4 Μαΐ 2013

ΕΥΡΩΛΓΙΚΑ Να διατηρήσει τα κεκτημένα


ΕΥΡΩΛΓΙΚΑ
Να διατηρήσει τα κεκτημένα
Αφού έγινε ...Εγγλέζος στο ραντεβού του και με το φετινό φάιναλ φορ ο Ολυμπιακός έχει την ευκαιρία να διατηρήσει τον τίτλο του πρωταθλητή Ευρώπης
Ολυμπιακός και ΤΣΣΚΑ τα ξαναλένε και πάλι φέτος σε φάιναλ φορ, αυτή τη φορά όμως για τον ημιτελικό της διοργάνωσης (φώτο από τον περσινό τελικό με τον Τεόντοσιτς και τον απόντα λόγω τραυματισμού Μάνταζαρη)
Στην ολοκλήρωσή του φθάνει την ερχόμενη Παρασκευή (10 Μάη) ο φετινός ...μαραθώνιος της Ευρωλίγκας αφού τότε και ειδικότερα στο περίφημο «Ο2 Αrrena» θα διεξαχθεί το φάιναλ φορ που θα κρίνει τον πρωταθλητή Ευρώπης για την τρέχουσα αγωνιστική σεζόν. Και μπορεί η Αγγλία ως παρουσία στη διοργάνωση να μην υφίσταται, ωστόσο το μάρκετινγκ της Ευρωλίγκας δεν τα ...κοιτάζει αυτά μιας και η παρθένα μπασκετικά αγορά της «γηραιάς Αλβιόνας» αποτελεί πρόσφορο έδαφος για το ...κυνήγι του κέρδους. Αλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι εκεί θα διεξαχθεί και το επόμενο φάιναλ φορ της νέας σεζόν, καθώς με μια απόφαση που συμβαίνει πρώτη φορά σε διασυλλογικό άθλημα στην Ευρώπη οι διοργανωτές επέλεξαν για δυο συνεχόμενες χρονιές την ίδια έδρα για την τελική φάση της διοργάνωσης. Δείγμα και αυτό του διακαή πόθου της μονιμότητας του θεσμού και φυσικά των συμμετεχόντων (βλ. κλειστή λίγκα). Αλλωστε, και αγωνιστικά να το δει κανείς και φέτος επιβεβαιώθηκε ο κανόνας που θέλει τη διοργάνωση να είναι μια υπόθεση των λίγων, με ελάχιστες εκπλήξεις στη σεζόν.
Από τη φετινή παρέα της τετράδας δε λείπει ο πρωταθλητής Ευρώπης Ολυμπιακός που θα έχει την ευκαιρία να υπερασπιστεί τον τίτλο που κέρδισε πέρσι στην Κωνσταντινούπολη. Οι «ερυθρόλευκοι» μάλιστα στον ένα ημιτελικό της Παρασκευής θα αντιμετωπίσουν την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, σε μια επανάληψη του περσινού τελικού. Ισπανική υπόθεση είναι ο δεύτερος ημιτελικός αφού Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης μεταφέρουν το ...«Εl Classico» σε ...διεθνές προσκήνιο. Ουσιαστικά, η τετράδα είναι η ίδια κατά 3/4 με την περσινή στην Κωνσταντινούπολη, με τη διαφορά ότι τη θέση του Παναθηναϊκού φέτος έχει η Ρεάλ Μαδρίτης.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Αφού πέταξε για Λονδίνο ...στοχεύει και ψηλά

Αν και οι αλλαγές του καλοκαιριού (τεχνική ηγεσία, χαμήλωμα του μπάτζετ) στην αρχή της διοργάνωσης έφερναν τον πρωταθλητή Ευρώπης να μην έχει το ρόλο του ...ξεκάθαρου φαβορί, οι δυσκολίες που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της χρονιάς (τραυματισμοί) τον ανάγκασαν να παίξει πολλές φορές με τη φωτιά. Η Εφές στο τελευταίο βήμα ...αποφάσισε να του «βγάλει το λάδι» αλλά ο Ολυμπιακός κατάφερε να βρεθεί στο Λονδίνο. Και τώρα, όπως λένε όλοι στην ομάδα, τα πάντα γίνονται. Τηρουμένων τον φετινών αγωνιστικών κριτηρίων και πάλι κόντρα στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας έχουν ελαφρώς το ρόλο του αουτσάιντερ (όπως και πέρσι) όμως το ντέρμπι του πρωταθλητή Ευρώπης με τη δευτεραθλήτρια του θεσμού το μόνο σίγουρο είναι ότι κινείται σε λεπτές ισορροπίες. Αρα και τα προγνωστικά και οι εκτιμήσεις πάνε περίπατο. Εχοντας παρουσιάσει όλη τη χρονιά ...μαέστρο της ορχήστρας τον Βασίλη Σπανούλη και πρώτα βιολιά τους Πανανικολάου, Σλούκα με το νεανικό ενθουσιασμό, τους Πρίντεζη, Περπέρογλου με την εμπειρία και τους Λο, Χάιντς, Αντιτς να παίρνουν ...το όσκαρ στους ειδικούς ρόλους που τους ανατίθεντο ανά πάσα στιγμή, οι «ερυθρόλευκοι» πέρασαν με επιτυχία τις εξετάσεις. Οπλο σε αυτό και η πολύ καλή άμυνα σε αρκετές περιπτώσεις (π.χ. στο Β' μέρος του 5ου παιχνιδιού με την Εφές) η οποία τον ξελάσπωσε ουκ ολίγες φορές. Πλέον διαθέτει και την εμπειρία να διαχειριστεί καταστάσεις όπως είναι ο πρώτος ημιτελικός ή ακόμα και η παρουσία στον τελικό.
ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ: Χωρίς δύο ...αλλά με τρεις
Μπορεί η ΤΣΣΚΑ Μόσχας να υπέστη και αυτή αλλαγές αφού φέτος δεν έχει στο ρόστερ τους σπουδαίους Αντρέι Κιριλένκο και Αλεξέι Σβεντ, οι οποίοι πλέον αγωνίζονται στο ΝΒΑ, αλλά οι Ρώσοι διαθέτουν και στην τρέχουσα σεζόν μία πολύ ισχυρή ομάδα, με εξαιρετικούς παίκτες σε όλες τις θέσεις, τόσο στην περιφέρεια, όσο και κοντά στο καλάθι. Σαφώς, βέβαια, η δύναμή της βρίσκεται στο γεγονός πως διαθέτει μεγάλα και ικανά κορμιά μέσα στη ρακέτα, στοιχείο που της προσφέρει ποιότητα και αποτελεσματικότητα στη φροντ - λάιν. Επίσης, φέτος την καθοδηγεί και ένας εξαιρετικός και πανέξυπνος προπονητής από τον πάγκο της, όπως είναι ο πολύπειρος κόουτς από Final-Four, Ετόρε Μεσίνα. Ναι, το ρόστερ της είναι πλήρες, αλλά τρεις είναι οι ηγέτες της ΤΣΣΚΑ, όντας οι κορυφαίοι της παίκτες μέσα στη φετινή σεζόν. Ο λόγος για τους Βίκτορ Κριάπα, Μίλος Τεόντοσιτς, Νένατ Κρσιτς. Με δυνατή περιφέρεια αλλά και ισχυρή φροντ λάιν, αφού εκτός της παρουσίας του Κρισιτς εκεί δεσπόζει και ο σμολ φόργουρντ Σόνι Ουίμς που μάλιστα έχει χριστεί και πρώτος σκόρερ της ομάδας, η αρκούδα... δείχνει να μην της λείπει τίποτα. Αλλωστε, βάσει συστήματος αξιολόγησης της Euroleague είναι η καλύτερη ομάδα φέτος, διαθέτοντας τόσο ένα σπουδαίο σύνολο, όσο και εξαιρετικές μονάδες που μπορούν να κάνουν τη διαφορά σε ένα παιχνίδι. Από την αναφορά στο έμψυχο δυναμικό κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει και την αναφορά στον Θοδωρή Παπαλουκά που επιστρέφοντας στα παλιά λημέρια δείχνει ικανός να βγάλει εις πέρας την αποστολή του όποτε χρειαστεί.

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ - ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ
Τα ξαναλένε μετά από 17 χρόνια
Αφού έστω και δύσκολα καθάρισαν με τον Παναθηναϊκό στην Μπαρτσελόνα κοιτάνε πλέον ψηλά...
Icon
Με νωπή την πρόσφατη επικράτηση της Ρεάλ Μαδρίτης επί της Μπαρτσελόνα (78-65) για το ισπανικό πρωτάθλημα που έδωσε στους Μερένγκες και τυπικά την πρωτιά στην κανονική περίοδο του πρωταθλήματος της Λίγκας ΑCB οι δυο...κλασικοί αντίπαλοι ετοιμάζονται να τα ξαναπούν σε διεθνές έδαφος. Αν και το παιχνίδι ήταν αδιάφορο για τους δυο αντιπάλους με τους προπονητές να κρατούν κρυφά τα χαρτιά τους (οι Μπλαουγκράνα αγωνίστηκαν χωρίς τον Ναβάρο) η μονομαχία τους στο Λονδίνο προβλέπεται πολύ διαφορετική. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι δύο ομάδες ξανασυναντιούνται σε φάιναλ φορ Ευρωλίγκας μετά από 17 χρόνια, όταν στην τότε διοργάνωση στο Παρίσι η Μπαρτσελόνα είχε επικρατήσει με 77-66 και είχε τεθεί αντίπαλος του Παναθηναϊκού στον τελικό.
Η Ρεάλ των Ρούντι Φερνάντεθ του καλύτερου παίκτης της διοργάνωσης τον προηγούμενο μήνα Γιουλ του Ρέγες που αποτελεί σταθερή αξία δείχνει ικανή περισσότερο από κάθε άλλη φορά για το άλμα επιστροφής στα πρωτεία. Μειονέκτημά της η έλλειψη εμπειρίας των περισσότερων παικτών του ρόστερ της (εκτός των Γιούλ και Ρέγες) από τέτοιου είδους παιχνίδια, αφού δεν έχουν αγωνιστεί σε φάιναλ φορ. Πάντως ποιοτικό ρόστερ διαθέτει. Ωστόσο η χρονιά κύλησε από σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή της έστω και αν οι πολλοί τραυματισμοί αποτελούν ισχυρή δικαιολογία γι' αυτό.
Στην αντίπερα όχθη, η Μπαρτσελόνα έχοντας αφήσει εκτός νυμφώνος τον Παναθηναϊκό έστω και κάνοντας τα εύκολα δύσκολα αφού ξεκίνησε ως φαβορί είχε το πλεονέκτημα έδρας αλλά αναγκάστηκε να πάει σε πέμπτο παιχνίδι, για να καθαρίσει, πλέον δείχνει έτοιμη για την πρόκληση. Το σοκ από την απώλεια του Πιτ Μάιλ, ο οποίος υπέστη πνευμονική εμβολή (δεύτερη μετά το 2011) και η αποχώρηση από την ομάδα, δημιούργησαν ένα κενό, το οποίο άργησε να καλυφθεί. Αλλωστε, τα περισσότερα πλάνα της ομάδας είχαν στηθεί επάνω του. Οι δυο συνεχόμενες εμφανίσεις σε ΟΑΚΑ (4ο παιχνίδια) και Βαρκελώνη (5ο παιχνίδι) με αντίπαλο τους «πράσινους» κάνει πολλούς να μιλάνε για το τέλος του...ντεφορμαρίσματος που ξεκίνησε στα τέλη Μάρτη. Μένει να αποδειχθεί...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ