11 Αυγ 2013

Γερμανία: Πανεπιστημιακή έρευνα στην υπηρεσία του ιμπεριαλισμού

Γερμανία: Πανεπιστημιακή έρευνα στην υπηρεσία του ιμπεριαλισμού

Γερμανικοί πύραυλοι Πάτριοτ
Μεταξύ 2007 και 2012 το υπουργείο Άμυνας της Γερμανίας χρηματοδότησε με πολλές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ 124έρευνες και μελέτες σε γερμανικά πανεπιστήμια πάνω σε νέα οπλικά συστήματα, στην τεχνολογία, την ιατρική και άλλους τομείς που σχετίζονται με τη διεξαγωγή πολεμικών επιχειρήσεων.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Πανεπιστημίου του Κιέλου, όπου για μια μελέτη σχετικά με την «καταπολέμηση εξεγέρσεων»το υπουργείο Άμυνας δαπάνησε 4 εκατ. ευρώ. Δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι η επιλογή του Κιέλου είναι τυχαία. Παρά το ότι έχουν περάσει 95 χρόνια η γερμανική αστική τάξη σίγουρα δεν έχει ξεχάσει όσα έπαθε το Νοέμβρη του 1918 με τους εξεγερμένους ναύτες του Κιέλου να ενώνονται με τους εργάτες και να ανάβουν τη φλόγα της επανάστασης που διαδόθηκε σ' όλη τη Γερμανία.

Επίσης χαρακτηριστικό για το τι απασχολεί την αστική τάξη της Γερμανίας είναι το ότι χρηματοδοτεί μέσω της ομοσπονδιακής κυβέρνησης με 900.000 ευρώ δύο προγράμματα σε πανεπιστήμια του Βερολίνου σχετικά με τον «αριστερό εξτρεμισμό». Στο «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο» μάλιστα διεξάγεται έρευνα, χρηματοδοτούμενη με 375.000 ευρώ, για την «παραπλανητική δύναμη ακροαριστερών ιδεολογιών».

Δεκάδες ερευνητικά κέντρα είναι ενταγμένα, δίπλα στα μονοπώλια της πολεμικής βιομηχανίας, στον ιμπεριαλιστικό στρατηγικό σχεδιασμό, όπως διαφημίζει και η πρόσκληση του υπουργείου Άμυνας για ένα επιστημονικό συνέδριο τον ερχόμενο Φλεβάρη στο Βερολίνο: «Το περιβάλλον σε μελλοντικές επιχειρήσεις του γερμανικού στρατού (Μπουντεσβέρ) δεν είναι προβλέψιμο, είναι πολυεπίπεδο και συνεχώς μεταβαλλόμενο. Για να είμαστε σε θέση να δρούμε προνοητικά είναι απαραίτητη η συνεχής παρακολούθηση και αξιολόγηση των επιστημονικών και τεχνολογικών εξελίξεων ... Η Γερμανία διαθέτει ένα αποδοτικό και διεθνώς αναγνωρισμένο ερευνητικό τοπίο και η Μπουντεσβέρ χρηματοδοτεί πολλές ερευνητικές δραστηριότητες»...

πηγη: 902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ