24 Ιουλ 2013

ΟΙ ΛΑΟΙ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΣΕΠΩΝΕΙ

Σημαντικά κέρδη από την αγορά ομολόγων μέσα στην κρίση έχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με τους «Financial Times».

Συγκεκριμένα, έως και 80 δισ. ευρώ θα φτάσουν τα κέρδη της ΕΚΤ από την αγορά ομολόγων των περιφερειακών κρατών της Ευρωζώνης κατά την περίοδο της καπιταλιστικής κρίσης. Στα 9 δισ. ευρώ υπολογίζονται τα κέρδη από τα κρατικά ομόλογα της Ελλάδας και την αγορά τους κατά το χρονικό διάστημα 2009-2012.

Το άρθρο αναφέρει επίσης πως και η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ αποκόμισε κέρδη κατά τη διάρκεια της κρίσης, φέρνοντας ως παράδειγμα τα καθαρά κέρδη 6,6 δισ. ευρώ από την αγορά το 2008 του ενεργητικού της τράπεζας Bear Sterns.

Ωστόσο, το δημοσίευμα καταγράφει και το ρίσκο μιας χρεοκοπίας ή μιας επιπλέον οικονομικής στήριξης μιας χώρας που θα επηρεάσουν τα κέρδη της ΕΚΤ. Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «αν υπάρξει η ανάγκη περαιτέρω οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα, με τη συμμετοχή του δημόσιου τομέα για πρώτη φορά, τότε τουλάχιστον μέρος του κόστους πρέπει να καταβληθεί από τα κέρδη που είχε η ΕΚΤ από προηγούμενα προγράμματα».

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα στοιχεία του άρθρου των «Financial Times» για τις κυβερνητικές παρεμβάσεις την περίοδο της κρίσης, είτε με την αγορά μετοχών τραπεζών και επιχειρήσεων, είτε με τη χορήγηση οικονομικών εγγυήσεων. Η - μέχρι τώρα - εμπειρία από το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ δείχνει ότι είχε κέρδη από τις αγορές μετοχών από τις τράπεζες (5 δισ. δολάρια από AIG και 4,5 δισ. δολάρια από Citigroup και Bank Of America). Απίθανη πάντως θεωρείται η περίπτωση κέρδους από τις κρατικές επενδύσεις στις αυτοκινητοβιομηχανίες των ΗΠΑ.

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, το κράτος παρεμβαίνει για να διασώσει τράπεζες και βιομηχανίες, τις οποίες αφού εξυγιάνει (και στείλει το λογαριασμό στους φορολογούμενους) τότε τις παραδίδει κερδοφόρες ξανά στο κεφάλαιο που αναζητά επενδύσεις. 
πηγή: 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ