16 Ιουν 2013

Ανοιχτή υπονόμευση από τις δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού

ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ ΚΑΙ ΤΑ ΜΜΕ
Ανοιχτή υπονόμευση από τις δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού
Eurokinissi
Η συνεδρίαση του Συντονιστικού των συνεργαζόμενων ενώσεων στα ΜΜΕ (Διασωματειακό), που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στις εγκαταστάσεις του Ραδιομέγαρου της ΕΡΤ, ανέδειξε ανάγλυφα την ύπαρξη δύο γραμμών στο εργατικό κίνημα και τον εκφυλισμό στον οποίο έχουν καταδικάσει τα σωματεία του κλάδου οι δυνάμεις του κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού, αλλά και οι δήθεν «αριστερές, αγωνιστικές δυνάμεις» του κλάδου. Το θέμα της συνεδρίασης το μεσημέρι της Παρασκευής ήταν η συνέχιση και η περιφρούρηση του απεργιακού αγώνα, με δεδομένες τις προθέσεις εκδοτών και καναλαρχών να σπάσουν την απεργία, εκδίδοντας κυριακάτικα φύλλα και βγάζοντας δελτία ειδήσεων στον αέρα. Την ώρα που συνεδρίαζε το Διασωματειακό αναμενόταν η απόφαση του δικαστηρίου, στο οποίο είχαν προσφύγει τα μεγάλα εκδοτικά συγκροτήματα (ΔΟΛ, ΠΗΓΑΣΟΣ, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, αλλά και η REAL NEWS, το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ κ.ά.) ζητώντας να κηρυχτεί η απεργία παράνομη και καταχρηστική, όπως και έγινε. Ενώ ταυτόχρονα έφταναν οι πληροφορίες ότι σε αυτές τις εφημερίδες η ύλη είχε συγκεντρωθεί και ήταν έτοιμες να πάνε στο τυπογραφείο, αν δεν τυπώνονταν ήδη.
Από την αρχή της πολύωρης συνεδρίασης του Διασωματειακού, οι εκπρόσωποι των ταξικών δυνάμεων επέμειναν στην ανάγκη συνέχισης της απεργίας, τονίζοντας πως απαιτείται ο αγώνας των εργαζομένων της ΕΡΤ να γίνει υπόθεση όλου του λαού. Υποστήριξαν την ανάγκη η απεργία του κλάδου να περιφρουρηθεί, να γίνει υπόθεση των εργαζομένων μέσα στους χώρους δουλειάς. Τόνισαν την κρισιμότητα του αγώνα των εργαζομένων στην ΕΡΤ και την ανάγκη ο κλάδος να σταθεί δίπλα τους σε κάθε επίπεδο.

Eurokinissi
Απέναντι σε αυτή τη γραμμή υπήρξε η αναμενόμενη αντίδραση πατενταρισμένων εργοδοτικών, μελών του Μεικτού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ, οι οποίοι ούτε λίγο ούτε πολύ πρότειναν ξεκάθαρα τη λήξη της απεργίας. Ωστόσο, το πιο ύπουλο χτύπημα ήρθε από την ηγεσία της ΕΣΗΕΑ, που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ και τη συγκυβέρνηση.
Εδειξαν από την αρχή της συνεδρίασης την πρόθεσή τους να αποφύγουν επί της ουσίας κάθε σύγκρουση με την εργοδοσία, παρά τους φραστικούς λεονταρισμούς. Δεν αμφισβήτησαν ευθέως τη συνέχιση της απεργίας, αλλά με τις προτάσεις τους έστρωσαν το χαλί στους μιντιάρχες. Σήκωσαν τα χέρια ψηλά απέναντι στις απεργοσπαστικές κινήσεις των εκδοτών, ρίχνοντας την ευθύνη για την περιφρούρηση στα σωματεία των εργαζομένων στα τυπογραφεία και τα πρακτορεία διανομής Τύπου, στον τελευταίο δηλαδή κρίκο της αλυσίδας παραγωγής. Αρνήθηκαν επιδεικτικά να πάρουν θέση απέναντι στο γεγονός ότι οι κυριακάτικες εφημερίδες είχαν ήδη συγκεντρώσει την ύλη, εκβιάζοντας τους εργαζόμενους. Γνώριζαν από την προηγούμενη μέρα ότι σε μερικές εφημερίδες είχε επιχειρηθεί να στηθούν ακόμη και «συνελεύσεις εργαζομένων» που θα ζητούσαν τη διακοπή της απεργίας και αυτό το... αντιμετώπισαν με ένα SMS προς τους δημοσιογράφους, ότι «συνελεύσεις συγκαλεί μόνο η ΕΣΗΕΑ»! Ενώ - το χειρότερο - με τη στάση τους και τις διαρροές τους, έστελναν το μήνυμα ότι «η απεργία τελειώνει», αφήνοντας έτσι τελείως έκθετους και ανυπεράσπιστους τους δημοσιογράφους απέναντι στις πιέσεις των διευθυντικών στελεχών. Περιορίστηκαν στο να δεσμευτούν για την παραπομπή στο Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ όσων στελεχών «πιέζουν» τους εργαζόμενους να εργαστούν. Θεώρησαν την έκδοση εφημερίδων δεδομένη, περίπου σαν αναγκαίο κακό. Μάλιστα, ο προσκείμενος στον ΣΥΡΙΖΑ πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ έφτασε στο σημείο να προτείνει να εκδοθούν κανονικά τη Δευτέρα οι κυριακάτικες εφημερίδες «που θα σεβόντουσαν την απεργία», με το σκεπτικό ότι αυτές οι εφημερίδες «δεν πρέπει να τιμωρηθούν»! Νομιμοποιώντας έτσι και τυπικά την απεργοσπασία και λέγοντας έτσι, εμμέσως πλην σαφώς, ότι η απεργία τελειώνει την Κυριακή! Παράλληλα, στο όνομα της «ευελιξίας της τακτικής», η ηγεσία της ΕΣΗΕΑ πρότεινε να δοθεί άδεια στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα να μεταδίδουν σύντομα δελτία ειδήσεων που να περιορίζονται δήθεν στο θέμα της ΕΡΤ, ανοίγοντας έτσι το δρόμο στους καναλάρχες να εκπέμψουν κανονικό ενημερωτικό πρόγραμμα.
Αλλωστε, από την προηγούμενη μέρα το μήνυμα είχε δοθεί με τον πλέον επίσημο τρόπο. Αντί να πάρει μέτρα για την οργάνωση και τη συνέχιση της απεργίας, το Διασωματειακό συζητούσε σχεδόν όλη τη μέρα για την πρόταση της προσκείμενης στο ΣΥΡΙΖΑ ηγεσίας της Ενωσης Προσωπικού Εφημερίδων Αθήνας να εκδοθούν κανονικά οι κυριακάτικες εφημερίδες!
Οι εκπρόσωποι της ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν διαφοροποιήθηκαν επί της ουσίας, πλειοδοτώντας σε αγωνιστικές κορόνες και επιμένοντας στην ανάγκη για μια γενική και αόριστη περιφρούρηση του αγώνα και την έκδοση απεργιακού φύλλου, «που θα κρεμαστεί μαζί με τις απεργοσπαστικές εφημερίδες και θα αναμετρηθεί μαζί τους». Μάλιστα, και αυτοί έριξαν την ευθύνη για την περιφρούρηση της απεργίας στα σωματεία των εργαζομένων στα πρακτορεία και τα τυπογραφεία.
Οι εκπρόσωποι της «Δημοσιογραφικής Συνεργασίας» κατήγγειλαν τη μεθόδευση της ηγεσίας της ΕΣΗΕΑ, υποστηρίζοντας πως πρόκειται ουσιαστικά για πρόταση λήξης της απεργίας, πρόταση σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση από την απόφαση της προηγούμενης μέρας και κάλεσαν τα Διοικητικά Συμβούλια των Σωματείων να συνεδριάσουν και να πάρει ο καθένας την ευθύνη του για το πώς θα συνεχιστεί και θα περιφρουρηθεί ο απεργιακός αγώνας. Αυτή η πρόταση δεν έγινε δεκτή από τις άλλες δυνάμεις, που κρύφτηκαν πίσω από μια απόφαση των παριστάμενων στη συζήτηση (πρόεδροι και μέλη ΔΣ, μέλη του Μεικτού της ΕΣΗΕΑ, υποψήφιοι στις εκλογές της ΕΣΗΕΑ, «παρατηρητές» κ.ά.) για «συνέχιση της απεργίας». Χωρίς όμως να αποφασιστεί τίποτα επί του πρακτέου.
Ετσι, όλα δείχνουν ότι η απεργία στον Τύπο και τα ΜΜΕ οδεύει στο τέλος της. Εκτός αν οι εργαζόμενοι παραμερίσουν τις συμβιβασμένες ηγεσίες και πάρουν την υπόθεση του αγώνα στα χέρια τους. Αυτές τις ηγεσίες που έδειξαν από την αρχή ότι δεν πιστεύουν στην απεργία, αλλά παίζουν με τις εντυπώσεις και την επικοινωνιακή εκμετάλλευση, ενόψει και των εκλογών της ΕΣΗΕΑ την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη και όχι μόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ