20 Ιουν 2013

Το δίκιο σου το παίρνεις δεν στο δίνουν

Το δίκιο σου το παίρνεις δεν στο δίνουν
Την ώρα που εφημερίδες και κανάλια της αστικής τάξης έχουν γίνει μονοθεματικά αξιοποιώντας τις εξελίξεις στην ΕΡΤ, η αστική τάξη και η κυβέρνησή της επισπεύδουν στον ένα μετά τον άλλο τομέα την εφαρμογή μιας πολιτικής που δεν αφήνει τίποτα όρθιο, μιας πολιτικής που εξασφαλίζει νέους τομείς κερδοφορίας για το μεγάλο κεφάλαιο. Η επιμονή του τραπεζίτη στην προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, πάει αγκαζέ με την προπαγάνδα για τις συντεχνίες που αντιστέκονται έτσι που να νιώθει ένοχος ο εργάτης για παρεμπόδιση των καπιταλιστών στο κυνήγι του κέρδους.
***
Πέντε λέξεις αρκούν για να περιγράψουν δεκάδες αποφάσεις που θα προκύψουν με κοινό παρονομαστή το να πληρώσουν ακόμα πιο ακριβά τα λαϊκά στρώματα για την υγειά τους: «αλλαγές στον κανονισμό παροχής υπηρεσιών» προαναγγέλλει η κυβέρνηση. Ηδη ο αρμόδιος υπουργός έχει πει ότι η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει τις παροχές για «όσους πληρώνουν». Κι αυτό απλά σημαίνει ότι άνεργοι, ανασφάλιστοι, μετανάστες, μισοαπασχολούμενοι, πετάγονται έξω από το σύστημα.Αλλά και οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν υπέρογκη συμμετοχή και ας έχουν πληρώσει εισφορά στα ασφαλιστικά ταμεία. Αυτό σημαίνει εξορθολογισμός και «ισοδύναμες παρεμβάσεις». Η φασαρία που σήκωσε η ίδια η κυβέρνηση για τα ελλείμματα του ΕΟΠΥΥ δεν ήταν από έγνοια, αλλά για να προετοιμάσει το κλίμα για το τσεκούρι.
***
Κανένας δεν είναι χαμένος στη μετάφραση της απόφασης του ΣτΕ. Ολοι γνωρίζουν ότι αυτό που συμβαίνει στην ΕΡΤ κι αυτά που ακολουθούν σε άλλους φορείς του δημοσίου είναι μέρος μίας και της αυτής πολιτικής, είτε αυτή εφαρμόζεται από την σημερινή τρικομματική κυβέρνηση, είτε επαγγέλλεται ως άλλο μείγμα πολιτικής από κάθε επόμενο επίδοξο επιβήτορα. Το πρωτοσέλιδο άρθρο στα «Νέα», λέει απλά ότι το κύριο για την αστική τάξη είναι η αδιατάρακτη λειτουργία του συστήματος. Ακριβώς το αντίθετο είναι το κύριο για την εργατική τάξη.
Οσο πιο γρήγορα και οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ τινάξουν από πάνω τους κάθε δυνάστη (πολιτικό και συνδικαλιστικό) και βρουν τρόπο να πάρουν τη θέση που τους ανήκει στο ταξικό κίνημα, τόσο καλύτερο και γι' αυτούς και για το σύνολο των εργαζομένων.
Ενα βήμα αρκεί. Να δουν τον εμπαιγμό που πάει σύννεφο όταν για παράδειγμα δικαστές δίνουν ερμηνείες στην απόφαση άλλου δικαστή και στη συνέχεια όλοι μαζί παριστάνουν τους έκπληκτους.
Στην πλάτη των απολυμένων και της ΕΡΤ παίζεται άγριο παιχνίδι απ' όλους εκείνους που ενώ συμφωνούν στον πυρήνα της πολιτικής που εφαρμόζεται, παριστάνουν τους Ηρακλείς που θα καθαρίσουν δήθεν την κοπριά.
Ολοι τους -και ο ΣΥΡΙΖΑ που παριστάνει την αντιπολίτευση- μιλάνε για το άγος του δημοσίου - και της ΕΡΤ- που πρέπει να καθαρίσει, ενώ είναι δικό τους και της τάξης που υπηρετούν δημιούργημα. Ολοι τους βλέπουν μόνο υπεράριθμους στο δημόσιο και ζητάνε να ξαλαφρώσει για να δοθεί χώρος στα καπιταλιστικά κέρδη να αναπτυχθούν. Αυτήν την συμφωνία τους κρύβουν πίσω από δικονομικές κόντρες για αυτήν ή την άλλη εκδοχή της απόφασης του ΣτΕ.
***
Η κατάσταση των εργαζομένων σε κάθε τομέα, γίνεται μέρα με τη μέρα εφιαλτική. Αυτό που διαπιστώνουν πικρά οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ και ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν οι εργαζόμενοι στους φορείς του δημοσίου που ακολουθούν, τόχουν βιώσει ήδη στις βιομηχανικές ζώνες, στο εμπόριο, στις υπηρεσίες χιλιάδες και χιλιάδες εργαζόμενοι. Αυτό που λείπει, το κρίσιμο στοιχείο, είναι η ταξική συσπείρωση, καθώς λυτοί και δεμένοι έχουν πέσει πάνω κατά πάνω να πείσουν την εργατική τάξη ότι δεν πρέπει αυτή καθαυτή να οργανωθεί αλλά πρέπει να εκχωρήσει την εκπροσώπησή της σε σωτήρες.
Η αντιμετώπιση της λαίλαπας απαιτεί συγκέντρωση δυνάμεων κι αυτή για να συμβεί απαιτεί καθαρή ανάλυση για το τι συμβαίνει. Η καθαρή ανάλυση -με τη σειρά της- απαιτεί καθαρή θέση απέναντι στα μονοπώλια που ορίζουν ως και τις λεπτομέρειες της ζωής μας.
Από την ΕΡΤ, ως τα σούπερ μάρκετ «Εξτρα» στο Λαύριο. Από το νοσοκομείο στα Γιάννενα, ως τους κτηνοτρόφους της Θράκης, ένας αντίπαλος δείχνει τα δόντια του. Είναι στο χέρι της εργατικής τάξης και των συμμάχων της να του τα ξεριζώσει. Είναι ώρα για μεγάλες αποφάσεις. Είναι ώρα ξανά για κόπους και θυσίες. Είναι ώρα για λίγα λόγια, περισσότερη δουλειά.
Οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει αυτή την περίοδο το ΚΚΕ στα αστικά κέντρα, τις βιομηχανικές ζώνες, έχουν αυτόν τον κοινό παρονομαστή: την οργάνωση της εργατικής τάξης, τη συγκέντρωση δυνάμεων για μεγάλες μάχες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ