23 Μαΐ 2013

«Η Ελληνική Αστυνομία χτυπούσε γυναίκα, θύμα βασανιστηρίων & πολιτική πρόσφυγα από την Τουρκία»

«Η Ελληνική Αστυνομία χτυπούσε γυναίκα, θύμα βασανιστηρίων & πολιτική πρόσφυγα από την Τουρκία» 



Οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες, οι πρόσφυγες και οι αιτούντες άσυλο σε κάθε μέρος του κόσμου όπως και το συγκεκριμένο προφίλ δημοσιεύονται στην ετήσια έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για το 2013.


Για τους ανθρώπους που φεύγουν πέρα από τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιδιώκοντας να ξεφύγουν από τις συγκρούσεις  και το κυνηγητο, η ζωη δεν είναι πάντα ότι θα έλπιζαν ότι θα ήταν. 

Πέραν του ότι είναι ξένοι σε μια νέα χώρα και χρειάζεται να περιηγηθούν μέσα απο τις αποχρώσεις μιας διαφορετικής γλώσσας και ενός ξένου πολιτισμού,  συχνά αντιμετωπίζονται με καχυποψία ή απερίφραστη εχθρότητα από τους κατοίκους και τις αρχές εξίσου –αντιμετωπίζοντας  διακρίσεις στη νομοθεσία και την πραξη.

Μια Τουρκάλα που κατέφυγε στην Ελλάδα το περασμένο έτος,  μοιράστηκε πρόσφατα την ιστορία της με την Διεθνή Αμνηστία.


Η Deniz *( * Εχει χρησιμοποιηθεί ψευδώνυμο σε αυτήν την περίπτωση), μια 47χρονη Τουρκάλα υπήκοος, εγκαταστάθηκε στην Ελληνική πρωτεύουσα, την Αθήνα μετά την έξοδο από την πατρίδα της το περασμένο έτος για να ξεφύγει από τις πολιτικές δίωξεις.

Στην Τουρκία, εργαζόταν για την υποστήριξη των πολιτικών κρατουμένων που βρίσκονταν σε απεργία πείνας – μια δράση για την οποία κέρδισε αρκετές συλλήψεις από την τουρκική αστυνομία, η οποίος την υπέβαλλε σε βασανιστήρια κατά την κράτησή της.

Η Deniz είναι τυχερή και έχει βρει καταφύγιο στο σπίτι κάποιων φίλων. Πολλοί αιτούντες άσυλο ζουν σε άθλιες συνθήκες, ως αποτέλεσμα του περιορισμένου αριθμού θέσεων σε καταυλισμούς για τους αιτούντες άσυλο.

Επιπλέον, σύμφωνα με το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες πολύ λίγοί αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα καταφέρνουν να βρουν εργασία, ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα και ενώ υπάρχει μια πρόσφατη εγκύκλιος που εκδόθηκε από τις αρχές. Αυτή απαιτεί από τους αιτούντες άσυλο να αποκτήσουν άδεια εργασίας, ενώ ο ΟΑΕΔ οφείλει να πιστοποιεί ότι δεν υπάρχουν Έλληνες υπήκοοι που μπορούν να καταλάβουν την κενή θέση.



Λιγότερο από ένα χρόνο μετά την άφιξή της στην Ελλάδα, το Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, η αστυνομία συνέλαβε την Deniz στην Αθήνα αφότου οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν αίτημα έκδοσης της. Ελευθερώθηκε σύντομα με εγγύηση.

Δύο μήνες αργότερα, στις 22 Απριλίου, η ίδια και ο δικηγόρος της παρουσιάστηκαν στο αστυνομικό τμήμα Εξαρχείων, σύμφωνα με τους όρους της εγγύησης. Κατά την άφιξή τους εκεί, πληροφορήθηκαν οτι  υπήρχε ένα ένταλμα για τη σύλληψή της, και τέθηκε αμέσως υπό κράτηση.

Μετά από περίπου τρεις ώρες, η αστυνομία την μετέφερε με αυτοκίνητο στην ΓΑΔΑ επειδή δεν υπήρχε κελί για κρατούμενες στο τμήμα. Η Deniz κρατήθηκε σε ένα δωμάτιο, προφανώς για να την ψάξουν. Περιέγραψε την κακομεταχείριση που δέχθηκε, επειτα.

Αρχικά υπήρχε μόνο μία αστυνομικός στο δωμάτιο μαζί της. Αν και η Deniz δεν μπορούσε να μιλήσει Ελληνικά, μεταφραστής δεν της παρασχέθηκε.

Σύμφωνα με την Deniz, η αστυνομικός την έψαξε αρχικά με τα χέρια της. Όταν η αστυνομικός της ζήτησε να γδυθεί, εκείνη αρνήθηκε, λέγοντας ότι ήταν πρόσφυγας και δεν ήθελε να γδυθεί.

Δύο αστυνομικοί με πολιτικά ρούχα στη συνέχεια μπήκαν μέσα στο δωμάτιο. «Ένας από τους άνδρες αστυνομικούς με τραβούσε και ο άλλος σκόπευε να μου σκίσει τα ρούχα», μας εξήγησε.

«Κατάλαβα ότι με έβριζαν. Η γυναίκα αστυνομικός κρατούσε τα μαλλιά μου .... Ένας από τους άνδρες αστυνομικούς με γρονθοκοπούσε στο πρόσωπό .... Ο ξυλοδαρμός μου κράτησε για περίπου πέντε λεπτά. Στη συνέχεια, ο φύλακας από το αστυνομικό τμήμα Εξαρχείων ακούσε τις κραυγές μου, μπήκε στο δωμάτιο και προσπάθησε να με τραβήξει μακριά τους ..... Στην συνέχεια μεταφέρθηκα και πάλι στο αστυνομικό τμήμα Εξαρχείων, όπου πέρασα τη νύχτα».

Μετά τη δοκιμασία της, η Deniz υπέβαλε μήνυση και τα τραύματά της αντιμετωπίστηκαν σε νοσοκομείο.

Είχε ορκετά σημάδια απο μώλωπες στο πρόσωπο και στο χέρι της όταν διηγήθηκε το περιστατικό στην Διεθνή Αμνηστία δύο ημέρες αργότερα.

Στο τέλος του Απριλίου, το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας απέρριψε το τουρκικό αίτημα έκδοσης, που σημαίνει ότι η Deniz μπορεί να παραμείνει στην Ελλάδα. Κατά την ίδια εβδομάδα, το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας απέρριψε την προσφυγή του εισαγγελέα κατά της απόφασης του Συμβουλίου Πλημμελιοδικών. που αρνήθηκαν την έκδοση των δύο αιτούντων άσυλο.  τουρκικής εθνικότητας.

Μετάφραση - επιμέλεια: Lefteria - news

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ