29 Σεπ 2013

ΓΗΠΕΔΟ ΑΕΚ Θυσία στο βωμό επιχειρηματικών συμφερόντων και ανταγωνισμών

ΓΗΠΕΔΟ ΑΕΚ
Θυσία στο βωμό επιχειρηματικών συμφερόντων και ανταγωνισμών
ICON
Η ΑΕΚ είναι από τις πλέον θιγμένες ομάδες με την (και τυπικά) καθιέρωση του επαγγελματικού ποδοσφαίρου (δημιουργία ΠΑΕ, το 1979).Βιώνει τα επίχειρα από τη δράση των «σωτήρων» - επιχειρηματιών (εκτός από το αγωνιστικό επίπεδο) και στο θέμα του γηπέδου της. Η μόνη ομάδα του πάλαι ποτέ ΠΟΚ με ιδιόκτητη έκταση, συμπλήρωσε 10 χρόνια ξεσπιτωμένη. Από το 2003, όταν και ο τότε πρόεδρος της ερασιτεχνικής, Γ. Γρανίτσας, γκρέμισε το γήπεδο. Η έδρα της θυσιάστηκε στο βωμό επιχειρηματικών επιδιώξεων και συμφερόντων καθώς και των ανταγωνισμών γι' αυτά.
«Χρυσή ευκαιρία» ο σεισμός
Ο σεισμός του 1999 προκαλεί σοβαρές ζημιές στο «Νίκος Γκούμας». Οι (τεχνικά τεκμηριωμένες) προτάσεις για σταδιακή ανακατασκευή του απορρίπτονται ασυζητητί. Τα προβλήματα αντιμετωπίζονται - από παράγοντες και επιχειρηματίες, με το σιγοντάρισμα ΠΑΣΟΚ, ΝΔ - σαν «χρυσή ευκαιρία» (για τους επιχειρηματίες).
Με πρόσχημα το γήπεδο, στήνονται και παρουσιάζονται σχέδια εμπορευματοποίησης (π.χ. Κέντρο Αναψυχής ΑΕΚ: πολυκινηματογράφος οκτώ αιθουσών, μπόουλινγκ, κολυμβητήριο, Fitness Club, εστιατόρια, εμπορικό πολυκατάστημα κ.λπ.). Στην πρώτη εκδοχή των σχεδίων οι εμπορικές χρήσεις είναι 24.000 τ.μ. Υστερα από τα προβλήματα με το Συμβούλιο της Επικρατείας (μετά από προσφυγή δήμου και περιοίκων) αυτές μειώνονται σε 20.000 τ.μ.
Το γήπεδο αποτελεί (και τυπικά) ολοκληρωτικά παρελθόν την 1-6-2003, όταν γκρεμίστηκε το τελευταίο κομμάτι της σκεπαστής εξέδρας. Υποτίθεται πως αμέσως - παρά το γεγονός ότι δεν είχαν εξασφαλιστεί, μεταξύ άλλων, η άδεια ανέγερσης και η χρηματοδότηση... - θα ξεκινούσαν τα έργα κατασκευής.
Με στόχο να είναι έτοιμο και για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, στον φάκελο των οποίων είχε συμπεριληφθεί. Βέβαια, αυτό ήταν προφανές ότι δεν μπορούσε να γίνει. Γεγονός το οποίο αξιοποιήθηκε ως καλή αφορμή, για να βγει από τον φάκελο σε μια νύχτα χωρίς καμιά αντίδραση από τους «κιτρινόμαυρους» παράγοντες.
Ο (τότε προπονητής, νυν εκτελεστικός διευθυντής της Διοικούσας Επιτροπής) Ντούσαν Μπάγεβιτς δήλωσε («Ωρα για σπορ») τον περασμένο Μάη ότι «(...) το γήπεδο χρειαζόταν ανακατασκευές, οι οποίες ήταν απαραίτητο να γίνουν, όχι όμως να γκρεμιστεί. Αυτό που έγινε ήταν έγκλημα». Αντίθετα, ο Γρανίτσας επέμεινε για το ορθό της απόφασης: «Δεν έχω μετανιώσει για την απόφασή μου να γκρεμίσω το γήπεδο. Δεν υπήρχε άλλος δρόμος» (εφημερίδα «Live Sport»).
Χορός συμφερόντων στα ερείπια
Το 2006 μέλη της ερασιτεχνικής ετοιμάζουν και καταθέτουν πρόταση δημιουργίας γηπέδου, στον υπάρχοντα χώρο της Ν. Φιλαδέλφειας. Τα έξοδα θα καλύπτονταν με 30ετή δανεισμό από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Το οποίο θα εξασφαλιζόταν από την εκχώρηση των εσόδων.
Στην πρόταση αυτή εκτός του γηπέδου ποδοσφαίρου (32.000 θέσεων), περιλαμβανόταν γήπεδο μπάσκετ (7.000), βόλεϊ/χάντμπολ (1.500) και κολυμβητήριο. Οι ήπιες εμπορικές χρήσεις (7.000 τ.μ.) θα εξασφάλιζαν τα λειτουργικά έξοδα του σταδίου και όχι υπεραξία για τους επιχειρηματίες. Η ιδιοκτησία και εκμετάλλευση θα ανήκε στην ερασιτεχνική. Η οποία είναι (τουλάχιστον θεωρητικά) μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.
Επιπλέον, οι εγκαταστάσεις θα προσέφεραν και στη νεολαία της περιοχής (η οποία δεν έχει π.χ. κολυμβητήριο). Ετσι θα ικανοποιούνταν απόλυτα και τα σχετικά προβλεπόμενα στο καταστατικό της ΑΕΚ αλλά και στο παραχωρητήριο της έκτασης. Η πρόταση τελικά δεν προχώρησε. Τη διαδικασία όμως αξιοποίησε το Μέγαρο Μουσικής που πήρε δάνειο 95 εκατ. ευρώ (ΦΕΚ 1587/17-8-2007), το οποίο χαρίστηκε (σ' ένα βράδυ) με σχετική νομοθετική πρωτοβουλία του Ε. Βενιζέλου.
Το 2005 ο Δ. Μελισσανίδης θέτει υποψηφιότητα για τη διοίκηση της ερασιτεχνικής (ευαγγελιζόμενος αναβάθμιση όλων των τμημάτων και ενίσχυσή τους). Παρουσιάζει ένα σχέδιο γηπέδου με 36.500 θέσεις και εμπορικές χρήσεις 11.000 τ.μ. (ο δήμος είχε θέσει ως όριο τα 13.000 τ.μ.).
Το 2007 ο πρόεδρος της ΠΑΕ, Ντ. Νικολαΐδης, και οι άλλοι μέτοχοι της εταιρείας προκρίνουν άλλες περιοχές. Πρωτίστως αυτή στα Ανω Λιόσια (ΟΔΔΥ), έκτασης 250 στρεμμάτων, στην οποία (σύμφωνα με τα σχέδια) θα χτιζόταν μια πολιτεία (εμπορικό κέντρο, κινηματογράφοι, λούνα παρκ κ.λπ.) και κάπου μέσα σ' αυτή - ως άλλοθι - και το γήπεδο.
Τη χρονιά που διανύουμε κατέθεσε πρόταση κατασκευής, στην ερασιτεχνική, και ο πολιτικός μηχανικός (παλιός παράγοντας της ΑΕΚ και κατασκευαστής της σκεπαστής εξέδρας), Γερ. Ερτσος. Υποστήριζε πως είχε εξασφαλίσει όχι επενδυτή αλλά δανειοδότη «χρηματοπιστωτικό οίκο που δίνει όσα λεφτά θέλει η ΑΕΚ». Σύμφωνα με πληροφορίες, όσες φορές του ζητήθηκαν αναλυτικές «λεπτομέρειες», αρνήθηκε να τις δώσει στο ΔΣ.
Να σημειώσουμε εδώ την άποψη έγκριτων νομικών, ότι στη Ν. Φιλαδέλφεια πρέπει ν' ανεγερθούν εγκαταστάσεις για όλα τα αθλήματα που καλλιεργεί το σωματείο, βάσει του καταστατικού του. Αν γίνει μόνο γήπεδο ποδοσφαίρου υπάρχει κίνδυνος ανάκλησης του παραχωρητηρίου (υπ' αριθμ. 62032/2-9-1934) πλήρους κυριότητας από το Ελληνικό Δημόσιο.
Ακόμα υποστηρίζουν πως η ΑΕΚ μπορεί (κυριολεκτικά) αύριο το πρωί να ξεκινήσει τις εργασίες κατασκευής. Διαθέτει όλες τις απαιτούμενες άδειες και μελέτες και μάλιστα με νόμο (3207/03, άρθρο 11, παρ. 7 - ΦΕΚ Α' 302/24/12/2003) και σχετική τροπολογία για τις εμπορικές χρήσεις (ψηφίστηκε το Φλεβάρη του 2012).
Επισημαίνουν μάλιστα ότι η ισχύς των αδειών και μελετών ολοκληρώνεται στις 31/12/2013. Αν γίνει οποιαδήποτε εργασία, η ισχύς τους παρατάσσεται. Αν όχι, παύει οριστικά. Στην περίπτωση αυτή, θα χρειαστούν νέες άδειες, μελέτες και (το θεωρούν δεδομένο) νέες νομοθετικές ρυθμίσεις. Και αναρωτιούνται γιατί άραγε κάποιος να επιθυμεί κάτι τέτοιο.
Ερασιτεχνικά επαγγελματίες ή επαγγελματικά ερασιτέχνες;
Με την απόφαση των επιχειρηματιών να διαλυθεί η ΠΑΕ (να χάσουν οι εργαζόμενοι τα λεφτά τους κ.λπ.), το τμήμα ποδοσφαίρου επέστρεψε στη δικαιοδοσία της ερασιτεχνικής. Δημιουργήθηκε Διοικούσα Επιτροπή, επικεφαλής της οποίας είναι ο επιχειρηματίας Δ. Μελισσανίδης. Από την αρχή ξεκαθάρισε ότι δεν θα έχει καμιά σχέση/ευθύνη με την ερασιτεχνική και τ' άλλα τμήματα της ΑΕΚ. Παρά μόνο με το ποδοσφαιρικό και την ανέγερση γηπέδου (τα οποία χειρίζεται «εν λευκώ»).
Κατά την πρώτη επίσημη συνέντευξη Τύπου (10/7/2013), σε σχετικές ερωτήσεις, απαντά: «(...) Δεν θέλω καμία εμπορική χρήση, ούτε σούπερ μάρκετ. Ο,τι λέει ο νόμος και οι κανονισμοί. (...) Ο,τι κι αν γίνει το γήπεδο και αυτό που θα φτιαχτεί θα ανήκει στην Ερασιτεχνική ΑΕΚ. Από τον κανονισμό της βέβαια η Ερασιτεχνική δεν μπορεί να φτιάχνει γήπεδα. Θα δημιουργηθεί μία εταιρεία. Αλλά θα ανήκει στην Ερασιτεχνική».
Στις 5/9 δημοσιεύεται στο σχετικό ΦΕΚ (αρ. 5650) η ανακοίνωση καταχώρισης στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο της σύστασης της Ανώνυμης Εταιρείας με την επωνυμία «ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ 1924 ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» και διακριτικό τίτλο «ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ 1924». Το μετοχικό της κεφάλαιο - 1 εκατομμύριο ευρώ - «θα αναληφθεί και θα καλυφθεί ολόκληρο από τους ιδρυτές της εταιρείας». Μεγαλομέτοχος (985.000) είναι ο Γ. Μελισσανίδης, γιος του επικεφαλής στη Διοικούσα Επιτροπή.
Στην περίληψη του καταστατικού της αναφέρεται ότι σκοπός της εταιρείας είναι η «κατασκευή και εκμετάλλευση Σταδίου και των εγκαταστάσεών του (...) στη θέση στην οποία προϋπήρχε το γήπεδο "Ν. Γκούμας" ιδιοκτησίας του σωματείου Αθλητική Ενωση Κων/λεως (ΑΕΚ).
Για την υλοποίηση του σκοπού αυτού η Εταιρεία μπορεί να ενεργεί κάθε πράξη ή ενέργεια αναγκαία και ενδεικτικά: (α) Να συμμετέχει σε οποιαδήποτε Εταιρεία, κοινοπραξία ή επιχείρηση οποιασδήποτε μορφής ημεδαπή ή αλλοδαπή. (...) (δ) Να διοργανώνει και/ή να παραχωρεί το Στάδιο και τις εγκαταστάσεις του για πολιτιστικές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις. (ε) Να ασκεί κάθε άλλη επιχειρηματική και οικονομική δραστηριότητα συναφή προς τους σκοπούς της Εταιρείας ή έστω και μη συναφή, εφόσον ήθελε θεωρηθεί ότι προωθεί και διευκολύνει την επιδίωξη και επίτευξη του ανωτέρω σκοπού».
Η διάρκεια της εταιρείας «ορίζεται σε ΠΕΝΗΝΤΑ (50) χρόνια και αρχίζει από την καταχώριση στο Γ.Ε.MH και λήγει την αντίστοιχη ημερομηνία του έτους 2063». Σε κάποιους τα παραπάνω θυμίζουν την περίπτωση του «Γ. Καραϊσκάκης». Και επισημαίνουν ότι το 2003, είχε συσταθεί η «Δικέφαλος Αναπτυξιακή ΑΕ», το 99,9% των μετοχών της οποίας ανήκαν στην ερασιτεχνική. Η ιστορία θα δείξει αν επαληθευτούν ή όχι.
Η πρόταση της «ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ 1924» για το γήπεδο της ΑΕΚ έχει ήδη παρουσιαστεί στη διοίκηση του Δήμου Ν. Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνας. Την Τετάρτη ορίστικε η επίσημη παρουσίαση και στο υπόλοιπο Δημοτικό Συμβούλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ