29 Σεπ 2013

ΓΗΠΕΔΑ ΠΑΕ Χαρίζονται σε επιχειρηματίες με άλλοθι την ομάδα

ΓΗΠΕΔΑ ΠΑΕ
Χαρίζονται σε επιχειρηματίες με άλλοθι την ομάδα
Τα έσοδα καρπώνονται οι ιδιοκτήτες - μεγαλομέτοχοι και στέλνουν αλλού το... λογαριασμό για τα έξοδα
Sportidea
Το γήπεδο, σε αθλητικό επίπεδο, αποτελεί το σπίτι της ομάδας. Οταν όμως αυτή είναι επιχείρηση (ΠΑΕ), αποτελεί μια ακόμα - άκρως προσοδοφόρα - μπίζνα για τους ιδιοκτήτες. Οι αστικές κυβερνήσεις, όπως και στους άλλους τομείς, λειτουργούν με μοναδικό γνώμονα την εξυπηρέτηση των κεφαλαιοκρατών. Στο πλαίσιο αυτό, ιδιωτικοποιούν και τα γήπεδα, ώστε να αυξάνονται οι πηγές κερδοφορίας των ΠΑΕαρχών.
Η πρώτη περίπτωση αφορά το στάδιο «Γ. Καραϊσκάκης». Η υπόθεση ξεκίνησε το 1997, με το υποτιθέμενο δίλημμα «ή να δοθεί στον Ολυμπιακό ή κατάρρευση της εγκατάστασης» που ανήκε στην ΕΟΕ (πρώην ΕΟΑ)... Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του τότε υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτη: «Το δίλημμα δεν είναι η πρόταση του Ολυμπιακού και η απάντηση της ΕΟΑ, αλλά αν θα γίνει παρέμβαση ή κατάρρευση του ιστορικού γηπέδου. Μπαίνει μεγάλο θέμα για τα έξοδα του γηπέδου που μόνο ο Ολυμπιακός μπορεί να τα βγάλει». Οσο για τον κλασικό αθλητισμό που θα ξεσπιτωνόταν: «...Μπορεί στις εγκαταστάσεις του Ρέντη να γίνουν εγκαταστάσεις που θα εξυπηρετήσουν το στίβο». Ακόμα δεν έχουν γίνει πουθενά...
Η ΕΟΕ είχε κάνει διαγωνισμό, και το Νοέμβρη του 1999 ανακοίνωσε ότι ανατέθηκε στην εταιρεία AΛTE AE το έργο ανακαίνισης και επέκτασης του σταδίου με δικά της κεφάλαια έναντι εκμεταλλεύσεως του Σταδίου για τα επόμενα 20 χρόνια. Στη συνέχεια, δέχεται να υποκατασταθεί η ΑΛΤΕ από τη STADKA AE την οποία αποτελούσαν η ΑΛΤΕ με 49%, η ΘPYΛOΣ AE (ποσοστό μεγαλύτερο του 90% ανήκε στον Σωκρ. Κόκκαλη) με το ίδιο ποσοστό και ο αρχιτέκτονας Αγιοστρατίτης με 2%.

Eurokinissi
Σύμφωνα με τον νομικό σύμβουλο της ΕΟΕ «μεταγενέστερες διαπραγματεύσεις οδήγησαν σε (προφορική) συμφωνία τροποποιήσεως του αντικειμένου της σύμβασης και σε αναμόρφωση του χρονοδιαγράμματος, προκειμένου να εξασφαλιστεί η έγκαιρη αποπεράτωση του έργου προς υποδοχή Ολυμπιακών αθλημάτων σύμφωνα με τους Ν. 2598/98, 2731/99 και 2941/2001, καθώς και σε παράταση του χρόνου εκμετάλλευσης από τον ανάδοχο από 20 χρόνια σε 24. Παραλλήλως η ΕΟΕ έχει δεσμευτεί με επανειλημμένες επιστολές της να παραχωρήσει το στάδιο ως έδρα της ΠΑΕ Ολυμπιακός μετά την αποπεράτωσή του, ενώ είναι δυνατή και η παραχώρηση, υπό κατάλληλους οικονομικούς όρους και των μη αθλητικών χώρων αυτού στην ΠΑΕ κατ' εφαρμογή του άρθρου 56 του Ν. 2725/99. Η σύμβαση αυτή καταγγέλθηκε όχι μόνο από την αρχική ανάδοχο ΑΛΤΕ, αλλά και από τη STADKA και στη συνέχεια εγκαταλείφθηκε, με αποτέλεσμα να κηρυχτεί η ΑΛΤΕ έκπτωτη».
Ακόμα περιμένει η ΕΟΕ
Στις υπόλοιπες πιέσεις λοιπόν προστέθηκε και η πίεση του χρόνου για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ετσι η κυβέρνηση προχώρησε στην ολοκλήρωση της επιχείρησης. Παρά το γεγονός ότι: «Η τυχόν δέσμευση της ιδιοκτησίας της ΕΟΕ επί 30 χρόνια και η διά νόμου αφαίρεση από αυτήν της διοικήσεως και διαχειρίσεως του σταδίου - μετά κατάργηση του άρθρου 16 του Ν. 3198/55 και του άρθρου 2θ του ΠΔ 130/2000, που συνεπάγεται, όπως προελέχθη, ανατροπή και του ρόλου αυτής ως εκμισθώτριας του σταδίου κατά το άρθρο 2725/99, κατ' ουσία καθιστά κενό περιεχομένου το δικαίωμα ιδιοκτησίας και ως εκ τούτου δεν είναι συνταγματικώς ανεκτή, έστω και αν δε συνίσταται σε αφαίρεση της κυριότητας. Εξάλλου μία τέτοια νομοθετική παρέμβαση θα παραβίαζε και την αρχή της αναγκαιότητας.
Η διοίκηση και διαχείριση του σταδίου "Καραϊσκάκης" αποτελεί όχι μόνο δικαίωμα της ΕΟΕ, αλλά και υποχρέωση αυτής. Οι αρμοδιότητες που τής ανήκουν κατά το άρθρο 2θ του ΠΔ 130/2000 και το άρθρο 2 του Ν. 3148/55 είναι ανεκχώρητες, ως αναγόμενες στην εκπλήρωση δημοσίου σκοπού. Μεταξύ των σκοπών της ΕΟΕ δεν περιλαμβάνεται η εκποίηση της ακινήτου περιουσίας της ούτε υφίσταται σχετική αρμοδιότητα της Ολομελείας ή άλλου οργάνου της. Το συμπέρασμα αυτό δε μεταβάλλεται εκ της τυχόν παροχής άλλου ανταλλάγματος στην ΕΟΕ και ιδίως ακινήτων προς εκμετάλλευση, αφού η εκμετάλλευση ακινήτων δεν αποτελεί εκπλήρωση των σκοπών της ΕΟΕ.
Ανεξαρτήτως του ιστορικού δεσμού της ΕΟΕ με το στάδιο "Καραϊσκάκης" και της αοριστίας του τυχόν προσφερομένου ανταλλάγματος, τόσο ως προς το είδος και το περιεχόμενο όσο και ως προς την αξία του ανταλλάγματος, η ανταλλαγή είτε της κυριότητας είτε της επί μακρό χρόνο διοικήσεως, διαχειρίσεως, χρήσεως και καρπώσεως του σταδίου με άλλα ακίνητο δεν είναι σύμφωνη με τον καταστατικό σκοπό της ΕΟΕ. Εξ άλλου η ΕΟΕ δεν μπορεί να στερηθεί το θεσμοθετημένο έσοδό της από τα εισιτήρια και τις διαφημίσεις χωρίς να εκτεθούν τα μέλη της Διοικήσεώς της σε κίνδυνο σοβαρών ευθυνών και οποιαδήποτε συμβατική λύση θα πρέπει να διασφαλίζει τον πόρο αυτό».
Παρ' όλα αυτά η κυβερνητική επιταγή έγινε δεκτή. Η ΕΟΕ αποφάσισε - κατά πλειοψηφία - να δεχτεί την παραχώρηση. Με αντάλλαγμα ισόχρονη παραχώρηση στην ΕΟΕ της χρήσης και διαχείρισης εκτάσεως 60 - 70 στρεμμάτων στο χώρο του ιπποδρόμου, για τη κατασκευή αθλητικών υποδομών που θα εξυπηρετούν όλες τις άλλες αθλητικές δραστηριότητες, των οποίων προβλέπεται σήμερα η εξυπηρέτηση στο ιστορικό στάδιο με εξαίρεση το ποδόσφαιρο. Και με διαβεβαίωση ότι θα εξασφαλιστεί με νομοθετική ρύθμιση ταυτόχρονα με την παραχώρηση, η κατάλληλη χρηματοδότηση για την κατασκευή των αναγκαίων εγκαταστάσεων. Ακόμα περιμένει....
Οταν ο επιχειρηματίας Σ. Κόκκαλης διαπραγματευόταν την πώληση της ποδοσφαιρικής εταιρίας Ολυμπιακός, στο τίμημα δεν συμπεριλαμβανόταν το «Γ. Καραϊσκάκης». Αυτό - ως εκμετάλλευση - πουλήθηκε ξεχωριστά, με διαφορετικό τίμημα, κατά 50% στον Γ. Λαυρεντιάδη. Και το υπόλοιπο στον νυν μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ, Βαγγ. Μαρινάκη.
Η περίπτωση της Λάρισας
Η άλλη υπόθεση αφορά το γήπεδο της Λάρισας και μάλιστα με μπούσουλα - όπως ο ίδιος ο μεγαλομέτοχός της έχει παραδεχτεί - το παράδειγμα του Ολυμπιακού. Ο δήμος παραχώρησε έκταση στη ΓΓΑ, αυτή τη μεταβίβασε στην Ερασιτεχνική ΑΕΛ και τελικά η χρήση, διοίκηση και διαχείριση ακινήτου εκτάσεως 143.500 τ.μ. για 49 χρόνια - όπως αναφέρει η σχετική τροπολογία που ψηφίστηκε το 2008, σε άσχετο σχέδιο νόμου - παραχωρήθηκε στην εταιρεία ΓΗΠΕΔΟ ΛΑΡΙΣΑ ΑΕ.
Και εδώ οι «λεπτομέρειες» καθορίστηκαν αργότερα. Στη συνέχεια μάλιστα, παραχωρήθηκε στην εταιρεία και άλλη έκταση 40 στρεμμάτων και τα γήπεδα τένις. Το 15% θα εισπράττει η ΓΓΑ «15 χρόνια μετά την έκδοση άδειας λειτουργίας του γηπέδου ποδοσφαίρου»...
Το 2011 μεταξύ των συνεταίρων στην εταιρεία ΓΗΠΕΔΟ ΛΑΡΙΣΑ ΑΕ υπάρχει διαμάχη, όπως και απαιτήσεις από το Δημόσιο. Ετσι η εταιρεία κηρύσσει αναστολή λειτουργίας του «AEL FC ARENA και του συγκροτήματος στο οποίο εντάσσεται» και απειλούν με απολύσεις εργαζομένων. Σε σχετική ανακοίνωση παραδέχονται ότι το γήπεδο λειτουργούσε χωρίς σύστημα πυρασφάλειας... Υποτίθεται πως όλα έγιναν για την ιστορική ομάδα της Λάρισας. Η οποία όμως για να το χρησιμοποιήσει πρέπει να πληρώσει ενοίκιο...
Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός δεν έχει - ακόμα - αποκτήσει γήπεδο, αλλά γι' αυτό δεν ευθύνεται η κεντρική και περιφερειακή διακυβέρνηση. Τα στελέχη της προσπάθησαν επανειλημμένα. Και ήταν άκρως γαλαντόμοι. Αρχικά, παραχωρούσαν δημόσια έκταση και άλλα προνόμια στο Γουδί και μετά στον Ελαιώνα... Η περιβόητη «Διπλή Ανάπλαση Βοτανικού - Λεωφ. Αλεξάνδρας», όπου οι «πράσινοι» έδιναν το χώρο που βρίσκεται το γήπεδο της Λεωφόρου - ο οποίος ανήκει στο Δήμο - και έπαιρναν 200 στρέμματα γης του Δημοσίου. Επίσης προίκα 127.600.000 ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (στο Γ' και Δ' ΚΠΣ) και 35.000.000 από το Δήμο της Αθήνας για απαλλοτριώσεις και υποδομές. Ομως, ενδοεπιχειρηματικοί ανταγωνισμοί μπλόκαραν την υλοποίηση των σχεδίων. Προς το παρόν...
Οσον αφορά την περίπτωση της ΑΕΚ αξίζει να αναφέρουμε ότι πρόσφατα η Περιφέρεια αποφάσισε να χρηματοδοτήσει με το ποσό των 20 εκατ. ευρώ την κατασκευή γηπέδου στη Νέα Φιλαδέλφεια. Οι επιχειρηματίες που εμπλέκονται στην υπόθεση τρίβουν τα χέρια τους, αφού το γήπεδο εντάσσεται σε ένα συνολικό επενδυτικό πρόγραμμα που αφορά την ομάδα. Ετσι, λοιπόν, τα προνόμια σε επιχειρηματίες αφορούν και εκείνους που η ομάδα που έχουν επενδύσει έχει δική της ιδιόκτητη έκταση για γήπεδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ