21 Οκτ 2013

Ο «Ξανθός Άγγελος» Και Το Νέο Κύμα Του Ρατσισμού

Ο «Ξανθός Άγγελος» Και Το Νέο Κύμα Του Ρατσισμού

Στρατόπεδο εξόντωσης Τρεμπλίνκα
Aκριβώς πριν ένα χρόνο, η Άνγκελα Μέρκελ, στις 24 Οκτωβρίου 2012, εγκαινίαζε σε ένα πάρκο του Βερολίνου ένα μνημείο προς τιμήν των εκατοντάδων χιλιάδων τσιγγάνων που θανατώθηκαν στα χιτλερικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. 
«Ξεχασμένο Ολοκαύτωμα» έχει χαρακτηριστεί αυτή η μαζική εξόντωση.
Σήμερα, με αφορμή το ξανθό κοριτσάκι που βρέθηκε σε μια οικογένεια Ρομά στα Φάρσαλα, ένα νέο κύμα μίσους και ρατσισμού απειλεί να κατακλύσει την ελληνική κοινωνία. Εκεί που όλα τα κυρίαρχα ΜΜΕ το έπαιζαν φλογεροί αντιφασίστες, τώρα μιλούν για το «ξανθό αγγελούδι» και τα εγκληματικά κυκλώματα των Ρομά. Χαρακτηριστικός είναι ο τίτλος της εφημερίδας Εspresso: «Ρομά αρπάζουν μωρά». Όχι «κάποιοι» ή, έστω, «πολλοί» Ρομά, αλλά οι Ρομά γενικώς. Φερετζές του ρατσισμού στη συγκεκριμένη περίπτωση η χρήση του πολίτικαλ κορέκτ όρου…
Πληγή δεν είναι οι τσιγγάνοι. Ανοιχτή πληγή είναι οι συνθήκες στις οποίες υποχρεώνονται να ζουν, τόσο στις χώρες καταγωγής τους όσο και στους τόπους προσωρινής ή μόνιμης εγκατάστασής τους. Αυτές οι συνθήκες δεν μπορούν να βελτιωθούν από μόνες τους και μάλιστα στην εποχή της κρίσης. Σήμερα η δαιμονοποίηση μιας ολόκληρης φυλής ρίχνει νερό στο μύλο της άκρας δεξιάς και απ’ αυτό το νερό επιχειρεί να πιει μερικές προεκλογικές σταγόνες και η Νέα Δημοκρατία. Χθες ο Νίκος Δένδιας, απευθυνόμενους στους αστυνομικούς με αφορμή την Ημέρα της Αστυνομίας (20 Οκτωβρίου, εορτή του άγιου Αρτέμιου, προστάτη των αστυνομικών) είπε χαρακτηριστικά: 
«Διαλύσατε σε μεγάλο βαθμό τα γκέτο της ανομίας που ανθούσαν στη χώρα. Είτε αυτά ανθούσαν μέσα στις ποικιλώνυμες “βίλες” είτε αυτά επέτρεπαν σε μικρά παιδάκια να έχουν αρπαγεί και να βρίσκονται μακριά από τους φυσικούς τους γονείς». 
(Ας αφήσουμε την άθλια σύνταξη«γκέτο που επέτρεπαν σε μικρά παιδάκια να έχουν αρπαγεί…», σημάδι διανοητικής ακαμψίας και όχι μόνο.) Στο ίδιο τσουβάλι η κατάληψη ενός κτιρίου και η απαγωγή ενός παιδιού! Στην επόμενη επιδρομή της αστυνομίας σε κάποιο κατειλημμένο κτίριο, ίσως στα ενοχοποιητικά ευρήματα να συμπεριληφθούν, εκτός από άδεια μπουκάλια μπίρας, και πάνες-βρακάκια…

Είναι αυτονόητο ότι η απαγωγή ενός παιδιού (εφόσον αποδειχτεί ότι πρόκειται περί απαγωγής, πράγμα που είναι και το πιο πιθανό) είναι αποτρόπαιη πράξη και πρέπει να τιμωρηθεί όπως ο νόμος ορίζει. Όμως αυτός ο οχετός του μίσους που ξεχείλισε αυτές τις μέρες δεν είναι τυχαίος, δεν τον υπαγορεύει η αίσθηση της δικαιοσύνης.

Αν δούμε μερικά από τα σχόλια που αναρτήθηκαν στην ηλεκτρονική έκδοση του Βήματος, στο ρεπορτάζ για τη μικρή Μαρία, παρατηρούμε ότι έχουν το ίδιο ύφος με την προπαγάνδα των Ναζί στις παραμονές του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου:
«…αρουραίοι που ονομάζονται γύφτοι… μια αγέλη από γύφτισσες… βρωμιάρηδες και κλέφτες… Ρομά, όνειδος της κοινωνίας, κλέβουν, απειλούν, βρωμίζουν και κάνουν απαγωγές… ο γύφτος μια ζωή γυφτιά θα κάνει… Τι Ρομά, βρε παιδιά;Τουρκόγυφτοι είναι του κερατά!… Πολύ κρίμα που δεν τους εξάλειψε όλους ο Χίτλερ…»
Στο όνομα της μη άσκησης λογοκρισίας στη γνώμη των αναγνωστών, το Βήμα διευκολύνει τη διάδοση των πιο τοξικών ρατσιστικών απόψεων.

Ψευτοπροοδευτικοί, κουλτουριάρηδες και υπερασπιστές εγκληματιώνχαρακτηρίζονται από πολλούς όσοι δεν παρασύρονται από το αντι-Ρομά μένος των ημερών… Και προφανώς στην κατηγορία αυτή πρέπει να συμπεριληφθεί ακόμα και η Μέρκελ!
Η βρετανική εφημερίδα Daily Mail, όπως και άλλα διεθνή ΜΜΕ, αφιερώνει μεγάλη έκταση στην υπόθεση του ξανθού κοριτσιού, γράφει ότι η προπαγάνδα και η πρακτική κατά των Ρομά ευνοεί την «επέλαση της ακροδεξιάς» και επισημαίνει ότι η επιχειρήση-σκούπα της γαλλικής αστυνομίας κατά των Ρομάσυνδέεται με την ελεύθερη διακίνηση κατοίκων της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας που θα αρχίσει να ισχύει περίπου σε δύο μήνες. Mέχρι τώρα, οι Ρουμάνοι και οι Βούλγαροι μπορούν να παραμείνουν μέχρι 90 ημέρες το πολύ σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς να χρειάζονται βίζα. Όμως από τον Ιανουάριο του 2014 θα μπορουν να μετακινούνται ελεύθερα… έτσι που οι δικοί μας ρατσιστές δεν θα τους χαρακτηρίζουν «Τουρκόγυφτους» αλλά «Ευρώγυφτους»…
Πηγή: ΜΑΟ.gr (Η εικονογράφηση και οι ηλεκτρονικές παραπομπές είναι δικές μας)
Μήπως όμως είμαστε έτοιμοι για τη λογοτεχνική αντεπίθεση των μπάτσων; Το γράφω μετά τη δήλωση του αστυνομικού διευθυντή Θεσσαλίας, Βασίλη Χαλάτση, στην εκπομπή της Τατιάνας για το κοριτσάκι που είχαν απαγάγει οι Τσιγγάνοι. Είπε ο διευθυντής:
 «Βρήκαμε ένα κατάξανθο αγγελούδιπου βέβαια καμία σχέση δεν μπορεί να είχε με αυτούς τους γονείς».
 Στην Αμερική που οι περιγραφείς των αγώνων πυγμαχίας λένε: «Ο πυγμάχος με το γκρι σορτσάκι είναι ο Μπάμπα Τζόουνς ενώ με το εμπριμέ είναι ο Ντίτερ Γιοχάνσεν» επειδή δεν τους επιτρέπεται να πουν τον Μπάμπα μαύρο και τον Ντίτερ λευκό, τέτοια δήλωση θα είχε κάνει τον διευθυντή να ψάχνεται για νέα καριέρα. 
Στην απενοχοποιημένη όμως Ελλάδα ελάχιστους θα έχει σοκάρει. Λογικό,εκτός αν υπάρχει άνθρωπος που όταν του λένε για αγγέλους σκέφτεται Τσιγγάνους από τη Θήβα.
Σχόλιο του νεοφιλελεύθερου Αντώνη Πανούτσουαπό την Sporday
Και ένα δικό μας σχόλιο:
Μάλλον είπανε να την κουρέψουνε λίγο την Χ.Α., αλλά όχι και τόσο... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ