21 Νοε 2013

Θεσμοθετείται η ελληνική εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους

Θεσμοθετείται η ελληνική εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους






Η εμπλοκή της Ελλάδας στους νέους ιμπεριαλιστικούς πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς θεσμοθετήθηκε πλέον με την αμερικανόπνευστη αναθεώρηση του αμυντικού δόγματος, τη λεγόμενη Αμυντική Στρατηγική Αναθεώρηση, που έσπευσε να ανακοινώσει η ελληνική κυβέρνηση μόλις μια βδομάδα μετά τα χτυπήματα στις ΗΠΑ. Με την αναθεώρηση αυτή, μπαίνει και η σφραγίδα των σχεδίων της «νέας τάξης» στις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις.

Η αναθεώρηση αυτή δρομολογεί την εγκατάλειψη της εθνικής άμυνας υπέρ της ΝΑΤΟικής και την ένταξη της «τρομοκρατίας» και της εσωτερικής «ασφάλειας» στην αποστολή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Μαγειρευόταν εδώ και καιρό, αλλά δεν είναι τυχαία η περίοδος που επιλέχθηκε να ανακοινωθεί στην τελική της μορφή. Η κίνηση αυτή σηματοδοτεί, αφ' ενός μεν την ένταση της επιθετικότητας της άρχουσας τάξης ενάντια στο λαϊκό κίνημα, σε συνδυασμό με την ελληνική εμπλοκή στον «παγκόσμιο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» και, αφ' ετέρου, επαναφέρει το δόγμα περί «εσωτερικού εχθρού», με ό,τι κάτι τέτοιο συνεπάγεται για τα ατομικά δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών στο εσωτερικό της χώρας.

Εσωτερικός ρόλος στις Ενοπλες Δυνάμεις

Στον πυρήνα του αμυντικού δόγματος μπαίνει η αντιμετώπιση από τις Ενοπλες Δυνάμεις των «στρατιωτικού χαρακτήρα τρομοκρατικών ενεργειών» και αναγορεύονται οι Ενοπλες Δυνάμεις σε εγγυητή της «ασφάλειας, της ειρήνης και της σταθερότητας». Ανάγοντας δε την τρομοκρατία - με ό,τι περιεχόμενο δίνεται κάθε φορά σ' αυτήν - σε «εθνική απειλή», θα προετοιμάζονται και θα διαπαιδαγωγούνται οι Ενοπλες Δυνάμεις για να χρησιμοποιηθούν ακόμα και ενάντια στον αγωνιζόμενο λαό και θ' ανοίξουν έτσι διάπλατα οι πόρτες για να αναλάβουν ρόλο στην πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου.


Να υπενθυμίσουμε ότι η αναθεώρηση του αμυντικού δόγματος έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό - στη διάρκεια της προηγούμενης δεκαετίας - και είναι μια παράλληλη διαδικασία με αυτήν της καθιέρωσης του νέου επιθετικού δόγματος του ΝΑΤΟ, το οποίο επικυρώθηκε πανηγυρικά από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον τον Απρίλη του 1999, οπότε μπήκε και επίσημα σε λειτουργία η νέα δομή του ΝΑΤΟ. Με βάση τη νέα δομή, καταργούνται τα εθνικά όρια επιχειρησιακής ευθύνης μεταξύ των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ και το δικαίωμα άμυνας του Αιγαίου το αναλαμβάνει κατευθείαν το ΝΑΤΟικό στρατηγείο της Νάπολης.

Η εν λόγω αναθεώρηση σε πρώτη φάση εκφράστηκε με την αλλαγή της οργάνωσης και της δομής των Ενόπλων Δυνάμεων, που αποτυπώθηκε στη δημιουργία μισθοφορικού στρατού (μέχρι το 2005 οι επαγγελματίες οπλίτες στην Ελλάδα θα ανέρχονται σε 25.000), μικρών και ευέλικτων μονάδων, καθώς και ανάλογες προσαρμογές στα εξοπλιστικά προγράμματα, ώστε ν' ανταποκρίνονται στις νέες αποστολές που σχεδιάζει το ΝΑΤΟ. Στην ίδια αναθεώρηση εντάσσεται και η μετατροπή του Γ` Σώματος Στρατού σε ΝΑΤΟικό στρατηγείο, όπως και η μετεξέλιξη του Β` Σώματος Στρατού σε μονάδα ταχείας ανάπτυξης. Οσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα της αναθεώρησης, όπως αναγγέλθηκε, μέχρι το Δεκέμβρη του 2001 θα έχει ολοκληρωθεί η έγκριση της νέας δομής των Ενόπλων Δυνάμεων και τα επόμενα τρία χρόνια θα έχει ολοκληρωθεί η εφαρμογή της αναθεώρησης του αμυντικού δόγματος, το οποίο θα αφορά στην περίοδο μέχρι το 2015.

Το ίδιο το κείμενο της αναθεώρησης που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Αμυνας είναι αποκαλυπτικό: «Η Αμυντική Στρατηγική Αναθεώρηση, αναφέρεται συμπερασματικά, βρίσκεται σε πλήρη εναρμόνιση με τις διακηρύξεις της κυβέρνησης. Βασίζεται στις ανάγκες της εξωτερικής μας πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας στο νέο στρατηγικό περιβάλλον που βιώνουμε. Στηρίζεται στις δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεων, διορθώνει τις αδυναμίες και θέτει ένα πλαίσιο για μια αναλυτική διαδικασία εκσυγχρονισμού, η οποία: Προσφέρει ισχυρή άμυνα και μακροπρόθεσμη ασφάλεια. Συμβαδίζει με τις εθνικές και τις απορρέουσες από το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση υποχρεώσεις μας. Προβάλλει τα ευρύτερα διεθνή μας ενδιαφέροντα σε θέματα ασφάλειας. Συμβάλλει στην επίτευξη των εθνικών στόχων».

Η αναθεώρηση ξεκίνησε

Στο μεταξύ, ήδη, μπήκε επί τάπητος η αλλαγή του προσανατολισμού των Ενόπλων Δυνάμεων, μετά την αναθεώρηση του αμυντικού δόγματος. Πρακτικά, αυτή η αλλαγή θα κινείται σε δύο κατευθύνσεις: Η μια αφορά την άμεση συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στον πόλεμο που έχουν κηρύξει οι Αμερικάνοι και η άλλη αφορά τον εσωτερικό προσανατολισμό των Ενόπλων Δυνάμεων.

Σχετικά με την ελληνική συμμετοχή στον πόλεμο, η Ελλάδα έχει τεθεί στη διάθεση των ΗΠΑ και των τυχοδιωκτικών πολεμικών τους σχεδίων. Η Ελλάδα, μετά την ενεργοποίηση του άρθρου 5 του ΝΑΤΟ, ουσιαστικά βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση. Η κυβέρνηση δηλώνει στις ΗΠΑ πλήρη ετοιμότητα για να διαθέσει ό,τι της ζητηθεί. Τα όρια της ελληνικής εμπλοκής θα τα θέσουν οι ίδιοι οι Αμερικάνοι. Ηδη, έχει διατεθεί επίσημα ο εναέριος χώρος στα αμερικανικά αεροσκάφη, μεταγωγικά και μαχητικά. Η αεροπορική και ναυτική βάση της Σούδας, καθώς και ολόκληρη η Κρήτη βρίσκεται σε κατάσταση πολέμου. Το ΝΑΤΟικό στρατηγείο της Λάρισας μαζί με το επιτελείο που το στελεχώνει είναι στη διάθεση των Αμερικανών. Η βάση στο Ακτιο αποτελεί προκεχωρημένη βάση εξόρμησης των ιπταμένων ραντάρ (ΑΒΑΚΣ), ενώ ελληνικά πληρώματα γι' αυτού του είδους τα αεροσκάφη συμμετέχουν στην κάλυψη του εναέριου χώρου των ΗΠΑ.

Και οι ίδιες οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις είναι στη διάθεση του ΝΑΤΟ. Ενα μόνο πρώτο μέρος της άμεσης ελληνικής εμπλοκής είναι και η συμμετοχή του αντιτορπιλικού «Φορμίων» και ενός ναρκαλιευτικού πλοίου στη Μόνιμη Ναυτική Δύναμη του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο, η οποία ήδη κινείται στην Ανατολική Μεσόγειο με πολεμική αποστολή. Υπάρχουν, βέβαια, και οι άμεσα διαθέσιμες στο ΝΑΤΟ ελληνικές δυνάμεις, που είναι τόσο το Β` Σώμα Στρατού που εδρεύει στη Βέροια (υπάγονται όλες οι μονάδες των Ειδικών Δυνάμεων και η 32 Ταξιαρχία Πεζοναυτών), όσο και το Γ` Σώμα Στρατού, που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, το οποίο μετεξελίσσεται σε ΝΑΤΟικό στρατηγείο. Επίσης στην κατηγορία αυτή ανήκουν δέκα πολεμικά πλοία του Πολεμικού Ναυτικού και μια μοίρα από 20 μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16.

Αναφορικά με τον εσωτερικό προσανατολισμό των Ενόπλων Δυνάμεων, μελετάται από τα στρατιωτικά επιτελεία η μετακίνηση στρατιωτικών δυνάμεων στα αστικά κέντρα, με αποστολή την προστασία ευαίσθητων περιοχών και εγκαταστάσεων από ενδεχόμενα τρομοκρατικά χτυπήματα. Θα πρόκειται για μια διαδικασία αντίστροφη αυτής που ξεκίνησε το 1974 για την αντιμετώπιση της τουρκικής απειλής. Σε πρώτη φάση, το ρόλο αυτό θα κληθούν να παίξουν μονάδες των ειδικών δυνάμεων, ενώ ήδη ομάδα καταδρομέων για «ψυχολογικούς λόγους» συμμετέχει στη φύλαξη του υπουργείου Εθνικής Αμυνας στην οδό Μεσογείων.

Στην κατεύθυνση αυτή, γίνεται αναθεώρηση πολλών σχεδίων, καθώς πρέπει, αφ' ενός μεν, να υπάρχει ετοιμότητα για τυχόν αποστολή ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στα πολεμικά μέτωπα που ανοίγουν οι Αμερικάνοι, αφ' ετέρου δε, ο ελληνικός στρατός να καλύψει και ανάγκες «εσωτερικής ασφάλειας», φυλάγοντας στόχους ενδεχόμενων τρομοκρατικών χτυπημάτων. Ωστόσο, η αναδιάταξη αυτή και ο εσωτερικός προσανατολισμός των Ενόπλων Δυνάμεων δημιουργεί σοβαρά προβλήματα ως προς το ρόλο τους στην εκπλήρωση της υποχρέωσής τους για προστασία της εθνικής ανεξαρτησίας. Αλλά μάλλον αυτό είναι ξεπερασμένο ζήτημα για την άρχουσα τάξη, τους πολιτικούς της εκφραστές και την κυβέρνηση. Το κεφάλαιο και το κέρδος δεν έχουν πατρίδα και είναι πάνω και πέρα από τα κυριαρχικά δικαιώματα.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ