11 Οκτ 2013

«Γη και ύδωρ» στην κινεζική πολυεθνική

«Γη και ύδωρ» στην κινεζική πολυεθνική
Επενδύσεις στον Πειραιά στο πρότυπο του «εργασιακού κάτεργου» της COSCO
«Χρυσές δουλειές» για τα μονοπώλια, μισθοί πείνας για τους εργαζόμενους
Eurokinissi
Διαβεβαιώσεις για την εξασφάλιση χαμηλών δασμών, διευκολύνσεων και κινήτρων για την υλοποίηση δύο επενδυτικών σχεδίων στο λιμάνι του Πειραιά έδωσε ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, στον επικεφαλής του κινεζικού ομίλου ΖΤΕ, Χου Γουέι Γκι, κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνάντησής τους στο Μέγαρο Μαξίμου.
Το κινεζικό μονοπώλιο τηλεπικοινωνιακών παροχών, μετά την υπογραφή σχετικού μνημονίου συνεργασίας που υπέγραψε με το υπουργείο Ανάπτυξης κατά την επίσκεψη του Αντ. Σαμαρά στο Πεκίνο, σχεδιάζει να δημιουργήσει διαμετακομιστικό κέντρο στον Πειραιά για την προώθηση των προϊόντων του στην Ευρώπη, καθώς επίσης και κέντρο συντήρησης και επισκευής για όλα τα εμπορεύματά του. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΖΤΕ, που είναι ο δέκατος μεγαλύτερος κατασκευαστής τηλεπικοινωνιακού υλικού στον κόσμο, επιδιώκει να έχει ενεργοποιήσει το κέντρο προώθησης των προϊόντων μέχρι τα τέλη του 2013, με στόχο αρχικά να εξυπηρετεί την αγορά των Βαλκανίων και στη συνέχεια ολόκληρη την Ευρώπη.
Στις δηλώσεις τους τόσο ο υπουργός Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκης, όσο και ο υφυπουργός,Ν. Μηταράκης, που συμμετείχαν στη συνάντηση, υποστήριξαν ότι η Ελλάδα μπαίνει ξανά στο χάρτη των μεγάλων επενδύσεων.
Προσβλέπει σε μεγάλα κέρδη
Σύμφωνα με πληροφορίες, καθοριστικό παράγοντα για να προχωρήσουν οι κινήσεις της κινεζικής εταιρείας αποτελούν οι στόχοι που έχει για την ανάληψη του τηλεπικοινωνιακού έργου του Δημοσίου «ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ», το οποίο έχει συνολικό προϋπολογισμό ύψους 628 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία επίσης έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την ανάληψη του μεγάλου τηλεπικοινωνιακού έργου υπερυψηλών ταχυτήτων «Fiber to the Home» (οπτική ίνα στο σπίτι).
Επίσης, «κλειδί» για την ενεργοποίηση της συμφωνίας αποτέλεσαν οι διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι δεν θα εφαρμόσει το σχέδιο προτάσεων της Κομισιόν για επιβολή αυξημένων δασμών στα τηλεπικοινωνιακά προϊόντα που παράγονται στην Κίνα και εισάγονται στην ΕΕ. Τους αυξημένους δασμούς ζητούσαν ευρωπαϊκά μονοπώλια που κατασκευάζουν τα προϊόντα τους στην Ευρώπη, αλλά «σκόνταψαν» στην πολιτική ισχυρών ευρωπαϊκών καπιταλιστικών οικονομιών, όπως η Γερμανία, που τάσσονται υπέρ του ελεύθερου εμπορίου με την Κίνα.
Πρότυπο το κάτεργο της COSCO
Ο επικεφαλής της κινεζικής εταιρείας υποστήριξε ότι οι δύο επενδύσεις στον Πειραιά «θα βοηθήσουν την οικονομία της Ελλάδας και θα προσφέρουν 400 - 600 νέες θέσεις εργασίας».
Στην πραγματικότητα, βέβαια, πρόκειται για θέσεις εργασίας με αμοιβές που θα κινούνται στο όρια του κατώτατου μισθού, με το κινεζικό μονοπώλιο να έχει διαμηνύσει ότι θα ακολουθήσει τις «εργασιακές πρακτικές» που εφαρμόζονται στο εργασιακό κάτεργο της επίσης κινεζικής COSCO στον Πειραιά. Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, η ΖΤΕ σχεδιάζει να συνεργαστεί με την COSCO για την μεταφορά των προϊόντων της.
  • Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε χτες το απόγευμα και με τον εκτελεστικό πρόεδρο της Google, Ερικ Σμιντ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ