12 Σεπ 2013

Δανία: Όπου οι εργαζόμενοι έσκυψαν το κεφάλι, αφεντικά και εργοδοτικός συνδικαλισμός τούς το έκοψαν

Δανία: Όπου οι εργαζόμενοι έσκυψαν το κεφάλι, αφεντικά και εργοδοτικός συνδικαλισμός τούς το έκοψαν

Πριν από λίγες μέρες γράψαμε για τις εξελίξεις στην «Danish Crown», όπου οι εργαζόμενοι πιέστηκαν να δεχτούν μεγάλες περικοπές στους μισθούς, με την ελπίδα ότι κάποιοι από αυτούς θα εξακολουθήσουν να εργάζονται. Γεγονός που έχει επαναληφθεί και σε προηγούμενα χρόνια.

Τώρα ήρθε η σειρά των εργαζομένων στις «Σκανδιναβικές Αερογραμμές» (SAS). Πριν από μερικούς μήνες η διοίκηση των «Σκανδιναβικών Αερογραμμών» ανακοίνωσε «πλάνο σωτηρίας» με μαζικές απολύσεις και μεγάλες μισθολογικές περικοπές, που οι εργαζόμενοι εκβιάστηκαν να αποδεχτούν. Την Τετάρτη, η διοίκηση αποφάσισε να πουλήσει το τμήμα SGH (SAS Ground Handling), που ασχολείται με τη μεταφορά και διανομή των αποσκευών και απασχολεί 4.000 υπαλλήλους, στην ελβετική «Swissport», γνωστή για την απάνθρωπη μεταχείριση του προσωπικού της.

Τα τελευταία χρόνια στη Δανία υπάρχουν μια σειρά χαρακτηριστικά παραδείγματα που αναφέρονται παρακάτω, από τα οποία οι εργαζόμενοι οφείλουν να βγάλουν συμπεράσματα.

Συγκεκριμένα:
  • Το Φλεβάρη του 2009, οι 200 εργαζόμενοι στην «Jydsk Aluminium Industri» δέχονται ύστερα από εκβιασμούς μείωση του μισθού κατά 5% και μια μέρα το μήνα απλήρωτης δουλειάς για να μη γίνουν απολύσεις. Το επόμενο φθινόπωρο απολύθηκαν 30.
  • Πάλι το Φλεβάρη του 2009, οι 90 εργαζόμενοι στην εταιρεία κατασκευής μπετόν «EJ Βadekabiner» αποδέχονται μισθολογική μείωση ύψους 8% για να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους. Τον επόμενο Νοέμβρη η εταιρεία μετέφερε την παραγωγή στην Αγγλία και έκλεισε το εργοστάσιο, πετώντας στο δρόμο και τους 90.
  • Τον Οκτώβρη του 2010 οι εργαζόμενοι στην εταιρεία παραγωγής εργαλείων«Unimerco» δέχτηκαν μισθολογικές μειώσεις ύψους 15%. Το 2011 η εταιρεία πουλήθηκε στην ιαπωνική «Kyocera», η οποία αγνόησε τις προηγούμενες συμφωνίες και προχώρησε σε απολύσεις.
  • Ακόμα, στην εταιρεία αλλαντικών «Kreatina» το 2011 οι 22 εργαζόμενοι αποδέχονται μείωση του μισθού τους κατά 10% για να μην απολυθούν 5 συνάδελφοί τους. Δύο μήνες μετά την αποδοχή της συμφωνίας η διοίκηση απόλυσε 7. Το 2012 η σουηδική «HK SCAN», που ήταν και ιδιοκτήτης της «Kreatina», αποφάσισε το κλείσιμό της.
Μονόδρομος λοιπόν για τους εργαζόμενους όλου του κόσμου είναι να ξεπεράσουν το φόβο και να πιστέψουν στη δύναμή τους, δρομολογώντας την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος σε ταξική κατεύθυνση. Να οργανώσουν την πάλη τους κόντρα στα παζάρια που κάνει πίσω από τις πλάτες τους ο εργοδοτικός συνδικαλισμός με τους εργοδότες.


902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ