24 Απρ 2013

Κουρνιαχτός για εξωραϊσμό του νέου εφαρμοστικού νόμου


Κουρνιαχτός για εξωραϊσμό του νέου εφαρμοστικού νόμου
Τρικομματική ταύτιση για απολύσεις και χαράτσια. Συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με τους εκπροσώπους ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ
Οι διατάξεις του εφαρμοστικού νόμου, με τον οποίο έρχονται να «κυρώσουν» την πρόσφατη συμφωνία με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, ήταν στην ατζέντα της χτεσινής συνάντησης του υπουργού Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, με τους εκπροσώπους των άλλων κομμάτων (ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ) που στηρίζουν τη συγκυβέρνηση.
Για αύριο, Πέμπτη, προγραμματίζεται η κατάθεση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή και η ψήφισή του, σύμφωνα και με τις προβλεπόμενες αντιλαϊκές προθεσμίες, μέχρι το τέλος της τρέχουσας βδομάδας. Με τις βασικές διατάξεις να είναι απόλυτα συμφωνημένες και «κλειδωμένες» στο επίπεδο των κομμάτων της συγκυβέρνησης, τα νέα αντιλαϊκά μέτρα αποτελούν όρο για την εκταμίευση των επόμενων δόσεων από τα δάνεια της τρόικας, ζητήματα που θα συζητηθούν στην Ομάδα Εργασίας του Γιούρογκρουπ (29 Απρίλη) και στο συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Γιούρογκρουπ) στις 13 Μάη.
Στάχτη στα μάτια και μόνο για το «θεαθήναι» είναι οι δήθεν αιτιάσεις που προβάλλονται κυρίως από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ και που αφορούν σε ορισμένα δευτερεύοντα διαχειριστικού χαρακτήρα ζητήματα της αντιλαϊκής πολιτικής.
Σε επόμενο νομοσχέδιο πηγαίνει η ρύθμιση για το άνοιγμα των καταστημάτων λιανικής πώλησης όλες τις Κυριακές. «Προβλήματα» φαίνεται να ανακύπτουν γύρω από τη ρύθμιση τάχα για τη διευκόλυνση των λαϊκών νοικοκυριών που βρίσκονται σε αδυναμία αποπληρωμής των ενυπόθηκων τραπεζικών δανείων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες ενδέχεται να κατατεθεί σε επόμενο νομοσχέδιο και μάλιστα με ακόμη χειρότερους όρους και προϋποθέσεις από αυτούς που παρουσίασε το αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης.
Οι βασικές διατάξεις του «πολυνομοσχεδίου» προβλέπουν τα παρακάτω:
1. Απολύσεις στο Δημόσιο: Προβλέπεται να γίνουν με «κατάργηση θέσεων και μετάταξη του προσωπικού, και με απολύσεις σε περιπτώσεις πειθαρχικών παραπτωμάτων». Η χτεσινή διυπουργική συνάντηση με τη συμμετοχή Μανιτάκη και Σαμαρά (βλέπε και σελίδα 8) οριστικοποίησε το σχέδιο για εκπαραθύρωση από το Δημόσιο 15.000 εργαζομένων μέχρι το 2014, ώστε να εκπληρωθεί ο στόχος για μείωση των εργαζομένων κατά 150.000 σε σχέση με το προσωπικό που υπηρετούσε το 2010.
2. Χαράτσι μέσω ΔΕΗ: Δρομολογούνται ανατιμήσεις μέχρι και 100% (6 ευρώ αντί 3 ευρώ το τ.μ.) για τα εκτός σχεδίου πόλης ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Με παρεμβάσεις όπως αυτή διογκώνεται η μάζα των αντιλαϊκών φόρων και αυτό παρά την «έκπτωση» 15% που διαφημίζουν για το φετινό χαράτσι. Από το β' εξάμηνο του 2013, σε ολόκληρη τη χώρα, μπαίνουν σε εφαρμογή οι νέες αντικειμενικές τιμές ακινήτων, οι οποίες αποτελούν και τη βάση υπολογισμού και για το χαράτσι πάνω στη λαϊκή κατοικία και μικρή περιουσία. Εμπαίζοντας το λαό, η πλευρά της ΔΗΜΑΡ έβαλε στο τραπέζι «πρόταση» να μην ισχύσει το χαράτσι σε οικογένειες και με τους δυο γονείς στην ανεργία.
3. Ληξιπρόθεσμες «οφειλές» στην Εφορία: Η υπαγωγή και παραμονή των λαϊκών νοικοκυριών στη ρύθμιση γίνεται κάτω από προϋποθέσεις. Συγκεκριμένα, να μη δημιουργείται κανένα νέο ληξιπρόθεσμο χρέος, που βεβαιώνεται από 1η Γενάρη 2013 και στη συνέχεια! Για «οφειλή» που έγινε ληξιπρόθεσμη μέσα στο 2013 θα πρέπει προηγουμένως να την εξοφλήσουν, προκειμένου στη συνέχεια να αποκτήσουν το δικαίωμα ένταξης στη ρύθμιση για τις παλαιότερες «οφειλές» (μέχρι 31-12-2012).
Στο νομοσχέδιο προβλέπονται δύο ρυθμίσεις: Η πρώτη για τα ληξιπρόθεσμα κεφαλαιοποιημένα «χρέη» που βεβαιώθηκαν μέχρι 31/12/2012 (μέχρι 48 μηνιάτικες δόσεις) και μια πάγια (σε 12 δόσεις) για ληξιπρόθεσμα που θα βεβαιώνονται στο εξής. Στο επόμενο διάστημα, το «μαρκάρισμα» θα πάρει ασφυκτικές και μαζικές διαστάσεις, ταυτόχρονα με την ενεργοποίηση του μέτρου των κατασχέσεων για τα λαϊκά νοικοκυριά που δε θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν ούτε και στη νέα ρύθμιση. Αποδέκτες της βαρβαρότητας του κεφαλαίου είναι 2,5 εκατομμύρια λαϊκά νοικοκυριά, για «οφειλές» μέχρι 3.000 ευρώ, ακόμη και για ποσά κάτω από τα 1.000 ευρώ!
Για τα ληξιπρόθεσμα χρέη, οι εκπρόσωποι των κομμάτων της συγκυβέρνησης ζήτησαν να ενταχθούν στη ρύθμιση των 48 δόσεων και όσοι έχουν οφειλές μέσα στο 2013, γιατί διαφορετικά, όπως λένε, η ρύθμιση είναι άδικη και δεν διευκολύνει τους οφειλέτες. Επιπλέον, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ έριξε την «ιδέα» για μείωση του ΦΠΑ στον κλάδο της εστίασης στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο και να καταλήξουν μέχρι τον Ιούνη για τη «μείωση» των ειδικών φόρων κατανάλωσης πάνω στο πετρέλαιο θέρμανσης. Το συγκεκριμένο δεν αφορά καν το υπό κατάθεση νομοσχέδιο και αποτελεί έναν ακόμη εμπαιγμό απέναντι στα λαϊκά νοικοκυριά.
Στα προαπαιτούμενα αντιλαϊκά μέτρα συγκαταλέγονται και οι ανατιμήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ (θα κυρωθούν με υπουργική απόφαση), που θα ισχύσουν από την 1η Μάη, σε συνέχεια των ανατιμήσεων μέχρι και 25% που ισχύουν από το Γενάρη του 2013.
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Λαϊκή Συμμαχία για απαλλαγή από μνημόνια, μέτρα και ΕΕ
Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ
Σε ανακοίνωση για το πολυνομοσχέδιο, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:
«Το πολυνομοσχέδιο της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, που προωθεί την τελευταία συμφωνία με την τρόικα, αποτελεί ένα ακόμη πακέτο αντιλαϊκών μέτρων που οξύνει περισσότερο τα προβλήματα που βιώνει το σύνολο των εργαζομένων και των λαϊκών νοικοκυριών.
Με τη συγκεκριμένη συμφωνία και το πολυνομοσχέδιο προωθείται η απόλυση χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων με άλλοθι το υπαρκτό πρόβλημα των επιόρκων. Πραγματικός στόχος των αλλαγών στο Δημόσιο είναι η κατάργηση της σταθερής δουλειάς για όλους τους εργαζόμενους, η συγχώνευση και η κατάργηση φορέων, η παράδοση στα επιχειρηματικά συμφέροντα τομέων κοινωνικής πολιτικής, στην Παιδεία, στην Υγεία, στην Πρόνοια, σε άλλες κοινωνικές υπηρεσίες, που θα κληθούν να χρυσοπληρώσουν οι λαϊκές οικογένειες.
Μονιμοποιείται το χαράτσι για τα ακίνητα, το οποίο φέτος θα εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ και στη συνέχεια μέσω της εφορίας. Αυξάνεται η τιμή στο ηλεκτρικό ρεύμα, η οποία από 1η Ιουλίου απελευθερώνεται, με αποτέλεσμα ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις για τα λαϊκά νοικοκυριά.
Ανεξάρτητα από το αν θα ενταχθεί ή όχι στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, πρόθεση της κυβέρνησης είναι η απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των εμποροκαταστημάτων με κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας, εξυπηρετώντας την πάγια απαίτηση των μεγαλεμπόρων, των πολυκαταστημάτων, των μεγαλοξενοδόχων, των εμπορικών κέντρων και αλυσίδων που θέλουν και με αυτόν τον τρόπο να μεγαλώσουν το μερίδιό τους στην αγορά, σε βάρος των μικρών αυτοαπασχολούμενων εμπόρων.
Οι ρυθμίσεις για τα τραπεζικά δάνεια δε συνιστούν πραγματική ανακούφιση για τα λαϊκά νοικοκυριά, αφού τα χρέη τους προς τις τράπεζες δε μειώνονται ούτε στο ελάχιστο, τη στιγμή που οι τράπεζες λαμβάνουν δεκάδες δισεκατομμύρια επιδοτήσεις για την ανακεφαλαιοποίηση και τα λαϊκά στρώματα έχουν υποστεί τεράστιες περικοπές στα εισοδήματά τους. Το ΚΚΕ έχει καταθέσει στη Βουλή πρόταση νόμου για την ουσιαστική ανακούφιση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, που πρέπει να αποτελέσει στόχο πάλης και διεκδίκησης του κινήματος.
Αντίστοιχα είναι πρόκληση να αποκαλούνται οι πολλαπλές έντοκες δόσεις και τα δρακόντεια μέτρα επιβολής της φοροληστείας των λαϊκών στρωμάτων ως φιλολαϊκή ρύθμιση. Πρόκειται για ένταση της φοροεπιδρομής προς τα λαϊκά στρώματα, την ίδια ώρα που εξαγγέλλονται νέες μειώσεις της φορολογίας του μεγάλου κεφαλαίου, νέες επιδοτήσεις προς βιομήχανους, τραπεζίτες, εφοπλιστές.
Και αυτή η συμφωνία, όπως και οι προηγούμενες, αποδεικνύει αυτό που μόνο το ΚΚΕ λέει στο λαό. Οτι οι κυβερνητικές συμφωνίες με την τρόικα υλοποιούν μια συγκεκριμένη στρατηγική, που συναποφασίζεται στην ΕΕ, υλοποιείται ενιαία σε όλες τις χώρες - μέλη και υπηρετεί τους εγχώριους και ξένους επιχειρηματικούς ομίλους, τραπεζικούς, βιομηχανικούς, εμπορικούς. Αυτοί κερδίζουν από την κυβερνητική πολιτική, φορτώνοντας την κρίση και τα χρέη στην πλάτη των λαϊκών στρωμάτων, ενισχύοντας την εκμετάλλευση και τη φοροαφαίμαξη των εργαζομένων, εκτοπίζοντας ακόμη πιο βίαια τους αυτοαπασχολούμενους, τα μικρομάγαζα.
Ο λαός τώρα πρέπει να βγάλει ουσιαστικά πολιτικά συμπεράσματα. Να καταδικάσει όσους του κρύβουν την αλήθεια για τον πραγματικό χαρακτήρα και τις αιτίες των μέτρων. Να γυρίσει την πλάτη τόσο στους κυβερνητικούς εκβιασμούς και τις ψεύτικες υποσχέσεις ότι οι "θυσίες πιάνουν τόπο και φτάνουν στο τέλος", όσο και στον εμπαιγμό του ΣΥΡΙΖΑ, ότι μια άλλη κυβέρνηση, "εντός των τειχών" της ΕΕ και με τα μονοπώλια κυρίαρχα στην οικονομία, θα καταφέρει να τον ανακουφίσει από τα δεινά που του συσσωρεύουν.
Να δώσει τη δική του απάντηση, οργανώνοντας, δυναμώνοντας τη λαϊκή συμμαχία, για να απαλλαγεί οριστικά από τα μνημόνια, τα αντιλαϊκά μέτρα και την ΕΕ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ