22 Νοε 2013

ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2014 Εμφανίζουν πλεονάσματα εξοντώνοντας το λαό

ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2014
Εμφανίζουν πλεονάσματα εξοντώνοντας το λαό





Πρόσθετα μέτρα 6 δισ. ευρώ. Θεριεύουν τα χαράτσια, περιστέλλονται κι άλλο τα κονδύλια για τις λαϊκές ανάγκες


Αγώνας ενάντια στην πολιτική που εξασφαλίζει πλεονάσματα για το κεφάλαιο ρημάζοντας τους εργαζόμενους
Με μπούσουλα και «εργαλείο» τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2014, που κατατέθηκε χτες στη Βουλή, η συγκυβέρνηση ετοιμάζεται να καταφέρει νέα χτυπήματα σε βάρος του λαού. Η εμφάνιση και απογείωση των λεγόμενων πρωτογενών πλεονασμάτων έρχεται ως αποτέλεσμα των άγριων περικοπών σε όλα τα κρατικά κονδύλια που αφορούν σε τομείς όπως Υγεία, Πρόνοια, Κοινωνική Ασφάλιση, σε συνδυασμό με τους νέους φόρους που φορτώνονται στις πλάτες του λαού.


Ο νέος κρατικός προϋπολογισμός είναι ενταγμένος στο υπό διαμόρφωση «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2014 - 2017», το οποίο με τη σειρά του εντάσσεται στη γενικότερη πολυετή στρατηγική του κεφαλαίου σε επίπεδο ΕΕ, με το νέο «δημοσιονομικό πλαίσιο» για την περίοδο 2014 - 2020. Το σύνολο των εμφανιζόμενων δημοσιονομικών μεγεθών αποτελεί αντανάκλαση της αντιλαϊκής πολιτικής, των ήδη ψηφισμένων και των επερχόμενων μέτρων, στο σημερινό φόντο της καπιταλιστικής κρίσης και της επιχείρησης διεξόδου από αυτήν σε όφελος του κεφαλαίου.
Οι βασικές προβλέψεις

Οι κεντρικές προβλέψεις του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώνονται ως εξής:

-- Σε ακόμη 6 δισ. ευρώ υπολογίζονται για το 2014 τα πρόσθετα μέτρα λαϊκής φοροαφαίμαξης και διάλυσης των κονδυλίων για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών.

-- Η συγκυβέρνηση προσδοκά αναιμική ανάκαμψη του παραγόμενου ΑΕΠ, της τάξης του 0,6%, το 2014, στα 184,1 δισ. ευρώ, έναντι της βύθισης κατά 25% την περίοδο 2008 - 2013.

-- Στη βάση της χρεοκοπίας του λαού, το πρωτογενές πλεόνασμα εκτιμάται ότι θα απογειωθεί στα 3 δισ. ευρώ (από 812 εκατ. ευρώ για το 2013) και θα φτάσει στο 1,6% του ΑΕΠ (από 0,4% φέτος). Η διαμόρφωση του πρωτογενούς πλεονάσματος σημαίνει ότι τα κρατικά έσοδα θα είναι περισσότερα από τις δαπάνες, στις οποίες όμως δεν υπολογίζονται οι τόκοι για τα δάνεια και τα χρεολύσια του κρατικού χρέους. Η όποια απόκλιση από τους αντιλαϊκούς στόχους, είτε ως προς τα κρατικά έσοδα, είτε ως προς τις δαπάνες, επίσης συνεπάγεται την κλιμάκωση των αντιλαϊκών μέτρων.

-- Η επίσημη ανεργία αναμένεται στο 24,5%, ενώ η πτώση του επιπέδου της κατανάλωσης θα συνεχιστεί με ρυθμό 1,6%. Εξαιτίας της αντιλαϊκής πολιτικής και της ενισχυμένης ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου αναμένεται αύξηση των «επενδύσεων» σε ποσοστό 5%.
«Σφαγή» σε Κοινωνική Ασφάλιση και περίθαλψη

Το σύνολο των πρωτογενών δαπανών, δηλαδή αυτών που αφορούν σε Κοινωνική Ασφάλιση, Πρόνοια, μισθούς, συντάξεις κ.ά. διαμορφώνεται στα 41,9 δισ. ευρώ (από 44,8 δισ. ευρώ το 2013), με πτώση 6,4%.

Οι άγριες περικοπές σε Κοινωνική Ασφάλιση και περίθαλψη αποτελούν την αιχμή του δόρατος: Οι δαπάνες για κοινωνικά επιδόματα, παροχές υγειονομικής και φαρμακευτικής περίθαλψης, καθώς και τα κονδύλια για τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων και των ΟΤΑ θα περικοπούν περαιτέρω κατά 3,1 δισ. ευρώ.

Σε αυτά τα πλαίσια, οι κρατικές επιχορηγήσεις προς τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης περικόπτονται κατά 2,3 δισ. ευρώ, πέφτοντας στα 12,8 δισ. ευρώ (από 15 δισ. το 2013). Η πτώση σε σχέση με το 2013 φτάνει στο 14,7%, ενώ σε σύγκριση με το 2012 στα 3,6 δισ. ευρώ (22%). Ειδικότερα, η κρατική επιχορήγηση στα ασφαλιστικά ταμεία καρατομείται στα 10,9 δισ. ευρώ (από 12,3 δισ.), ή κατά 1,4 δισ. (11,4%). Για τα νοσοκομεία προβλέπονται 1,1 δισ. (από 1,6 δισ.), με μείωση 35%. Για τον ΕΟΠΥΥ προβλέπονται μόλις 774 εκατ. (από 1,1 δισ.), με μείωση 30%.

Το ποσό των 3,1 δισ. συμπληρώνεται με μέτρα που θα εφαρμοστούν για πρώτη φορά από το 2014, όπως:

-- Κατάργηση του ΕΚΑΣ σε όσους χαμηλοσυνταξιούχους δεν έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος ηλικίας. Υπολογίζεται ότι εντός του 2014 θα χάσουν το ΕΚΑΣ περίπου 60.000 σημερινοί δικαιούχοι.

-- Περικοπές στα επιδόματα ανεργίας μέσω της εφαρμογής ακόμη πιο αυστηρών εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.

-- Περικοπή της δαπάνης για την καταβολή τριτεκνικών και πολυτεκνικών επιδομάτων μέσω της εφαρμογής ακόμη πιο αυστηρών εισοδηματικών κριτηρίων.
Ενταση της φοροεπιδρομής

Στα 45,7 δισ. ευρώ προδιαγράφεται το σύνολο των φορολογικών εσόδων (άμεσοι και έμμεσοι φόροι). Σε συμβολικά επίπεδα διαμορφώνεται η συμμετοχή των κάθε είδους εταιρειών (νομικά πρόσωπα), συγκεκριμένα στα 3,9 δισ. ευρώ. Οι εισπράξεις από τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας διογκώνονται σε ποσοστό 41,4% και σε απόλυτα μεγέθη στα 3,9 δισ. ευρώ (από 2,8 δισ.). Στα 2,65 δισ. ευρώ φτάνει το νέο χαράτσι από τον ενιαίο φόρο ακινήτων. Ακόμη 1 δισ. ευρώ προβλέπονται από τς δόσεις που τρέχουν για τα χαράτσια μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, που αναμένεται να πληρωθούν τους πρώτους μήνες του 2014.

Οι φόροι εισοδήματος φυσικών προσώπων διογκώνονται σε ποσοστό 11,5% φτάνοντας τα 12,9 δισ. ευρώ, ενώ οι φόροι πάνω στη λαϊκή κατανάλωση (ΦΠΑ, ειδικοί φόροι κ.ά.) διαμορφώνονται στα 14 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για την «απόδοση» αντιλαϊκών μέτρων που έχουν ήδη ψηφιστεί, όπως:

-- Η αναβάθμιση της φοροληστείας απέναντι στους φτωχομεσαίους αγρότες. Ο φόρος καθορίζεται στο 13% και θα ξεκινά από το πρώτο ευρώ «καθαρού εισοδήματος».

-- Η νέα κλίμακα φορολόγησης μισθωτών και συνταξιούχων, που αφορά στα φετινά εισοδήματα (2013), τα οποία θα δηλωθούν στην Εφορία και θα εκκαθαριστούν το 2014.

-- Η κατάργηση των φοροελαφρύνσεων και των εκπτώσεων φόρου για τα παιδιά.

-- Η απογείωση των φόρων στους αυτοαπασχολούμενους και μικροεπαγγελματίες, οι οποίοι, εκτός των άλλων, συνθλίβονται με φορολογικό συντελεστή 26%, που εφαρμόζεται από το πρώτο ευρώ εισοδήματος κ.ά.
Στα 321 δισ. το κρατικό χρέος

Το κρατικό χρέος διαμορφώνεται στα 321 δισ. ευρώ ή στο 174,8% του ΑΕΠ για το 2014. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η μάζα του κρατικού χρέους από 239,7 δισ. ευρώ που ήταν το Δεκέμβρη του 2007, στο τέλος του 2013 - παρά το «κούρεμα» του 2012 - έφτασε στα 321 δισ. ευρώ (αύξηση 81,3 δισ. ευρώ ή 14%), επιβεβαιώνοντας πλήρως τις εκτιμήσεις που από την πρώτη στιγμή είχε διατυπώσει το ΚΚΕ: Η αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική που υλοποιείται στο όνομα της μείωσης του κρατικού χρέους, μαζί με τη χρεοκοπία εκατομμυρίων νοικοκυριών που θα προκαλέσει, οδηγεί και σε αύξηση του ίδιου του χρέους. Στη βάση της αντιλαϊκής επέλασης και των αξιολογήσεων από την τρόικα, η συγκυβέρνηση προσδοκά, από το β' εξάμηνο του 2014, την αναζήτηση δανεικών από τις χρηματαγορές.
«Προϋπολογισμός υπό αίρεση...» ενόψει νέων αντιλαϊκών μέτρων

Σήμερα, εξάλλου, συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης (συμβούλιο Γιούρογκρουπ), όπου για πρώτη φορά θα τεθεί επί τάπητος η μόνιμη διαδικασία αξιολόγησης των προϋπολογισμών για όλα τα κράτη - μέλη, ανεξάρτητα από το εάν υπάγονται ή όχι σε μηχανισμούς στήριξης και μνημόνια.

«Ορισμένα στοιχεία του ελληνικού προϋπολογισμού που κατατέθηκε την Πέμπτη ίσως είναι υπό αίρεση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Ο. Ρεν, σύμφωνα με τον οποίο, τις «επόμενες εβδομάδες, θα διευκρινιστεί αν θα απαιτηθούν περαιτέρω προσαρμογές και το ενδεχόμενο να παρουσιάσει η Ελλάδα τροποποιημένο ή συμπληρωματικό προϋπολογισμό».

Ο επικεφαλής της ομάδας εργασίας του Γιούρογκρουπ, Τ. Βίζερ, εστίασε στην «αναδιάρθρωση των κρατικών επιχειρήσεων που έχουν τεράστιες ζημιές», στην «απελευθέρωση των αγορών», στην «αναδιάρθρωση» της Δημόσιας Διοίκησης. Συμπληρώνοντας την αντιλαϊκή ατζέντα σημείωσε πως «ο δρόμος που θα ακολουθήσει η πολιτική της Ελλάδας στο μέλλον πρέπει να φέρει βελτιώσεις στο εκπαιδευτικό σύστημα, στην επαγγελματική κατάρτιση, στην πολιτική που εφαρμόζεται στην αγορά εργασίας και στην πολιτική απασχόλησης». Από την πλευρά του εκπρόσωπος του ΔΝΤ σε χτεσινές δηλώσεις τόνισε πως «η διαπραγμάτευση με την ελληνική πλευρά θα είναι μακρά» και πως σε ό,τι αφορά στην εκταμίευση της δόσης «δεν υπάρχουν άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες για την Ελλάδα. Επαρκούν ακόμη τα ταμειακά διαθέσιμα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ