27 Ιουλ 2013

ΕΚΘΕΣΗ ΔΝΤ Ακόμα φθηνότερα εργατικά χέρια

ΕΚΘΕΣΗ ΔΝΤ
Ακόμα φθηνότερα εργατικά χέρια
Αντεργατικό «εργαλείο» στα χέρια της κυβέρνησης για την παραπέρα μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου, αποτελεί η προχτεσινή έκθεση του ΔΝΤ, με την οποία το Ταμείο προτείνει μεγαλύτερες μειώσεις των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, παραπέρα ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και προώθηση νέων ανατροπών στο θεσμό των συλλογικών συμβάσεων.
Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ στην έκθεση του που αφορά ολόκληρη την Ευρωζώνη, στο όνομα της ενίσχυσης του «ανταγωνισμού» και της βελτίωσης του «επιχειρηματικού περιβάλλοντος» ειδικά για την Ελλάδα, καλεί τη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, να εξασφαλίσει «περαιτέρω διευκολύνσεις στους επενδυτές» και να προωθήσει νέο γύρο μεταρρυθμίσεων στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων, που θα προβλέπουν:
  • Νομοθετικές παρεμβάσεις που θα προωθούν «πιο ευέλικτες συλλογικές συμβάσεις»μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων, ώστε να επιτευχθεί επιπλέον «μείωση του μοναδιαίου κόστους εργασίας» και να «αρθεί η ακαμψία στην αγορά εργασίας».Στόχος είναι η περαιτέρω μείωση του κατώτατου μισθού, η διάλυση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και η πλήρης ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων.
  • Τη «μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο». Κεντρική επιδίωξη, να απαλλαγούν οι εργοδότες από την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, που θα μεταφερθούν στις πλάτες των εργαζομένων, αφού η πρόταση του ΔΝΤ αποκλείει κάθε επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού από την εφαρμογή του μέτρου.
Οι συγκεκριμένες υποδείξεις του ΔΝΤ αποτελούν τμήμα των προαποφασισμένων μέτρων που ετοιμάζεται να επιβάλλει η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ το φθινόπωρο, μετά τη νέα αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος από την τρόικα. Ευθυγραμμίζονται πλήρως με τις ευρωενωσιακές αντιλαϊκές κατευθύνσεις και έρχονται να υπηρετήσουν το στρατηγική επιδίωξη των μονοπωλιακών ομίλων για ακόμα φθηνότερα εργατικά χέρια. Η έκθεση του ΔΝΤ και οι αντεργατικές του προτάσεις είναι απόλυτα εναρμονισμένες με τους στόχους που θέτει η ατζέντα «Ευρώπη 2020» της ΕΕ για την ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας» του ευρωπαϊκού κεφαλαίου, δηλαδή της ενίσχυσης της κερδοφορίας του.
Εξάλλου στην έκθεσή του το ΔΝΤ, σημειώνει ότι με βάση τα προηγούμενα αντεργατικά μέτρα που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα οι ελληνικοί επιχειρηματικοί όμιλοι κατάφεραν να«μετασχηματίσουν το χαμηλότερο εργασιακό κόστος σε υψηλότερα περιθώρια κέρδους»!
Θυμίζουμε επίσης ότι το ΔΝΤ, έχει υποδείξει στις ελληνικές κυβερνήσεις, ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια περαιτέρω μείωσης του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα, και είχε φέρει σαν παράδειγμα τα επίπεδα των μισθών σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Λετονία, όπου οι κατώτατοι μισθοί κινούνται στα επίπεδα των 200 με 350 ευρώ.
Την ίδια ώρα που το ΔΝΤ προτείνει την ισοπέδωση μισθών και εργασιακών δικαιωμάτων, καλεί την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε παραπέρα «μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων» των επιχειρήσεων και «τροποποίηση της νομοθεσίας στον τομέα των εξαγωγών». Στόχος να μειωθεί ακόμα περισσότερο η φορολογία στα καθαρά κέρδη του κεφαλαίου και ταυτόχρονα να υπάρξει ευνοϊκότερο καθεστώς για τους ελληνικούς εξαγωγικούς επιχειρηματικούς ομίλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ