1 Σεπ 2013

My back pages (A hard rain's gonna fall)

My back pages (A hard rain's gonna fall)


Με 51,9% ο Φρανσουά Ολάντ είναι από χθες ο δεύτερος σοσιαλιστής πρόεδρος της 5ης Γαλλικής Δημοκρατίας, τριάντα ένα χρόνια μετά την εκλογή τον Μάιο του 1981, του Φρανσουά Μιτεράν. Στις 9 το βράδυ, ώρα Ελλάδας, ο Νικολά Σαρκοζί παραδέχθηκε την ήττα του, ενώ η εκπρόσωπός του Ναταλί Κοσιουσκό Μοριζέ έθετε ως νέο στόχο τις βουλευτικές εκλογές στις 10 και 17 Ιουνίου - ωστόσο επικεφαλής του κυβερνητικού κόμματος UMP δεν πρόκειται να είναι ο απερχόμενος Γάλλος πρόεδρος, όπως δήλωσε σε συνεργάτες του.

Στην ομιλία του, από την πόλη Τουλ στην Κορέζ, ο Ολάντ, επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι "το πρώτο καθήκον του προέδρου της Δημοκρατίας είναι να προσελκύσει όλους τους πολίτες στις προτεραιότητές του: τη διατήρηση του κοινωνικού μας μοντέλου προκειμένου να εξασφαλιστεί σε όλους η πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες. Την ισότητα των περιφερειών. Την εκπαιδευτική προτεραιότητα. Την οικολογική μετάβαση. Τον επαναπροσανατολισμό της Ευρώπης". "Στη διάρκεια αυτών των τελευταίων μηνών αναφέρθηκα στο γαλλικό όνειρο. Είναι η ιστορία μας, το μέλλον μας. Ονομάζεται πρόοδος. Αυτό το γαλλικό όνειρο, που συμμερίζεστε όλοι, συνίσταται στο να δώσουμε στα παιδιά μας μια ζωή καλύτερη από τη δική μας. Αυτό το γαλλικό όνειρο αποφάσισα να υλοποιήσω. (...) Υπολογίζω επίσης ότι η Ευρώπη μας κοιτάζει. Είμαι βέβαιος ότι για πολλές ευρωπαϊκές χώρες τα αποτελέσματα ήταν μια ανακούφιση, μια ελπίδα. (...) Η λιτότητα δεν μπορεί πλέον να είναι η μοίρα της Ευρώπης: η δική μου αποστολή είναι η ανάπτυξη, η απασχόληση, το μέλλον".

Το ποσοστό συμμετοχής ήταν υψηλό, 80,2%, και μαρτυρά τη μεγάλη σημασία που δίνουν οι Γάλλοι στην εκλογή του προέδρου. Πάντα δε, ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών έχει μεγαλύτερα ποσοστά. Και αυτήν τη φορά, οι Γάλλοι ψηφοφόροι δήλωσαν παρόντες στο ραντεβού τους με τις κάλπες, αφού το μεσημέρι η προσέλευση στη μητροπολιτική Γαλλία ήταν 30,66%, έναντι 28,29% στον πρώτο γύρο.

Από την αίθουσα Μιτιαλιτέ, στο Παρίσι, ο ηττηθείς πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί παραδέχθηκε την ήττα του έναντι του Ολάντ, με τον οποίο επικοινώνησε "Μια νέα εποχή ξεκινά. Σε αυτή τη νέα εποχή, θα παραμείνω ένας από εσάς. Έχω τις ίδιες ιδέες μαζί σας, τις ίδιες πεποιθήσεις. Η θέση μου δεν θα είναι η ίδια, μετά από 35 χρόνια πολιτικής θητείας" είπε απευθυνόμενος στους οπαδούς του. "Σκεφθείτε τη Γαλλία, τους Γάλλους, την ενότητά της. Και από το βάθος της καρδιάς μου: συγκινήθηκα βαθιά από αυτά τα πλήθη, από όλους αυτούς τους Γάλλους που βρέθηκαν στο πλευρό μου. Ας δώσουμε τούτο το βράδυ την καλύτερη εικόνα της Γαλλίας, που ακτινοβολεί, χωρίς μίσος στην καρδιά της, χαρούμενη, ανοιχτή, που δεν αντιμετωπίζει τον άλλο ως εχθρό ή αντίπαλο. Μια Γαλλία που κέρδισε μαζί το 2007, που θα αναγνωρίσει την ήττα το 2012. Ας είμαστε αξιοπρεπείς, πατριώτες, ας είμαστε Γάλλοι. Είσαστε η αιώνια Γαλλία, σας αγαπώ, ευχαριστώ".

Μια ώρα πριν από την επίσημη ανακήρυξη του νέου προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας, τα σημεία δεν απατούσαν: ο κόσμος είχε αρχίσει να μαζεύεται στην πλατεία της Βαστίλης, τον εμβληματικό χώρο συγκεντρώσεων της γαλλικής Αριστεράς, ενώ την ίδια στιγμή η πλατεία Κονκόρντ, όπου ο Νικολά Σαρκοζί γιόρτασε τη νίκη του πριν από πέντε χρόνια, ήταν άδεια...

Ο Ολάντ αναμενόταν να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, δήλωσε ένας από τους πιο στενούς φίλους του, ο δήμαρχος της Νάντης Ζαν-Μαρκ Αϊρό, το όνομα του οποίου ακούγεται έντονα για τη θέση του πρωθυπουργού. Ο δήμαρχος της Νάντης έκανε τη δήλωση αυτή βγαίνοντας από το εκλογικό τμήμα στο οποίο ψήφισε και πρόσθεσε ότι, ως "ειδικός σύμβουλος" του σοσιαλιστή υποψηφίου, ήταν πάντα "πολύ προσεκτικός όσον αφορά τις γαλλο-γερμανικές σχέσεις γιατί αυτό θα μετρήσει αμέσως".


Ζαν Λικ Μελανσόν: Οι λαοί ζητούν αριστερή διέξοδο

Ο υποψήφιος του Αριστερού Μετώπου στις προεδρικές εκλογές, Ζαν Λικ Μελανσόν, τόνισε μεταξύ άλλων ότιη ήττα του Σαρκοζί είναι εκείνη "του ακροδεξιού προγράμματος" και αποτελεί "ένα πολύ καλό νέο για τη Γαλλία και την Ευρώπη". "Ο κόσμος που μας κοιτάζει γνωρίζει ξανά το θάρρος των Γάλλων. Μια σελίδα γύρισε. Μια άλλη ξεκινά γεμάτη απαιτήσεις. Συγχαίρω τον Φρανσουά Ολάντ για την εκλογή του. Το πλεονέκτημά του του δίνει τα μέσα δράσης. (...) Συγχαίρω τα 4 εκατομμύρια ψηφοφόρους του Αριστερού Μετώπου, των οποίων οι ψήφοι καθόρισαν την απόφαση σήμερα. Την ίδια στιγμή σήμερα το βράδυ, το κόμμα μας στην Ελλάδα περνά στην πρώτη θέση της Αριστεράς. Το δίδαγμα τούτης της στιγμής είναι ότι για να υπερβούν την κρίση του καπιταλιστικού πολιτισμού, οι λαοί ζητούν αριστερή διέξοδο. Η θέση που δόθηκε στις θέσεις της Ακροδεξιάς μεταξύ των δύο γύρων ήταν μηχανορραφία. Το Εθνικό Μέτωπο δεν είναι στο πλευρό του κόσμου της εργασίας. Οι ψηφοφόροι του ψήφισαν Σαρκοζί. Το Αριστερό Μέτωπο δεσμεύεται, αυτόνομο και κατακτητικό, προκειμένου η ήττα της Δεξιάς και η εκλογή του Φρανσουά Ολάντ να γίνει η νίκη των οξυμένων απαιτήσεων που μόλις εκφράστηκαν. Οι βουλευτικές εκλογές πρέπει να εμβαθύνουν τη νίκη μας. Το Αριστερό Μέτωπο είναι το σωστό εργαλείο για να γίνει αυτό. Όλα αρχίζουν σήμερα για τη Γαλλία και για την Αριστερά μας. Τόπο στην αδελφοσύνη! Τόπο στον λαό!

Πιερ Λοράν: Ξεκινάμε τον αγώνα για μια δημοκρατική Ευρώπη

Από την πλευρά του, ο εθνικός γραμματέας του ΚΚΓ, Πιερ Λοράν, στο δικό του μήνυμα, τόνισε μεταξύ άλλων, ότι "εκλέγοντας σήμερα τον Φρανσουά Ολάντ πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο λαός της Γαλλίας απελευθερώθηκε από μια εξουσία που τον περιφρονούσε και του επιτίθετο επί 5 χρόνια. Θέλω να εκφράσω τη χαρά των κομμουνιστών που αγωνίστηκαν συστηματικά κατά του Νικολά Σαρκοζί και της πολιτικής του και που δούλεψαν με όλες τους τις δυνάμεις για τη νίκη αυτή. (...) Ο Φρανσουά Ολάντ είναι ο πρώτος πρόεδρος που εκλέγεται από τους ψηφοφόρους της Αριστεράς εδώ και 24 χρόνια. Ήταν απαραίτητο να μπει τέλος σε μια προεδρία που ήταν στην υπηρεσία των προνομιούχων, που στοχοποιούσε τον κόσμο της εργασίας, τα κοινωνικά και δημοκρατικά του δικαιώματα, τις δημοκρατικές ελευθερίες. (...)

Σε όλους τους λαούς της Ευρώπης που περίμεναν αυτό το σημάδι από τη Γαλλία, λέω: μαζί, είναι δυνατό να κάνουμε να οπισθοχωρήσει η χρηματοπιστωτική δικτατορία που μας απειλεί όλους. Μαζί μπορούμε να ξεκινήσουμε τον αγώνα για μια δημοκρατική Ευρώπη, μια Ευρώπη κοινωνικής δικαιοσύνης, αλληλεγγύης και οικολογικής ανάπτυξης. (...)". Ο ίδιος κάλεσε τα μέλη και τους φίλους του Αριστερού Μετώπου σε συσπείρωση ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου.
Αυγή, 7 Μαϊου 2012
Take it, Bob!



Ο Γάλλος πρόεδρος Ολάντ διαβεβαίωσε τον Ομπάμα ότι θα συμμετάσχει στη δράση για να «τιμωρηθεί το καθεστώς» Άσαντ
Ημερομηνία: 31/08/2013 22:55

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ διαβεβαίωσε εκ νέου τον ομόλογό του των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα σε τηλεφωνική τους επικοινωνία σήμερα για την πρόθεσή του να συμμετάσχει στην επιβολή της τιμωρίας του καθεστώτος της Συρίας για την επίθεση με χημικά όπλα την 21η Αυγούστου την ευθύνη για την οποία το Παρίσι και η Ουάσινγκτον επιρρίπτουν στην κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ, δήλωσαν πηγές της γαλλικής προεδρίας.

Ο Ομπάμα ενημέρωσε τον Ολάντ για την πρόθεσή του να ζητήσει την εξουσιοδότηση του αμερικανικού Κογκρέσου για να προχωρήσει στην ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον της Δαμασκού, σύμφωνα με τις πηγές της γαλλικής προεδρίας.

Σύμφωνα με την μία από τις πηγές αυτές, ο Ολάντ είπε πως θα πρέπει να γίνει σεβαστή η διαδικασία που ακολουθείται σε κάθε χώρα για την ανάληψη δράσης.
«Ο πρόεδρος της Γαλλίας διαβεβαίωσε εκ νέου (τον Ομπάμα) για την αποφασιστικότητα του να δράσει για να τιμωρηθεί το καθεστώς» Άσαντ, είπε η πηγή αυτή. «Ο ρυθμός κάθε χώρας σε ό,τι αφορά την ανάληψη δράσης πρέπει να γίνεται σεβαστός πάνω απ' όλα. Είναι σημαντικό για τους Αμερικανούς να λάβουν το πράσινο φως από το Κογκρέσο».

Take it again, Bob!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ