4 Απρ 2013

ΟΧΙ ΣΤΗ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ





ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ Β/Δ ΕΛΛΑΔΑΣ  ΤΟΥ ΚΚΕ

Παρέμβαση με αφορμή τις εξελίξεις στη διαχείριση των απορριμμάτων

ΟΧΙ ΣΤΗ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ  ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

 «Η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, σε αγαστή συνεργασία με τον περιφερειάρχες και τους δημάρχους Ηπείρου και  Ιονίων νήσων, ξεκίνησε τις μέρες αυτές  στην Ήπειρο και την Κέρκυρα, μετά από απόφαση της διυπουργικής επιτροπής, τη  διαδικασία για την ολοκληρωτική εκχώρηση σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, 150 χιλ. τόνων για την Ήπειρο και 87 χιλ. τόνων για την Κέρκυρα σύμμεικτων(ανάμεικτων) απορριμμάτων το χρόνο.
Μπαίνει έτσι σε φάση υλοποίησης ένα ακόμη από τα πολλά "επενδυτικά προγράμματα", που έχει υποσχεθεί το πολιτικό προσωπικό της άρχουσας τάξης στο εγχώριο και ευρωενωσιακό κεφάλαιο με εξασφαλισμένη και υψηλή κερδοφορία. Κερδοφορία που στην προκειμένη περίπτωση θα τροφοδοτείται άμεσα, μέσω των ανταποδοτικών τελών, από το λεηλατημένο εισόδημα των εργαζομένων, των ανέργων, των λαϊκών στρωμάτων. Από το υστέρημα της λαϊκής οικογένειας κατευθείαν στις τσέπες των κεφαλαιοκρατών με πρόθυμους εισπράκτορες τις δημοτικές αρχές των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, που μαζί με τις επώνυμες περιβαλλοντικές ΜΚΟ πίνουν νερό στο όνομα της πολιτικής του "πληρώνω όσο πετάω", της πιο ακραίας εκδοχής της αρχής "ο ρυπαίνων πληρώνει", χειρότερης και από τη λογική του κεφαλικού φόρου.
Συγκεκριμένα, παραχωρείται στο κεφάλαιο, μέσω ΣΔΙΤ και των διαγωνισμών ανάθεσης, ένα "φιλέτο" 210 εκατ. ευρώ για την κατασκευή και 2,1 δισ. ευρώ για την 27ετή λειτουργία μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων (ΜΕΑ) στην Ήπειρο και στην Κέρκυρα.
Η πραγματική ανακύκλωση ρίχνεται στην πυρά αφού επιλέγεται ένα μείγμα πανάκριβων τεχνολογιών, μαζί και αναποτελεσματικών. Με κορμό τη μεγιστοποίηση του όγκου των σύμμεικτων απορριμμάτων (γιατί θα πληρώνονται με τον τόνο),   παραμερίζεται στην ουσία η ανακύκλωση στην πηγή.
Με την επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση του συνόλου της επεξεργασίας των απορριμμάτων μπαίνουν στο δρόμο της απόλυσης εκατοντάδες εργαζόμενοι στη περιοχή μας και χιλιάδες σε όλη την Ελλάδα, καθώς ανάλογες επιλογές βρίσκονται σε εξέλιξη και σε άλλες περιφέρειες και νομούς της χώρας.
Αυτή η υλοποιούμενη στρατηγική στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων προαναγγέλλει επιτάχυνση της ιδιωτικοποίησης και στον τομέα της αποκομιδής,(ήδη σε ορισμένους δήμους έχει γίνει) που σημαίνει άμεσο ζεστό χρήμα για τους επιχειρηματίες!
Σε κάθε περίπτωση η ιδιωτικοποίηση σημαίνει νέα βάρη στις πλάτες  των λαϊκών στρωμάτων. (αύξηση δημοτικών τελών κλπ )
Το ΚΚΕ αντιτάχθηκε εξαρχής και σε όλα τα επίπεδα στον αντιλαϊκό αυτό σχεδιασμό, όταν οι άλλες πολιτικές δυνάμεις συμμετείχαν δραστήρια στην υποστήριξή του, κάποιες (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ) από κυβερνητικές θέσεις, όπως και σήμερα, και όλες (περιλαμβανομένου του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ μέσω του ενιαίου τότε ΣΥΝ) μέσα από τα όργανα της Τοπικής Διοίκησης,
Ο ΣΥΡΙΖΑ αποφεύγει να τοποθετηθεί ξεκάθαρα στο βασικό ζήτημα του ποιος πληρώνει το κόστος διαχείρισης.
Τοποθετείται υπέρ της πολυδιάσπασης και του κατακερματισμού των έργων, των προγραμμάτων και των φορέων διαχείρισης. Μιλάει για ριζική αναθεώρηση του συστήματος διαχείρισης συσκευασιών (μπλε κάδοι) χωρίς όμως να ζητάει την κατάργηση της ΕΕΑΑ ΑΕ που τώρα το διαχειρίζεται. Προτείνει την "επιλογή τιμολογιακών μέτρων για την προώθηση προϊόντων που παράγουν λιγότερα απόβλητα", φράση κλισέ των επιτελείων της ΕΕ που υποκρύπτει τις ειδικές επιδοτήσεις στο κεφάλαιο ως "κίνητρα".
Από τη μεριά του το ΚΚΕ συνεχίζει αταλάντευτα να προβάλλει και να στηρίζει σε όλα τα επίπεδα, με την ίδια πάντα επιμονή και συνέπεια, όπου χρειάζεται και με επιστημονική τεκμηρίωση, τις θέσεις του με γνώμονα τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων.
Οι κομμουνιστές περιφερειακοί σύμβουλοι την χρονιά που μας πέρασε  επανειλημμένα έφεραν θέμα σε σχέση με την λειτουργία του ΧΥΤΑ του Ελληνικού. Το ίδιο έκαναν και οι κομμουνιστές δημοτικοί σύμβουλοι στα Γιάννενα  και στο Δήμο Τζουμέρκων για τον ΧΥΤΑ Ελληνικού, στην Ηγουμενίτσα και στο δήμο Σουλίου για τον ΧΥΤΑ Καρβουναρίου κ.α.
Αποκάλυψαν, επίσης, την προσπάθειά τους να αποκρύψουν το πραγματικό κόστος του όλου εγχειρήματος ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης των απορριμμάτων, που θα φορτωθεί αυτούσιο η λαϊκή οικογένεια.
Το εργατικό - λαϊκό κίνημα και οι ριζοσπαστικές κοινωνικές δυνάμεις πρέπει να κάνουν δική τους υπόθεση και τον αγώνα ενάντια στις φιλομονοπωλιακές, αντιλαϊκές, εχθρικές προς το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία επιλογές της άρχουσας τάξης και στον τομέα των απορριμμάτων, θέτοντας ως στόχους διεκδίκησης:
  • Να σταματήσει κάθε παραπέρα ενέργεια για την κατασκευή των μονάδων σύμμεικτων απορριμμάτων.
  • Να διαμορφωθεί χωρίς άλλες καθυστερήσεις νέος Εθνικός (Κεντρικός) Σχεδιασμός και με βάση αυτόν να καταρτιστούν νέα Περιφερειακά Σχέδια διαχείρισης, που θα υλοποιηθούν με κεντρικούς δημόσιους πόρους και με προτεραιότητες:
 -- Τον αποκλεισμό της ιδιωτικοποίησης σε διαχείριση και αποκομιδή, την απόλυτη διασφάλιση σταθερής και μόνιμης εργασίας όλων των εργαζομένων με πλήρη δικαιώματα, στο υπόψη αντικείμενο ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας τους,
-- Τη μείωση των παραγόμενων απορριμμάτων, την προώθηση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή σε συνδυασμό με το δραστικό περιορισμό του ρεύματος των σύμμεικτων και την ορθολογική μεταφορά μέσω σταθμών μεταφόρτωσης,
-- Την πλήρη αποκατάσταση των ανεξέλεγκτων χωματερών,
--Την σταδιακή κατάργηση των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας.

Άμεσα να προωθηθούν ουσιαστικές δράσεις ήπιας ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, περιλαμβανομένων και των οργανικών αποβλήτων.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ