25 Απρ 2013

ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ Αλλο ένα έγκλημα στο βωμό του καπιταλιστικού κέρδους


ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ
Αλλο ένα έγκλημα στο βωμό του καπιταλιστικού κέρδους
  • Κτίριο με 2.000 ανθρώπους κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος
  • Πάνω από 100 οι νεκροί, τουλάχιστον 700 οι τραυματίες
Ακατάλληλα μπετά και σκελετός, εγκλωβισμένοι εργαζόμενοι, τόπια υφάσματος μια μάζα... Από το νέο εργοδοτικό έγκλημα κατά του βασανισμένου λαού του Μπαγκλαντές
ΝΤΑΚΑ.--
Πάνω από 100 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και περισσότεροι από 700 είναι οι τραυματίες - σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία - στο Μπαγκλαντές, μετά από κατάρρευση οκταώροφου κτιρίου, στο οποίο στεγάζονταν μεταξύ άλλων πέντε εργοστάσια ένδυσης, τράπεζα, αλλά και κατοικίες, στην περιοχή Σαβάρ, έξω από την Ντάκα. Στο κτίριο, που κατέρρευσε στις 8.30 το πρωί σαν χάρτινος πύργος, προσθέτοντας ένα ακόμα έγκλημα στη μακρά αιματηρή ιστορία του Μπαγκλαντές, βρίσκονταν τουλάχιστον 2.000 άνθρωποι εκ των οποίων αρκετοί παρέμεναν εγκλωβισμένοι, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο εκτόξευσης του αριθμού των θυμάτων.
Στο σημείο επικράτησε χάος, καθώς το οκταώροφο κτίριο μετατράπηκε σε συντρίμμια, ενώ οι άνθρωποι που βρίσκονταν μέσα, προσπαθούσαν να βγουν ακόμα και γλιστρώντας στα τόπια των υφασμάτων. Μαρτυρίες κάνουν λόγο για ρωγμές που άρχισαν να εμφανίζονται στο κτίριο, από την Τρίτη, προμηνύοντας την τραγωδία, ενώ οι ιδιοκτήτες των εργοστασίων είχαν αγνοήσει πλήρως τις προειδοποιήσεις των αρχών να μην επιτρέψουν την είσοδο στους εργαζόμενους, μετά από τον εντοπισμό ραγίσματος στο δεύτερο όροφο. Αντ' αυτού ο ιδιοκτήτης του κτιρίου και οι διευθυντές των εργοστασίων διαβεβαίωναν τους εργαζόμενους ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, στέλνοντάς τους στο ραντεβού με το θάνατο.
Στα δύο εργοστάσια μίας εκ των εταιρειών που μίσθωναν το κτίριο, της «New Wave» κατασκευάζονται ρούχα φασόν για 27 εταιρείες, μεταξύ των οποίων μάρκες από τις Βρετανία, Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Καναδά, Ιρλανδία και ΗΠΑ, που πάγια επιλέγουν το Μπαγκλαντές εξαιτίας των εξευτελιστικών μεροκαμάτων.
Στο κτίριο βρίσκονται σωστικά συνεργεία, ενώ η κυβέρνηση παραμένει σταθερή στην υποκριτική της στάση, κηρύσσοντας τη σημερινή μέρα «πένθους». Την ίδια στιγμή δίνει κάλυψη τόσο τους ιδιοκτήτες εργοστασίων όσο και άλλων ακατάλληλων κτιρίων, να συνεχίσουν να οδηγούν εκατοντάδες εργαζόμενους στο θάνατο. Αντίστοιχα περιστατικά στο Μπαγκλαντές είναι συχνά, αφού δεν παίρνονται τα κατάλληλα μέτρα προστασίας, στο βωμό της απόκτησης των καπιταλιστικών υπερκερδών. Πιο πρόσφατο είναι το παράδειγμα του περασμένου Νοέμβρη όπου 112 εργάτες σκοτώθηκαν από πυρκαγιά σε εργοστάσιο στην Ντάκα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ