5 Μαΐ 2013

Η κατάληψη του Καρλοβασίου Σάμου από τον ΔΣΕ


Η κατάληψη του Καρλοβασίου Σάμου από τον ΔΣΕ 


Τον Ιανουάριο του 1948, οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις του κυβερνητικού στρατού είχαν τελειώσει στη Σάμο, αφήνοντας πίσω μια εξαιρετικά φορτισμένη ατμόσφαιρα από τα προμελετημένα εγκλήματα που οι κυβερνητικές δυνάμεις είχαν διαπράξει σε βάρος των ανταρτών και των οικογενειών τους. 

Η ομαδική εκτέλεση των αιχμαλώτων ανταρτών της Μπαθακιάς και η εν ψυχρώ δολοφονία της οικογένειας του Κ. Μαρίνη στον Μαραθόκαμπο φανέρωναν τις πραγματικές διαθέσεις μιας αδίστακτης ηγεσίας που φρόντιζε  με τις ωμότητές της να τρομοκρατήσει το λαό και να βαθύνει τα χάσμα που χώριζε τις αντιμαχόμενες παρατάξεις. 

Το Αρχηγείο του ΔΣΕ Σάμου προσπαθούσε να συγκρατήσει τους μαχητές που γύρευαν να πάρουν πίσω το αίμα των δολοφονημένων αδελφών και συντρόφων τους. Τόνιζε πως η καλύτερη απάντηση και αποτελεσματικότερη τιμωρία ήταν τα συνεχή και αποτελεσματικά στρατιωτικά πλήγματα ενάντια στους κυβερνητικούς και τους ντόπιους και διεθνής εργοδότες τους. 

Το Καρλόβασι αποτέλεσε τον πρώτο στόχο του Αρχηγείου του ΔΣΕ Σάμου για το 1948. Με τον ελιγμό των ανταρτών τον Σεπτέμβρη του 1947, ολόκληρες οι δυνάμεις του ΔΣΕ Σάμου είχαν παρελάσει μέσα από την πόλη φανερώνοντας ότι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σάμου ήταν ευάλωτη και συνεπώς καλός στόχος. Το Αρχηγείο του ΔΣΕ συγκέντρωνε μέρες πληροφορίες για την κατάσταση στην πόλη από τους τοπικούς ΚΠίτες Μανώλη Ιωάννου και Μάρκο Βασίλη. Το σχέδιο που απεργάστηκε περιλάμβανε την απομόνωση και την κατάληψη του όρμου Καρλοβάσου, όπου βρίσκονταν τα βυρσοδεψεία, οι Γενικές Αποθήκες και οι Τράπεζες. Άμεσος και πρωταρχικός σκοπός των ανταρτών ήταν η επίταξη τροφίμων, δερμάτων (για τα υποδήματα) και χρημάτων των τραπεζών. 

Έτσι τη νύχτα της 20ης προς 21ης του Γενάρη το συγκρότημα Βακάκη εξόρμησε και καλυπτόμενο από το συγκρότημα του Ι. Σοφούλη κατέλαβε και απομόνωσε από το υπόλοιπο Καρλόβασι την εμποροβιομηχανική περιοχή του όρμου. Τα είδη που συγκεντρώνονταν φορτώνονταν αμέσως σε αυτοκίνητα και μεταφέρονταν στην περιοχή Κοντακέικα κι από εκεί στο όρος Καρβούνης. 

Το γεγονός όμως που σημάδεψε την επιτυχία του ΔΣΕ στο Καρλόβασι ήταν η κατάσχεση της μεγάλης χρηματαποστολής των 360 εκατομμυρίων δραχμών της Τράπεζας που εκείνη την εποχή αντιστοιχούσαν σε περίπου 2.000 χρυσές λίρες. Ο συγκροτηματάρχης Βακάκης πληροφορήθηκε από τους ταμίες της Τράπεζας που συσκεύαζαν τα χρήματα τη στιγμή της επίθεσης ότι επρόκειτο για όλα τα διαθέσιμα χρήματα του Δημοσίου Ταμείου και της Εθνικής Τράπεζας που θα μεταφέρονταν το επόμενο πρωί στην Αθήνα μέσω Πειραιά. Ο Βακάκης αφού υπέγραψε φαρδιά πλατιά το δελτίο παραλαβής εκ μέρους του ΔΣΕ Σάμου, φιλοδώρησε 20 εκατομμύρια του δύο ταμίες για να πιουν ένα κρασί στην υγεία του ΔΣΕ Σάμου. 

Το καινούριο χτύπημα του ΔΣΕ συγκλόνισε τα μεγάλα κεφάλια της Σάμου αλλά και την Αθήνα. Από την στιγμή εκείνη έως και το τέλος του ο ΔΣΕ Σάμου μπόρεσε να πληρώσει για κάθε επίταξη τροφίμων ή εφοδίων τις τοπικές κοινότητες του νησιού και έκανε επενδύσεις σε έλαια τα οποία είτε έκρυψε σε σπηλιές των βουνών, είτε εμπιστεύθηκε σε ντόπιους ανθρώπους του. 

Ο Εθνικός Στρατός δεν τόλμησε να μπει ξανά στο Καρλόβασι παρά 48 ώρες αφού οι αντάρτες είχαν αποχωρήσει από την πόλη.  
 Αναρτήθηκε από Oberon

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ