7 Μαΐ 2013

Τουλάχιστον 1.000 νεογέννητα πεθαινουν κάθε μέρα σε Ινδία, Μπαγκλαντές και Πακιστάν


Τουλάχιστον 1.000 νεογέννητα πεθαινουν κάθε μέρα σε Ινδία, Μπαγκλαντές και Πακιστάν


Περισσότερα από 300.000 βρέφη πεθαίνουν στην Ινδία κάθε χρόνο, μόλις 24 ώρες μετά τη γέννησή τους από μολύνσεις που θα μπορούσαν να αποφευχθούν, σύμφωνα με μελέτη μη κυβερνητικής οργάνωσης που δημοσιεύθηκε σήμερα Τρίτη.

Στην Ινδία αντιστοιχεί το 29% των θανάτων νεογέννητων στον κόσμο, σύμφωνα με την οργάνωση Save the Children, η οποία εξετάζει κάθε χρόνο την κατάσταση των μητέρων σε 186 χώρες. Σύμφωνα με τη μελέτη, η νότια Ασία, η περιοχή όπου ζει το 24% του παγκόσμιου πληθυσμού, καταγράφεται το 40% των θανάτων νεογέννητων. Το Μπανγκλαντές και το Πακιστάν έχουν επίσης αυξημένο ποσοστό θανάτων βρεφών, 28.000 και 60.000 αντίστοιχα ετησίως. Οι περισσότεροι από τους θανάτους αυτούς προκαλούνται από τον χρόνιο υποσιτισμό των μητέρων στις δύο χώρες. "Έχει σημειωθεί πρόοδος, όμως τουλάχιστον 1.000 νεογέννητα πεθαίνουν κάθε ημέρα λίγες ώρες μετά τη γέννησή τους από αιτίες που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί στην Ινδία, το Πακιστάν και το Μπανγκλαντές", υπογράμμισε ο Μάικ Νόβελ, περιφερειακός διευθυντής της οργάνωσης.

Τρεις βασικοί λόγοι εξηγούν τους θανάτους αυτούς: επιπλοκές στον τοκετό, πρόωρες γεννήσεις και μολύνσεις. Η οργάνωση εκτιμά πως αν υπήρξε πρόσβαση σε χαμηλού κόστους χειρουργικές επεμβάσεις, ο αριθμός των θανάτων θα μειωνόταν κατά 75%.  Περισσότερες από τις μισές Ινδές γεννούν στα σπίτια τους, χωρίς την βοήθεια επαγγελματιών της υγείας, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν σοβαρές επιπλοκές και μολύνσεις. 

Στις αγροτικές περιοχές οι γιατροί και τα νοσοκομεία σπανίζουν και έτσι οι γυναίκες εμπιστεύονται την υγεία των παιδιών τους στα χέρια ατόμων που δεν έχουν καμιά ανάλογη εκπαίδευση και πείρα. 

Όμως ακόμα και στις πόλεις, όπως το Νέο Δελχί, όπου υπάρχουν νοσοκομειακές υποδομές, οι γυναίκες συνεχίζουν να γεννούν στα σπίτια τους, σύμφωνα με την Σαρμίλα Λάλ, γυναικολόγο σε νοσοκομείο της ινδικής πρωτεύουσας. "Μπορεί να υπάρχει νοσοκομείο κοντά τους, όμως εκείνες προτιμούν να γεννούν στο σπίτι, κάτω από άσχημες συνθήκες υγιεινής, απλώς γιατί δεν γνωρίζουν τα προβλήματα που θα προκύψουν", πρόσθεσε η ίδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ