24 Σεπ 2013

Δυνάμεις εκφυλισμού του κινήματος

Δυνάμεις εκφυλισμού του κινήματος
Οι μέχρι τώρα κινητοποιήσεις στο Δημόσιο αναδεικνύουν ότι η δράση των δυνάμεων του ρεφορμισμού και του οπορτουνισμού στο συνδικαλιστικό κίνημα βάζουν, συστηματικά, εμπόδια στην ανάπτυξη των αγώνων. Αδιαφορούν για τις διαθέσεις των εργαζομένων, πολλές φορές αγνοούν προκλητικά τις αποφάσεις των ίδιων και, κυρίως, δεν κάνουν τίποτα για την οργάνωση των κινητοποιήσεων μέσα στις υπηρεσίες του Δημοσίου, για τη συμμετοχή των ίδιων των δημοσίων υπαλλήλων. Ενδιαφέρονται να παίρνονται αποφάσεις στα χαρτιά, ως αποτέλεσμα συσχετισμού στις «κορυφές» και όχι ως αποτέλεσμα επίμονης και οργανωμένης δουλειάς μέσα στους εργαζόμενους. Γιατί θέλουν τους εργαζόμενους παρατηρητές - θεατές και όχι πρωταγωνιστές με γνώμη και συμμετοχή στους αγώνες.
***
Χαρακτηριστικά είναι τα όσα καταγράφει η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ για τον τρόπο που έδρασαν αυτές οι δυνάμεις στη Γενική Συνέλευση (ΓΣ) των προέδρων των ΕΛΜΕ την περασμένη Παρασκευή. «Στη ΓΣ των Προέδρων ανέντιμα ισχυρίστηκαν (σ.σ. δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ) και το εξής: Οτι η πενθήμερη απεργία δεν πέρασε επειδή δεν την ψήφισαν οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, που είναι πρόεδροι ΕΛΜΕ. Παραθέτουμε ένα ένα τα στοιχεία και τους αφήνουμε στην κρίση των συναδέλφων:
Α) (...) όλοι οι πρόεδροι ΕΛΜΕ, που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ μετέφεραν, ως όφειλαν, αυτούσια την απόφαση των ΓΣ τους. Συγκεκριμένα: ΕΛΜΕ Πειραιά, ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς, Α' ΕΛΜΕ Αιτ/νίας, ΕΛΜΕ Φωκίδας, Α' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης ψήφισαν τις 5νθήμερες (βλέπε πρακτικά ψηφοφορίας στο site της ΟΛΜΕ).
Β) Αντίθετα, σε μια σειρά ΕΛΜΕ που έχουν αυτοδυναμία ή είναι πρώτη δύναμη ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ, όπως στην ΕΛΜΕ Ιωαννίνων, στην ΕΛΜΕ Εύβοιας, στη Β' ΕΛΜΕ Πειραιά, στην ΕΛΜΕ Λασιθίου, ήρθαν με απόφαση ΚΑΤΑ των 5νθήμερων (βλέπε πρακτικά ψηφοφορίας στο site της ΟΛΜΕ). Αν αυτές οι ΕΛΜΕ ψήφιζαν θα περνούσε η 5νθήμερη!
Γ) (...) μια σειρά πρόεδροι ΕΛΜΕ που πρόσκεινται στις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ έγραψαν στα παλιά τους τα παπούτσια τις αποφάσεις των ΓΣ των ΕΛΜΕ που εκπροσωπούσαν - όπως το Μάη - και ψήφισαν με βάση την παραταξιακή τους θέση. Δηλαδή, ψήφισαν αυτό που τους είπε ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ (5νθήμερες επαναλαμβανόμενες) παρά το γεγονός ότι η πρόταση αυτή είχε απορριφθεί από τις Γενικές Συνελεύσεις (Δ' ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής, ΕΛΜΕ Ξάνθης, ΕΛΜΕ Καστοριάς, ΕΛΜΕ Ροδόπης).
Δ) 5 ΕΛΜΕ ψήφισαν 5νθήμερες, με αποφάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων, χωρίς καν δηλαδή να γίνει ΓΣ με απαρτία (Λήμνος, Πρέβεζα, Θεσπρωτία, Α' Αιτ/νίας, Α' Πέλλας)! (...)
Ε) Μια σειρά ΕΛΜΕ ψήφισαν τις 5νθήμερες, χωρίς η πρόταση αυτή να έχει απόλυτη πλειοψηφία (50+1%) επί των παρόντων στη ΓΣ της ΕΛΜΕ (Ημαθία, Ξάνθη, Β' Δυτικής Αττικής, Γ' Δυτικής Αττικής, Δράμα, Β' Αι/νίας, Δ' Ανατολικής Αττικής κ.ά.) (...)
ΣΤ) Οι συνδικαλιστές των ΣΥΝΕΚ και κυρίως των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ διατύπωσαν στη Γενική Συνέλευση των ΕΛΜΕ το εξής επιχείρημα: "Συνεχίζουμε με απεργία διαρκείας, με τη μορφή των 5νθήμερων επαναλαμβανόμενων, ανεξάρτητα από τα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία, δεν έχουν σημασία τα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία, δεν είμαστε καταμετρητές ποσοστών, γιατί το θέμα είναι πολιτικό"! (εκπρόσωπος των ΣΥΝΕΚ στο ΔΣ της ΟΛΜΕ, πρόεδρος της Ε' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης - ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ, πρόεδρος Ε' ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής - ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ κ.ά.)!».
***
Πλήθος άλλων περιπτώσεων και σε άλλες Ομοσπονδίες επιβεβαιώνουν την εκφυλιστική δράση των δυνάμεων της πλειοψηφίας:
Στην ΠΟΣΕ-ΙΚΑ, στέλεχος της «Δημοκρατικής Συμπαράταξης» (πρώτη δύναμη στο ΔΣ, προέλευσης ΠΑΣΚ που τώρα συνδιαλέγεται με τον ΣΥΡΙΖΑ) τρεις μέρες πριν την έναρξη της πενθήμερης απεργίας του κλάδου στις 16 Σεπτέμβρη έκανε περιοδείες στα υποκαταστήματα και καλούσε τους εργαζόμενους να πάρουν κανονικές άδειες αντί να απεργήσουν!
Η ΠΟΕ ΟΤΑ κήρυξε προχτές 48ωρη απεργία για χτες και σήμερα! Μηδέν χρόνος για να προετοιμαστεί και ενώ τα ποσοστά συμμετοχής στην προηγούμενη απεργία όπως και οι Γενικές Συνελεύσεις στα σωματεία των δήμων υπογράμμισαν με έμφαση την ανάγκη να ληφθούν μέτρα για την αποτελεσματικότερη οργάνωση των εργαζομένων και τη μαζικοποίηση των αγώνων. Το ίδιο έγινε και σε άλλες Ομοσπονδίες οι ηγεσίες των οποίων προσπαθούν να αποφύγουν όπως ο διάολος το λιβάνι την πραγματοποίηση Γενικών Συνελεύσεων και όταν δεν μπορούν τις υπονομεύουν.
Ολα αυτά τα γεγονότα και η τακτική των δυνάμεων του ρεφορμισμού και του οπορτουνισμού κάνουν ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη για την ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος, που συστατικό της στοιχείο πέρα από το περιεχόμενο, που πρέπει να στοχεύει στην αποκάλυψη της ταξικής ουσίας των αναδιαρθρώσεων στο Δημόσιο, είναι η συμμετοχή των ίδιων των εργαζομένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ