώνει σε όφελος και για λογαριασμό των μονοπωλίων. Πρόκειται για συνοδευτικό μέτρο σε συνέχεια των απειλών που εκτοξεύουν για κατασχέσεις μισθών, συντάξεων, τυχόν άλλων μικροεισοδημάτων για τις εμφανιζόμενες, από τους ίδιους, ληξιπρόθεσμες «οφειλές» που με ρυθμούς γεωμετρικής προόδου στοιβάζονται στις Εφορίες. Η βαρβαρότητα του κεφαλαίου προκύπτει ανάγλυφα σε πρόσφατη έκθεση των ΕΕ και ΔΝΤ: Πρώτη προτεραιότητα είναι η ενεργοποίηση μηχανισμών, όπως οι ίδιοι τονίζουν, «ιδιαίτερα για τα 2,3 εκατομμύρια των φορολογουμένων που χρωστούν μικρές οφειλές». Το μέτρο της κατάσχεσης μισθών και συντάξεων (απευθείας από τα λογιστήρια των επιχειρήσεων και τα ασφαλιστικά ταμεία) προβλέπεται για οφειλές που ξεκινούν μόλις από τα 300 ευρώ. Μέχρι σήμερα «ακατάσχετο» είναι το ποσό του μισθού και της σύνταξης μέχρι τα 1.000 ευρώ το μήνα. Με νέα διάταξη (πιθανόν στο επόμενο φορολογικό νομοσχέδιο, φέτος την άνοιξη) αναμένεται να προχωρήσουν στη συρρίκνωση του «ακατάσχετου» από τα 1.000 στα 600 ευρώ. Ποινικές διώξεις προβλέπονται για οφειλές πάνω από 5.000 ευρώ. Καθιερώνεται η δυνατότητα ηλεκτρονικής ειδοποίησης για κατασχέσεις μισθών, συντάξεων, επιδομάτων, ενοικίων, επιδοτήσεων και άλλων εισοδημάτων. Σε κάθε περίπτωση η ρύθμιση τάχα «τμηματικής διευκόλυνσης» θα αποτελέσει το προανάκρουσμα της βαρβαρότητας, για γενικευμένες κατασχέσεις μισθών και συντάξεων σε βάρος των λαϊκών νοικοκυριών που δε θα μπορέσουν να ανταποκριθούν. Στην αντίπερα όχθη, βρίσκονται τα παλαιότερης κοπής φέσια μιας δράκας πλουτοκρατών. Με νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, με τη συμφωνία των ΕΕ - ΔΝΤ, στην πράξη προβλέπεται η διαγραφή ποσών ύψους 34,5 δισ. ευρώ, που χαρακτηρίζονται «ανεπίδεκτα είσπραξης».
«Κόκκινα δάνεια»: Ετοιμάζεται ρύθμιση στα μέτρα των τραπεζών και μόνο για περιπτώσεις νοικοκυριών με ολοκληρωτική αδυναμία αποπληρωμής. Δεν πρόκειται ούτε καν για μέτρο - «ασπιρίνη», αλλά για ξεσκαρτάρισμα στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, ενόψει της «ανακεφαλαιοποίησης» με τα δάνεια των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών, που θα καταστούν και οι νέοι μεγαλομέτοχοι, έχοντας κάθε συμφέρον να τις «καθαρίσουν» από τα «προβληματικά δάνεια». Στο παρασκήνιο, δίνουν και παίρνουν οι συζητήσεις για μεταφορά προβληματικών δανείων σε άλλο Οργανισμό, τύπου «κακής τράπεζας». Σε κάθε περίπτωση, η όποια ρύθμιση θα διαπερνάται από τη «λογική» να «μη διαταραχτεί η...κουλτούρα πληρωμών». Τα δάνεια που θα ενταχτούν στη ρύθμιση, θεωρούνται, στο συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος, οριστικά ξεγραμμένα. Μπόλικο παρασκήνιο φαίνεται να υπάρχει γύρω από τα προβληματικά τραπεζικά δάνεια μεγάλων επιχειρήσεων και ομίλων.
...και στη μονιμότητα
Απολύσεις στο Δημόσιο: Σε άμεση εφαρμογή μπαίνουν τα λεγόμενα προγράμματα «κινητικότητας» για τις 25.000 απολύσεις και «απομακρύνσεις» εργαζομένων από το στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Το 50% του στόχου για το 2013, δηλαδή 12.500 εργαζόμενοι θα έχουν περάσει στο «πρόγραμμα» - σφαγείο μέχρι τον Ιούνη. Η συγκυβέρνηση θα παρουσιάσει στην «τρόικα» και τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα της διαθεσιμότητας μέχρι το τέλος του 2014. Σε κάθε περίπτωση, στο ακέραιο παραμένει ο στόχος για απομάκρυνση 150.000 εργαζομένων μέχρι το 2015 σε σχέση με το προσωπικό που υπηρετούσε το 2010.
Ασφαλιστικές εισφορές: Το υπουργείο Εργασίας παρουσίασε στην τρόικα το πλαίσιο για παραπέρα μείωση του λεγόμενου «μη μισθολογικού κόστους», απαλλάσσοντας τους εργοδότες από εισφορές προς τα Ταμεία, κάτι που θα πάρει την οριστική μορφή του τον ερχόμενο Νοέμβρη. Η πρόταση της κυβέρνησης είναι η αύξηση του αριθμού των δόσεων από 48 σε 60 δόσεις και συνδέεται με τις απαιτήσεις και τους όρους που θα διασφαλίζουν την καταβολή των χρεών. Συγκυβέρνηση - ΕΕ - ΔΝΤ προκρίνουν από κοινού τη θέση για ενιαία αντιμετώπιση και συγκέντρωση των χρεών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται από το 2017 η είσπραξη των χρεών να γίνεται από το μηχανισμό του υπουργείου Οικονομικών. Σε κάθε περίπτωση στοχοποιούν τους φτωχούς αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, τους οποίους οδηγούν κάθε μέρα στη χρεοκοπία.
Ανατιμήσεις από ΔΕΗ: Στα σκαριά είναι η παραπέρα «ενδιάμεση» διόγκωση στα τιμολόγια ρεύματος των λαϊκών νοικοκυριών σε συνέχεια των τρανταχτών ανατιμήσεων μέχρι 25% που επέβαλαν από την 1η Γενάρη. Η έκδοση Υπουργικής Απόφασης προγραμματίζεται για τα τέλη Μάρτη και η εφαρμογή του νέου μέτρου από το Μάη του 2013. Νέα στη σειρά ανατίμηση προδιαγράφεται και για μετά το καλοκαίρι.
Ιδιωτικοποιήσεις: Με απόλυτα δεδομένο το χρονοδιάγραμμα, οι συζητήσεις φαίνεται να επικεντρώνονται σε τυχόν «καθυστερήσεις» και στα προς είσπραξη ποσά. Κάθε απόκλιση συνεπάγεται νέα αντιλαϊκά μέτρα, «αυτόματης» παραπέρα περικοπής των κρατικών κονδυλίων που συνδέονται με τις λαϊκές ανάγκες. Ενόψει των διώξεων για τα κάθε χρέη, η συγκυβέρνηση με νομοθετική ρύθμιση που κατατέθηκε στη Βουλή, προχωρά στην αναστολή κάθε ποινικής δίωξης για τις διοικήσεις των εταιρειών που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και για οφειλές των εταιρειών στο Δημόσιο, ΝΠΔΔ, ασφαλιστικούς οργανισμούς και ΟΤΑ. Το χρονοδιάγραμμα για το 2013 περιλαμβάνει:ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ, «Ελληνικά Πετρέλαια» (ΕΛΠΕ), ΟΠΑΠ, ΕΥΑΘ, Κρατικά Λαχεία, Ελληνικά Ταχυδρομεία, περιφερειακά αεροδρόμια, ΛΑΡΚΟ, αποθηκευτικός χώρος φυσικού αερίου «Νότια Καβάλα», οι περιοχές - φιλέτα στην Αφάντου Ρόδου και το «Μικρό Καβούρι» στη Βουλιαγμένη.
Για το λαό υπάρχει ο άλλος δρόμος, σε ρότα συνολικής ρήξης με τα μονοπώλια και την πολιτική τους, με εργατική λαϊκή εξουσία, με κεντρικό σχεδιασμό για την ανάπτυξη όλων των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας και το λαό αποκλειστικό ιδιοκτήτη του πλούτου που παράγει. Εξέλιξη που απαιτεί τώρα οργάνωση και πάλη ενάντια σ' αυτά τα μέτρα και την πολιτική που τα εφαρμόζει σε συνδυασμό με την πάλη για αποδέσμευση από την ΕΕ και τη μονομερή διαγραφή του χρέους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ