4 Νοε 2013

Στο σπίτι του κρεμασμένου...

Στο σπίτι του κρεμασμένου...


Σ την απόφαση της τελευταίας ΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμάει: «Το προηγούμενο διάστημα αναπτύχθηκαν σημαντικοί αγώνες στο χώρο της Παιδείας, της Υγείας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στον ιδιωτικό τομέα. Εγιναν και ορισμένες κεντρικές απεργιακές κινήσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ, υλοποιώντας την απόφαση της ΚΕ της 1ης Σεπτεμβρίου 2013, συνέβαλε μέσα από τις δυνάμεις του στο μαζικό κίνημα για το συντονισμό των αγώνων στην κατεύθυνση της δημιουργίας ενός μετώπου για την ανατροπή της μνημονιακής πολιτικής και της κυβέρνησης, με χαρακτηριστικά παλλαϊκού κινήματος».


Αλήθεια, πώς συμβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ στο συντονισμό των αγώνων; Ας πάρουμε ορισμένα παραδείγματα:

-- Στους εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας, οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ άρχισαν από τον Αύγουστο ακόμα να «σπέρνουν» ότι το Σεπτέμβρη θα γίνει χαμός και ότι με απεργίες διαρκείας, ο κλάδος θα αποτελέσει την ατμομηχανή ενός κινήματος ικανού να ρίξει την «κυβέρνηση του μνημονίου». Οι πενθήμερες επαναλαμβανόμενες που αποφασίστηκαν, κράτησαν ουσιαστικά μία βδομάδα, επιβεβαιώνοντας την κριτική που τους άσκησε το ΠΑΜΕ, ότι στον κλάδο δεν υπήρχαν οι προϋποθέσεις και οι διαθέσεις για απεργίες διαρκείας. Οτι το περιεχόμενο, που έδιναν σ' αυτές οι δυνάμεις της διαχείρισης, δεν βοηθούσε τη συμμαχία με τους γονείς και τους μαθητές. Οτι τέτοιοι αγώνες δεν «περπατούν» χωρίς την ουσιαστική και «από τα κάτω» συμμετοχή των εργαζομένων στην απόφαση και την οργάνωσή τους, χωρίς την ευρύτερη στήριξη της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, που έχουν λόγο να ενδιαφέρονται για τη μόρφωση των παιδιών τους. Σαν αποτέλεσμα, η απεργία εκφυλίστηκε τη δεύτερη κιόλας βδομάδα, οι παρατάξεις που την αποφάσισαν τα μάζεψαν κακήν κακώς και οι εργαζόμενοι καθηγητές, ιδιαίτερα αυτοί που εκφράζουν διάθεση να αγωνιστούν, βρέθηκαν απογοητευμένοι.

-- Πόσο βοηθάει στο συντονισμό και την ενότητα των αγώνων το γεγονός ότι οι συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ πρωτοστατούν στο αντιΠΑΜΕ μέτωπο στις συνδικαλιστικές οργανώσεις, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν την επιρροή του ΠΑΜΕ και να αποκλείσουν τις δυνάμεις του από τα όργανα; Μόνο το τελευταίο διάστημα, τα παραδείγματα βοούν:
Οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, απέκλεισαν τις δυνάμεις της ΔΑΣ από το προεδρείο της Ομοσπονδίας Μετάλλου, παρά το γεγονός ότι αναδείχτηκε δεύτερη δύναμη και ενισχυμένη στο πρόσφατο συνέδριο της Ομοσπονδίας.
Στον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο, οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με όλους τους άλλους, κατέβηκαν σε κοινό αντιΠΑΜΕ ψηφοδέλτιο, για να πλειοψηφήσουν στις εκλογές και να αποσύρουν το σωματείο από τη δύναμη του ΠΑΜΕ.
Πριν την απόφαση των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ για απεργία στις 6 Νοέμβρη, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ είχαν προτείνει απεργία στις 23 Οκτώβρη. Οταν το θέμα συζητήθηκε στο ΔΣ της ΟΛΜΕ, ο εκπρόσωπος του ΣΥΝΕΚ (ΣΥΡΙΖΑ) Β. Τζαφάς, απέρριψε την πρόταση μαζί με την ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ, λέγοντας χωρίς περιστροφές: «Η απεργία που προτείνει το ΠΑΜΕ είναι διασπαστική, είναι κομματική, δεν έχει σχέση με γενική απεργία, λειτουργεί σαν αντιπερισπασμός στο κίνημα, για να κρύψει το γεγονός ότι το ΠΑΜΕ υπονομεύει τους αγώνες, το ΠΑΜΕ είναι αναξιόπιστη δύναμη και θα καταψηφίσουμε τη γενική απεργία μόνο γι' αυτό(!)».
Με αφορμή την επίθεση της Χρυσής Αυγής στους κομμουνιστές συνδικαλιστές στο Πέραμα, ο Γ. Αλεβιζόπουλος είπε στην «Ελευθεροτυπία» για τους λόγους εμφάνισης της φασιστικής οργάνωσης στη Ζώνη: «Μετά το 2005, όταν εμφανίσθηκε η κρίση, το ΠΑΜΕ πίεζε τους εργοδότες, δίνοντας κατάλογο εργαζομένων που έπαιρναν για εργασία. Ετσι δημιουργήθηκε ένα κλίμα για τα μέλη που είχαν ευνοϊκή μεταχείριση». Τα ίδια επιχειρήματα χρησιμοποιούσαν για χρόνια οι εργολάβοι στη Ζώνη. Αυτά έλεγαν και οι χρυσαυγίτες, όπως ο Λαγός, λίγα 24ωρα μετά το δολοφονικό χτύπημα στο Πέραμα. Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και μεγαλοστελέχη της εργοδοσίας είχαν πρωτοστατήσει στον «αντισύνδεσμο» πριν από δύο χρόνια, για να χτυπήσουν το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά «από τα μέσα». Πυρήνας των παρεμβάσεών τους ήταν ότι «τα υψηλά μεροκάματα στη Ζώνη πλήττουν την ανταγωνιστικότητα και δε φέρνουν τα καράβια οι εφοπλιστές»!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ